Dok je srca, bit će i Kroacije

U utorak navečer u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu javnosti je predstavljena knjiga "I dok je srca, bit će i Kroacije" autorice Renate Dobrić. Knjiga sadrži sedam monodrama koje govore o  obitelji, vjeri, domoljublju te povijesti i tradiciji hrvatskog naroda. Za neke od monodrama u ovoj knjizi Renata Dobrić dobila je niz nagrada struke. Dio njih pisan je na sućuračkoj i kaštelanskoj čakavici, što im daje posebnu vrijednost, a  šest od sedam monodrama u knjizi, govore upravo o Kaštel Sućurcu i Kaštelima, piše Dijana Putnik u svom osvrtu na portalu Kastela.org.
Renata Dobrić po struci je novinar, ekonomist, diplomirani manager za odnose s javnošću i diplomirani knjižničar. Ravnateljica je Gradske knjižnice Kaštela i studira na poslijediplomskom studiju, smjer informacijske i komunikacijske znanosti. Svi govornici, voditeljica programa Marijana Vulas, Ivica Žegarac Žuti, sudionici dramskog dijela programa glumci Pere Eranović, Marijan Grbavac te Mira Marinović Batić, koji su izveli ili pročitali neka od djela Renate Dobrić, kao i predstavljači knjige Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika te Zoran Bošković, direktor nakladnika, govorili su, ne samo o knjizi, koja je na radost mnogih napokon ugledala svjetlost dana, već i o autorici i njenoj ljubavi prema svemu što je okružuje, unatoč nekad teškim životnim borbama.
 

I dok je srca, bit će i Kroacije!

Spisateljica i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić u utorak, 28. svibnja 2019. u 20 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Biskupova palača, Muzej Grada Kaštela, na adresi Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac) predstavlja svoju knjigu "I dok je srca, bit će i Kroacije!". Knjigu će predstaviti: Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar, proučavatelj kulturne baštine hrvatskih narodnih manjina, političar i diplomat te predsjednik Društva hrvatskih književnika; Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković i autorica Renata Dobrić. U dramskom dijelu programa sudjeluju: Pere Eranović, glumac splitskog HNK-a; Marijan Grbavac, glumac Dramske skupine Proložac; Mira Marinović Batić i Ivica Žegarac Žuti. U glazbenom dijelu programa sudjeluje muška klapa Podvorje. Sve nazočne će kroz književno-glazbenu večer provesti Marijana Vulas.
 

Mediteranski festival knjige

MFK - Mediteranski festival knjige, sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita održava se od 8. do 12. svibnja. Treće izdanje najvećeg dalmatinskog književnog sajma i festivala na splitske Gripe dovelo je sve važnije domaće izdavače. Rekordnih stotinjak izlagača nudi knjige snižene i do sedamdeset posto, a u toj je ponudi preko 10 tisuća naslova. Ulaz je kao i uvijek besplatan, a u pet dana trajanja Festivala razgledajte najnovije uspješnice na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane ŠC-a Gripe, a tu su i tri druge pozornice gdje se odvija MFK program. Večernji dio događanja smješten je i u kafić Cukarin na Gripama.
 
U petak, 3.5. među knjigama Narodne knjižnice Omiš s početkom u 20 sati održati će se večer narodnog humora uz predstavljanje knjige "Materin šudarić" popularnog Marijana Grbavca Mirića. Knjiga je to o ljudima, običajima, pričama i događajima iz Prološkog kraja, priča i legendi koji su obilježili tu sredinu. Knjigu će publici predstaviti urednik Mladen Vuković, ulomke iz nje uprizoriti će ili čitati i sam autor Marijan Grbavac Mirić, a u programu će sudjelovati i članovi Dramske udruge "Proložac". Dođite..
 

Poetska večer u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu

U Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu u četvrtak, 2.5. od 19:30 sati u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, uz lijepe stihove i zvuk gitare mladih dugoraćana Marte Pešut i Bruna Bijukovića podružiti ćemo se s dva pjesnika iz splitskog poetskog kruga, Ivicom Sorićem i Sinišom Kekezom.  Kako predstaviti Surija i Sinu dugoratskom čitateljstvu (i potencijalnoj publici)?
 
Predstavljanje knjige, "POLJIČKI STATUT", izdanje 2019. u organizaciji Društva Poljičana Sv. Jure - Priko i Književnog kruga održati će se u utorak, 30. travnja 2019. s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Novo izdanje najznačajnije knjige Poljica predstaviti će akademik Nenad Cambi, akademik Radoslav Tomić i prof dr.sc. Željko Radić. U programu će sudjelovati i klapa "Pasika" iz Kostanja. Vidimo se! Svi ste pozvani.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva na predstavljanje romana "Južina" Nebojše Lujanovića, našeg mladog književnika, voditelja radionica kreativnog pisanja pri Narodnoj knjižnici Omiš. Roman "Južina" svojevrsna je posveta Splitu, ovaj puta iz pera Bosanca koji u tom gradu živi dovoljno dugo i promatra ga na način da o njemu može autentično pripovijedati. Priča je to o gradu koji ne podnosi gubitnike, roman o redikulima, u njemu je i krimića i romanse...  Predstavljanje će se održati u Narodnoj knjižnici Omiš, u utorak, 30. travnja 2019. s početkom u 19 sati.
 
U srijedu, 24. travnja s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku i organizaciji Centra za kulturu Omiš, Zoran Predin, jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora, predstaviti će zainteresiranoj Poljičkoj i Omiškoj javnosti svoju drugu proznu knjigu "Glavom kroz zid". Sugovornik će mu biti Siniša Kekez, splitski novinar i pjesnik, a u večeri će sudjelovati i dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Petar Buljević, svestrani i neumorni omiški djelatnik u kulturi.
Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to, kažu, i mnogo više, Zoran Predin, koji će nakon ukoričenih misli i sjećanja ostatak večeri posvetiti notama. Prisutni, a ulaz je slobodan, će moći uživati i u Predinovom kantautorskom koncertu...
Vidimo se i večeras na Priku!
 

Zoran Predin: Glavom kroz zid

Zabilježite srijedu, 24.4.2019. u svoje kalendare. Vidimo se navečer na Priku, na još jednoj ljepoj večeri u organizaciji agilnog Centra za kulturu Omiš, na promociji knjige i kantautorskom koncertu Zorana Predina.

Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to i mnogo više jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin. U svojoj drugoj proznoj knjizi "Glavom kroz zid" Predin se u tridesetak proznih minijatura suvereno kreće od tmurne političke sadašnjosti do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do žestoke kritike nacionalizma. Svejedno prepričava li stare zgode iz karijere "Lačnog Franza" kada je bio pod sumnjom da podriva sistem i kada je brisao pljuvačku o crvenu zvijezdu ili kada opisuje strah od zubara, u baš svakoj životnoj situaciji on bira teži put, bez zadrške se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva protiv struje, ne da bi bio drugačiji, već da bi ostao čovjekom...
 

Lion Zion Vedran

"I am on the Omiš rock and then I check a stock. I have to run like a fugitive to save the life I live...".

U prostorima Narodne knjižnice Omiš u utorak, 23. 4. 2019. s početkom u 19 sati održati će se predstavljanje treće knjige putopisa Vedrana Bađuna "ZION". Predstavljanje se održava povodom Noći knjige 2019. u kojoj će se promovirati još jedna u nizu knjiga biblioteke Narodne knjižnice Omiš "Kuća sretnog čovjeka". Ovaj put riječ je o trećem putopisu omiškog pustolova Vedrana Bađuna. Vidimo se!