Mosor Grebbening 2022.

Proteklog vikenda održan je i 16. Mosor Grebbening, 5. kolo Dalmatinske trail lige, na kojem se na Mosorskim stazama okupilo 150-ak natjecatelja iz Hrvatske i svijeta. Pobjednik u najprestižnijoj kategoriji Sivonja, stazi dugoj 38 kilometra, koja vodi od Klisa pa preko svih mosorskih vrhova te nazad na cilj u Gatima, je Dane Krstulović Opara. To je njegova peta pobjeda u toj kategoriji. Drugi je bio Nikola Jurić s vremenom 6 sati i 17 minuta, a treći Matej Ivančić s vremenom 6 sati i 17 minuta. Kod žena najbrža je bila Miluša Bošković iz Kotora s vremenom 7 sati i 24 minute. Druga je bila Zrinka Deur s vremenom 8 sati i 3 minute, a Lana Ostojić u cilj je ušla nakon 8 sati i 30 minuta trčanja po vrletima Mosora, piše Dalmatinski portal. U kategoriji Tovar, stazi dugoj 17 kilometara najbrzi je bio Bojan Grbić s vremenom 2 sata i 8 minuta, a kod žena naša sumještanka Jadranka Žilić s vremenom 3 sata i 6 minuta. Na najkraćoj stazi Pule, od 8 kilometara, najbrzi je bio Robert Grubišić u vremenu od 57 minuta, a kod žena Ana Lazarušić s vremenom jedan sat i jedna minuta. Čestitke svim trkačima i marljivim organizatorima.
 

10. Jesenice treking

Nakon jednotjedne odgode četvrta utrka Dalmatinske Trail Lige u 2022. godini, Jesenice treking, održana je u subotu, 9.4.2022. s početkom u 10 sati u Starom selu Jesenice. Jubilarno deseto izdanje jedne od najdugovječnijih treking utrka u Dalmaciji i šire okupilo je 207 trkača iz cijele Hrvatske i svijeta. Organizirane su dvije kategorije utrke: natjecateljska (oko 24 km i 1 km uspona) u kojoj su najbrži bili Milan Platiša, Marinko Kurilj i Vedran Ugrin kod muškaraca te Jelena Sansević, Ana Romac, Mirela Dujmić i Petra Ponoš kod žena. Rekreativna utrka (oko 11 km i 0,5 km uspona) okupila je i staro i mlado, brojne rekreativce i doktore lake šetnje, svi koji su je završili su pobjednici, no red je spomenuti ovdje barenko one koji su to napravili najbrže: Krešimir Mrčela, Zvone Licitar, Leo Zlokić, Mila Ozretić, Maja Bakalić i Ana Rančić. Čestitamo organizatorima i svim sudionicima Jesenice trekinga. Fotografije polako pristižu, a uskoro će i duži osvrti.. no važno je da se šeta i uživa u prirodi.. i trči.
 
U nedjelju, 12. rujna 2021. su mladi Dugoraćani Karlo Tomić i Mate Spain preplivali Brački kanal, odnosno rutu od Postira do Dugog Rata. Dvojica najboljih prijatelja u zavidnoj su kondiciji, a na ovaj plivački izazov odlučili su se kako bi dali podršku akciji koja je posljednjih dana, nakon desetljeća "zimskog sna", opet aktualna u Dugom Ratu - 'Riješimo se šljake', piše Dalmatinski portal.
Uz to što su na ovaj način htjeli ukazati na problem opasnog otpada u njihovom mjestu, Tomić kaže kako im je ovaj podvig ujedno bio i dječački san, te da se ovo lijepo rujansko vrijeme pokazalo kao pravo za ostvariti ga. Krenuli su u nedjelju ujutro, u 8 sati, iz Postira, a plivali su tri sata i 20 minuta do Dugog Rata. Ruta je bila dugačka ukupno 12 kilometara, a zbog valova, koji su se kasnije smirili, kažu da nisu plivali pravocrtno.
Maratonce je na dugoratskoj plaži dočekalo stotinjak sumještana i kolege vatrogasci uz sirene i vodeni slavoluk.
- Ovakav super doček nismo očekivali. Svaka im čast - rekao je Karlo Tomić. Sada će se, dodaje, dobro odmoriti i skupiti snage za neke buduće pothvate. Dotad, nadaju se, rješiti ćemo se i šljake.
Karlo Tomić pripadnik je operativne postrojbe DVD-a Dalmacija, Dugi Rat, a Mate Spain je profesionalni vojnik, marinac i pripravnik u dugoratskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu.
 

Otvoreno prvenstvo SRK Orkan u ribolovu

Sportsko-ribolovni klub "Orkan" Dugi Rat organizira otvoreno prvenstvo kluba u ribolovu. Takmičenje će se održati u subotu, 05.06.2021. u vremenu od 7 do 11 sati na području morskog akvatorija dugoračke općine.
Propozicije natjecanja su jednostavne:
- do 11:30 sati sv ulov treba donijeti na porat na mjerenje
- za nečlanove kluba kotizacija je 50 kuna.
Bogata svečana večera za sudionike natjecanja s dodjelom prestižnih nagrada i priznanja biti će održana u Kadića dvorima u ponedjeljak, 07.06. u 18:30 sati.
 

Dugorački Treksiji

Zanimljiva je priča o dugoratskim trkačima na duge, najčešće planinske staze, ispričati ću Vam je jednom, obećavam, no popularni "treksiji" nemaju vremena za priče, subota je, vikend je napokon došao i umjesto dugoratskih zidića i kave "to go" duž plaže i šetnice, oni su, ta naravno, "protegnuli noge" negdje na uzvisini, na planini ili "slaninare" ispod nekog vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na naš dom, a ako je dan sunčaniji od ovog i na Italiju u daljini... Hodati se mora, hodanje je zdravlje, a trčanje gušt, a uz dobru ekipu, poput ove, to je i prava zabava, pogotovo ako je i Brki tu.. Naši Treksiji nastupaju i na utrkama Dalmacija trail lige, neizostavni su na svim ovim "našim" trail utrkama, no veći im je gušt svako slobodno prije ili posljepodne provesti zajedno u rekreaciji i druženju na čistom zraku malo "poviše" ovog našeg svakodnevnog stresa oko života(renja) uz jadransku uspornicu čekajući na ljeto u ovo doista neobično doba, za preduge vladavine neuspješnih učenika starog "oca domovine". Ali pustimo sve to, hodanje je život, a život je more. I ona mala crtica između dvije godine... Pa uživajmo u svemu tome dok se još... more. More! Jer ...
 

I sport i rekreacija u 'lockdownu'

S strožim epidemiološkim mjerama koje su na snazi zabranjena su i sportska natjecanja te treniranje našim sportašima i rekreativcima. Za dugoratski sport to znači da nema ni treninga ni natjecanja za SVE kategorije NK Orkan, RK Orkan, KBK Dalmacija, MNK Sveti Josip, nema organiziranih treninga za naše "planinare" iz Treksija, nema treninga ni natjecanja ni za Coast Riderse, čak ni za školsku djecu ... a brojnim rekreativcima i svima ostalima koji drže do svog zdravlja zabranjeni su posjeti teretanama i bazenima, koji su zatvoreni ovim mjerama. Dakle, ništa od organiziranog sporta i rekreacije!
Naravno, nitko nam ne može niti smije zabraniti solo ili partnersko šetanje, trčanje, planiranenje, rekreaciju u prirodi i ostale aktivnosti koje su u skladu s zdravim razumom, naravno, uz pridržavanje epidemioloških preporuka. Štoviše, tjelesna aktivnost je nužna, visoko preporučljiva i veoma važna i za tjelesno i za mentalno zdravlje sviju nas u ovom nevremenu. Stoga, iskoristimo svaki sunčani ili buroviti dan za rekreaciju i boravak u prirodi i ne trošimo svoje dragocjeno vrijeme, ni misli, na razumijevanje neobične logike stožerlija pri ovim zabranama. Sve će to proći..
 

Dugi Rat pleše zumbu

 
Enduro Perun je brdsko-biciklistička utrka koju već treću godinu organizira i priređuje naši marljivi brdski bikeri, ekipa Coast Ridersa. Neki čudan virus poremetio im je ove godine sve planove o organizaciji festivalskih okupljanja, ali bila bi šteta da se barem ne zabave s prijateljima na stazama poviše Duća koje su pripremili! Uz devizu "Manje popratnih sadržaja - više spusta!" protekle sunčane nedjelje, 8.11.2020., uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, priredili su poviše Duća, Dugog Rata i Jesenica utrku na kojoj je sudjelovalo 70-ak natjecatelja. Utrka je sadržavala i dvije potpuno nove etape, dakle sveukupno su se vozile četiri etape utrke enduro formata - mjerilo se vrijeme spusta, dok su usponi i transferi između svakog stagea imali vremenski limit.
 

Dalmacija Ultra Trail: tri, četiri, treksi!

U subotu, 17. 10. 2020. godine,  u 13 sati, s rive u Dugom Ratu starta jedna od utrka 5. izdanja Dalmacija Ultra Traila, kategorija Ethno DUT dužine 18 km. Iz Dugog Rata "treksiji" će se penjati preko Poljičke kose do sela poljičkog zaleđa, te se preko predjela Lisičine starim putem kojim su se nekada služili poljički težaci, spustiti na cilj u Omiš. Ispratimo trkače i rekreativce u subotu s starta u Dugom Ratu u ovu utrku.
Ove godine međunarodna trail utrka Dalmacija Ultra Trail održava se u subotu, 17.10.., a centralno mjesto događanja je grad Omiš. U sklopu manifestacije održat će se dvije utrke Sea DUT, sa startom iz Makarske dužine 56 km i već spomenuta Ethno DUT, sa startom iz Dugog Rata dužine 18 km, dok je najzahtjevnija Mountain DUT, utrka duga 120 km ove godine otkazana. Organizatori ovom utrkom, za koju se očišćeni kilometri staza i davno zaboravljenih puteva koja su nekada služila kao jedina komunikacija između dalmatinskih sela, želi predstaviti ovo područje kao idealno za sve oblike aktivnog turizma..
 

Dražen Ercegović iz Bajnica preplivao Brački kanal

Dražen Ercegović pridružio se proteklog vikenda odabranom društvu lokalnih plivača koji su uspjeli preplivati Brački kanal. Ercegović je u subotu plivao od Supetra do svojih Bajnica gdje su ga na plaži dočekali brojni sumještani, obitelj i prijatelji. Bila je tu i reporterska ekipa portala Dalmacija Danas koja nije propustila zabilježiti epilog Draženovog poduhvata.
– Korona je učinila svoje pa smo plivali malo više ovo lito. Gušt je bit u moru i pokazalo se odličnim – kazao je Ercegović po izlasku na plažu. Za preplivati Brački kanal od Supetra do Bajnica trebalo mu je 3 sata i 20 minuta. Bravo! Čestitamo!