Trail liga: Murter 2017.

Otok Murter je proteklog vikenda bio domaćin drugog kola otočne trail lige, Murter 2017.. Lijepo vrijeme za sada prati ligu, pa tako sve više trkača koristi blagodati i uživa u ljepotama naših otoka. Jedan dio od 90-ak natjecatelja pretrčalo je otok, od Murtera preko Slanice, Kosirine i Jezera, dužu stazu od 25.8 km, dok je kraća bila 16.2 km. Organizatori su se potrudili udovoljiti svima, na čemu su i uspjeli, te pozvali na sljedeću trku 18.02. na otoku Zlarinu. Naš sumještanin Damir Ivanišević u cilj je nakon 26 "proletjelih" kilometara utrčao peti. Čestitamo!
 
Pustolovi će biti presretni kada čuju da jedna od omiljenih domaćih destinacija, Podstrana, planira inovativan turistički projekt na brdu Perun koji će svakako biti toplo dočekan od strane ljubitelja aktivnog odmora – via ferratu! Riječ je o osiguranom penjačko-planinarskom putu koji savladava probleme i prepreke u stijeni. Čelična užad koja prati put cijelom njegovom dužinom glavni je dio moderne ferrate. Ovisno o težini uspona, fiksirana je u stijenu sa klinovima i žabicama na svakih 3-10 metara, a dodatni sadržaji koji prate ferratu su čelične stope, skale, nožišta, oprimci, te u nekim slučajevima i mostovi. Korištenjem jednostavnog via ferrata kita, koji se sastoji od penjačkog pojasa i dvije gurtne s karabinerima te kacige, teži planinski pristupi – koje bi inače mogli savladati samo iskusni penjači sa kompletnom opremom i užadi – postaju pristupačni i sigurni planinarima i izletnicima. Upravo u ovoj činjenici leži glavna čar ove vrste planinarskog puta, pa tako popularnost via ferratezadnjih godina ne jenjava – kako među planinarima i penjačima, tako i među samim turistima. - U našoj se domovini tek odnedavna počelo pridavati na važnosti via ferrata – kako u planinarskom, tako i u turističkom smislu. U našoj blizini imamo po jednu ferratu na Mosoru i Biokovu, te jednu u kanjonu rijeke Čikole - kažu u TZ Podstrana..
 
Zbog najava velike hladnoće biciklistička utrka Perun - Podstrana odgodila se za sljedeću nedjelju. Dakle, utrka koja se trebala održati 8. siječnja, na rasporedu je 15. siječnja. Ruta utrke je duga 16.5 kilometara, a kreće se iz kamenoloma na Perunu, pa dalje preko Gornje Podstrane i Jesenica, natrag u Gornju Podstranu gdje se nalazi cilj utrke. Utrka se održava u sklopu rekreativne Xc Zimske lige u Dalmaciji, a na njoj osim rekreativaca nastupaju i profesionalni biciklisti iz cijele Hrvatske, te susjednih zemalja BiH, Slovenije i Crne Gore.
 

Joga u Omišu

Joga je drevna vještina koja nam pokazuje put prema zdravlju, opuštanju, pronalaženju unutrašnjeg mira i ravnoteže. Ona se ne bavi samo fizičkim vježbanjem, već i opuštanjem, koncentracijom, pravilnom prehranom i pozitivnim mišljenjem. Joga je način života koji nam pomaže da sačuvamo zdravlje i postignemo unutrašnji mir i zadovoljstvo. Stoga ne čudi da je preživjela tisućljeća, zaživjela u modernom svijetu i postala popularna, a odnedavno je možete prakticirati i u Omišu..
 

DUT - Utrka kroz najatraktivnije staze Dalmacije

Više od 400 natjecatelja iz 29 zemalja do sada se prijavilo na Dalmacija Ultra Trail (DUT), utrku kojom će od 21. do 23. listopada Dalmacija biti domaćin svjetskog treking odredišta. Utrku organizira udruga Dalmacija Trails koja najavljuje četiri dužinske kategorije koje će proći preko pet planina: Mosora, Kozjaka, Biokova, Omiške Dinare i Primorske Kose, uz rijeke Jadro, Žrnovnicu i Cetinu, odnosno proći će kroz najatraktivnije dijelove srednje Dalmacije od starih sela, planinarskih domova, povijesnih i kulturnih spomenika poput Salone, Klisa, Fortice, Mirabele i drugih. Najduža staza je ona od 165 kilometara koja počinje u Omišu, ona od 110 kilometara starta u Klisu, 60-kilometarska u Baškoj Vodi, a najkraća, ona od 20 kilometara u Dugom Ratu. Cilj svake utrke je Omiš. Organizatori ovog događaja iz Udruge Jesenice, PEU Gata, PD Imber i TT Strka mjesecima su trasirali na stotine kilometara staza po kršu i kamenjaru Dalmacije kojima će prolaziti utrka. Podršku za utrku dobili su od TZ Omiš, turističkih zajednica mjesta i općina kroz koje prolazi utrka, TZ Splitsko-dalmatinske županije, HGSS-a kao osiguravatelja utrke, te Parka prirode Biokovo..
 
Poslije duže pauze u Dugom Ratu je održan vrlo uspješan turnir u balotama. U organizaciji Branimira Lažete i i caffe bara "Dona" u ljetnim dugoratskim večerima igralo se balote, valjalo, bombizavalo, a na "Donna Open" turniru natjecalo se 100-njak ekipa iz cijele naše županije te susjednih hercegovačkih mjesta. Nakon uzbudljivih polufinala u završnici su se sreli Hrvoje Milavić i Tonči Jerić koji su u četverosatnom duelu pobijedili Juru Stanića i Dalibora Zemunika, rezultatom 12-16, 16-14 i 16-8. Sudio je Jakov Rudan. U dvoboju za treće mjesto natjecali su se Tomo Bašić i Jozo Terzić-Skikalo protiv Dade Pirića i Jure Žižića. Nakon završnice usljedila je dodjela nagrada i trofeja turnira te fešta, player's party uz meso sa gradela i osvježavajuća pića koja se otegla do dugo u dugoratsku noć..
 

Održan prvi Omiški polumaraton

U subotu, prvog dana listopada, a povodom Svjetskog dana turizma, u organizaciji Turističke zajednice Grada Omiša u suradnji s Gradom Omišom, ŠU Plivački maraton Omiš i ŠAK Omiš održana je rekreativna utrka na 6 km i polumaraton na 21 km kanjonom rijeke Cetine, zaštićenom od 1963. godine koji je sa širim područjem jedinstveni centar avanturističko - sportske turističke ponude. Ukupno je sudjelovalo 146 natjecatelja koji su nakon zagrijavanja krenuli s Poljičkog trga, 104 ih je sudjelovalo na rekreativnoj utrci a 42 natjecatelja na Omiškom polumaratonu. Najmlađi su se dokazali na poligonu spretnosti u kojem je sudjelovalo tridesetak djece do 3 do 6 godina. Najbrži na cilju (rekreativna utrka) bili su: Srđan Oršulić (TK Split), Dragan Banićević (ASK Split) i Sergio Rodrigez (Ind), dok su Omiški polumaraton najbrže istrčali Nikolina Šustić (AK Sljeme), Simon Wagemaker (SVA Salzbergen), Marija Vrajić (AK Maksimir)..
 

Polumaraton kanjonom rijeke Cetine

Nakon uspješno organizirane prošlogodišnje rekreativne utrke Volim trčanje! Volim kanjon Cetine!, Turistička zajednica Grada Omiša ove godine, povodom Svjetskog dana turizma i u suradnji s Gradom Omišom, ŠU Omiš-plivačkim maratonom i športskim atletskim klubom Omiš, organizira rekreativnu utrku i polumaraton kanjonom rijeke Cetine. Riječ je o dvije utrke koje su na rasporedu 1. listopada; polumaratonu koji će se trčati kanjonom prelijepe Cetine četiri puta po 5,274 kilometra do izletišta Radmanove mlinice i rekreativnoj utrci od šest kilometara čija će staza također voditi uzvodno ravničarskom trasom kanjona Cetine. Zajednički start i cilj obje utrke bit će na Poljičkom trgu točno u 10 sati. Za sve sudionike utrka osiguran je obrok, a najbolji će biti nagrađeni novčanim nagradama, peharima, medaljama i majicama. Startnina uplaćena do 28. rujna iznosi 100 kuna, a nakon tog datuma 150 kuna. Prijave se mogu odraditi putem web stranice Stotinka.hr.
 

PD Imber poziva u planinarsku školu

Dragi budući planinari, planinarsko društvo "Imber" Omiš organizira 7. Opću planinarsku školu koja će trajati od 29.09. do 06.12.2016. Predavanja će se održavati četvrtkom navečer, a vikendi su rezervirani za izlete po obližnim planinama i primjenu stečenih znanja. Voditeljica škole je Nikolina Marić. Pridružite nam se, postanite planinar! Za sve ostale informacije slobodno nam se javite na mail: info @ pdimber.com ili na mob: 095 574 92 86 (Leo).