'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u GKM-u

Premijerna izvedba dječje predstave 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić izvest će se u petak, 24. veljače, u 20 sati u teatrinu splitskog Gradskog kazališta mladih. Hrvatski Andersen, kako mnogi nazivaju Ivanu Brlić Mažuranić, svojim je svijetom bajki, raznolikim i šarenim, ispričala najljepše priče hrvatske literature. Šuma Striborova i Sunce djever i Neva Nevičica jasan su pokazatelj kako sustav vrijednosti, ocrtan u mašti, pun fatastike i dinamike, svoje tragove ostavlja i u stvarnosti. Predstava će igrati kroz veljaču i ožujak, a glume Lidija Florijan, Mia Vladović, Vinko Mihanović i Đana Kuzmanić. Adaptaciju teksta potpisuju Belmondo Miliša i Bojan Brajčić, a režiju Bojan Brajčić.
 

Večeri Verdija i Wagnera u HNK Split

Orkestar, zbor i solisti Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će koncert opernih arija nazvan Večer Verdija i Wagnera na velikoj sceni HNK Split 11, 13. i 14. veljače. Neke od najpopularnijih arija i uvertira slavnih skladatelja pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Antonija Teskera, Terezija Kusanović, Ivan Momirov i Ivica Čikeš. Na programu su ulomci iz Verdijevih opera Moć sudbine, Trubadur, Don Carlo i Nabucco, te Wagnerovih Tannhäuser i Majstori pjevači. Sve tri izvedbe započinju u 20 sati.
 

Opera: Carmen u HNK Split

"Carmen" svoj život na splitskoj kazališnoj pozornici nastavlja i u novoj sezoni. Izvedbama će ravnati maestro Robert Homen, a naslovnu ulogu animalno strastvene i prevrtljive ciganke Carmen ponovo će tumačiti primadona Opere HNK Split naša Omišanka Terezija Kusanović. Ulogu Don Joséa, tog pokornog kaplara i sina, koji se postupno srozava do bjegunca i krijumčara, a na kraju opere i ubojice, pjevat će bugarski tenor Ivan Momirov. U ulozi toreadora Escamilla na splitskoj opernoj pozornici debitirat će mladi nagrađivani bariton Matija Meić, a ulogu Micaele pjevat će splitske sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera. Jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela cjelopkupne operne literature igra na splitskim kazališnim daskama 2., 4. i 6.2 u 18 sati.
 
U petak, 3. veljače u 20 sati, Gradsko kazalište mladih ugostit će zagrebačko kazalište Morzugva sa predstavom Bobočka (ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza). Bobočku, centralni ženski lik romana Povratak Filipa Latinovicza velikog Miroslava Krleže, izvrsno i uvjerljivo interpretira jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica Ecija Ojdanić. U ulozi Filipa pojavljuje se Willem Miličević. Dramaturginja Ana Tonković Dolenčić je autorica teksta, režiju i scenografiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a kostime je osmislila Mirjana Zagorec. Bobočka je jedan od najfascinantnijih likova hrvatske književnosti uopće. Kako kaže dramaturginja Ana Tonković Dolenčić: “Sva sazdana od proturječja smještenih u ekstremima mogućeg psihološkog registra jedne žene, Bobočka je istodobno furiozna i destruktivna, strastvena i hladna, ali i duboko emotivna te suosjećajna.”
 

Kazalište: Bračni (s)provod u Lori

Dalmatinska kazališna publika će ovaj vikend imati priliku vidjeti hit komediju Matta Morilla "Bračni (s)provod". Predstave će se odigrati u subotu 28. siječnja, s početkom u 20:00 u dvorani Lora u Splitu. Bračni sprovod je predstava o mladom paru Amy i Seanu. Nakon tri godine veze Amy se želi oženiti, ali Sean ne vjeruje u instituciju braka. Večeras će se jednom zauvijek riješiti pitanje braka. U predstavi glume Lana Blaće i Slavko Sobin. Ulaznice za predstavu po cijeni od 70kn mogu se kupiti na blagajni Lore, od 14-20 h ili na telefon 091 33 23 234.
 

Noć muzeja u Gatima

Budući da je ovogodišnja tema Noći muzeja "Glazba i glazbeni velikani” KUU Mosor Gata je odlučila uklopiti se na temu na najbolji način te pokušati prezentirati povijesno i autentično podrijetlo oca hrvatske himne, autora najpoznatije budnice – Antuna Mihanovića - još jednog poznatog i priznatog Poljičanina. Osim njemu, večer u Gatima će se posvetiti tradicijskoj glazbi (guslanje), a tradicijsku glazbu u programu će sudjelovati članovi KUU "Mosor" Gata. Kao i ranijih godina, pokušati će Povijesnom muzeju Poljica na jednu večer udahnuti život i učiniti ga rasadnikom nematerijalne kulturne baštine Poljica. Dvanaesta Noć muzeja u Gatima će se održati u petak, 27. siječnja 2017. od 18:00.-24:00. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli! U akciju “Noć muzeja“ se po šesti put uključuje i udruga Zvjezdano selo Mosor. Manifestacija će biti održana u petak, 27. siječnja 2017., u večernjim satima. Program će biti izveden u zvjezdarnici na Mosoru od 18 h, a u nastavku je njen sadržaj..
 

Noć muzeja: U Omišu upoznajte život klapa

Festival dalmatinskih klapa Omiš poziva Vas da svojim posjetom uveličate prvo sudjelovanje izložbe 50 godina Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Noći muzeja. U novootvorenom izložbenom prostoru na adresi Petra Preradovića 6, u Omišu, u petak 27. siječnja 2017. godine s početkom u 18 h, očekuje Vas prigodna izložba fotografija, ugodna ćakula sa živućim akterima legendarnog Festivala uz predstavljanje monografije 50 godina FDK Omiš, neizostavna klapska pisma te povratak u prošla vremena projekcijom starih snimki omiškog Festivala. Program događanja potražite u nastavku..
 

Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se danas, 27. siječnja, na dan kada je prije 72 godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava diljem svijeta i u Republici Hrvatskoj. Iako ova Vlada nastoji neslavno relativizirati osnovne civilizacijske vrijednosti hrvatskog društva poput antifašizma, mnoge institucije, poput npr. Gradskog kazališta lutaka Split, danas prigodnim programom obilježavaju ovaj dan sjećanja. Posebno danas, svijet se prisjeća svih žrtava nacističkog režima, kojeg je žrtva bila i Anne Frank, simbol jednog ukradenog djetinjstva. Predstava "Moje ime je Anne Frank", u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i kazališta PlayDrama, igra u petak, subotu i i u ponedjeljak, a ulaznica u slobodnoj prodaji ima za subotnju izvedbu u 19 sati. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni.
 

Dežulović-Lucić: Melodije od Ćaće do Ćate

"MELODIJE OD ĆAĆE DO ĆATE" novo je izdanje putujućeg pjesničko-satiričkog cabareta splitskih novinara Predraga Lucića i Borisa Dežulovića, koje se u raznim izdanjima održava već 10 godina i doživilo je više od stotinu izvedbi. Ta “kulturno-odmetnička priredba”, kako je nazivaju autori, stalno mijenja sadržaj i naslove jer komentira aktualna događanja u Hrvatskoj i regiji, društvena i politička događanja i anomalije. Splitska publika moći će novu epizodu ovog nepredvidljivog cabareta premijerno vidjeti i čuti u petak, 23.12. u klubu Quasimodo s početkom u 21 sat uz cijenu ulaznice od 20 kuna.
 

Mala Floramye na pozornici HNK

"Mala Floramye", najpoznatija opereta Ive Tijardovića biti će izvedena u subptu, 3. prosinca pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nakon izvedbe s početkom u 20 sati, reprizne izvedbe na programu su 5., 6., i 13. prosinca u 19.30 sati i 17. prosinca u 18 sati. Slijedeći izvorne zamisli i skice maestra Ive Tijardovića, Mala Floramye zamišljena je kao posveta jednom iščezlom vremenu i duhu, istovremeno se obraćajući suvremenosti i novim generacijama pitanjem: ima li mjesta ljubavi i poštovanju naših različitosti u kovitlacu karnevala anakronizma, politike i konzumerizma. Pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a u režiji Gorana Golovka solisti, Zbor, Orkestar i Balet splitskog kazališta oživjet će najpopularniju splitsku predstavu, zaštitni znak i trajni dio identiteta grada Splita, najizvođeniju splitsku operetu koja svoju krunu publici najomiljenije nosi još od trijumfalno uspješne praizvedbe prije punih 90 godina. Razbarušeni kolorit popularne operete, ritmovi koji svjedoče o odlasku jednog i dolasku drugog vremena, melodramski zaplet i niz komičnih situacija i upečatljivih likova grade sliku grada i svijeta koji se mijenja.