Božićni koncert KUD Dalmacija

U četvrtak, 21.12.2017. u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" svoj tradicionalni folklorni poklon Dugoraćanima, Božićni koncert, otplesati će članovi prvog (i ostalih) ansambla, a glazbom popratiti i orkestar KUD "Dalmacija" Dugi Rat. Vidimo se u petak na fešti folklora.
 

Ladarice večeras u Spaladium Areni

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema novi folklorni spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Predstavnici najljepše hrvatske glazbene i plesne folklorne tradicije, koncert pod sloganom "Čuvajmo naše blago" održat će 1. prosinca u 19 sati, a splitska publika po prvi puta uživat će u ovogodišnjem cjelovečernjem programu "Ispod duba stoljetnoga". Program donosi neke od koreografija koje su nagrađivane kako na domaćim, tako i na inozemnim natjecateljskim festivalima, kao i koreografije koje na repertoar Ansambla donose pjesme i plesove Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu. Ulaznice za nastup mogu se kupiti online na Eventim.hr te na svim Eventim prodajnim mjestima. U razdoblju do 5. listopada ulaznice se mogu kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni od 70, 100, 120, 160 kn. Djeca, učenici, studenti, umirovljenici i članovi KUD-ova uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na stalan popust na cijenu ulaznice koja iznosi 60 kn.
 

U Žeževici pjevaju župski zborovi

U subotu, 25.11. u župskoj crkvi sv. Jurja Mučenika Orje-Žeževica održat će se susret župskih zborova. Koncert, s početkom u 15.30, organizira Udruga za bolji i ljepši život Šestanovčana. Iz udruge najavljuju sudjelovanje crkvenih zborova iz Žeževice, Grabovca, Trnbusa, Srijane-Dolac Gornji, Lovreća i Katuna-Kreševa. Oni će se predstaviti s po dvije pjesme po vlastitom izboru, nakon čega će u bratimskoj kući upriličiti prigodan domjenak za sve prisutne. Smotri crkvenih napjeva prethodit će misno slavlje u mjesnoj crkvi sv. Jurja Mučenika.
 

Još jedna priča o šjor Branku

U danu Velikih urbi et orbi fejsbuk objava i tsunamija komentara koje su potopili sve društvene mreže lokalnih nevježa, skrećem Vam pažnju s mladih bludiša na našeg hvala Bogu još uvijek dobrodržećeg šjor Branka, etnokoreologa, koreografa, pedagoga, sportaša, poliglota, plesača, svojedobno i perspektivnog nogometnog vratara, rukometaša i stolnog tenisača..., da spomenmo samo neke aktivnosti vitalnog splićanina Branka Šegovića. Gabrijela Radanović, novinarka Slobodne Dalmacije ima novu priču u njemu, a kako je krenulo bit će ih još jer je dugogodišnji suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat nedavno napunio tek 95 ljeta..
 
Mladi orkestar KUD "Dalmacija" otišao je na gostovanje u Makedoniju gdje će sudjelovati na međunardonom festivalu folklora. Umjetnički voditelj Milovoj Raljević na nastup pred makedonskim ljubiteljima folklora odveo je mladu folklornu trupu KUD-a Dalmacija. Poželimo im sretan put, a da će svojim folklornim točkama opet oduševiti Makedonce.. to uopće nije upitno!
 
U srijedu 16.08.2017. u restoranu Radmanove mlinice gdje Cetina osim osvježenjem miluje prolaznike i bogatstvom adrenalinskih te gastronomskih specijaliteta s početkom u 20:30 h moći će te uživati i u lijepoj večeri punoj tradicije, kulture i narodnih običaja. Folklorni ansambl KUD "DALMACIJA" Dugi Rat pokazati će u ovom ljepom ambijentu dio hrvatske tradicije i folklornog nasljeđa te zasigurno biti užitak za oko i srce! Ako vas slijedovi narodnih plesova i pjesama sljubljeni uz izvrsnu gastronomsku ponudu mame u ugodnu svježinu kanjona Cetine znajte i da je ulaz slobodan.
 
Naša folklorna družina, KUD Dalmacija iz Dugog Rata, u petak nastupa na omiškom Summer Treat festivalu na Večeri folklora. Evo prilike da ih još jednom ovog ljeta vidimo na djelu te da uživamo u bogatstvu hrvatskih narodnih plesova, koloritu narodnih nošnji i tradicionalnim pjesmama.. za koje fali samo klapa ("Dalmacija"!) koje bi ih opet zapjevala na klapskom izvoru..
 

Donji Dolac: Večer uz glazbu i soparnik

Iz Udruge za očuvanje i uređenje sela Donji Dolac “Zov kamena” pozivaju svoje mještane, susjede i sve druge posjetitelje u subotu 22. srpnja na kulturno-zabavnu večer “Dana Donjeg Doca” koja će se održati kod spomenika “26. ožujak 1944.” u 20 sati. Moći će se tako u ovom mosorskom selu pogledati stara borilačka nadmetanja i vještine, poslušati ganga, rera... pripremat će se i tradicionalni sopranik i druga jela koja će posjetitelji moći besplatno kušati. Vrijedne žene, njih više od 15, dat će svoj doprinos u spremanju jela. Večer će zaokružiti i glazba u živo.
 

Solinsko ljeto: Ojkalica na Gradini

U sklopu “Solinskog kulturnog ljeta” i ove godine će se prirediti “Večer Zagore”, koja će se održati na Gradini u Solinu u subotu 22. srpnja u 21 sat. U programu sudjeluju, među ostalima: KUD “Srce Zagore”, potom Kulturno-umjetnička udruga “Andrija Matijaš Pauk”, KUD “Naši korijeni”-Kljaci, KUD “Labišnica” Svi sudionici će prije folklorne manifestacije proći središtem grada Zvonimirovom ulicom u svečanom mimohodu do Gradine. Tijekom večeri čut će se tradicionalni napjevi Dalmatinske zagore od ojkalica, treskavica, rera, do gange, a mladi će moći vidjeti stare običaje, kočije, nošnje..
 

Osvrt na 15. Dane Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić doživjela je svoje 15. izdanje. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u tri dana Poljičke manifestacije, domaći svit i svi oni koje je put nanio u Kostanje mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom programu. U prvoj večeri, večeri otvorenja Dana Mile Gojsalić, program je započeo izvođenjem himne RH u izvedbi klapa Pasika i Konistra te Poljičke kolende – neslužbene poljičke himne u izvedbi dječjeg zbora Kostanje i klape Konistra. Nazočnima su se zatim obratili uvaženi gosti; župan SD Blaženko Boban i izaslanik gradonačelnika grada Omiša. Najbolja učenica osnovne škole u Kostanju - Iva Tičinović – podigla je zastavu manifestacije i proglasila Dane Mile Gojsalić otvorenima. Kao glazbena podloga dizanju zastave izvedena je arija "Oda zemlji" iz opere "Mila Gojsalić". Izvela ju je sopranistica Marija Buzdovančić uz klavirsku pratnju Ivane Franceschi. U nastavku programa, gosti su na večeri otvaranja mogli uživati u koncertu KUD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata koji je tek tjedan prije obilježio prvih 50 godina više nego uspješnog rada..