Kazalište: Ja sam dama..

Povodom Svjetskog dana kazališta kojeg obilježavamo 27.3. Centar za kulturu Omiš - Teatar Mali princ, u ovaj petak, 31.3. u 19:30 h u Ilirskom sjemeništu na Priku poklanja Vam izvedbu predstave "JA SAM DAMA.." prema facebook zapisima Meri Bauk, u režiji Petra Beljevića. U monodrami igra Ivana Giove Župa, dramska umjetnica. Monodrama "Ja sam dama…" nastala je pomoću novih društvenih mreža i pretočila se u ozbiljnu kazališnu predstavu. Zapisi su skidani sa facebook profila autorice Meri Bauk i polako se gradila priča za kazališni komad. Ona govori o položaju žene u našem društvu i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snage jedne suvremene žene, ona skida mnoge nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, tako se problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice..
 

Drama 'Ostavljam te' na sceni HNK Split

"Ostavljam te!" rečenica je kojom drama započinje. Jack i Gillian, narcisoidni sveučilišni profesor i od njega starija iskusna i mudra supruga intelektualka, u braku su punih 30 godina. Nakon što joj on objavi svoju odluku da se rastanu započinje prava inventura njihova odnosa. Gillian je, naime, čitavo to vrijeme vodila Knjigu dana, odnosno dnevnik njihovih intimnih odnosa. Predstava koja započinje kao psihološka drama prelazi u komediju da bi u jednom trenutku postala i reality show. Kućna biblioteka se rastvara i pretvara u televizijski studio s voditeljicom, glazbenicima.. Publika u dvorani postaje televizijski auditorij koji na zapovijed aplaudira nesreći glavnih junaka. Ostavljam te premijerno je izvedena u HNK Zadar u prosincu prošle godine doživjevši jednoglasne pohvale kritike, prije svega maestralnoj igri prokušanog glumačkog para Ančić-Liverić, i odličan prijem publike. Izvedba na velikoj sceni splitskog HNK u petak 24. ožujka započinje u 19:30 sati..
 

Cabaret 'Splićanke' u petak u Lori

Cabaret "Splićanke" Gradskog kazališta mladih od premijere u prosincu ne prestaje privlačiti interes publike i redovito se igra pred punim gledalištima. Za iduću izvedbu u Splitu koja će se održati u petak, 24.3., odabrana je dvorana Časničkog doma HV u Lori. U Splićankama igraju Lidija Florijan, Ana Gruica, Nada Kovačević, Aneta Matulić i Mia Vladović, redatelj je Ivan Leo Lemo a za koreografiju je zadužen Leo Mujić. Ulaznice se mogu kupiti od petka 17.3., svaki dan od 14-20 h (i subota i nedjelja) na blagajni dvorane Lora. Cabaret "Splićanke" doživjet će i svoju zagrebačku premijeru ove subote u sklopu Gumbekovih dana.
 
U sklopu proslave nadolazećeg blagdana Svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat udruga "Tvornica" Dugi Rat priređuje nagrađivanu kazališnu predstavu, komediju "Umakla se Joka Šimunova" u postavi i izvedbi dramske grupe Proložac i režiji Marijana Grbavca Mirića. Predstava je prvi dio trilogije o Joki Šimunovoj, autora Ivana Maršića, a izvesti će se u utorak, 14. ožujka 2017. s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Glumačka družina iz Prološca pripada samom vrhu dramskog amaterizma u Hrvatskoj, a hit komedija "Umakla se Joka Šimunova" dosad je odigrana u preko dvjesto predstava diljem Hrvatske. Priča je to o ljubavnim pitanjima mlade Joke, te ostalim (životnim) problemima njene obitelji i ćaće Šimuna. Radnja komedije smještena je prije četrdesetak godina u Imotskoj krajini, ali je ova komedija zapravo i ogledalo cijele naše Dalmatinske zagore, dok je dobar tema aktualan i danas i u priobalju :-) Ako ste predstavu prošlog ljeta propustili pogledati u Dućama, na "Večeri u selu", nikako ne propustite dugoratsku izvedbu u utorak navečer. Vidimo se!
 

Pogledajte 'Persone' Ksenije Prohaske

U srijedu, 8. ožujka 2017. godine, povodom Međunarodnog dana žena, Centar za kulturu Omiš Vas poziva na komediju "Persone" Ksenije Prohaske, nacionalne prvakinje HNK Split, koja će se održati u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna. Ksenija Prohaska predstaviti će u komediji "Persone" pred omiškom publikom desetak ženskih karaktera iz različitih krajeva Hrvatske. Naglašenim glasovnim transformacijama glumica će utjeloviti niz likova koje su joj u određenim razdobljima obilježile život. Jer ona zapravo govori o svom životu, odrastanju, ljudima koje je poznavala i one s kojima i danas živi. Sve to donosi na omišku pozornicu u prostorima nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa koji je i danas jedan od domova kulture ovog kraja, na vrlo zabavan i duhovit način. Na neki način to jest i priča o njezinom životu, priča koja se stvarala desetljećima i dorađivala sa svakim novim susretom i komičnim situacijama koje, kako tvrdi Ksenija Prohaska, čine život lakšim..
 
Glazbeno scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ održat će se u Splitu u Domu Hrvatske vojske u Lori, u ponedjeljak, 06. ožujka s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan. Spektakl je do sada izveden u 105 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je više od 25.000 gostiju a u njemu je do sada sudjelovalo više od 4.000 izvođača svih dobnih uzrasta. U spektaklu se prikazuje video film o obrani grada Vukovara a tijekom projekcije koriste se mnoštvom specijalnih svjetlosnih i zvučnih efekata koji gledateljima pobuđuju pozornost i stvaraju osjećaj kao da se nalaze u ratnom vihoru obrane grada Vukovara. Predstava se odvija u potpuno zamračenom prostoru a iz tame izviru glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvukovima sirene opće opasnosti, eksplozijama granata, prelijetanja zrakoplova, urlicima i lavežom pasa, mirisima svijeća i dima.  Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi i klape te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i zajedništvo Hrvatskog naroda. U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje jer na takav način predstavu oplemenjujemo hrvatskom narodnom baštinom  koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama.
 

'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u GKM-u

Premijerna izvedba dječje predstave 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić izvest će se u petak, 24. veljače, u 20 sati u teatrinu splitskog Gradskog kazališta mladih. Hrvatski Andersen, kako mnogi nazivaju Ivanu Brlić Mažuranić, svojim je svijetom bajki, raznolikim i šarenim, ispričala najljepše priče hrvatske literature. Šuma Striborova i Sunce djever i Neva Nevičica jasan su pokazatelj kako sustav vrijednosti, ocrtan u mašti, pun fatastike i dinamike, svoje tragove ostavlja i u stvarnosti. Predstava će igrati kroz veljaču i ožujak, a glume Lidija Florijan, Mia Vladović, Vinko Mihanović i Đana Kuzmanić. Adaptaciju teksta potpisuju Belmondo Miliša i Bojan Brajčić, a režiju Bojan Brajčić.
 

Večeri Verdija i Wagnera u HNK Split

Orkestar, zbor i solisti Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će koncert opernih arija nazvan Večer Verdija i Wagnera na velikoj sceni HNK Split 11, 13. i 14. veljače. Neke od najpopularnijih arija i uvertira slavnih skladatelja pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Antonija Teskera, Terezija Kusanović, Ivan Momirov i Ivica Čikeš. Na programu su ulomci iz Verdijevih opera Moć sudbine, Trubadur, Don Carlo i Nabucco, te Wagnerovih Tannhäuser i Majstori pjevači. Sve tri izvedbe započinju u 20 sati.
 

Opera: Carmen u HNK Split

"Carmen" svoj život na splitskoj kazališnoj pozornici nastavlja i u novoj sezoni. Izvedbama će ravnati maestro Robert Homen, a naslovnu ulogu animalno strastvene i prevrtljive ciganke Carmen ponovo će tumačiti primadona Opere HNK Split naša Omišanka Terezija Kusanović. Ulogu Don Joséa, tog pokornog kaplara i sina, koji se postupno srozava do bjegunca i krijumčara, a na kraju opere i ubojice, pjevat će bugarski tenor Ivan Momirov. U ulozi toreadora Escamilla na splitskoj opernoj pozornici debitirat će mladi nagrađivani bariton Matija Meić, a ulogu Micaele pjevat će splitske sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera. Jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela cjelopkupne operne literature igra na splitskim kazališnim daskama 2., 4. i 6.2 u 18 sati.
 
U petak, 3. veljače u 20 sati, Gradsko kazalište mladih ugostit će zagrebačko kazalište Morzugva sa predstavom Bobočka (ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza). Bobočku, centralni ženski lik romana Povratak Filipa Latinovicza velikog Miroslava Krleže, izvrsno i uvjerljivo interpretira jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica Ecija Ojdanić. U ulozi Filipa pojavljuje se Willem Miličević. Dramaturginja Ana Tonković Dolenčić je autorica teksta, režiju i scenografiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a kostime je osmislila Mirjana Zagorec. Bobočka je jedan od najfascinantnijih likova hrvatske književnosti uopće. Kako kaže dramaturginja Ana Tonković Dolenčić: “Sva sazdana od proturječja smještenih u ekstremima mogućeg psihološkog registra jedne žene, Bobočka je istodobno furiozna i destruktivna, strastvena i hladna, ali i duboko emotivna te suosjećajna.”