Predavanje: Strah, nesigurnost i hrabrost

Bojite li se ostvariti svoje snove i mislite da je to za vas nemoguće? Očekujete li uvijek najgore u svakodnevnim životnim situacijama? Prenose li se lako strahovi drugih ljudi na vas? Bojite li se zauzeti za sebe? Što vam izaziva strah, nesigurnost i kako se nosite s tim osjećajima? Što činite kada osjećate da se ne možete nostiti sa onim što se događa? Je li vam se teško smiriti kad osjetite strah? Što za vas znači biti osoba koja je sigurna u sebe? Gdje pronalazite hrabrost i snagu, u što se pouzdajete? Želite li se izravno se povezati sa životom ili odabrete (pre)živjeti i umirati u strahu? Nitko nije "cjepljen” protiv straha, samo različito reagiramo na njega. Ako nemamo unutarnju sigurnost, pokušavamo je izgraditi kroz „kontrolu“ vanjskih okolnosti u životu, a tu gubimo puno energije, pokušavajući kontrolirati život – što je nemoguće. Izbjegavajući osjećaj straha i gubitka kontrole – izbjegavamo sam život, a u konačnici nam ostaje duboko nezadovoljstvo. Ostajanjem u zoni sigurnosti, zatvaramo sebe dobrovoljno u zatvor, u neživot, u iluziju sigurnosti. Na otvorenom predavanju Centra za integrativni razvoj pod nazivom "Strah, nesigurnost i hrabrost", koji će se održati u četvrtak, 11.05.2017. u 19.30 h u Klub mladih, Split, Ruđera Boškovića 20/II kat, imati ćete priliku osvijestiti stvarne korijene problema, ograničavajuće obrazace i modele ponašanja koji opterećuju normalne, zdrave ljude i time vam, posljedično, onemogućavaju kvalitetniji i ispunjeniji život, te kako dalje raditi s tim mislima i emocijama da dođete do zadovoljstva, ispunjenja i mira u sebi. Voditeljica predavanja je Asja K. Kuzmanić Roje, integrativna terapeutkinja i asistentica učiteljica na Centru za Integrativni razvoj u Splitu. Otvorenom predavanju slijedi radionica u nedjelju, 14.05.2017.
 
U Splitu, Zagrebu, Varaždinu.. je opet počeo 'tihi' prosvjed protiv pobačaja u organizaciji "pro-life" molitvene inicijative za zaštitu nerođene djece "40 dana za život". Prosvjed se odvija tako da članovi inicijative stoje i mole ispred klinika i bolnica tijekom korizme.

Varaždinski ogranak stranke Pametno priopćenjem je reagirao na 40-dnevni molitveni prosvjed ispred Opće bolnice Varaždin kojeg prenosimo u cjelosti.
"Uz najavu početka 40-dnevnog molitvenog prosvjeda protiv pobačaja ispred Opće bolnice Varaždin, želimo izraziti svoj stav, kako takav oblik prosvjeda smatramo zlouporabom prava na prosvjed i zlouporabom vjerskih sloboda. Štoviše, smatramo da se nadležne institucije trebaju pobrinuti da ne dozvole bilo kakav pritisak i ometanje rada javih službi koje koriste svi građani i da se zaštite Ustavom zagarantirana prava. Pobačaj je krajnja mjera i nitko joj ne pristupa s veseljem, a stranka Pametno bezrezervno podržava pravo žene na izbor. I mi želimo graditi društvo u kojem neće biti pobačaja međutim, svjesni smo da se to ne može ostvariti tako da ga zakonski zabranimo ili sprječavamo žene da uđu u bolnicu. Takve mjere bi samo odvele one žene, koje se odluče na pobačaj, na neka druga mjesta, gdje su manje izložene pogledima javnosti, a više izložene povećanom riziku od nestručnog zahvata. Naš prijedlog svim moliteljima i dušebrižnicima je da prestanu emocionalno ucjenjivati žene, te da nam pomognu stvarati pozitivno društveno i ekonomsko okruženje u kojem žene neće biti stigmatizirane zbog svoje (ne)željene trudnoće, neće dobivati otkaze, te da se njihova trudnoća i djeca ne smatraju manje vrijednima ako nemaju partnera. Isto tako, smatramo da treba stvoriti okruženje u kojem će našim sugrađankama i sugrađanima biti lakše imati i odgajati djecu, što možemo realizirati kroz bolju obrazovnu, zdravstvenu, kulturnu, sportsku, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu.."
 
U subotu, 25. ožujka 2017. Klub žena liječenih na dojci "Omiš“ obilježava međunarodni Dan narcisa, povećavanjem svjesnosti građanstva o pojavnosti raka dojke educiranjem o važnosti preventivnih pregleda i dijeljenjem edukativnih materijala. Akcija se će održati u vremenu od 08:00 do 11:00 sati u Omišu u ulicama Fošal, Četvrt Žarka Dražojevića i Četvrt Ribnjak te u Dugom Ratu, na frekventnom mjestu ispred trgovine "Studenac". Cvijetom narcisa, kao simbolom nade i rađanja novog života, želi se senzibilizirati javnost o problemima žena koje su oboljele od karcinoma na dojci.
 

Zdravlje ili bolest - biramo li sami?

U organizaciji Lions kluba Split u utorak, 21.3. s početkom u 18:30 sati u splitskom hotelu "Park" održati će se zanimljivo predavanje "Zdravlje ili bolest - biramo li sami?". Zainteresirani će od predavača dr. Andreja Mardešića moći čuti njegovo iskustvo konzumiranja sirove hrane, doznati razloge za uvođenje većih količina voća i povrća u prehranu te potencijalno velikim koristima koje za zdravlje mogu imati promjene životnog stila. Dođite, poslušajte, primjenite.
 

Dani zdravlja i ljepote

U Splitu je u organizaciji Kluba žena liječenih na dojci (koji ove godine slavi 20 godišnjicu rada) u sklopu “Dana zdravlja i ljepote” održana preventivna akcija besplatnih pregleda dojki. - Karcinom dojki je najčešći karcinom kod ženske populacije i samim tim predstavlja ozbiljan problem, no, važno je znati da žene koje se redovito kontroliraju imaju veću vjerojatnost dijagnosticiranja bolesti u ranom stadiju čime im se znatno povećava i mogućnost izlječenja. U redovitoj shemi pregleda žene starije od 40 godina trebale bi jednom godišnje napraviti ultrazvuk dojki, a svake druge godine i mamografiju. Za mlađe žene, odnosno one od 30 do 40, dovoljno je jednom godišnje napraviti ultrazvuk - pojasnio je novinaru Slobodne Dalmacije dr. Josip Banović, kirurg splitskog KBC-a, koji je i jučer imao pune ruke posla jer je pregledao dvadesetak žena u akciji City Centera i Kluba žena liječenih na dojci, dok su posjetitelji centra mogli poduprijeti akciju kupnjom buketa narcisa za simboličnih 10 kuna.
 
Forum zdravstva stranke Pametno jasno se protivi psihozi koja je zavladala oko cijepljenja i ističe argumente kako je upravo cijepljenje potpuno iskorijenilo određene bolesti.  - Cjepiva dostupna u Hrvatskoj prošla su rigorozan postupak kontrole kvalitete i efikasnosti i kao takva su potpuno sigurna za cijepljenje djece. Nitko cjepljenjem ne eksperimentira na djeci zbog čega najoštrije osuđujemo neargumentirane istupe pojedinih liječnika koji, nerazumijevajući dubinu problema, podupiru antivakcinalni pokret i dovode u pitanje javno zdravlje nacije - istaknuli su prof.dr.sc. Miroslav Harjaček i Maja Vehovec, potpredsjednica stranke, u ime Foruma zdravstva stranke Pametno te dodali:  - Ne postoje znanstveni dokazi za izazivanje autoimunosnih bolesti od strane cjepljenja, a engleski liječnik Andrew Wakefield, koji je lažno povezao autizam i cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (Mo-Pa-Ru), zbog znanstvene prevare ostao je bez licence. Pozitivni učinci cijepljenja su neusporedivi u odnosu na moguće rijetke nuspojave, a pogotovo u odnosu na samu težinu bolesti. Cijepljenje je najuspješnija medicinska disciplina koja je dovela do potpunog iskorjenjivanja bolesti poput velikih boginja ili dječje paralize. U Hrvatskoj, u zadnjih 25 godina nitko nije obolio od te bolesti, isključivo radi cijepljenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se cijepljenjem spriječi smrt najmanje 3 milijuna djece. Pojava ospica, velikog kašlja (hripavca) i brojnih drugih zaraznih bolesti u Hrvatskoj direktna su posljedica rastućeg antivakcinalnog pokreta koji u potpunosti, znanstveno neargumentirano, uznemirava javnost.
 

Tribina: Cijepljenje djece - istine i zablude

S obzirom na sve manju procijepljenost djece, a uzročno tome pojavu nekih zaraznih bolesti za koje smo mislili da ih više nema, Udruga "Ruke ljubavi" organizira javnu tribinu "Cijepljenje djece - istine i zablude". Cilj tribine je educirati roditelje o važnosti cijepljenja te svima onima koji su u nedoumici vratiti poljuljano povjerenje u cjepiva kao najbolju moguću prevenciju protiv prenosivih zaraznih bolesti. Javna tribina "Cijepljenje djece - istine i zablude" održat će se u srijedu, 8. ožujka u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Na tribini će izlagati prof.dr.sc. Ivo Ivić, specijalist infektolog, Željka Karin, dr.med.univ.mag.med., specijalist školske medicine, Vesna Barišić, dr. med., specijalist epidemiologije i doc. dr. sc. Irena Bralić, prim., dr.med., specijalist pedijatrije. Roditelji, ne vjerujte svemu što pročitate na internetu, već se educirajte u razgovoru sa stručnjacima za ovu problematiku..
 
Uz pomoć djelatnika, volontera i simpatizera terapijske zajednice “Susret” tijekom petka i subote održana je velika radna akcija uređenja kuće u terapijskom centru u Cisti Velikoj, a sve povodom 25. obljetnice djelovanja ove ustanove, piše Slobodna Dalmacija. - Ovo je samo jedna u nizu akcya koju organiziramo u godini jubileja. Želimo pokazati korisnicima da smo tu zbog njih kako bismo im pomogli i na ovaj način, a Zajednici “Susret” ćemo vratiti stari sjaj kakav je nekada imala - kazala je Suzana Horvat Kutle, nova ravnateljica Zajednice “Susret”, terapijske ustanove koja je bila pravi pionir u rehabilitaciji ovisnika na ovim prostorima. Osnovala ju je tadašnja časna sestra Bernardica Juretić, a kroz terapijske centre je dosad prošlo nekoliko tisuća ovisnika. Prema procjenama stručnih djelatnika, gotovo njih 70 posto izvuklo se iz ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki te drugim ovisnostima. Tijekom ove godine kada slavi 25 godina rada, Zajednica “Susret” održat će još nekoliko prigodnih akcija, tribina, okruglih stolova, te će izdati i monografiju o povijesti Zajednice.
 
Kada ste zadnji put bili na nekom od preventivnih pregleda? Prošle godine, godinu prije ili se možda niti ne sjećate? Zloćudne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici uzroka smrti nalaze se na drugom mjestu. Vlada Republike Hrvatske je u lipnju 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, krajem 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dok je Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice usvojen u srpnju 2010. godine. Cilj svih preventivnih programa probira je rano otkriti rak, predzloćudne tvorbe i ukloniti ih na vrijeme te tako dugoročno smanjiti poboljevanje i smrtnost. Prevencija i rano otkrivanje je provjeren, znanstveno utemeljen i uspješan način borbe protiv raka. Ovom prilikom želimo Vas upoznati sa sva tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka..
 
Ide li Hrvatska nizbrdo na polju zaštite ljudskih prava? U potpunoj tišini i bez znanja svojih građana, bez javne rasprave, hrvatski šef diplomacije Davor Stier poslao je europskim kolegama izjavu o prioritetima na tom planu, a u dokumentu, izvještava RTL, ne stavlja se naglasak na borbu protiv govora mržnje i rastuće diskriminacije prema manjinskim skupinama, nego na promocija prava vjernika i zaštitu tradicionalnih vjernosti. Ministarstvo u svojoj izjavi ima i posebnu interpretaciju pobačaja. Hrvatska upozorava da pojmu 'seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava' nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini, pa i unutar same Europske unije. U tom smislu, Hrvatska taj pojam tumači tako da on ne uključuje pobačaj. Oporba oštro osuđuje politiku ministra vanjskih poslova i njegova novoimenovanoga savjetnika Ladislava Ilčića koji na sve moguće načine Hrvatsku nastoje svrstati u red zemalja poput Poljske i Mađarske koje imaju vrlo konzervativnu i retrogradnu politiku prema rodnoj ravnopravnosti. - "Ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile", rekla je Karolina Leaković, iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Premijer pak umanjuje važnost izjave ministarstva. - "Mislim da je bilo samo riječ o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za Vijeće za ljudska prava, ne vidim u tome ništa posebno, niti ikakvu dramu", izjavio je Andrej Plenković.
 
Upućeni znaju da je u posljednje vrijeme zabilježen neobjašnjivo visok postotak pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja. U razdoblju od samo 15-ak godina umrlo je 30-ak tisuća hrvatskih branitelja i invalida, a prosječna starost umrlih je bila nepunu 51 godinu. Većina njih umrla je od malignih bolesti, najčešće naglo. Skrb o zdravlju hrvatskih branitelja jedno je od prioritetnih područja rada Ministarstva hrvatskih branitelja. Krajem 2016. godine proveden je pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije. Projekt se u 2017. i narednim godinama nastavlja provoditi na području cijele Republike Hrvatske. Prioritet u pristupanju pregledima tijekom 2017. godini imat će hrvatski branitelji bez statusa HRVI koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovali više od 1 500 dana. Procjenjuje se da će se u razdoblju od veljače do prosinca organizirati preventivni sistematski pregledi za 32.816 hrvatskih branitelja i to u terminima i dinamikom koju će odrediti same bolnice/KBC-ovi. Tijekom 2018. i 2019. planira se nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje s manjim brojem dana provedenih u borbenom sektoru. Svaka bolnica/klinički bolnički centar odredila je koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja s kojima će predstavnici Ministarstva usuglašavati rasporede pregleda za naredni mjesec. Ministarstvo hrvatskih branitelja će hrvatske branitelje obavještavati i pozivati putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć te koordinatorima u bolnicama dostavljati popise za pregled.
 
Stranka Pametno inicirala je osnivanje Foruma zdravstva koji je započeo s radom polovinom siječnja ove godine, a u kojem će se raspravljati o svim pitanjima sektora zdravstva. Forum zdravstva je radno tijelo stranke u kojem sudjeluju članovi Pametno, ali i nezavisni stručnjaci. U rad Foruma, čiji su koordinatori prof.dr.sc. Miroslav Harjaček i doktorica Dijana Mršić Novački, Pametno će uvijek pozivati i udruge pacijenata jer su oni korisnici i najvažniji dionici sustava. Hrvatskoj treba mudrija zdravstvena politika, a  rezultate zdravstvene zaštite odnosno rezultate liječenja uvijek se mora dovesti i u vezu s količinom javnog novca koji se u sustav zdravstva ulaže. Jednostavnije rečeno, zaključuju u stranci Pametno, za novac koji država ulaže u zdravstveni sustav, pacijenti u Hrvatskoj ipak imaju dobra prava, liječenje i mediciske ishode, unatoč tome što se pojedinačna percepcija, često s pravom, ne slaže s ovakvim rezultatima. Prateći dinamiku napretka drugih zemalja, kao i same Hrvatske, može se zaključiti da kvalitetno upravljanje zdravstvom donosi bolje ishode. Postoji puno prostora za kvalitetniju upotrebu javnog novca i mudriju zdravstvenu politiku, a sve kako bi svi građani Hrvatske imali bolju, kvalitetniju, učinkovitiju i dostupniju pravodobnu zdravstvenu zaštitu.
 

Dan mimoza

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježit će se u subotu, 21. siječnja u svim većim gradovima Hrvatske. Županijska liga protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije organizira u subotu od 10 do 14 sati akciju na Rivi. - Pridružite nam se, uzmite svoju grančicu mimoza, žutu vrpcu, educirajte se, te zajedno obilježimo Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice - poručuju iz Županijske lige protiv raka. Tri su temeljne odrednice borbe protiv ove zloćudne bolesti: edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i rani odlazak na ginekološki pregled..
 

Tribina: Palijativna medicina - brinimo zajedno

Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinska županija organiziraju javnozdravstvenu tribinu na temu 'Palijativna medicina - brinimo zajedno' koja će se održati u petak, 13. siječnja, s početkom u 18.30 sati u velikoj dvorani  Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Na tribini će govoriti doc.dr.sc. Krešimir Dolić, prof. dr. Veljko Đorđević, doc.dr.sc. Marijana Braš, dr.sc. Ivana Marasović Šušnjara, župan Zlatko Ževrnja.. a nakon izlaganja predavača predviđena je javna rasprava svih sudionika skupa. Na tribinu se pozivaju medicinski djelatnici, psiholozi, socijalni radnici, duhovnici kao i svi zainteresirani kandidati koji su u bilo kojem obliku spremni sudjelovati u razvijanju palijativne skrbi u našoj županiji.
 
Nije vijest da obiteljskih liječnika kronično nedostaje i da Ministarstvo zdravstva ne raspisuje dovoljno specijalizacija iz obiteljske medicine, niti da su liječnici generalno nezainteresirani za rad u PZZ-u. Ne žele na svojim leđima nositi golemi teret preopterećenosti i administracije, a uz to biti na stalnom udaru HZZO-a. Pred našim očima urušava se sustav obiteljske medicine u Hrvatskoj, a na alarmantnu i dramatičnu situaciju već neko vrijeme upozoravaju razne udruge liječnika primarne zdravstvene zaštite. - Imamo dvostruko manji broj obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika nego što to ima EU. Ovdje liječnici bježe od stalnog pritiska sustava i malo ih ciljano bira obiteljsku medicinu. Posljednji je trenutak da se napravi strategija za spas PZZ-a jer ako odgovorni to ne učine sad, obiteljska medicina će se nepovratno urušiti - kaže dr. Zoran Maravić, obiteljski liječnik i dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku pri Hrvatskom liječničkom zboru za 24sata.. Maravić ističe da je nužno rješenje raspisivanje stotinu specijalizacija za obiteljsku medicinu godišnje, ali i motiviranje ljudi da prihvate taj posao. Jer već sad nedostaje četvrtina liječnika obiteljske. Trenutačno ih je u cijeloj Hrvatskoj 2300, a prosjek godina im je 55. U sljedećih godinu do četiri godine veliki broj će ih otići u mirovinu i pojavit će se nedostatak od 800 liječnika, što je trećina sadašnjeg, ionako premalog broja. Stanovništvo u udaljenijim i ruralnim područjima Hrvatske tako bi moglo ostati bez jedine zdravstvene zaštite. I ne samo oni..