Sedamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2018. - svečano je otvoreno u nedjelju, 17. lipnja 2018. s koncertom klape Rišpet i klape Iskon u Dugom Ratu. Bogati program, o kojem najširoj javnosti još nisu dostupni svi detalji (katalog, po običaju, malo kasni, i samo što nije..), nastavlja se tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer), ovaj put na Oriju (jer se u dugoratskoj lučici i parku u subotu navečer i pučkom feštom proslavlja prvih 100 godina našeg Orkana). "Baklje svetog Ivana" su tradicionalna manifestacija Dugoratskog ljeta u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija, etnografska i kulturna baština našeg naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, okupiti ćemo se opet, ove godine nešto intimniji program, takoreći na ljetni solsticij (suncostaj) uz zapaljene krijesove, svjetlost baklji i prigodni program naših vila, ples te preskakanje vatri i u svom tom romantičnom ugođaju na plaži na Oriju, u lijepoj večeri mladog ljeta koje obećava, proslaviti ćemo blagdan Svetog Ivana i dolazak ponajljepšeg dijela godine...
Paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.. dio je pretkršćanskih narodnih običaja koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjski krijesovi od starine su bili vezani uz žetvene običaje i početak ljeta, uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Ipak, Ivanjske su svečanosti u mnogim dijelovima Europe kasnije potpale pod religijski utjecaj te su postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima njegovali su se ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga. Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, podsjetiti će ga u subotu navečer naše vile Ana, Tončica, Ruža, Josipa, Daniela, Ivana,..
 
Jupi, jee! Večeras počinje Dugoratsko lito! Tradicionalna ljetna manifestacija počinje pinkicu ranije nego obično i to koncertom koji se trebao održati u ožujku povodom blagdana Svetog Josipa i proslave Dana općine Dugi Rat, a koji je morao biti odgođen zbog lošeg vremena. Nadamo se da će u nedjelju, 17.6.2018. u 20:30 sati u parku pored lučice u Dugom Ratu sve biti i atmosferski lijepo, jer klapa Rišpet i klapa Iskon planiraju Vas odlično zabaviti! Vidimo se!
 
Gotovo je. Već. Finilo je sinoć i ovo, 16. Dugoratsko kulturno ljeto. U nedjelju navečer se na dugoratskoj plaži uživalo u već tradicionalnom koncertu Rade Šolaje i zvucima nezaboravnih melodija i izvrsnoj interpretaciji pjesama Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Kemala Montena, Drage Mlinarca, Indexa, Ibrice Jusića,.. te, što je bilo i osvježenje večeri, ljubavnoj poeziji u izboru i interpretaciji dramske umjetnice Ivane Giove Župa.  Nakon gorko-slatkih ljubavnih stihova u sinoćnjoj smo točki iznenađenja, koju nam je priredila Ivana Giove Župa, "skoknuli malo i do City centra", u njenoj izvedbi nezaobravnih doživljaja antishopingholičarke Meri Bauk, zapisanih na njenom facebook profilu i oživljenih u monodrami "Ja sam dama.." omiškog kazališta "Mali Princ". Lijepa večer nastavila se i nakon dvo-ipo satnog Radinog koncerta na plaži i u "bašti" popularnog kafića uz čašicu ugodnog razgovora.
 
Nedjelja, 03.09.2017., Dugi Rat, plaža, od 20 sati
Koncert Radoslav Šolaja: Večer šansona
Organizator: Udruga ’Tvornica’

Eto, za koji dan finiti će i ovo Dugoratsko kulturno ljeto. Koncertom Rade Šolaje u nedjelju, 3.9. navečer na dugoratskoj plaži uz zvuke nezaboravnih melodija i Radinu izvedbu brojnih evergreena te najljepše ljubavne stihove svjetskih pjesnika u interpretaciji dramske umjetnice Ivane Giove Župa, moći ćemo uživati u lijepoj ljetnoj večeri te se prisjetiti i svih ovoljetnih događanja u našim malim mjestima koje su naše udruge u kulturi osmislile i realizirale uz podršku TZO Dugi Rat i općine Dugi Rat i njenog Vlastitog pogona.
Bilo je lipo.. no još nije gotovo! Lito vilovito još traje. unatoč "potopu" koji Vakula najavljuje.. i potrajati će! Barenko ono kalendarsko.. Stoga, uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.. u škuribandi. :-))
 
U okviru ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, a u organizaciji  Udruge "Vjernost" Dugi Rat i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Dugi Rat i općine Dugi Rat na prepunom Poljičkom trgu u centru Dugog Rata uspješno je održan 16. Dječji festival "Glas Poljica 2017", koji je i prije koncerta Rade Šolaje (iduća nedjelja na dugoratskoj plaži) stavio "uskličnik!" na ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto.
I ove godine je Goran Mladin s vjernim suradnicima priredio izvrstan dječji festival kojeg se ne bi posramile ni puno veće sredine od Dugog Rata. Bio je to uistinu pravi festival naše raspjevane djece izvrsno prihvaćen od publike koja je prema pozornici upućivala prave "cunamije" pljeska i ovacija. Uistinu prekrasna večer na Poljičkom trgu. Stotine djece, roditelja, turista lijepo se zabavilo uz popularne pjesme u izvedbi naših raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana.
Otvarajući festival Goran Mladin je ispred udruge "Vjernost“,  organizatora ovogodišnjeg Dječjeg festivala, kazao kako se ovogodišnje izdanje "Glasa Poljica" razlikuje od dosadašnjih jer na njemu sudjeluje sve više mladih i vrlo mladih najtecatelja, neki od njih još su u vrtiću, poput ovogodišnje pobjednice po glasovima publike, izvrsne Ive Kadić koja će tek najesen u prvašiće OŠ "Jesenice", male šestogodišnja djevojčice koja je bez imalo treme pred višestotina gledatelja besprjekorno izvela veliki hit Mije Dimšić "Život nije siv" i očito osvojila naklonost većine publike. Odaziv mladih natjecatelja je odličan pokazatelj i garancija da se "Glas Poljica" ukorjenio i postaje još jedno od kulturnih obilježja našeg Poljičkog gradića.
Stručno ocjenjivački sud činili su Ivica Ćosić, Igor Papić, Luka Lukačević i Goran Mladin, a pred njima nije bio lak zadatak ocjeniti i izdvojiti najbolje izvođače u pjevačkoj ruži festivala. No pomno poslušavši svih 16 skladbi festivala donijeli su svoj pravorijek. Prvo mjesto po glasovima žirija osvojila je Gabrijela Braičić za izvrsnu interpretaciju pjesme makedonske pjevačice Kaliopi, drugo mjesto pripalo je mladoj Veroniki Munitić koja je na festivalu otpjevala izvrsnu autorsku pjesmu Ante Pupačića Pupija, koja je osvojila i posebnu nagradu, dok je treće mjesto osvojila Jelena  Mimica. Nagrade, srca i glasove oduševljene publike osvojili su sljedeće naše raspjevane nade: raspjevana princeza iz Kadića dvora, šestogodišnja Iva Kadić ovojila je prvu nagradu publike,, drugo i treće mjesto (sa istim brojem bodova) osvojile su Jelena Rogošić i Jelena Mimica, dok je treće mjesto publike osvojila Lea Vitaić.
Priznanja i nagrade za dobivene od ocjenjivačkog suda, podijelio je "alfa i omega" ove popularne manifestacije, Goran Mladin, a priznanja   dobitnicima nagrada publike, uručio je Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, koji se je zahvalio na dobroj organizaciji ali i dobroj posjećenosti festivala, među kojima su bila brojna djeca i mladi, te njihovi roditelji te brojni turisti koji godišnji odmor provode na našim plažama.
 

Jedna mala Iva (i velika nagrada)

Jedan mala Iva, mala, tek šestogodišnja raspjevana mamina i tatina princeza iz Konobe Kadić, na netom održanom 16. Dječjem festivalu GLAS POLJICA 2017. osvojila je za svoju interpretaciju hita "Život nije siv" mlade pjevačice Mije Dimišić prvu nagradu publike. Mala Iva Kadić, koja će tek najesen u prvašiće naše OŠ "Jesenice" na Oriju, bez imalo je treme hrabro zakoračila na festivalsku pozornicu na prepunom Poljičkom trgu i pod svjetlom reflektora manirama iskusne dive sve oduševila svojom izvedbom popularne pjesme, iznenadivši tako sve, a čini mi se ponajviše svoje roditelje i prijatelje. Prvi, debitantski pljesak na velikoj sceni (jer mala Iva već "godinama" pjesmom zabavlja posjetitelje konobe Kadić) i već nagrada! I to prva. Od publike. Ma koja trema, koji bakrači! U svom pobjedničkom nastupu na pozornici, skupa s svim sudionicima festivala, učinilo mi se na trenutak da su maloj Ivi više od stihova pažnju sada zaokupile stotine mjehurića i ceremonija zatvaranja festivala, no već idući trenutak 6-godišnje dijete pjeva i pleše na sceni i na kraju pjesme coolerski se zahvaljuje publici... Bilježim i trenutak poslije, ponosna mama Ana i otac Slavo zovu sve prijatelje da svrate u konobu na sir, pršut i čašicu razgovora. Valja i ovo proslaviti. Jedna mala Iva i prva velika nagrada u životu..
 

Dugoratsko ljeto: Dječji festival 'Glas Poljica'

PETAK, 25.08.2017., Dugi Rat, Poljički trg, 20:00 sati
16. Dječji festival "GLAS POLJICA"
Organizator: Udruga 'Vjernost’

U petak, 25.8. u organizaciji udruge "Vjernost" Dugi Rat i njene "alfe i omege" Gorana Mladina, nadaleko poznatog dugoratskog glazbenika, rockera u duši i člana popularnih "Garifula“ na Poljičkom trgu okupiti će se veliki broj Poljičana svih generacija na jednom od vrhunaca ovogodišnje ljetne kulturne manifestacije u našoj maloj općini - 16. Dječjem festivalu "Glas Poljica“. Spektakl je to kojeg dugoraćanima i poljičanima ne treba posebno isticati. Duga tradicija, punih 16. godina trajanja, stotine djece željnih prvog pljeska na otvorenoj sceni, mjeseci priprema i uvježbavanja, i tisuće istih nada pod zvjezdanim nebom iznad Dugog Rata, sve će se to sabrati u nadajmo se lijepoj dugoratskoj ljetnoj večeri u kojoj ćemo s pažnjm i pljeskom popratiti nastupe naših mladih pjevačica i pjevača. Vidimo se u petak na Dječjem festivalu "Glas Poljica"!
 

Dugoratsko ljeto: Osvrt na Dugoračku Olimpijadu

U sklopu ovogodišnjeg Dugoratskog ljeta, a u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, priređen je zabavno-natjecateljski program za mlade i sve koji se tako osjećaju pod nazivom "Dugoračka Olimpijada". Mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu Tvorničari su ove godine zamjenili morskim poligonom za igru "Wibit" u moru pred dugoratskom plažom na kojem se održao morski dio natjecanja. Najbrži i najspretniji natjecatelj na morskom poligonu bio je Leo Bajamić, drugi po štoperici sutkinje Daniele Čulić Rake bio je Toma Jurjević dok je treće mjesto osvojio Ivan(?) Lukas. U timskoj igri na morskom poligonu najbrži su bili "Tintilinići" (Matej, Toni-Luka, Roko, Petar) koji su u uzbudljivom finalu svladali ekipu "GGMU" (Dominik, Anđelo, Roko, Ivan). Potom su se nakon kratkog glazbenog osvježenja igre vratile na kopno. U atraktivnoj timskoj igri "Idemo na plažu", u kojoj je bio cilj obući na sebe sve plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti (flamingosi su im, nažalost, preko noći pobjegli preko Bračkog kanala): peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, i što sve ne; pa tako za plažu spreman svladati poligon te svući sve te puste plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. najspretnije i najbrže su bile djevojke iz tima "Zumba 2" koje su u ludom finalu bile brže od ekipe "Dugoračanke". Djeca su najviše iščekivala igru "Kanaderi vodonosci" za koji su prijave planule dok si rekao keks. Nakon uzbudljivih kvalifikacijskih i X-finalnih dvoboja u velikom mokrom finalu našle su se najspretnije ekipe naših "Kanadera", ekipa Gongovaca i mlada ekipa "CroMinera". Ekipa Gongovaca je slavila, rasipali su manje vode od našeg Vodovoda i zasluženo slavili! No to nije bilo sve. Nakon dodjele nagrada najboljim natjecateljima i tomovima (Veliko HVALA sponzorima! Vaše je kraljevstvo nebesko!) u revijalnom dijelu programa sve su zabavile Zumba djevojke svojim atraktivnim pokaznim točkama u kojima su se okušali i brojni natjecatelji i posjetitelji fešte. Ni gastro dio fešte nije zaboravljen. Marljivi Tvorničari na gradelima su zavaljali i ispekli 40-ak kg jadranskih srdela kojima su se osladili natjecatelji i posjetitelji. Za glazbeni program zadužen je bio popularni DJ koji je razveselio sve tijekom samog natjecanja, a pogotovo u off programu ove lijepe dugoratske večeri u kojoj su uživali mladi i svi oni koji se još tako osjećaju..
 
U subotu, 19.08. u 18 sati počinje Dugoračka Olimpijada - Jadranski susreti Tvorničara, Igre mladih feroleguraša,.. tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta, za sve svoje mlade sumještane i one koji se još uvijeka osjećaju takvim, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..

Ako ste pratili Dugoračku Olimpijadu sve ove godine moramo Vam odmah reći da će ove skoro sve biti drukčije. Mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu zamjenili smo morskim poligonom za igru "Wibit" obitelji Tomić u Dugom Ratu gdje će se održati većina  natjecanja. Sličiti će to dijelom na nekadašnje "Igre bez granica", koje smo zajedno s "Jadranskim susretima" gledali na TV Zagreb kao djeca..

U nastavku članka pročitajte više detalja o zabavnim igrama i morskim (i kopnenim!) ludorijama koje osmišljava naša Rake, Ana, Ruža, Tončica, Stjepko, Tomo,.. i ostala vesela ekipa Tvorničara. Spomenimo još da će "tribine" za gledatelje Olimpijade biti rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg plažnog kafića "Malo misto" u čijoj će se "mix-zoni" navijači, novinari svih cjenjenijih kuća, posjetitelji ovog spektakla i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz 77 zemalja svijeta.. moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati!
 

Dugoratsko ljeto: Dugoračka Olimpijada

U subotu, 19.08. u 18 sati počinje Dugoračka Olimpijada - Jadranski susreti Tvorničara, Igre mladih feroleguraša,.. tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta, za sve svoje mlade sumještane i one koji se još uvijeka osjećaju takvim, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat.

Ako ste pratili Dugoračku Olimpijadu sve ove godine moramo Vam odmah reći da će ove skoro sve biti drukčije. Mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu zamjenili smo morskim poligonom za igru "Wibit" obitelji Tomić u Dugom Ratu gdje će se održati sva natjecanja. Sličiti će to dijelom na nekadašnje "Igre bez granica", koje smo zajedno s "Jadranskim susretima" gledali na TV Zagreb kao djeca.. U sljedećim sportskim emisijama biti će više riječi o zabavnim igrama i morskim ludorijama koje osmišljava naša Daniela Čulić Rake, a spomenimo da će "tribine" za gledatelje Olimpijade biti "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg plažnog kafića "Malo misto" u čijoj će se "mix-zoni" navijači, novinari svih cjenjenijih kuća, posjetitelji ovog spektakla i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz 77 zemalja svijeta.. moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati.

Poslije završetka natjecanja, poslije dodjele nagrada najboljima, do sitnih sati zabavljati će vas DJ Zvone i atraktivne plesačice.. No to nije sve.. organizatori spremaju još nekoliko iznenađenja, no nije nikakva tajna da će Tvorničari na Rivi peći srdele (ako ih uspiju nabavit).. jerbo valja okrjepiti zdravom domaćom spizom naše mlade "feroleguraše"..

Stoga, pribilježite si odmah u svoje mobilne "kalendare" 19.08. i Dugoračku Olimpijadu.. I vidimo se! Natjecatelji se već mogu prijaviti za igre Danieli pred poligonom "Wibit".