Prijavite se na Glas Poljica

Dječji festival "GLAS POLJICA 2022." održati će se u petak, 19.08.2022. u okviru Dugoratskog ljeta. Svi koji bi htjeli nastupiti neka se prijave organizatoru, Goranu Mladinu na kontakt telefon 098 749 788.
I mikrofon je vaš!
 
Korona ljeta su iza nas, pa nastavljamo s našom tradicionalnom ljetnom kulturnom manifestacijom. Javni poziv za organizaciju 20. izdanja Dugoratskog kulturnog ljeta je objavljen i evo opet lijepe prigode dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama da se uključe u osmišljavanje kulturnih događanja u našim malim mjestima i da ponude organizaciju manifestacija, a da pozivatelj (ili kulturno vijeće?) od toga složi kvalitetan i zanimljiv program 20. Dugoratskog kulturnog ljeta 2022..

Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 20. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2022. Detalje poziva/natječaja svi zainteresirani mogu pronaći  ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "16. Festival poljičkog soparnika",  (subota, 30. srpnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (ponedjeljak, 4. kolovoza) i Dječji festival "Glas Poljica" (petak, 26 kolovoza).
Podnositelji svoje programe trebaju dostaviti zaključno s 02. lipnja 2022. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
Uz obvezni detaljno razrađeni program, predlagatelji trebaju dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe. Općina Dugi Rat može zatražiti da podnositelj prijave predstavnicima Općine osobno prezentira i pojasni planirani tijek manifestacije za koju je podnio prijavu, prije nego Općina odluči o prihvaćanju prijave.
 

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto.  Lipo smo se zabavili u vrućim dugoračkim, jeseničkim i dućkim večerima, održali našu tradiciju unatoč svim zaprekama i lipo se podružilii uz program kojeg su pripremile naše udruge i društva uz podršku općine i turističke zajednice. Dogodine nas čeka jubilarno, 20. izdanje naših ljetnih večernjih druženja. Valja nam to sve lipo obilježiti. Ja ne sumnjam da će i ono biti poticajno i lipo!
Uživajte u ostatku ljeta!
 
22.08. 2021. – Nedjelja, Dugi Rat, Poljički trg, 20:30 sati
Folklorna večer, KUD "Dalmacija“ Dugi Rat
Organizator: KUD "Dalmacija“

U ovim modernim vremenima urbanog načina života, pandemiju da ne spominjemo, često zaboravimo tko smo, što smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da ta pitanja ostanu bez odgovora i da naša davna vremena, navike i običaji padnu u zaborav. Jedno od njih je KUD Dalmacija iz Dugog Rata koje i dalje njeguje tradiciju plesova i nošnji našeg naroda, i to ne samo iz Dalmacije, nego i iz ostalih krajeva Lijepe naše... Poslušajmo ih i pogledajmo ples ovih krasotica i u nedjelju navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu.
 
Nije Alka u Dugom Ratu već izložba radova s 11. Likovne kolonije KRUG 2021. koja je održana ovog proljeća u Dugom Ratu. Otvaranje izložbe je u Galeriji KRUG u Dugom Ratu u petak, 13.08.2021. s početkom u 21 sat. U ugodno klimatiziranom prostoru 37 autora izlaže 55 radova. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti i druženju s lokalnim umjetnicima.

Ovogodišnja likovna kolonija dugoratske PLU "Krug", upotpunila je svoj fundus sa 55 nova djela umjetnika od sjevera do juga Hrvatske. Sada već mnogi prepoznatljivi autori dugoratskoj a i široj javnosti, prezentirani su svojim slikarskim "rukopisom". Mozaik slikarskih djela najčešće se bazira na realističkim osnovama, ali određen broj autora naglašava impresionističke akcente, varijante ekspresionizma, simbolizma, hiperrealizma, pa sve do reduciranja figuralnog slikarstva, tj. apstrakcije.
Ova izložba predstavlja kontinuitet izložbene djelatnosti PLU "Krug" u Dugom Ratu, koja već sad zauzima istaknuto mjesto među dalmatinskim gradovima kako po broju sudionika tako i kvalitetnim radovima obogaćeni fundus, ističući svoj visoki rejting koji je u konstantnom usponu..
 

Dugoratsko ljeto: 19. dječji festival Glas Poljica

21.08.2021. – Subota, Dugi Rat, Poljički trg, 20:00 sati
19. dječji festival "Glas Poljica“
Organizator: Udruga "Vjernost“.

Skoro pa jubilarni, devetnaesti dječji festival "Glas Poljica" održat će se u subotu, 21.8.2021. na Poljičkom trgu u Dugome Ratu. Dođite i uživajte u još jednoj poslastici Dugoratskog ljeta.
 

Dugoratsko ljeto: Ženici

20.08.2021. -  Petak, Staro selo Jesenice, iza Blagajne, 20:30 sati
Dramska predstava "Ženici“
Ritam igre
Organizator: Udruga "Tvornica“

"Ženici” su melodramska duodrama genijalnog i bezvremenskog teksta koji je izašao iz pera velikog Ilije Zovka, istaknutog hrvatskog glumca, dramskog pisca te utemeljitelja amaterskih dramskih družina Zagora i Klub 19.
Zovkov kazališni svijet je uvijek iznova otkrivao male ljude. Po tom istom ključu je rađena duodrama "Ženici”. U njoj se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske Zagore. Njihove sudbine su iznimno iskrene i tako iskonski ocrtavaju ambijent malog mjesta koje se može preslikati bilo gdje. Oba naša „ženika” su iznimno čvrsti, jaki i stoga zanimljivi karakteri. Svaki od njih na svoj način autentično prezentira ljude iz malog mjesta...
U autorskom timu predstave sudjeluju glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Pere Eranović te Ivan Baranović, dramski glumac sa statusom samostalnog umjetnika.
 

Turnir gradonačelnika i načelnika u balotama

U sklopu Dugoračkog ljeta sinoć je održan je po treći put Turnir u balotama na kojem tradicionalno sudjeluju vijećnici i (grado) načelnici gradovi i općine i predstavnici naše Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine najbolje je valjala i bombizavala ekipa općine Zagvozd koja je u finalu ujerljivo pobijedila i ekipu Zadvarja. Čestitke Zagvoždanima, velikom iznenađenju trećeg izdanja turnira. Dugoraćani su osvojili četvrto mjesto i drvenu medalju, a treća je bila brončana ekipa Županije. Program je veselo vodila Ivana Giove Župa, a poslije dodijele pehara i medalja najboljima u stilu Kolinde, skupu je dolasku i druženju zahvalio Romeo Tomaš, a Tonči Bauk je već najavio iduće, skoro pa jubilarno, četvrto izdanje turnira gradonačelnika i načelnika u balotama u Dugom Ratu.
 
11.08.2021. – Srijeda, Dugi Rat, boćarski tereni, od 17 sati
3. Turnir u balotama Gradonačelnika, Načelnika i Vijećnika RH
Organizator: Boćarski klub Jesenice

U srijedu od 17 sati na boćalištu u Dugom Ratu održati će se 3. Turnir gradonačelnika, načelnika i vijećnika u balotama 3+1. Osim naših dugoratskih poglavara na zjogu se očekuju jake balotaške ekipe Omiša, Podstrane, Solina, Šestanovca, Zadvarja, Županije,.. Preklani smo vidjeli da naši (grado)načelnici znaju uz (predizborna) obećanja lipo uvaljati i balote, a nije da ih ne ide i izbijanje istih, skoro kao izbijanje naših kuna iz naših takujina. Ali nećemo sad opet o našoj svakodnevnici, već ćemo samo najaviti antistres balotaški turnir u našem malom mistu u kojm je zamrla i tradicija balota, a kako li neće nešto manje važno. Ako se kojim slučajem između dvije partije balota dogovori i kakva "požurnica" za početak izgradnje dugoočekivane i još duže najavljivane školske dvorane na Oriju, sredi nekakva donacija  za dovršetak i opremanje novog Vatrogasnog doma, možda i koja kuna za "eksperimantalno" opremanje škole na Oriju za produuuženi boravak naših prvašića i ostalih dok im roditelji rade da napune i proračun, te koja "milja" za sređivanje zgrade na Krilu za prihvat naših neupisanih mališa i veliša Dugoratskog vrtića... bio bi to ne samo lijepi već i korisni epilog druženja vladajućih u našem malom mistu...
Program će u srijedu na boćalištu, baš kao i preklani, voditi te dugoratsku publiku britkim i politički (ne)korektnim doskočicama uveseljavati svestrana Ivana Giove Župa.
 

Dugoratsko ljeto: Dugoračka olimpijada

U nedjelju, 08.08. na dugoratskoj plaži i u moru, put Orija, održati će se "Dugoračka olimpijada“, tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat. I ove godine Rake, Tončica, Ruža, Stjepko.. osigurale su izvrsnu zabavu za naše male natjecatelje na WiBit mornarskom poligonu spretnosti (hvala obitelji Tomić na velikoj pomoći u održavanju ove igre!) i ostalim ludo zabavnim igrama koje će se održati na rivi i plaži. U off dijelu programa i tijekom natjecanja glazbom će sve popratiti DJ Zvone, a nakon završetka natjecanja i prije gašenja "Olimpijske vatre" usljediti će mala ali svečana ceremonija zatvaranja Dugoračkih Olimpijskih igara uz dodijelu nagrada najspretnijim natjecateljima i grupama.
Vidimo se u nedjelju u 19 sati na dugoračkoj rivi!

08.08.2021. – Nedjelja, Dugi Rat, dugratska riva put Orija, od 19:00 sati
Zabavno-natjecateljski program "Dugoračka olimpijada“
Organizator: Udruga "Tvornica“
Hvala svim sponzorima Igara, njihovo je kraljevstvo nebesko!