Općinski načelnik Općine Dugi Rat, objavio je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju "22. DUGORATSKOG LJETA 2024.". Proračunom Općine Dugi Rat za 2024. godinu i Financijskim planom Turističke zajednice Općine Dugi Rat za 2024. g. osigurana su financijska sredstva za organizaciju manifestacija u sklopu Dugoratskog ljeta. Pravo na podnošenje prijava na ovaj poziv imaju fizičke osobe (pojedinci) i udruge registrirane za organizaciju kulturnih manifestacija, kao i udruge registrirane za djelatnosti koje omogućavaju organizaciju priredbi iz programa "22. Dugoratskog ljeta 2024.".
Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "18. Festival poljičkog soparnika" (vrijeme održavanja je subota, 27. srpnja) i Dječji festival "Glas Poljica" (vrijeme održavanja je petak, 16. kolovoza).
U slučaju dostavljanja ponude za pojedinu priredbu prihvatiti će se najviše dva programa po udruzi. Podnositelji prijava dostavljaju svoje programe putem pošte na adresu: Turistička zajednica Dugi Rat, Poljički trg 1, 21315 Dugi Rat ili neposredno u ured Turističke zajednice Dugi Rat ili elektronskim putem na: info @ visitdugirat.eu . Uz obvezni detaljno razrađeni program, predlagatelji trebaju dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe.
Prijave se dostavljaju zaključno sa danom 26. travnja 2024. neovisno o načinu dostave...
 

Finilo je 21. Dugoratsko ljeto

Završilo je 21. Dugoratsko ljeto, naša ljetna kulturna manifestacija. Uživali smo zajedno uz kazališne predstave, koncerte, festivale, izložbe, folklorne nastupe, klapsku pjesmu, poeziju, ples, ribarske večeri,... Većinu programa mnogobrojni posjetitelji su uspjeli popratiti pod otvorenim nebom na različitim lokacijama naše općine.
Zahvaljujemo svima koji su kulturna događanja u našim malim mjestima podržali svojim prisustvom i nadamo se da ćemo sljedeće godine pripremiti još bolji i sadržajniji program na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja.
 

Dugoratsko ljeto: Veselo selo Jesenice

Srijeda, 30.08.2023., od 20:00 sati, Blagajna, Staro selo Jesenice
Zabavna večer "Veselo selo Jesenice"
 

Dugoratsko ljeto: Folklorna večer u Krilu

Nedjelja, 20.08.2023., 20 sati, Krilo, luka
Folklorna večer u Krilu
Organizator: KUD Dalmacija Dugi Rat

Nakon nastupa na Sumpetru, Dugom Ratu, Dućama, vesela folklorna karavana našeg KUD Dalmacija u nedjelju će se zaustaviti u luci Krilo i našim dragim jeseničanima, koji su ostali u portu, i njihovim gostima zasigurno uljepšati večer bogatstvom naših tradicionalnih plesova, narodnih nošnji, folklora... i naravno, svojim energičnim nastupom. Ne propustite..
 

Dugoratsko ljeto: Izložba "Meštrović u Dugom Ratu"

Petak, 18.08. 2023., 20 sati, Galerija Krug, Dugi Rat
Izložba Ivan Meštrović, litografije i skulpture
Organizator: PLU Krug Dugi Rat

Uz 140. godišnjicu rođenja Ruže Meštrović (11. lipnja 1883.) i Ivana Meštrovića (15. kolovoza 1883.) te 100.-u godišnjicu izlaganja Litografske mape Ivana Meštrovića na XVII. izložbi Proljetnog salona, 27. svibnja do 1. srpnja 1923., u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u Dugom Ratu se u organizaciji Poljičke likovne udruga Krug iz Dugog Rata i Galerije Brešan iz Splita priređuje Izložba "Meštrović u Dugom Ratu" s djelima, litografijama i skulpturama, Ivana Meštrovića iz obiteljske arhive Kaštelančić. Prigodno slovo pri otvaranju izložbe u Galeriji Krug u petak u 20 sati održati će Sabina Kaštelančić, Joško Čizmić i Igor Brešan, a prije toga zvucima gitare u lijepu umjetničku večer uvesti će nas dugoratski (a svjetski!) meštar gitare Petar Čulić. Vidimo se!
 
Subota, 19.08.2023., 21 sat, Dugi Rat, park u lučici
Kazališna predstava "Pizza s Krešom"
Organizator: TZO Dugi Rat

Dugoračko ljeto ovog vikenda donosi jednu o poslastica ovoljetne revije kulture i zabave u našim mim mjestima - izložbu "Meštrović u Dugom Ratu" s djelima, litografijama i skulpturama, Ivana Meštrovića iz obiteljske arhive Kaštelančić koja se otvara u petak u 20 sati u Galeriji Krug.
Subotnje večernje osvježenje stiže nam u parku pored lučice uz kazališnu komediju “Pizza s Krešom”. U predstavi igraju: Nika Levak, Krešimir Mišak i Robert Kurbaša koji je ujedno i autor, redatelj i dramaturg. Glazbu potpisuju jazzeri iz Black Coffee, a ton i rasvjetu Bruno Dragje. Spoj glumačkog i kazališnog umijeća s televizijskim iskustvom, glavni su sastojci ove predstave. Dva prepoznatljiva lica, jedan iz svijeta kazališta, drugi s malih ekrana u predstavi su zamijenila uloge. Mišak igra čovjeka koji se oslanja na mentalne sposobnosti, dok je Kurbaša preuzeo ulogu čovjeka kojeg zanimaju teorije zavjere, urote i ezoterične stvari. Predstava "Pizza s Krešom“ komedija je inspirirana kultnim američkim filmom "Moja večera s Andreom" s početka osamdesetih i ponire u tematiku smisla života i naših težnji u potrazi za univerzalnom srećom.
"Dvoje ljudi koji pripadaju intelektualnoj eliti našeg suvremenog društva svoje stavove o životu iznose na “obdukcijski stol intelekta” u jednoj kvartovskoj pizzeriji. Pa ipak možda nisu svjetonazorski stavovi to što traže, nego prava i na ispravan način postavljena pitanja o prirodi ljudskog bića i njegovom mjestu u univerzumu. U ovom kazališnom komadu sa tri lika njih će zasigurno biti puno i bosti će upravo tamo gdje treba, izazivajući kod gledatelja reakciju koja nam je u ovom 21-om stoljeću geostrateških, političkih, ekonomskih, moralnih i etičkih, religoznih i duhovnih previranja potrebna kako bi se što bolje pripremili za ono što nam tek dolazi...", tek je "ovlaš" najava subotnje predstave na našoj ljetnoj pozornici ...
 

Dugoratsko ljeto: Glas Poljica 2023.

U subotu je u parku pored lučice, na našoj ljetoj pozornici, održan tradicionalni Dječji festival "Glas Poljica" Radi se o jednom od vrhunaca ovogodišnjeg 21. Dugoratskog ljeta. Puno gledalište uživalo je u pjesmi i scenskom nastupu naših mladih raspjevanih natjecatelja, tako da stručnom žiriju nije bilo lako odabrati najbolje među njima. Iz prgršt nagrađenih izdvajamo Hanu Bakić, koja je osvojila 1. nagradu žirija za kategoriju do 12 god. Lana Rubelj osvojila 2. nagrada žirija u istoj kategoriji. Spomenimo još i vječnog mladića Antu Pupačića Pupija koji je dobio nagradu za autorsku skladbu. Čestitamo Goranu Mladinu na još jednoj izvrsnoj organizaciji i izvedbi festivala.
 

Dugoratsko ljeto: Dječji festival Glas Poljica 2023

Subota, 12.08.2023., 20 h, Dugi Rat, park u lučici
21. Dječji festival "Glas Poljica"
Organizator: Udruga Vjernost  
 

Dugoratsko ljeto: Večer u Bajnicama

Petak, 11.08.2023., od 18:00 h, Bajnice, plaža
Zabavna večer "Večer u Bajnicama"
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga
 
Četvrtak, 03.08.2023., 21 h, Dugi Rat, Galerija Krug
Izložba slika akademskoga slikara Emila Bobanovića Ćolića
Organizator: PLU Krug Dugi Rat

U četvrtak u 21 sat u Galeriji Krug u kući kulture u Dugom Ratu svečano će se otvoriti izložba radova akademskog slikara Emila Bobanovića Ćolića. Izložba je doprinos PLU Krug kvaliteti i raznovrsnosti programa 21. Dugoratskog ljeta.

- "Dugoratsko gostovanje Labinjonca, koji je gotovo pola životnog vijeka proveo u rudarskom susjedstvu, inzistira prigodno na dva reklo bi se divergentna temata. Onaj isprovociran Pollockovim drippingom i ovaj noviji, donesen njemu omiljenim konstruktivizmom, geometrijom.... Treba li uopće tražiti poveznice sa Dalmacijom, Pelješcem, Kunom, dolinom Neretve? Ptice su Bobanoviću Ćoliću očito tema dostojna likovnog eliksira. Kakvo li se carstvo permutiranja krije u tim jatima, jaja koje se nameću, redom i disciplinom, kojima vlada zakon skupine!? Jato je savršeno moralo poštivati red kako bi lakše otrpjelo nalet bure, studen. Zima je, nije za očekivati cimblavanje gardalina, igru lastavica, ovo je mjesto hrabrih, vrijeme kuražnih, onih što nisu poletjeli jugu. Imperativ se zna, treba dočekati novu oželandu. Slično vrijedi i za slikara, u osami sažima i propitkuje početke, vlastitu likovnu genetiku… Nestalo je jedara i trabakula, lita i burdiža, treba preživjeti zimu, duge večeri kad čovika i nije baš voja, kad mu se baš ne da. Nosi ga tek razumijevanje i blizina životne suputnice i likovna tema toliko zahvalna za novi iskorak i traženja. Vrijedi dočekati teplije dane, a onda ćemo salbunjerima do novih prostranstva. Plovit se mora, pa makar se i ne makli iz ateljea u Kuni i lada pripadajuće mu odrine!" - napisao je, između ostalog, u predgovoru izložbe Igor Brešan..

Izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza.