Dani kršćanske kulture u Splitu

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" trinaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku u vremenu od 1. do 11. travnja. I ovogodišnji program manifestacije obilježit će velik broj kulturno javnih događaja, sa 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa. Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren u subotu, 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona. Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info
 

Branko Šegović: I u 95. godini plešem svaki dan!

Danas je 23. ožujka. Dan kada se prije 95 godina rodio najveći meštar od folklora na ovom području, splićanin Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog i dugogodišnji član i suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat. Uz rođendan naš vječni mladić obilježit će i još jedan značajan jubilej – čak 85 godina života s plesom. Upravo je toliko godina prošlo otkad je učinio prve plesne korake i shvatio da je ples njegova ljubav...

Hmm... eto zašto našeg Milana Raljevića općinski "komisionari" za nagrade i priznanja nisu već ove godine nagradili općinskim priznanjem za 50 godina društvenog rada u KUD Dalmacija! Jednostavno je.. prerano! Sudeći po Šegoviću, pred šjor Milanom je još najmanje 30-40 godina svakodnevnog druženja sa postojećim i novim generacijama našeg folklornog društva. Eto recepta za zdrav, sadržajan i dug život..
 

Obljetnice: 50. godina KUD Dalmacija Dugi Rat

Lani je Osobnu nagradu općine Dugi Rat za 2015. zaslužio jedan folkloraš u najboljim godinama, naš sumještanin Ante Raljević, koji se desetljećima ističe u sportskom, kulturnom i društvenom radu u našoj sredini, a ove je godine jedan od favorita za skupnu nagradu općine Dugi Rat njegovo i naše kulturno-umjetničko društvo "DALMACIJA" Dugi Rat, koje ove godine slavi okruglih 50. godina uspješnog rada na promicanju naše bogate tradicije u plesu, pjesmi i običajima te baštini općenito. Čestitamo im na ovoj važnoj obljetnici! Naši dragi folkloraši jedni su od najuspješnijih dugoratskih društava, osnovani su 8. ožujka 1967. godine u našem malom mistu u kojem djeluju do dan danas kroz niz sekcija (a i nadalje će!) njegujući nesmanjenim plesnim tempom našu bogatu folklornu baštinu i dalje okupljajući generacije i generacije naše mladosti oko plesa, pjesme i kvalitetnog druženja, promičući našu tradiciju i kulturno blago po svim zakutcima domovine te na mnogim festivalima diljem svijeta gdje su pozivani te dovodeći brojne svoje prijatelje i goste u ovu lijepu našu sredinu. Velika proslava i obilježavanje 50-te obljetnice KUD-a, svečana sjednica društva i svečani koncert s gostima održati će se početkom srpnja 2017.
 

Poljičke priče uz sviće

Želite li vidjeti kako su nekada izgledale igre za djecu u Poljičkoj kneževini, osjetiti ritam poljičkog nijemog kolo i uživati u zvucima ojkavice, pridružite nam se na "Poljičkim pričama uz sviće", autorskom programu kulturologinje Snježane Kordun kojim se nastoji poticati razvoj namaterijalne kulturne baštine Poljičke kneževine, koji će se održati u četvrtak, 2.3.2017. s početkom u 18 satu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split. Sudjeluju: Eko-etno udruga Gornja Poljica, Kulturno umjetnička udruga "Mosor" Gata i udruga Savez za Poljica.
 
Hrvati su u svoju današnju postojbinu doselili u više plemenskih grupa, pa je shodno tome u početku administrativni i sudski ustroj države morao biti suglasan sa načelima plemenske pripadnosti. Hrvatska plemena su u novoj postojbini zauzela stalna sjedišta u određenim granicama, pa se je postupno pravno prihvatio pojam teritorijalne pripadnosti umjesto pojma pripadnosti krvnoj odnosno plemenskoj zajednici.* Tako je od plemenske zajednice nastala župa, a hrvatska plemena su prilikom osvojenja rimske Dalmacije izvršila teritorijalnu podjelu onako, kako je odgovaralo stanju pojedinih plemenskih zajednica. Podjela župa izvršena je tako da svaka za sebe može tvoriti teritorijalnu zajednicu. Neke su župe bile teritorijalno male, a većina župa je imala svoju tvrđavu, koja je služila i kao sklonište. Na čelu župe bio je župan, koji je izabran na župskom zboru, a župska čast je često bila i nasljedna, ali je uvijek u svim poslovima župe odlučivao župan.. Naša poljička župa postojala je i u vrijeme hrvatskih narodnih vladara..
 

KUD Dalmacija na folklornoj večeri u Korenici

Prvi ansambl KUD "Dalmacija" Dugi Rat proteklog vikenda "skoknuo" je do Plitvičkih jezera, gdje je u obližnjoj Korenici sudjelovao na Folklornoj večeri koju su po četvrt put priredili domaćini iz HKUD "Korenica“ iz Korenice koji njeguju, čuvaju i izvode elemente hrvatskoga etnosa Like. Uz domaćine i dugoraćane na večeri su nastupili i KUD "Kraljica Katarina“ Donji Lapac, KUD "Ljeskovac“ Vinkovci, crkveni zbor "Fra Vjekoslav Mićuda“ Vinkovci. Ovakvim druženjima, osim promicanja bogate folklorne tradicije našeg kraja, stvaraju se dugotrajna suradnja i prijateljstva diljem Lijepe naše, prijateljstva koja prožima ljubav prema glazbi, folkloru, tradiciji i hrvatskom etnosu.
 

Božićni koncert KUD Dalmacija Dugi Rat

Bogati ovogodišnji program obilježavanja Došašća i nadolazećih Božićnih blagdana u Dugom Ratu nastavlja se u petak, 23.12. s početkom u 19 sati u dvorani kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Naš KUD DALMACIJA Dugi Rat pokloniti će nam još jednu lijepu večer uz tradicionalne narodne plesove i običaje krajeva Lijepe naše i šire, a uz njih dalmatinskom pismom će nas u večer uvesti klapa "ElektroDalmacija" iz Splita. Vidimo se u petak na Božićnom koncertu!
 
9. prosinca Konzervatorski odjel u Splitu, na zahtjev Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, donio je rješenje o demontaži kamenog reljefa s pročelja crkve Uznesenja BDM u Žrnovnici i izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, sve uz prethodno odobrenje Župnog ureda Uznesenja BDM i Splitsko-makarske nadbiskupije. Radovi su zaustavljeni prošlog ponedjeljka kada se pobunio dio stanovnika Žrnovnice koji su prosvjedom uspjeli spriječiti vađenje i odnošenje iz Žrnovnice kamenog reljefa s pročelja crkve, a time i restauraciju vrijedne ranosrednjovjekovne ploče s reljefom s pročelja crkve Uznesenja BDM u Žrnovnici, službenim priopćenjem oglasila se tamnošnja udruga Žrvanj.
 

Ansambl Lado u petak u Spaladium Areni

Jedan od najboljih hrvatskih brendova koji je pravi, istinski čuvar hrvatske narodne baštine - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" spreman je za glazbeno-scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Nakon niza godina, Lado se vraća se u grad pod Marjanom. Jedinstvena glazbeno-plesna čarolija očekuje nas u petak, 25. studenog u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Uz standardne koreografije s repertoara, Lado će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije, Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla Lado Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara. Ulaznice se mogu kupiti online na www.croatia-ticket.com i www.eventim.hr te na svim Eventim i Croatia Records prodajnim mjestima.
 
Gornja Podstrana biser je pod okriljem Peruna koji krije brojne znamenitosti, a među njima i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja datira iz davne 1790. godine. Kako bi joj vratili prvobitan izgled, mještani i općinski čelnici uložili su novac u restauraciju najveće barokne crkve na prostorima tadašnje Poljičke knežije. Prema riječima Mladena Bartulovića, načelnika Općine Podstrana, od 2014. u taj je projekt investirano 2,2 milijuna kuna. Upravo će obnovljenu Gospinu crkvu danas blagosloviti nadbiskup msgr. Marin Barišić..