Zabalajmo pred Božić

U svetu nedjelju, 16.12.2018. KUD "Dalmacija" Dugi Rat organizira svečani koncert - III. Susrete veterana folklora splitske regije "ZABALAJMO PRED BOŽIĆ". Na reviji će sudjelovati legende KUD "JEDINSTVO" - Split, KUD "BRODOSPLIT" - Split, KUD "SALONA" - Solin, KUD "ANTE ZANINOVIĆ" - Kaštel Kambelovac, MKD "MAKEDONIJA" - Split i domaćin, KUD „DALMACIJA" - Dugi Rat. No to nije sve. Dolaze nam zapivati i posebno dragi gosti, klapa "POKORNIK" iz Ostrvice. Ljubitelji folklora, vidimo se opet u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Početak revije je u 17 sati. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Dođite i uživajte..
 

Stručni skup Festivala dalmatinskih klapa

S ciljem unaprijeđenja i suradnje, a u interesu klapa koje se žele potvrditi ili afirmirati, Festival dalmatinskih klapa Omiš organizira Stručni skup u subotu, 24. studenog 2018. u Ilirskom sjemeništu na Priku. Na skupu će predavanja održati će dr. sc. Mirjana Siriščević i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš prof.Mijo Stanić. Vicko Dragojević održat će klapsku radionicu na temu problematika rada s klapom. Održat će se i Okrugli stol na temu "Odabir repertoara za natjecanje na FDK u Omišu. Novine i planovi FDK u idućem razdoblju.". Miki Bratanić, popularni hrvatski književnik iz Vrbanja na Hvaru na zajedničkoj će večeri, završetku stručnog skupa, upoznati prisutne o svom projektu "Priča o konobi", autorskom djelu u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. Program Stručnog skupa je ovdje.
 

Pridruži se KUD-u Dalmacija Dugi Rat

Pridruži se KUD-u Dalmacija Dugi Rat i plesom, pjesmom te mandolinom i gitarom "vidi" svijeta!
 
Povjerenstvo za poljički arhiv pri udruzi Savez za Poljica priređuje predavanje svjetski uglednog povjesničara-osmanista prof.dr.sc. Michaela Ursinusa o Poljicima u svjetlu otomanskih dokumenata. Predavanje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19 sati u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Profesor emeritus Michael Ursinus dugogodišnji je predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, te predsjednik Međunarodnog udruženja osmanista (CIÉPO). Dobro došli večeras na Priko, u u hram poljičke i omiške kulture. Ulaz je slobodan, a ni izlazak se ne naplaćuje.
 
Od četvrtka, 19. do nedjelje 22. srpnja dalmatinski poklonici folklora moći će uživati u međunarodnoj folklornoj plesnoj, vokalnoj i glazbenoj tradiciji koju njeguju gostujuće folklorne skupine iz Rusije, Makedonije, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, okupljene u okviru Međunarodnih folklornih susreta koje godinama u našoj županiji zajedničkim naporima organiziraju članice i članovi KUD-ova: "Dalmacija" iz Dugog Rata, "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca, "Branimir 888 Muć" iz Muća i "Pleter" iz Dugopolja. Inicijativa za ove Međunarodne folklorne susrete dogodila se sada već davne 2007. godine, kada su se ovim susretima po prvi puta objedinila dotadašnja pojedinačna nastojanja u organizacijama međunarodnih kulturnih razmjena KUD-ova iz K.Kambelovca, Muća i Dugopolja, kojima su se kasnije priključili i Dugoraćani. U našem zaobalju i priobalju gostovati će slijedeće inozemne folklorne skupine: – Gudi Gorazdo iz Rusije (Moskva) – Folklorna skupina Ayfas iz Češke (Brno) – Folklorni ansambl Goce Delčev i Centar za edukacija i neguvanje na tradicijata i folklorot Etno-ilinden iz Makedonije (Bitole) – Folklorni subor Sabinovcan iz Slovačke (Sabinov) i – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Donja Rama” iz Bosne i Hercegovine (Gračac). Program svake folklorne večeri upotpunit će domaćini te njihovi gostujući ansambli iz Hrvatske, a evo i kalendara:
četvrtak, 19.7. s početkom u 21:00 u Kaštel Kambelovcu (uz crkvu sv. Mihovila) na 16. međunarodnim folklornim susretima "Za jubav tance igraše“
petak, 20.7. s početkom u 21:00 u Dugopolju (na Trgu Domovinske zahvalnosti) na 15. međunarodnim folklornim susretima "Ljepota u kamenu – kamenitom“
subota, 21.7. s početkom u 21:00 u Muću Donjem (na izletištu Radača u Muću Donjem) na 17. međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena“ i
nedjelja, 22.7. s početkom u 20:30 u Dugom Ratu (na Poljičkom trgu) na 4. međunarodnom festivalu folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata".
 

Romantika u Saloni

Uz glumce u ulogama cara Dioklecijana i carice Prisku romantičnu subotu, 21. srpnja 2018. u u Saloni upotpuniti će borba gladijatora udruge "Spectacula Gladiatoria" iz Pule, show s vatrom Elsie Angeles-Novaković te monodrama "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvodbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i u režiji Petra Buljevića iz Centra za kulturu Omiš. "Klytaimestra" će se odigrati u amfiteatru antičke Salone s početkom u 21 sati. Također u okviru romantične večeri u Saloni od 20:30 moguće je razgledati i Sajam antičkih zanata (antička trlja, luk i strijela, antička hrana, radionica antičkih mozaika i artefakata...). Marljivi solinski organizatori u okviru večeri za Vas su osigurali besplatan obilazak Salone s polaskom s Manastirina u 19:30 h kao i besplatan prijevoz autobusom sa Rive u Splitu (kraj F caffee) u 18:45 h. Povratak u Split je ispred crkve sv.Anastazija u 22:45 h. Ulaz na manifestaciju u Saloni je besplatan. Dođite..
 

Kostanje: 16. Dani Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić, održava se već 16 godina zaredom u Kostanjama. U prvoj programskoj večeri u petak, 13.07.2018. održati će se 14. Večer soparnika - u kojoj će se mali (učenici poljičkih škola) i veliki meštri od komina i soparnika natjecati za "Poljičanku sa soparnikom" uz prigodni program u kojem će sudjelovati djeca i mladi iz kostanjskih škola i udruga, kao i kvartet "Strune", te omiška Gradska glazba. Ulaz je u ovoj večeri slobodan.
U drugoj programskoj večeri u subotu, 14.07. održati će se 16. smotra dalmatinskih klapa "Pripovid o Dalmaciji" na kojoj će sudjelovati 11 klapa. U ovoj večeri biti će i dodjela nagrade "Mila Gojsalić" za očuvanje baštine i opstojnost identiteta Poljica. Nagrada ide u ruke prof.dr.sc. Ede Pivčevića. Cijena ulaznice u ovoj večeri je 30 kn. Ne treba ni napominjati da ćete u obje večeri moći uživati u prigodnoj ponudi poljičkih i inih specijaliteta. Dobrodošli na 16. Dane Mile Gojsalić!
 

Povijesna postrojba Poljičana na Oltaru domovine

Pripadnici Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske položili su vijence povodom Dana državnosti na Oltaru domovine na Medvedgradu. Molitvu je predvodio naš poljičanin, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Po prvi put pred Oltarom domovine bila je i povijesna postrojba Poljičana, članova društva poljičana Sveti Jure - Priko predvođena velikim knezom Petrom Rodićem. Postrojba poljičana je bila prisutna na jutarnjoj svetoj misi koju je predvodio Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Poslije svete mise Poljičani su se podružili s dragim biskupom iz Poljica.
 

KUD Dalmacija na fešti u Muću

Dva desetljeća uspješnog rada večeras će pjesmom i plesom proslaviti članovi Kulturno-umjetničkog društva “Branimir 888 Muć”. - U Domu kulture u Muću Donjem, s početkom u 20 sati, održat će slavljenički koncert. Nakon nastupa članova domaćina te gostiju, uručiti će se zahvalnice i diplome zaslužnima za čuvanje baštinu naših predaka, eto, punih 20 godina - najavljuje Ante Vlajčević, “friški” predsjednik ovog društva, uz dopredsjednicu Ivanu Orlović. Što se “rođendanskog” koncerta tiče, publika će uživati u nastupu domaćeg društva, te dragih gostiju iz Dugog Rata, KUD-a "Dalmacija", kao i u nastupu Ženskog vokalnog sastava “Rusula” iz Splita.
 

KUD Dalmacija se vratio iz Turske

Naši razigrani folkloraši, članovi KUD "Dalmacija" Dugi Rat, vratili su se iz carskog Istanbula, gdje su sudjelovali na međunarodnom festivalu folklora. Pravo cestovno putešestvije je to bilo, road show Split - Zagreb - Brod - Beograd - Sofija - Istanbul. I nazad. Već nakon sedam dana festivala. Kako je bilo? Kako se plesalo? Je li se što osvojilo? Kakva nagradica? Barenko priznanje? Buduća Istanbulska nevjesta? Ili, možda, dugoratski zet? Više o svemu tome u idućim informativnim emisijama iz kulture.. u izboru Dr. Lesandrića. Ili šjor Raljevića. Objaviti ćemo što prije stigne..