Narodna knjižnica Omiš poziva zainteresirane na predstavljanje druge knjige putopisa Vedrana Bađuna "U potrazi za ZION-om" Biblioteke Narodne knjižnice Omiš "Kuća sretnog čovjeka". Predstavljanje knjige održati će se u Narodnoj knjižnici Omiš u ponedjeljak, 10. rujna s početkom u 19.30 sati.  U programu će sudjelovati autor Vedran Bađun, te njegovi gosti Robert Pauletić i Kristian Barišić koji će nam zasvirati na akustičnoj gitari. Pridružite se potrazi za ZION-om..
 
Pokojni John Lennon je rekao ovu životnu mudrost iz naslova. A za sljedeću pjesmu (odnosno njen hrvatski prepjev) ne zna se pouzdano točno autor. U nastavku je engleska pjesma "After a While (You Learn)" koju potpisuje zagonetna Veronica A. Schoffstall, pjesma za koju neki smatraju da je prepjev pjesme "Aprendiendo" velikog argentinskog pisca i pjesnika (i odvjetnika i učitelja..) Jorgea Luisa Borgesa, jednog od velikana prošlog stoljeća. No mnogi poznavatelji Borgesovog djela (i stila) sumnjaju da je on autor pjesme. Što bilo da bilo, zanimljivo je usporediti ove tri spomenute pjesme, koliko nam to znanje jezika dopušta, i uživati u poetskom izričaju svake od njih ponaosob.
Djeco, učite strane jezike. Učite o ljudima, svijetu, životu.. I pjesnici su dobri učitelji. Još uvijek su i iznova čuđenje u ovom izvanrednom svijetu.

"Nakon nekog vremena uvidiš tanku crtu između držanja za ruke i vezanja za dušu.
I naučiš da voljeti ne znači oslanjati se, a društvo ne znači sigurnost.
I naučiš da poljupci nisu ugovori, a pokloni obećanja.
I počneš prihvaćati svoje poraze uzdignute glave i otvorenih očiju, s ljupkosti odraslog čovjeka, a ne tugom djeteta.
I naučiš da sve puteve moraš sagraditi danas jer je sutrašnje tlo isuviše nesigurno za planiranje.
Nakon nekog vremena naučiš da i sunce opeče ako mu se previše približiš.
Stoga sadi svoj osobni vrt i uređuj svoju dušu, umjesto da čekaš da ti neko pokloni cvijeće.
I nauči da možeš mnogo toga pretrpjeti. Da si uistinu snažan, i da uistinu vrijediš."
 
Srpanj je, vrijeme je da konačno počne i 29. Omiško ljeto. Kalendar događanja napokon je usaglašen i prvi događaj Omiškog ljeta 2018.; kojeg svojim sumještanima, susjedima i brojnim gostima priređuje agilni, a često i samozatajni Centar za kulturu Omiš; održava se u u ponedjeljak, 9.7.2018. u 20 sati u Narodnoj knjižnici.
Omiš se tako pridružuje obilježavanju 125 obljetnice rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca Miroslava Krleže, vodeće ličnosti kulture 20. stoljeća i autora nekih od najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti. U ponedjeljak u Narodnoj knjižnici u Omišu održati će se Književna tribina povodom ove važne obljetnice. U programu kojeg organiziraju Centar za Kulturu Omiš i Narodna knjižnica Omiš sudjelovati će prof.dr.sc. Vlatko Perković, prof.fil. Silvana Dragun, odabrane prozne ulomke čitati će dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Mate Tavrić. Ulaz je slobodan. Vidimo se..
 
U subotu, 9.6. u Domu kulture u Prološcu s početkom u 20:30 sati održati će se predstavljanje knjige "Materin šudarić". Knjiga je to Marijana Grbavca Mirića o ljudima, običajima, pričama i događajima koji su nas obilježili i s kojima živimo. Knjigu će publici predstaviti urednik Mladen Vuković, ulomke iz nje će čitati glumac Filip Radoš, a u programu će sudjelovati i članovi Dramske udruge "Proložac" i sam autor, Marijan Grbavac.
 
Split se pridružuje obilježavanju 125 obljetnice rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca Miroslava Krleže, vodeće ličnosti kulture 20. stoljeća i autora nekih od najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti. U četvrtak, 7. lipnja 2018. u 18 sati u dvorani 1 Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu održati će se Književna večer povodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže. U programu kojeg organiziraju DHK Split i Matica hrvatska – Split sudjeluju: prof. dr. sc. Vlatko Perković, prof. Jadranka Huljev, Siniša Vuković i Silvana Dragun. Odabrane prozne ulomke čitati će dramska umjetnica Ivana Giove Župa. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Vidimo se!..
 

Predstavljanje knjige Ružice Jerončić

Povodom Tjedna Josipa Pupačića Centar za kulturu Omiš i Osnovna škola "Josip Pupačić" Omiš pozivaju Vas na predstavljanje četvrte knjige Biblioteke AZ u izdanju CZK Omiš. Riječ je o knjizi "Ima jedan svijet" Ružice Jerončić. Predstavljanje će se održati u srijedu, 23.5.2018 u prostorima Narodne knjižnice Omiš s početkom u 19:30 sati.
 

Mediteranski festival knjige 2018.

MFK – Mediteranski festival knjige, sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, čije je prošlogodišnje, prvo izdanje posjetilo više od 35 000 ljudi, što pokazuje da je riječ o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji u Splitu, cijeloj dalmatinskoj regiji pa i šire, održati će se u Splitu u ŠC Gripe i u kavani slastičarnici Cukarin Gripe, i to od 9. do 13. svibnja. Za sve posjetitelje ulaz je besplatan, a raznolik program održavat će se tijekom svih pet dana trajanja Festivala na čak četiri lokacije: pozornica u velikoj dvorani, mali Bookvarij, Bookvarij i Cukarin Gripe. Osim zanimljivih panel diskusija, susreta s autorima i promocija novih naslova te posebno osmišljenog programa za školsku djecu s radionicama i promocijama, posjetitelji će imati priliku kupovati knjige po promotivnim cijenama, s popustima do čak 70%. Posebnost ovogodišnjeg Festivala je gostovanje jedne od najvećih svjetskih književnih zvijezda današnjice, planetarno popularnog norveškog pisca trilera Joa Nesboa, koji će na MFK-u predstaviti svoj novi roman "Macbeth", odgovarati na pitanja novinara i posjetitelja te potpisivati knjige. Program MFK-a možete pogledati ovdje ili u nastavku članka..
 

Književni susret s Tanjom Mravak

Povodom Dana grada Omiša, Narodna knjižnica Omiš priređuje književni susret s književnicom Tanjom Mravak. Susret će se održati u Narodnoj knjižnici Omiš, u utorak, 8. 5. 2018. u 19.30. sati.
Svojom prvom zbirkom 'Moramo razgovarati' Tanja Mravak stekla je ugledan status među domaćim kratkopričašima/icama, a njezina usmena pripovijedanja priča na splitskom 'Pričiginu' doživljavaju se redovno kao neki od festivalskih vrhunaca. Osim hvale kolega i publike, njezine su ukoričene priče osvojile nekoliko nagrada: nekoć važnu, a danas ukinutu nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine, Prozak za mlade autore, nagradu DHK za prvijenac, posebno priznanje Slobodne Dalmacije i dr. Ukratko, i u pisanom i usmenom obliku, i kao spisateljica i književna performerica, i od kritike i festivalske publike, Mravak se percipira kao jedna od najzanimljivijih pripovjedačica na ovdašnjoj književnoj sceni. (izvor: tportal)
 

Knjige: 'Punina radosti' Majke Elvire

Nakladna kuća Verbum objavila je novo zanimljivo izdanje - knjigu Majke Elvire "Punina radosti". Utemeljenjem zajednice Cenacolo za liječenje ovisnika, Majka Elvira mnogima je vratila volju za životom i postala simbol nade da Bog može potpuno beznadne i izgubljene životne priče preobraziti u novi početak, u novi život pun radosti. Njezina karizma, neposrednost i motivirajuća poruka ogledaju se i u ovoj knjizi Punina radosti koja sabire odabrane tekstove u kojima progovara o duhovnom životu, odnosu s Bogom i bližnjima, svakodnevnom življenju i pozivu na ljubav, spajajući najdublje životne teme i konkretan život. Kroz kratka nadahnuta promišljanja, istovremeno duboko proživljena i provjerena snažnim iskustvom, Majka Elvira želi u svima potaknuti spremnost za prihvaćanje predivnih Božjih obećanja koja se ponekad čine "nemogućima" ali koja su itekako stvarna i jedina ispunjaju ljudsko srce. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, odnosno tematske cjeline, naslovljene prema četiri stupa Zajednice Cenacolo – molitva, vjera, providnost i ljubav.
 

Svjetski je dan knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se na Jurjevo,  23. travnja, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama se zamisao zasniva na svekolikom promicanju čitanja knjiga, prevođenja, izdavaštva, uz zaštitu autorskih prava. Običaj iz katalonske tradicije još iz srednjeg vijeka nalaže da na dan Svetog Jurja muškarci svojim djevojkama poklanjaju ruže, od 1925. nadovezao se i običaj da žene zauzvrat muškarcima poklanjaju knjige. Tradicija se održala i raste (u Barceloni i ostatku Katalonije 23.4. se proda, odnosno pokloni, i do 400.000 knjiga!), a UNESCO je 1995. ovaj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava, koji se obilježava u više od stotinu zemalja. Srećom i u Hrvatskoj. Štoviše, mi takoreći imamo i knjišku "dvodnevnicu". Hrvatski je Sabor još 1996. jučerašnji dan, 22. travnja, proglasio Danom hrvatske knjige, u spomen na Marka Marulića koji je tog datuma Ljeta Gospodnjeg 1501. dovršio "Juditu".