Dugoratsko ljeto: 13. Festival poljičkog soparnika

SUBOTA, 29.07.2017., Dugi Rat, Lučica i plaža Dugi Rat, 21:00 sati
13. FESTIVAL POLJIČKOG SOPARNIKA
Organizator: Općina Dugi Rat i Društvo Poljičana "Sv.Jure" Priko

Festival soparnika je gastronomsko-turistički spektakl za sve ljubitelje izvorne, zdrave i ukusne domaće spize. Ovogodišnja fešta održati će se u subotu, 29. srpnja s početkom u 21 sat, a o najboljem Poljičkom soparniku će odluku donijeti 5 vrsnih poznavatelja soparnika s područja Poljica, koji čine ocjenjivački žiri. Šest poljičkih komina već je spremno i slijedi im postavljanje uokolo lučice i duž rive u Dugom Ratu, a na njima će natjecatelji na licu mjesta peći svoje soparnike. Poljičani već pripremaju blitvu, luk, sol, brašno i ulje za izradu ovog Poljičkog specijaliteta koji je poznat i van granica Lijepe naše. U pečenju ove Poljičke poslastice neće sudjelovati samo natjecatelji, već i drugi koji žele priložiti i prodavati svoj soparnik brojnim zainteresiranima, no oni nisu u natjecateljskom krugu. No zato će nagradni fond biti nešto širi nego lani. Soparnik će se prodavati po popularnoj i svima dostupnoj cijeni, a neće faliti ni zabave, glazbe i plesa do duboko u noć. Stoga, ovu subotu pravac u Dugi Rat i uživajte u domaćoj poslastici - Poljičkom soparniku - i festivalu koji su Dugoraćani posvetili njemu u čast, festivalu koji se ne propušta..
 
Drage mlade pjevačice i pjevači, prijavite se na Dječji festival Glas Poljica 2017. i to na mobitel organizatora festivala, Gorana Mladina, 098 749-788. Festival će se održati, kao i svake godine, na Poljičkom trgu u petak, 25.8.2017. Mala raspjevana djeca, osnovci i srednjoškolci - odaberite jednu ili dvije pjesme koje bi željeli pjevati i šta prije nazovite Gorana Mladina radi selekcije i proba. Bit će to još jedno prekrasno iskustvo uz pregršt veselja i nagrada!
 

Folklorni spektakl u Dugom Ratu

Pravi folklorni spektakl odigrao se u nedjelju navečer pred prepunim gledalištem na Poljičkom trgu. KUD "Dalmacija" Dugi Rat priredio je u okviru Dugoratskog ljeta 3. Međunarodni festival folklora. Uz domaćine, KUD Dalmacija, pred dugoraćanima nastupila su folklorna društva iz Makedonije (FA Nikola Jonkov Vapcarov iz Skopja), Bosne i Hercegovine (FA Kolo Bosansko iz Sarajeva i HKUD Lindžo iz Neuma), Bugarske (FA Horo iz Sofije) i  Ukrajine (FA Prolisok iz Drohobiča) koja su oduševila dugoraćane i njihove goste. Enegičnim plesom pogotovo su se svidjeli nastupi folklornih društava iz Makedonije i Bugarske.
 

Dugoratsko ljeto: Međunarodni festival folklora

NEDJELJA, 23.07.2017., Dugi Rat, Poljički trg, 20:30 sati
Međunarodni festival folklora  u organizaciji KUD 'Dalmacija'

Mislili ste da ste se "rješili" naših folkloraša za ovo ljeto, nakon spektakularne proslave prvih 50 godina rada društva? Bome ste se dobro prevarili! Jer već iduće nedjelje u našem malom mistu naši neumorni folkloraši priređuju treći Međunarodni festival folklora. Biti će opet plesa i pjesme na našoj ljetnoj pozornici na Poljičkom trgu. Više detalje o programu i gostima pronašite u nastavku članka.. i već si rezervirajte nedjeljnu večer za posjet Dugom Ratu!
 

Kazalište na Dućama je jače od bure

U sklopu Dugoratskog ljeta na lijepoj "Večeri u selu" u organizacije udruge "pod Guvnom", koja okuplja Dućane iz starog ali i novog "sela", praćena na trenutke i jakim udarima bure na platou pored lučice u Duće-Luka odigrana je drama Živka Jeličića "Buža" u izvedbi glumaca splitskog HNK, a koja je, sudeći po dugotrajnom pljesku, očito očarala brojnu publiku koja se doslovno natiskala do posljednjeg mjesta na izvanrednoj ljetnoj pozornici kako bi, unatoč buri koja je jačala, odgledala kazališnu predstavu koja sasvim lijepo (i vjerno) prikazuje naš dalmatinski mentalitet. Nije redatelju Zoranu Mužiću bilo lako na kazališnu scenu postaviti ovu predstavu dok je još svima u sijećanju uspjeh TV filma "Buža" i maestralna glumačka izvedba legendi hrvatskog glumišta Špira Guberine i Ivice Vidovića te izvrsna režija Vanče Kljakovića. Joško Ševo, Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić i Ksenija Prohaska lijepo su iznjeli gorko-slatku priču o ljudskim karakterima, dalmatinskom  mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi, o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, "ratuju", potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih.. Dućani i njihovo ljetno kazalište je opet bilo jače od bure, a after party i nastup našeg grdelina Darka Pastara s bendom je morao biti odgođen do neke skore, mirnije večeri, kada će se uokolo lučice opet okupiti Dućani i ostali kojima su Dućanke i Duće u srcu, proslaviti malo i ovu berićetnu sezonu te se zajedno sa svojim gostima dobro zabaviti ispod ferala javne rasvjete uz čašicu razgovora i sredele, ako im se budu dale prevrtati po gradelama..
 
Subota, 15.07.2017.,  Duće Luka, lučica, 20:30 sati
Dramska manifestacija "Večer u selu"
PREDSTAVA: BUŽA, HNK Split
Organizator: Udruga ’Pod Guvnom’

Autorski tim predvođen redateljem Zoranom Mužićem i skladateljem Matom Matišićem svojim je viđenjem "Buže" Živka Jeličića na prvim izvedbama tijekom 62. splitskog ljeta napunio gledalište u Severovoj ulici do posljednjeg mjesta, a svoj život nastavlja i u sezoni 2016/17 na sceni HNK Split, gdje nas čekaju Snježana Sinovčić i Ksenija Prohaska kao šjora Anježa i šjora Tereža, te Joško Ševo i Trpimir Jurkić kao šjor Vito i šjor Pere, koje ćemo moći vidjeti i doživjeti i u subotu na Dućama, na dramskoj manifestaciji "VEČER U SELU" koja se održava u okviru Dugoratskog ljeta.
Za "Bužu" kažu da je “ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazvaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane...“.
Priča je vjerojatno većini već poznata.. Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat..
 
Sinoć je svečanim koncertom na Poljičkom trgu u Dugom Ratu KUD "Dalmacija" obilježio pola stoljeća postojanja i uspješnog djelovanja. Na koncertu pred prepunim trgom zaplesale su sve generacije naših folkloraša, naš mladi orkestar su ispunili sinoć i vječni mladići s mandolinama i gitarama, a s pozornice se opet čula i pjesma naših grdelina.. Bilo je prekrasno na jednom mjestu vidjeti tolike drage ljude koji su bili dio ove lijepe dugoratske priče koja traje već pola stoljeća. Bilo je divno vidjeti jedne do drugih generacije plesača, često i iz iste kuće. Baka, otac, kćer, unuk. Dida, mater, sin, unuka. I ostale šesne kombinacije koje su ispleli naši folkloraši tijekom pola stoljeća druženja, prijateljevanja (bilo je tu i dosta ljubovanja, naravno!), plesanja, sviranja, pjevanja te promicanja naše bogate kulture i tradicije diljem Europe i svijeta. Fešta KUD Dalmacija nastavila se poslije dugoratskog koncerta na Oriju dugo u vruću, vruću ljetnu noć..
 
KUD DALMACIJA Dugi Rat  slavi prvih 50 godina svog postojanja i uspješnog rada! Bivši i sadašnji članova društva proteklih su mjeseci naporno radili na pripremi folklornog spektakla, svečanog koncerta koji će se održati u okviru 16. Dugoratskog ljeta u nedjelju 9. srpnja 2017. na Poljičkom trgu u Dugom Ratu s početkom u 20:30 sati. Dođite i uživajte u tradiciji svojih pradjedova i parabaka, doživite bogatu plesnu hrvatsku kulturnu baštinu u izvedbi čak PET generacija folkolornog ansambla našeg slavljenika, KUD-a "DALMACIJA". Ulaz je besplatan, spektakl osiguran, vidimo se na trgu!

Naš slavljenik, KUD “Dalmacija", osnovan je na Dan žena, 8. ožujka 1967. godine i od tada neprestano djeluje u očuvanju naše folklorne tradicije, starih plesova, nošnji i običaja, okupljajući brojne generacije dugoraćana i ostalih žitelja ovog kraja. KUD “Dalmacija” je, osim kroz cijelu Lijepu našu, bogatstvo i ljepotu naše folklorne tradicije pronijelo i predstavilo gotovo cijeloj Europi, a prije deset godina ples i pjesma doveli su ih i do dalekog Meksika, a najveći dosadašnji natjecateljski uspjeh im je osvajanje Grand prix nagrade na mešunarodnom festivalu "Interfolk" u Rusiji..
 

'Djevojka koja nestaje' u Dugom Ratu

Predstava “Djevojka koja nestaje” teatra “Susret” iz Osijeka izvedena je u okviru Dugoratskog ljeta pred punim gledalištem na Poljičkom trgu. Riječ je o humorističnoj drami u kojoj glavni glumci Duško Modrinić i Justina Fingler Vojković igraju različite uloge, te dočaravaju različite međuljudske odnose. Redatelj predstave je Robert Raponja a autorica teksta Kordeljja Paladin.
 

Dugoratsko ljeto: Djevojka koja nestaje

Četvrtak, 06.07.2017., Dugi Rat. Poljički trg, 21 sat
Teatar SUSRET, predstava "Djevojka koja nestaje"
Organizator: Općina Dugi Rat, TZO Dugi Rat

Predstava “Djevojka koja nestaje” teatara “Susret” iz Osijeka biti će izvedena u okviru Dugoratskog ljeta u četvrtak, 6.7. na Poljičkom trgu s početkom u 21 sat. Riječ je o humorističnoj drami u kojoj glavni glumci Duško Modrinić i Ivana Gudelj igraju različite uloge, majke, oca, djeda, psihijatra, profesora, prolaznika i terapeutkinje te dočaravaju različite, neobične i složene odnose. Predstava "Djevojka koja nestaje" prvo je djelo teatra Susret iz Osijeka. Osim redatelja Roberta Raponje, u nastajanju ove komedije sudjelovali su autorica teksta Kordelija Paladin, dramaturginja Tatjana Šuput, za scenu i kostime zadužena je bila Jasmina Pacek, a glazbu je skladao Neno Ninčević. U predstavi mlada splitska glumica Ivana Gudelj igra četiri različita lika - djevojku Elizabetu koja ima 20 godina, zatim njezinu majku Sandru, potom psihologinju Anđelku i animatoricu koja animira plišane igračke i zijevalice.., dakle prilično neobično i svojeglavo mlado žensko biće, pomalo naopako i na svoju ruku..