Poljičke priče uz sviće

Želite li vidjeti kako su nekada izgledale igre za djecu u Poljičkoj kneževini, osjetiti ritam poljičkog nijemog kolo i uživati u zvucima ojkavice, pridružite nam se na "Poljičkim pričama uz sviće", autorskom programu kulturologinje Snježane Kordun kojim se nastoji poticati razvoj namaterijalne kulturne baštine Poljičke kneževine, koji će se održati 2.3.2017. s početkom u 18 satu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split. Sudjeluju: Eko-etno udruga Gornja Poljica, Kulturno umjetnička udruga "Mosor" Srednja Poljica i udruga Savez za Poljica.
 

KUD Dalmacija na folklornoj večeri u Korenici

Prvi ansambl KUD "Dalmacija" Dugi Rat proteklog vikenda "skoknuo" je do Plitvičkih jezera, gdje je u obližnjoj Korenici sudjelovao na Folklornoj večeri koju su po četvrt put priredili domaćini iz HKUD "Korenica“ iz Korenice koji njeguju, čuvaju i izvode elemente hrvatskoga etnosa Like. Uz domaćine i dugoraćane na večeri su nastupili i KUD "Kraljica Katarina“ Donji Lapac, KUD "Ljeskovac“ Vinkovci, crkveni zbor "Fra Vjekoslav Mićuda“ Vinkovci. Ovakvim druženjima, osim promicanja bogate folklorne tradicije našeg kraja, stvaraju se dugotrajna suradnja i prijateljstva diljem Lijepe naše, prijateljstva koja prožima ljubav prema glazbi, folkloru, tradiciji i hrvatskom etnosu.
 

50. godina KUD Dalmacija Dugi Rat

Lani je Osobnu nagradu općine Dugi Rat za 2015. zaslužio jedan folkloraš u najboljim godinama, naš sumještanin Ante Raljević, koji se desetljećima ističe u sportskom, kulturnom i društvenom radu u našoj sredini, a ove je godine jedan od favorita za skupnu nagradu općine Dugi Rat njegovo i naše kulturno-umjetničko društvo "DALMACIJA" Dugi Rat, koje ove godine slavi okruglih 50. godina uspješnog rada na promicanju naše bogate tradicije u plesu, pjesmi i običajima te baštini općenito. Čestitamo im na ovoj važnoj obljetnici! Naši dragi folkloraši jedni su od najuspješnijih dugoratskih društava, osnovani su 8. ožujka 1967. godine u našem malom mistu u kojem djeluju do dan danas kroz niz sekcija (a i nadalje će! :-) njegujući nesmanjenim plesnim tempom našu bogatu folklornu baštinu i dalje okupljajući generacije i generacije naše mladosti oko plesa, pjesme i kvalitetnog druženja, promičući našu tradiciju i kulturno blago po svim zakutcima domovine te na mnogim festivalima diljem svijeta gdje su pozivani te dovodeći brojne svoje prijatelje i goste u ovu lijepu našu sredinu. Ne sumnjamo da će nam uskoro naši folkloraši pokloniti i veliku feštu prilikom proslave pola stoljeća rada svog društva.
 

Božićni koncert KUD Dalmacija Dugi Rat

Bogati ovogodišnji program obilježavanja Došašća i nadolazećih Božićnih blagdana u Dugom Ratu nastavlja se u petak, 23.12. s početkom u 19 sati u dvorani kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Naš KUD DALMACIJA Dugi Rat pokloniti će nam još jednu lijepu večer uz tradicionalne narodne plesove i običaje krajeva Lijepe naše i šire, a uz njih dalmatinskom pismom će nas u večer uvesti klapa "ElektroDalmacija" iz Splita. Vidimo se u petak na Božićnom koncertu!
 
9. prosinca Konzervatorski odjel u Splitu, na zahtjev Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, donio je rješenje o demontaži kamenog reljefa s pročelja crkve Uznesenja BDM u Žrnovnici i izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, sve uz prethodno odobrenje Župnog ureda Uznesenja BDM i Splitsko-makarske nadbiskupije. Radovi su zaustavljeni prošlog ponedjeljka kada se pobunio dio stanovnika Žrnovnice koji su prosvjedom uspjeli spriječiti vađenje i odnošenje iz Žrnovnice kamenog reljefa s pročelja crkve, a time i restauraciju vrijedne ranosrednjovjekovne ploče s reljefom s pročelja crkve Uznesenja BDM u Žrnovnici, službenim priopćenjem oglasila se tamnošnja udruga Žrvanj.
 

Ansambl Lado u petak u Spaladium Areni

Jedan od najboljih hrvatskih brendova koji je pravi, istinski čuvar hrvatske narodne baštine - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" spreman je za glazbeno-scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Nakon niza godina, Lado se vraća se u grad pod Marjanom. Jedinstvena glazbeno-plesna čarolija očekuje nas u petak, 25. studenog u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Uz standardne koreografije s repertoara, Lado će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije, Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla Lado Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara. Ulaznice se mogu kupiti online na www.croatia-ticket.com i www.eventim.hr te na svim Eventim i Croatia Records prodajnim mjestima.
 
Gornja Podstrana biser je pod okriljem Peruna koji krije brojne znamenitosti, a među njima i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja datira iz davne 1790. godine. Kako bi joj vratili prvobitan izgled, mještani i općinski čelnici uložili su novac u restauraciju najveće barokne crkve na prostorima tadašnje Poljičke knežije. Prema riječima Mladena Bartulovića, načelnika Općine Podstrana, od 2014. u taj je projekt investirano 2,2 milijuna kuna. Upravo će obnovljenu Gospinu crkvu danas blagosloviti nadbiskup msgr. Marin Barišić..
 
KUD "Dalmacija" Dugi Rat opet je krenuo na vijađ. Ovaj put ne po Europi, ne po drugim kontinentima, krenuli su jutros ranom zorom pospani dugoraćani i omišani s dugoratskog kolodvora autobusom "Duće Toursa" na sjever Lijepe Naše, do Čakovca gdje se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ove subote, 15. listopada 2016. godine u Centru za kulturu u Čakovcu održava 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Koprivnici koja će se održati u studenom. Na Susretu će nastupiti oko 1000 folkloraša unutar 22 hrvatska ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su bili najbolji na županijskim smotrama folklora..
 
I ove godine KUD "DALMACIJA“ Dugi Rat nastavlja tradiciju suradnje s inostranim folklornim skupinama započetu još 2008. godine dolaskom folklornog ansambla iz Meksika "Conjunto de Danza S.N.T.E.“ Querétaro, MÉXICO. Slijedećih godina zaredali su se folklorni ansambli iz Slovenije, Portugala, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke,.. Urodilo je to i osnivanjem Međunarodnog festivala folklora u Dugom Ratu 2015. godine pod nazivom "KOLO, KOLO, KOLAJNA OD ZLATA“. Ove godine održan je drugi po redu festival. Ugostili smo ansamble iz Italije, Češke, Litve, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine Mađarske i Makedonije te slovačke manjine iz Baranje. Našim gostima uvijek smo uzvraćali posjete. Tako smo i ove godine uzvratili posjet folklornoj skupini "VRTEK“ iz Opave – Češka. U periodu od 04. do 10. rujna sudjelovali smo na 31. Međunarodnom festivalu folklora "CHODNIČKY K DOMOVU“, a u slavu blagdana Male Gospe, u gradu Opavi  predstavljajući Republiku Hrvatsku prikazivanjem bogatstva tradicijskih običaja, pjesama i plesova naših pradjedova. Prva turneja u kojoj su sudjelovali drugi i prvi plesni ansambl, pola-pola..
 

Naši folkloraši krenuli na 'Češki tjedan'

Naši najbolji folkloraši i najljepše folklorašice, članovi KUD Dalmacija Dugi Rat, u večernjim su se subotnjim satima uputili autobusom Duće-Toursa put Češke, u mjesto Opavu na tamnošnji međunarodni festival folklora "Češki tjedan". Sritno vam! Lipo nas predstavite, dobro se i zabavite te se vratite s barem par autobusa gostiju iz Češke. Posezona još traje..