Oteta ljepota: Kate Mijić ima novi ljubić

Splićanka Kate Mijić (alias Kate Mitchell) ima osobito mjesto u kontekstu hrvatske popularne i trivijalne književnosti. Riječ je o autorici koju zbog začudne produktivnosti i čitateljske recepcije drže svojevrsnim kulturološkim fenomenom našeg (književnog) vremena pa je nazivaju i kraljicom hrvatskih ljubića, neokrunjenom kraljicom ljubavnih romana te ženom koja ljudima želi dati nadu, piše Ivan Bošković u svom eseju o popularnoj spliskoj spisateljici romana jednostavne fabule, predvidljivih zapleta.. i raspleta.  Sudeći po njenoj obilnoj produkciji nije vijest da je samohrana majka i popularna konobarica iz splitskog "Žbirca" objavila novi naslov, novi roman, "Oteta ljepota" izdavača Dušević & Kršovnik, priču na 239 strana o nadi, borbi i vjeri da čuda zaista postoje..

Veronika Akrap, mlada, prekrasna slikarica iz vrlo siromašne obitelji, koja je cijeli život provela u siromaštvu, uz oca alkoholičara i majku koja mu se nikad nije znala, a ni imala snage suprostaviti, u borbi za egzistenciji odluči prodati i svoje slike..  a onda upoznaje visokog, tamnog, naočitog i vrlo tajnovita neznanca, mladića Mladena Babića. Ljubav se osjeća na svakoj stranici od njihovog prvog susreta, no Mladen vješto skriva privatni život i ne spominje svoju - zaručnicu... Tko će ostati povrijeđen? Koje će se tajne još razotkriti? Ima li ljubav veze s fizičkom ljepotom ili je to nešto dublje?
 
Na Poljudu podno sjeveroistočne tribine održana je promocija knjige Naš Hajduk – borba navijača za klub. Promociji su prisustvovali predstavnici Našeg Hajduka, Torcide, urednik knjige Damir Šarac te Vedran Barbarić, prodekan Filozofskog fakulteta u Splitu.
– Knjiga prati borbu navijača za Hajduk koja se odvijala posljednjih 12 godina. Od stasavanja ultras mentaliteta, prve peticije Mi bi tili velikog Hajduka, pa preko bojkota derbija, borbe za Kodeks i sve do skupštine na Gripama kojoj su uvertira bili Žuti Peristil i ovce na Poljudu. Zatim je u drugom dijelu prepričan period od osnivanja Našeg Hajduka, prvih demokratskih izbora pa do značajnih događaja novijih datuma poput prosvjeda na Rivi, Zakona o sportu i trenutka u kojem navijači od 2016. godine mogu reći – Hajduk je naš, kazao je predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić, piše portal Nogometplus.
Knjiga je izdana u ograničenom izdanju od 1000 tvrdo ukoričenih komada, na 308 stranica obogaćenih sa 175 fotografija, prolog potpisuje Damir Petranović, posvećena je svima Onima koji su počeli, koji su nastavili i Onima koji će nastaviti, a može se naručiti na na web stranici knjiga.nashajduk.hr.
 

Postoji ljubav

Prije deset godina mailom mi je naručen tekst o muško-ženskim odnosima, s iscrpnim uputama o tome kako bih ga trebao napisati. Budući da je moje shvaćanje tih odnosa odavno nadišlo mi-vi razinu, odlučio sam zaobići upute i pisati po svome (o tome kako je za izgrađivanje kvalitetnih odnosa s drugom osobom najprije potrebno izgraditi kvalitetan odnos sa samim sobom, odnosno o tome kako tek onaj koji je u miru sa sobom može biti u miru i s nekim drugim, zapravo s čitavim svijetom).
Tekst mi je, naravno, odbijen.
Trebale su mi dvije godine da prebolim taj težak udarac, ostavim se samosažaljenja i alkohola i ponovo ga priredim za objavljivanje, ovaj put u podosta skraćenoj verziji. Ipak, bit je ostala neokrnjena.
Što još reći? Volite se punih pluća.
 

Fantastikon odgođen za srpanj

6. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike - FantaSTikon - odgođena je zbog pandemije korona virusa za srpanj 2020. FantaSTikon organizira Udruga F&ST u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Kao i prethodnh godina, konvencija je tematski obilježena, a ove godine se oslanjaju na Italiju i 'Pod morem', dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, te 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem, saznaje Dalmatinski portal.
Splitskoj publici će se predstaviti Francesco Verso, višestruko nagrađivani talijanski pisac znanstvene fantastike i urednik s predavanjima na engleskom jeziku tijekom kojih će zainteresirani moći čuti o njegovom viđenju žanra ali i o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi.
U filmskom programu se može pogledati Slice Of Life, originalni kratki znanstveno-fantastični film snimljen u maloj garaži iznad Zagreba upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, ponovo nas očekuje Šahovska simultanka Šahovskog kluba Student, 3 dana društvenih igara s turnirima, radionica pisanja drabble-a, Geek Trivia Quiz i još 4 nagradna kviza, te najatraktivniji dio programa: nagradno cosplay natjecanje...
 

Potraga za pravom čokoladom

Dvojezična raskošna slikovnica "Potraga za pravom čokoladom" (hrvatsko-engleski tekst slikovnice, ukrasna kutija i naravno, čokolada) splitske autorice Andrijane Grgičević i ilustratorice Maje Biondić biti će predstavljene u četvrtak, 5. ožujka u Gradskoj knjižnici Omiš čije Vas vesele djelatnice pozivaju na predstavljanje ove najčokoladnije slikovnice. Poseban gost je splitski poduzetnik i glazbenik Marinko Biškić, tvorac poznate čokolade “Nadalina” koji će pokazati kako nastaje prava čokolada koju će nazočni i - degustirati. Početak je u 17 sati u Gradskoj knjižnici Omiš.
 
U prvoj ovogodišnjoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 16. siječnja 2020., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) održat će se predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića “Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg” (Ex Libris, 2019.), koju prema riječima fra Drage Bojića "treba pročitati svaki vjernik" i u čijem je predgovoru profesor Claudio Battistelli s Papinskog sveučilišta Gregoriana među ostalim napisao: "emancipirano kršćanstvo ne bi bilo moguće bez izazova negacije Boga". Predgovor i pogovor napisali su spomenuti Battistelli odnosno Bojić, a autor je bilješke o piscu kardinal Josip Bozanić. Knjigu će uz autora predstaviti Dežulovićevi kolege Ivica Ivanišević i Viktor Ivančić, a razgovarat će se i o povezanim temama vjere i ateizma, crkve i države, kritike i negacije, tolerancije i licemjerja, slobode i autoriteta…, a upitat ćemo autora i što kaže na tezu o kršćanskoj naravi njegova ateizma.
 

Malo kamena i puno snova

"Mosor nije samo kamen. Za nas, djecu njegovu, Mosor je živo biće. Spomenik života. Neuništiv."  

Na današnji dan prije točno sto godina, 18.12.1919, rođen je Jure Kaštelan, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika. Rođen je u Zakučcu, na rijeci Cetini na obroncima Mosora. Klasičnu gimanziju pohađao je u Splitu, a od 1938. studirao je jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao slavistiku 1949., a 1956. doktorirao tezom o pjesništvu A. G. Matoša. Godine 1940. objavio je u vlastitoj nakladi, s ilustracijama Ede Murtića, svoju prvu zbirku Crveni konj (1940.). U Drugom svjetskom ratu sudjeluje u obrani domovine s partizanskim snagama. Nakon rata radio u novinskim i izdavačkim redakcijama. Godine 1950–80. bio je profesor teorije književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, te voditelj Katedre za teoriju književnosti, a neko vrijeme i lektor na Sorbonni. U početku nastavlja tradicionalni izraz hrvatske poezije koji zatim proširuje europskim vidicima (Lorca). Jedan je od utemeljitelja hrvatskog modernog pjesničkog izraza. Objavljivao je i članke, prozu, eseje i drame u kojima je nazočna mitska koncepcija. Prevodio je s ruskog i talijanskog. Zajedno s Bonaventurom Dudom uredio je hrvatsko izdanje Biblije (1968). Redoviti član JAZU bio je od 1979., a od 1985. do kraja života bio je voditelj njezina Zavoda za književnost i teatrologiju. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (1984.) i brojnih drugih nagrada i priznanja. Smrt ga je zatekla na mjestu ravnatelja Instituta za književnost i teatrologiju HAZU-a.
 

I dok je srca, bit će i Kroacije!

Gradska knjižnica Solin organizira u četvrtak, 28.11. s početkom u 19 sati u teatrinu knjižnice predstavljanje knjige Renate Dobrić "I dok je srca, bit će i Kroacije!". Riječ je o zbirci nagrađenih drama u kojima kaštelanska autorica kroz riječi hrvatskih baka i djedova, djece, branitelja i ostalih raznih generacija Hrvata progovara o obitelji, vjeri, domoljublju, prošlosti i tradiciji ("Oči su pune, ma je duša prazna" – drama u kojoj se na čakavštini govori o božićnim običajima u Kaštelima) kao osnovi postojanja i trajanja hrvatskog naroda.
Renata Dobrić autorica je niza monodrama rodoljubnog i kršćanskog nadahnuća, svojevrsnih životopisa blaženika, svećenika, branitelja, djedova i baka koji su proživjeli siromaštvo, ratove i bili svjedoci i žrtve u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ishodište njenih monodrama su obitelj, vjera, domoljublje, prošlost i tradicija kao osnova postojanja i trajanja hrvatskog naroda. Posebice valja istaknuti autoričinu brigu o jeziku; naime, u nekoliko monodrama koristi kaštelansku inačicu čakavskog, sućurački idiom koji govornicima daje puninu, bogatstvo i životnost.
 
Zbirka “Troje iz plemena“, kao i njeni autori Eugenije Mimica, Guillermo Mimica i Vesna Mimica, čileanski Hrvati s porijeklom iz Mimica predstavili su zbirku pripovjedaka u u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela. Zbrirku je predstavila Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika, o njoj je govorio Zoran Bošković iz nakladničke kuće Naklada Bošković, dok je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, kazivala ulomke iz pojedinih pripovjetki. Na predstavljanju ove zbirke publika je imala priliku vidjeti i dokumentarni film o životu Hrvata u Čileu, a poseban ugođaj ove večeri stvorili su članovi zbora škole Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilici, koji su izvedbom nekoliko pjesama u kojima glavnu ulogu ima domovina, obradovali posebno autore pripovjetke. Čvrste su veze Hrvatske i Čilea te hrvatskih iseljenika u Čileu sa domovinom.
Čileanski pisci hrvatskog podrijetla VESNA MIMICA, akademik EUGENIO MIMICA I GUILLERMO MIMICA sinoć su u Narodnoj knjižnici Omiš predstavili knjigu TROJE IZ PLEMENA.
 

Predstavljena 'Kaverna' Vedrana Buble

U Omišu je u mjesecu knjige predstavljen i antiratni roman “Kaverna” Vedrana Buble, mladog splitskog novinara, književnika i putopisca. Bublin debitantski uradak vješto isprepleće stvarnost i fikciju. Radnja romana počinje s bakom Ružicom i Poljičkim selom u kojem se dogodio stravičan zločin, četnički pokolj u nazočnosti talijanskih fasista u Gatima 1. listopada 1942. koji je nekim čudom izbjegla izmaštana djevojčica Elza. Nakon liječenja, Elza biva odvedena u sirotište u kojemu se suočava s nizom poteškoća u vrtlogu rata, pa roman prati Elzinu borbu za preživljavanje u odrastanju prepunom fizičkih rana i duhovnih ožiljaka...
Predstavljanju Bubline "Kaverne" u Gradskoj knjižnici Omiš prisutvovao je i Andrija Pivčević, svjedok četničkog pokolja, danas vitalni umirovljenik. Na poziv samog autora obratio se nazočnima. U iscrpnom i emotivnom nastupu Pivčević je slikovito govorio o svemu što se toga listopadskog jutra godine 1942. dogodilo u Gatima istaknuvši na kraju kako je ponosan na svoje Gaćane i sebe ne samo zbog žrtve koju su podnijeli nego i zbog načina odgoja novih naraštaja s ciljem da ne zaborave, ali i da ne mrze.