Četvrtak, 6.12.2018. Dom kulture Dugi Rat, Galerija Krug, od 19 sati
Otvaranje izložbe "Viška bitka" akademske slikarice Helene Mardešić - Sikore
Organizator: PLU "Krug" Dugi Rat.
Samostalna izložba akademske slikarice Helene Mardešić - Sikore naziva "Viška bitka" otvorit će se u četvrtak 6. rujna u 19 sati u galeriji "Krug" u Domu kulture u Dugom Ratu. Poklon je to svim dugoratskim ljubiteljima likovne umjetnosti za Svetog Nikolu :-). Izložba prikazuje umjetničino slikarsko stvaralaštvo nastalo u protekla dva desetljeća. Unutar svog atelijera Mardešić se bavi likovnom umjetnošću, primijenjenom umjetnošću, grafičkim dizajnom... O radu umjetnice govoriti će Igor Brešan. Dugoratska izložba ostaje otvorena tijekom adventa u Galeriji KRUG gdje će se moći razgledati sve do 20.12., odnosno do otvorenja Adventske izložba članova PLU "Krug" Dugi Rat. Vidimo se..
 

Crkva puna suvremene hrvatske umjetnosti

Nigdje u Dalmaciji, kao u crkvi sv. Josipa u Dugom Ratu, nema toliko različitih djela suvremene hrvatske umjetnosti religijske tematike. Crkva sv. Josipa ponajviše zalaganjem i vizionarstvom svog prvog župnika don Mate Čulića, naručila je od istaknutih hrvatskih umjetnika niz njihovih djela, umjetnina koje, iako u obrednoj službi, čine zaokruženu cjelinu, poput omanje galerije. Dugoratska crkva nadaleko je posebna po svojoj sabranoj, tematski zaokruženoj cjelini djela suvremene hrvatske umjetnosti, a njen ciklus umjetničkih djela uobličen u formi Križnog puta i veliko drveno raspelo Kažimira Hraste specifičan je i važan na cijeloj istočnoj jadranskoj obali..
 

Otvorena 3. samostalna izložba Diane Jurin

Dođite u subotu, 24.11.2018. u 19 sati u galeriju Krug u Domu kulture u Dugom Ratu na otvaranje samostalne izložbe "Geni, morski i kameni" Diane Jurin. O radu autorice govoriti će prof. Zdravko Cota. Razgledajte novu samostalnu izložbu naše dućke ljepot.. slikarice i predsjednice PLU "Krug" Dugi Rat. Podružite se s ljubiteljima likovne umjetnosti i uživajte.. Prilika je to čašicom razgovora u lijepom društvu nazdraviti umjetnici i lijepoj toploj jeseni te adventskom razdoblju koje nam dolazi..
 

Dugoratske jaslice

Na inicijativu don Bože Ćubelića, župnika naše župe Svetog Josipa - Dugi Rat, angažiran je mladi i nadareni dipl. kipar Srećko Mimica, koji je odmah prinuo realizaciji kiparskog projekta jaslica u kombiniranoj tehnici.
Mladi kipar Srećko Mimica živi i radi u mjestu s najviše umjetnina po stanovniku - Mimicama! Lani je završio diplomski sveučilišni studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i stekao zvanje magistra kiparstva obranivši rad pod mentorstvom Kuzme Kovačića. Sudjelovao je na nizu skupnih izložbi i stručnih simpozija.
Dugoračke jaslice biti će skoro pa u prirodnoj veličini. Čine ih šest likova: mali Isus u kolijevci, Josip i Marija, te životinje magarac, ovca i vol. U izradi umjetnik nije koristio boje, već potpunu bijelinu kako bi i time dočarao čistoću tog trenutka, te jednostavnost i skromnost u kojem je Sveta Obitelj živjela.
Dugoraćke jaslice osvanuti će uskoro, početkom adventa, u Dugom Ratu. Naravno, lanjski adventski vijenac i adventske svijeće i ove godine će u vrijeme došašća krasiti dugoratski trg Svetog Josipa. Bravo za ovu inicijativu našeg dragog župnika i njegovih nebeskih i ovozemaljskih savjetnika!
 

Izložba: Čizmićeva 'Regata' u Pločama

Tko je blizu, ako ima volje neka navrati u srijedu, 21.11.2018. u 19 sati u Ploče, na otvorenje samostalne izložbe "Regata" dugoratskog slikara Joška Čizmića. Prije četiri godine Čizmić je bio zapaženi sudionik likovne kolonije u Pločama, a u srijedu u istom mjestu samostalno izlaže svoja recentna djela iz serije "Regata".
- "Jedra ili Regata nepresušno je vrelo i vječita tema slikara ovog podneblja ili još bolje lokaliteta. Čizmićeva ruka nastoji poštivati slijed, ne pristaje na iznenađenja koliko na logičnosti pretakanja materije, odnosno tumačenja kroz preplet sinusoida. Izbjegao je crno kao međaše kakve bi, upravo kod ovakvog pristupa, bilo logično za očekivati. Čini to bojama koje ne nose sliku, ali doprinose redu, rasporedu i kompoziciji. Sve je tu nekako blago, bez obzira na valove i raspeta jedra, to je vrijeme kao stvoreno za ljetna ladanja, ono ne prijeti, umilno je i čak koketno spram onoga tko ulazi u sliku..." - crtica je Igora Brešana o Čizmićevoj umjetnosti izvučena iz kataloga izložbe.
 
 

Mimice: mjesto s najviše umjetnina po stanovniku

Mimice u javnom prostoru imaju dvadesetak skulptura, imaju umjetničku galeriju s vrijednim radovima, a do nove godine divlje odlagalište trebali bi pretvoriti u pitomo umjetničko izletište. Planira se razmještaj novih skulptura u mjestu, otvaranje tematskog parka početkom godine, proširenje galerije, pripreme za novu koloniju... Iza svega stoji jedna žena - Mladenka Mimica.
Dok se neki gradovi, poput Splita, iscrpljuju u planovima i razmišljanjima kome i kako napraviti te gdje postaviti skupe spomenike, u jednome mjestu, štoviše selu, spomenici, i to vrijedni, nastaju u dvadesetak dana. Kiparsko čudo zbiva se u Mimicama, koje je u subotu 20. listopada dobilo skulpture četrnaest kipara koji su dvadeset dana klesali i brusili mramor, kamen i željezo na trećem kiparskom simpoziju / koloniji "Via artistika 2018.". To su Antea Biskupović, Ante Brkić, Joško Čizmić, Ivan, Lovro, Pero i Zlatko Jakšić, Ante Jerončić, Srećko Mimica, Ivan Pavić, Emil Trutanić, Daslav Petrović, Frane Šitum i Mate Turić..
 

Čizmićeva riba

Što li sve dugoratski artisti neće napravit! Evo su tijekom listopada ispekli i oglođali lipi bokun oborite ribe u Mimičkoj škurubandi i tamnošnjem pučanstvu gladnom umjetnosti ostavili samo ovaj spomenik. Dugoraćanima čak ni to. Svakom po zasluzi, kao da kažu artisti. Pametnome dosta.
 

Četvrtak u Krugu

Dođite u četvrtak, 18. listopada 2018. od 18 sati u galeriju Krug u Domu kulture u Dugom Ratu na "otvorene večeri" galerije Krug. Razgledajte samostalnu izložbu Martina Borodača, slovačkog slikara iz Bratislave i velikog ljubitelja Hrvatske. Podružite se s ljubiteljima likovne umjetnosti i umjetnosti općenito. Nazdravimo lijepoj toploj jeseni prigodnim koktelom i čašicom razgovora u lijepom društvu..
 

Via Artistika: Likovna kolonija Mimice

 

Izložba slika Martina Borodača u galeriji Krug

U četvrtak, 4. listopada 2018. u Galeriji KRUG u Domu kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalne izložba Martina Bordača, slovačkog slikara iz Bratislave, velikog ljubitelja Hrvatske. Izložba se održava u suradnji Galerije Brešan iz Splita i PLU "Krug" Dugi Rat i možete je razgledati u prostorijama galerije..

"Pojednostavljeno, Borodàč je slikar "aditiva" i enformelističkih otpadaka, u najnovijem ciklusu sabirač trijeskovine, iveraka slame koja se čak zna legitimirati intarzijom. Nedvojbeno, slikar podsvjesno materijom nastoji sljubiti rodnu Slovačku i blisku mu Hrvatsku, Bratislavu i Split. I to kroz izmjenu pijeska s jezera Plaveckog Štvrtka, gdje mu je daća i prašine iz kamenoloma u Planom kraj Trogira. Ne tako davno, opijen pripekom i ljepotama Dalmacije orgijao je i ostavljao vlastite otiske (uvećan otisak prsta) stvarajući dopadljive slike pune simbolike...", zapisao je u predgovoru izložbe galerista i likovni kritičar Igor Brešan. Vidimo se na otvaranju izložbe..