Proglašeni pobjednici 13. Festivala mediteranskog filma

Dodjelom nagrada sinoć je u ljetnom kinu "Bačvice" završen 13. Festival mediteranskog filma Split, u sklopu kojeg su tijekom 10 dana na dvije lokacije, uz strogo pridržavanje epidemioloških preporuka, u pet programa prikazani filmovi iz 19 zemalja, a sve projekcije bila su u potpunosti rasprodane danima unaprijed.
Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg FMFS-a je Natko Stipaničev, čijem animiranom filmu "Arka" je žiri u sastavu redatelj Andrija Mardešić, producentica Tamara Babun i nezavisni distributer Marko Pekić, dodijelio dvije nagrade. "Arka" je najbolji film među "Ješkama", a ima i najbolji scenarij, pa su Stipaničevu pripale i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 18 tisuća kuna. Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film prema izboru publike, visokom ocjenom 4,52, pripala je francuskom filmu "Nas dvije" čiju režiju potpisuje Filippo Meneghetti. Najboljim kratkometražnim hrvatskim filmom u kategoriji "Ješke" (ocjenom 4,63) publika je proglasila "Drukera" Rina Barbira kojem je pripala i novčana nagrada od 5000 kuna. Najbolji kratki film u međunarodnoj konkurenciji, prema izboru publike (ocjenom 4,64), palestinski je film "Maradona's legs" redatelja Firasa Khourya kojem je uz statuu koju je za FMFS izradio umjetnik Luka Mimica pripala i novčana nagrada..
 

13. Festival mediteranskog filma Split

Hrvatskom premijera filma 'Mater' redatelja Jure Pavlovića večeras se u ljetnom kino Bačvice otvara 13. Festival mediteranskog filma Split. U prvom dugometražnom Pavlovićevu filmu, koji je i dobitnik nagrade Europske filmske akademije za kratki 'Piknik', u glavnim ulogama su Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u potpunosti je snimljen na lokacijama u dolini Neretve.
Do 11. srpnja, u ljetnom kinu Bačvice i besplatnom kino na platou ispred Doma mladih, prikazat će se filmovi iz 19 zemalja, a u dugometražnom programu svi naslovi su ujedno i hrvatske premijere. Stižu s nagradama s festivala 'A' kategorije poput Berlina, Venecije i Sundancea...
 

Premijera filma 'Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi'

U ponedjeljak, 29.06.2020. u 21:30 sati u Ljetnom kinu Bačvice održati će se premijera dokumentarnog filma Ivana Šarića "Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi". Svojvrsna je to najava Festivala mediteranskog filma Split u kojoj će u ponedjeljak navečer moći uživati samo 300 osoba (zbog epidemioloških preporuka) pa požurite ovdje nabaviti kartu za premijernu projekciju.
- "Ovaj film svakako je jedan od zahtjevnijih na kojima sam radio. Trebalo je, u kratkih sat vremena, ispričati priču koja se proteže kroz cijelo desetljeće. Poseban pritisak dolazio je iz odgovornosti prema građi i sudionicima filma zbog njihove emotivne povezanosti s temom, od kojih su mnogi riskirali poslove i egzistenciju nepotkupljivo se boreći za ispravnu stvar. Ovim se putem želim zahvaliti cijeloj ekipi Našeg Hajduka što mi je pružila čast da i ja postanem makar mali dio te priče." - rekao je Ivan Šarić, redatelj filma..
 

Kino Bačvice otvara se za posjetitelje

Kino Bačvice na sreću svih onih koji vole filmove otvara svoja vrata 28. svibnja. Ove godine sezona ne počinje s Festivalom mediteranskog filma Split. Projekcije filmova idu tri puta tjedno, kino otvara pobjednik Berlin Film Festivala, izraelski film “Sinonimi”. Nakon njega čekaju vas napeti triler “Nevidljivi čovjek” te novi film Fatiha Akina “Zlatna rukavica”. Maksimalni kapacitet kina biti će ograničen u skladu s preprukama HZJZ, a prodaja ulaznica omogućena je i online putem za svaku projekciju.
 
Kino Mediteran nudi i više nego dobar razlog da poslušate nadležne stručne službe i ostanete kod kuće u ova virusna vremena. Besplatno možete pogledati 22 odlična filma iz Kino Mediteran distribucije koja su prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, ali i nagrađena diljem svijeta. Ukupno 2.300 minuta ili 38 sati vrhunskog filma! Na web stranici www.kinomediteran.hr/vod odaberite film i koristeći promo kod KARANTENA prije kupnje, pogledajte ga besplatno.
Slušajte preporuke stučnih službi, čuvajte se i uživajte u filmovima! Ako može Pornhub, može i Kino Mediteran!

NAPOMENA: zbog velikog interesa može se dogoditi da se stranica malo sporije otvara, ili da se trenutno ne može otvoriti. Potrebno je samo malo strpljenja i pokoje osvježavanje stranice nakon par minuta...
 
U četvrtak 12.3. u 18 h u Omišu se u organizaciji Kina Mediteran, Centra za kulturu Omiš i TZG Omiš prikazuje animirani film "Kapetan Sabljozubi i magični dijamant". Pridružite se u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.
Kratki sinopsis: Prema legendi, Magični Dijamant ispunjava želje njegova vlasnika svakog punog mjeseca. San gospodara džungle Maga Khana je da se može zadržati vani na suncu, kako bi mogao vladati i izvan mračne džungle. Kapetan Sabljozubi želi vlastitu tvrđavu ispuniti sa zlatom i dijamantima. Pinky samo želi bezbrižan život dok Veronika žudi za avanturom. No mali Marko na kraju bježi u Argentinu s magičnim dijamantom, i prije nego se ostali snađu, svi su uvučeni u opasnu utrku da ga uhvate za sebe..
 

Art kinoteka Kamena Klupa: Mlada Astrid

Art kinoteka Kamena Klupa Centra za kulturu Omiš u ugodno klimatiziranom prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u utorak, 10.3. u 20 sati prikazuje po popularnoj cijeni od svega 10 kuna švedski biografski film "Mlada Astrid".
Kratki sinopsis: Kada je švedska književnica Astrid Lindgren bila veoma mlada, dogodilo se nešto što je duboko utjecalo na nju. Ta mješavina čuda i nesreće oblikovala je cijeli njen život. Taj događaj ju je preoblikovao u jednu od najinspirativnijih žena našeg doba, u pripovjedačicu koju je cijeli svijet zavolio. Ovo je filmska priča redateljice Pernille Fischer Christensen o trenutku kada je mlada Astrid, usprkos  vremena u kojem živi i religioznog odgajanja, odlučila odbaciti društvene norma i slijediti svoje srce. Film prati rane godine švedske spisateljice, Astrid Lindgren, treće najprevođenije spisateljice dječjih knjiga, koja je napisala više od stotinu knjiga, uključujući i legendarnu uspješnicu "Pipi Duga Čarapa".

U 18 sati na istom mjestu prikazati će se i dječji film "Jim Gumb i strojovođa Lukas" nastao je prema istoimenom romanu prvijenacu danas slavnog njemačkog pisca za mlade Michaela Endea.
 

Ožujak u Art kinoteci Kamena Klupa

Art kinoteka Kamena Klupa Centra za kulturu Omiš u klimatiziranom prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku tijekom ožujka prikazuje sljedeće filmove.
 

Art kinoteka Kamena Klupa: Judi, zviri i beštije

Art kinoteka Kamena Klupa Centra za kulturu Omiš u ugodno klimatiziranom prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u utorak, 3.3. u 20 sati prikazuje po popularnoj cijeni od svega 10 kuna dugometražni filmski debi "Zvijeri južnih divljina" ("Beasts of the Southern Wild") redatelja Benha Zeitlina, drama s elementima fantastike koja je nastala prema kazališnoj predstavi Juicy and Delicious, scenaristkinje Lucy Alibar. Filmski prvijenac Benha Zeitlina nominiran je za četiri važna "Oscara" (najbolji film, režija, glavna ženska uloga i adaptirani scenarij).
- "(Foto)sinteza groze i ljepote, stvarnosti i magije, surovosti i nježnosti, prizemnog i nadzemnog, animalnog i humanog, “judi, zviri i beštija“ isprepleće se u poetici umjetničkog filma s "osjećajem čuđenja" na tragu Terrencea Malicka ("Drvo života"), ali i dokumentaristički postavljenog magičnog (socio)realizma iskonskih, autentičnih emocija" - zapisala je o filmu filmska kritika Slobodne Dalmacije.
Kratki sinopsis: Hushpuppy, šestogodišnja djevojčica, živi s tatom Winkom u zajednici Delta na samom rubu svijeta, odsječenom od kopna. Okruženi nadirućom vodom, bore se za egzistenciju na svakodnevnoj bazi. Uronjeni u siromaštvo, bez tragova postojeće visoke tehnologije, njihov dom - Kada - kilometrima je daleko od moderne civilizacije koju predstavljaju zadimljena industrijska postrojenja u daljini.
Wink iznenada oboli od tajanstvene bolesti. Val nesnosnih vrućina otapa ledenjake, što oslobodi drevna pretpovijesna bića. Razina mora raste, stvorenja dolaze, Wink polako umire a Hushpuppy kreće u potragu za davno nestalom majkom..
 

CIRKUS - Ciklus filmova Charlie-ja Chaplina

Art kinoteka Kamena klupa u ožujku nastavlja s ciklusom filmova kultnog Charlie-a Chaplina, jednog od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. - Dan bez smijeha je upropašten dan - jedna je od njegovih poznatih izreka. Stoga si predbilježite i sljedeći utorak za posjet klimatiziranoj dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku i pogledajte opet ovu njegovu legendarnu uspješnicu:
03.03.2020. (uto) u 18.00h - CIRKUS
Ulaz na sve projekcije je 10 kn.