U organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat u popularnom kafiću "Bava bar" na dugoratskoj plaži u četvrtak, 31. siječnja 2019. s početkom u 19 sati održati će se "Večer humora" uz predstavljanje knjige "Materin Šudarić" Marijana Grbavca - Mirića, glumca, redatelja, scenarista, osnivača i voditelja Dramskog ansambla Proložac. Marijanova knjiga je krajem prošle godine objavljena u nakladi Matice hrvatske, ogranak Imotski, a uz samog autora, u večeri humora u Dugom Ratu dijelove knjige uprizoriti će glumci Ivana Giove Župa i Nada Kovačević, a za glazbenu pratnju zadužen je naš popularni Rade Šolaja. O knjizi će dugoratskim imoćanima i ostaloj zainteresiranoj publici govoriti novinar i urednik Mladen Vuković.
Marijan Grbavac - Mirić je u knjizi "Materin šudarić", na svoj način, na zavičajnom imotskom jeziku zapisao mnoge istinite seoske (ne)zgode, mudrosti i šale, te ih sabrao i ukoričio u lijepo humorističko i satiričko štivo. Neke od njih čuti ćemo tijekom kišne večeri nadahnutog, zdravog, narodnog humora u Dugom Ratu. Vidimo se!
 

Neka more svak živ bit

"Neka more svak živ bit" je osnovni pravni temelj Poljičke Samouprave. 1015. je godina prvog spomena na Poljičku Župu (Hrvatska samouprava!). Poljička Seljačka Kneževina je pravni kontinuitet Hrvatske pod vlašću od naroda za narod. Ljudi to zaboravljaju, ali kamen, šuma, Cetina pričaju.. Poljički Statut, pisani zakoni proistekli iz naroda za narod nije u temeljima Ustava RH. Smeta boljševicima, frankovcima, birokratima, švercerima, oportunistima. Smeta i Poljičanima.. Danas nije svima u interesu da more svak živ biti.
 

Božićni koncert KUU Mosor u petak u Gatima

KUU "Mosor" Gata i ove godine organizira cjelovečernji božićni koncert. Koncert će se održati u petak 28. prosinca 2018. s početkom u 18.30 sati u mjesnom domu kulture u Gatima. Nastupaju sve tri sekcije folkloraša, mala, srednja i najstarija. Osim članova KUU ”Mosor” nastupiti će i gosti, ženska klapa Salona. Nakon folklornog dijela večeri svi su pozvani na poljičke delicije na katu. Ulaz za sve ljubitelje folklora i klapske pjesme je slobodan. Program koncerta potražite u nastavku članka..
 

Zabalajmo pred Božić

U svetu nedjelju, 16.12.2018. KUD "Dalmacija" Dugi Rat organizira svečani koncert - III. Susrete veterana folklora splitske regije "ZABALAJMO PRED BOŽIĆ". Na reviji će sudjelovati legende KUD "JEDINSTVO" - Split, KUD "BRODOSPLIT" - Split, KUD "SALONA" - Solin, KUD "ANTE ZANINOVIĆ" - Kaštel Kambelovac, MKD "MAKEDONIJA" - Split i domaćin, KUD „DALMACIJA" - Dugi Rat. No to nije sve. Dolaze nam zapivati i posebno dragi gosti, klapa "POKORNIK" iz Ostrvice. Ljubitelji folklora, vidimo se opet u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Početak revije je u 17 sati. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Dođite i uživajte..
 

Stručni skup Festivala dalmatinskih klapa

S ciljem unaprijeđenja i suradnje, a u interesu klapa koje se žele potvrditi ili afirmirati, Festival dalmatinskih klapa Omiš organizira Stručni skup u subotu, 24. studenog 2018. u Ilirskom sjemeništu na Priku. Na skupu će predavanja održati će dr. sc. Mirjana Siriščević i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš prof.Mijo Stanić. Vicko Dragojević održat će klapsku radionicu na temu problematika rada s klapom. Održat će se i Okrugli stol na temu "Odabir repertoara za natjecanje na FDK u Omišu. Novine i planovi FDK u idućem razdoblju.". Miki Bratanić, popularni hrvatski književnik iz Vrbanja na Hvaru na zajedničkoj će večeri, završetku stručnog skupa, upoznati prisutne o svom projektu "Priča o konobi", autorskom djelu u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. Program Stručnog skupa je ovdje.
 

Pridruži se KUD-u Dalmacija Dugi Rat

Pridruži se KUD-u Dalmacija Dugi Rat i plesom, pjesmom te mandolinom i gitarom "vidi" svijeta!
 
Povjerenstvo za poljički arhiv pri udruzi Savez za Poljica priređuje predavanje svjetski uglednog povjesničara-osmanista prof.dr.sc. Michaela Ursinusa o Poljicima u svjetlu otomanskih dokumenata. Predavanje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19 sati u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Profesor emeritus Michael Ursinus dugogodišnji je predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, te predsjednik Međunarodnog udruženja osmanista (CIÉPO). Dobro došli večeras na Priko, u u hram poljičke i omiške kulture. Ulaz je slobodan, a ni izlazak se ne naplaćuje.
 
Od četvrtka, 19. do nedjelje 22. srpnja dalmatinski poklonici folklora moći će uživati u međunarodnoj folklornoj plesnoj, vokalnoj i glazbenoj tradiciji koju njeguju gostujuće folklorne skupine iz Rusije, Makedonije, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, okupljene u okviru Međunarodnih folklornih susreta koje godinama u našoj županiji zajedničkim naporima organiziraju članice i članovi KUD-ova: "Dalmacija" iz Dugog Rata, "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca, "Branimir 888 Muć" iz Muća i "Pleter" iz Dugopolja. Inicijativa za ove Međunarodne folklorne susrete dogodila se sada već davne 2007. godine, kada su se ovim susretima po prvi puta objedinila dotadašnja pojedinačna nastojanja u organizacijama međunarodnih kulturnih razmjena KUD-ova iz K.Kambelovca, Muća i Dugopolja, kojima su se kasnije priključili i Dugoraćani. U našem zaobalju i priobalju gostovati će slijedeće inozemne folklorne skupine: – Gudi Gorazdo iz Rusije (Moskva) – Folklorna skupina Ayfas iz Češke (Brno) – Folklorni ansambl Goce Delčev i Centar za edukacija i neguvanje na tradicijata i folklorot Etno-ilinden iz Makedonije (Bitole) – Folklorni subor Sabinovcan iz Slovačke (Sabinov) i – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Donja Rama” iz Bosne i Hercegovine (Gračac). Program svake folklorne večeri upotpunit će domaćini te njihovi gostujući ansambli iz Hrvatske, a evo i kalendara:
četvrtak, 19.7. s početkom u 21:00 u Kaštel Kambelovcu (uz crkvu sv. Mihovila) na 16. međunarodnim folklornim susretima "Za jubav tance igraše“
petak, 20.7. s početkom u 21:00 u Dugopolju (na Trgu Domovinske zahvalnosti) na 15. međunarodnim folklornim susretima "Ljepota u kamenu – kamenitom“
subota, 21.7. s početkom u 21:00 u Muću Donjem (na izletištu Radača u Muću Donjem) na 17. međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena“ i
nedjelja, 22.7. s početkom u 20:30 u Dugom Ratu (na Poljičkom trgu) na 4. međunarodnom festivalu folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata".
 

Romantika u Saloni

Uz glumce u ulogama cara Dioklecijana i carice Prisku romantičnu subotu, 21. srpnja 2018. u u Saloni upotpuniti će borba gladijatora udruge "Spectacula Gladiatoria" iz Pule, show s vatrom Elsie Angeles-Novaković te monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvodbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i u režiji Petra Buljevića iz Centra za kulturu Omiš. "Klytaimestra" će se odigrati u amfiteatru antičke Salone s početkom u 21 sati. Također u okviru romantične večeri u Saloni od 20:30 moguće je razgledati i Sajam antičkih zanata (antička trlja, luk i strijela, antička hrana, radionica antičkih mozaika i artefakata...). Marljivi solinski organizatori u okviru večeri za Vas su osigurali besplatan obilazak Salone s polaskom s Manastirina u 19:30 h kao i besplatan prijevoz autobusom sa Rive u Splitu (kraj F caffee) u 18:45 h. Povratak u Split je ispred crkve sv.Anastazija u 22:45 h. Ulaz na manifestaciju u Saloni je besplatan. Dođite..
 

Kostanje: 16. Dani Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić, održava se već 16 godina zaredom u Kostanjama. U prvoj programskoj večeri u petak, 13.07.2018. održati će se 14. Večer soparnika - u kojoj će se mali (učenici poljičkih škola) i veliki meštri od komina i soparnika natjecati za "Poljičanku sa soparnikom" uz prigodni program u kojem će sudjelovati djeca i mladi iz kostanjskih škola i udruga, kao i kvartet "Strune", te omiška Gradska glazba. Ulaz je u ovoj večeri slobodan.
U drugoj programskoj večeri u subotu, 14.07. održati će se 16. smotra dalmatinskih klapa "Pripovid o Dalmaciji" na kojoj će sudjelovati 11 klapa. U ovoj večeri biti će i dodjela nagrade "Mila Gojsalić" za očuvanje baštine i opstojnost identiteta Poljica. Nagrada ide u ruke prof.dr.sc. Ede Pivčevića. Cijena ulaznice u ovoj večeri je 30 kn. Ne treba ni napominjati da ćete u obje večeri moći uživati u prigodnoj ponudi poljičkih i inih specijaliteta. Dobrodošli na 16. Dane Mile Gojsalić!