Tereza37, film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice i glumice Lane Barić, jedan je od najistaknutijih hrvatskih filmova u posljednjoj godini. Nakon što je ovoga ljeta krenuo u kino distribuciju po Hrvatskoj, u kolovozu će doživjeti svoju omišku premijeru. Projekcija će se održati u Art kinoteci Kamena klupa - u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa u Omišu u četvrtak, 12. kolovoza u 20:30 sati, a slijedit će je svečano druženje i razgovor s redateljem Danilom Šerbedžijom.
Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena. Međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta..
 

U tijeku je 14. Festival mediteranskog filma Split

U Splitu je u ljetnom kinu 'Bačvice' počeo 14. Festival mediteranskog filma Split. Desetodnevno filmsko putovanje počelo je premijernim prikazivanjem i kratkog naslova 'Split' redateljice Renate Poljak iz programa 'Ješke' u kojem se domaći autori natječu za nagrade žirija i publike. Početak je označio gradonačelnik Ivica Puljak, a direktor FMFS-a Alen Munitić je istaknuo kako se sljedećih deset dana može uživati u 35 filmova iz 19 zemalja. Iako je manje nego inače zapravo je isto kao lani u ovim smanjenim uvjetima.
- Međutim, ono što definitivno mogu izdvojiti je da unatoč tome što je godina bila teška za filmaše, nismo očekivali da će biti dobar program i da će izaći tako dobrih filmova. Reći ću samo da od 10 dugometražnih filmova imamo 9 hrvatskih i jednu europsku premijeru - zadovoljan je Munitić.
 
Za tri tjedna počinje Festival mediteranskog filma Split 2021., a najavljuje ga jedan je od najboljih i najfilmičnijih plakata festivala. Prizor zagrljaja gole djevojke i mladića uz more kao da je preslikan iz Ruskamena ili s neke druge nudističke plaže ili nekog filma iz sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća.
- Renesansnim prizorom želim prizvati povratak zagrljajima i 'procvat' bliskog fizičkog kontakta među ljudima. Toplina mediteranskog života uvijek se manifestirala kroz naglašenu taktilnost i prisnost, no danas je zbog covid situacije takav stil života postao tabu koji s nostalgijom gledamo u 'starim' filmovima - kazao je dizajner Karlo Kazinoti o vizualu 14. FMFS-a.
A o programu ovogodišnjeg FMFS-a ćemo u idućim informativnim emisijama.
 

A Oskar ide..

93. dodjela nagrade Oscar po mnogo čemu je bila drugačija od svih do sada. Sam doček uzvanika je bio bez klasičnog crvenog tepiha i paradiranja pred gomilom obožavatelja, a sama dodjela je održana u maloj dvorani skromne dekoracije, razdijeljena na još nekoliko lokacija javljanja s kojih su se prenosila online preko ekrana u dvorani. Većina nominiranih filmova uopće nije vidjela kino dvorane nego su odmah išli na prikazivanje putem raznih streaming platforma (najčešće Netflix), filmovi su snimani tijekom kraćih vremenskih perioda (20-ak dana), s malim budžetima, nema blockbustera i klasičnih komercijalnih hitova prilagođenih širokim masama. Nagrade su velikom većinom bile predvidive, a filmovi su zadovoljili sve političke, rasne i druge podjele tako da se razni pokreti nastali posljednjih godina kao što su MeToo i BlackLivesMatter mogu barem privremeno utišati.
Nomadland je od 6 nominacija osvojio 3 najvažnije, za film, režiju (Chloe Zhao) i Frances McDormand za glavnu žensku ulogu, što je bilo i očekivano. Chloe Zhao je tako postala druga žena i prva nebijelkinja koja je osvojila nagradu za režiju, a Frances dobila svoj treći Oscar te tako pretekla Meryl Streep koja do sad ima osvojena dva za glavnu i jednog za sporednu žensku ulogu, a puše za vratom Katherine Hepburn koja još uvijek drži rekord i ima četiri Oscara...
 

Audicija za djecu za snimanje filma

Na području grada Omiša uskoro počinje snimanje kratkometražnog igranog filma radnog naziva “Arka” redatelja Mladena Stanića te se pozivaju sva zainteresirana djeca (djevojčice i dječaci) da se prijave na audiciju. Audicije će, ovisno o broju prijavljenih, biti održane u Splitu i Omišu 6., 7. i 8. veljače o čemu će svi prijavljeni biti na vrijeme obaviješteni. Dob djece je od 11 do 13 godina. U prijavi je potrebno priložiti fotografiju djeteta uz navedeno ime i prezime, godine te kontakt roditelja/skrbnika. Detaljne informacije mogu se dobiti preko emaila: 2021castingfilm @ gmail.com ili nazvati na broj mobitela 0914 777 600.
 

Odlazak Mire Furlan

Prerano, u 66. godini nakon duge bolesti preminula je Mira Furlan. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Glumila je u HNK-ima, ostvarila glavne uloge u 40-ak filmova ("U raljama života", "Otac na službenom putu", "Osuđeni"). Nagrađena je Zlatnim arenama u Puli za glavnu ("Lepota poroka", Ž. Nikolić, 1986.) i epizodnu ulogu ("Kiklop", A. Vrdoljak, 1982.). Ulogu Kate u "Velom mistu" odglumila je još kao studentica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U SAD je otišla početkom 1990-ih, nakon što je dobila otkaz u HNK Zagreb, nakon što joj je oduzet stan (koji je kasnije vratila sudskim putem) i nakon prave medijske hajke koju je doživjela u Zagrebu, besprizornog "kopanja" po privatnom životu, koje je objavljeno u Globusu u trodjelom feljtonu s nadnaslovom “Težak život lake žene”. Na svu tu medijsku hajku i anonimne prijetnje smrću odgovorila je pismom sugrađanima objavljenom 1991. u tjedniku "Danas".
U SAD-u je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni”. Iako je karijeru proteklih desetljeća gradila u SAD-u, gore spomenuti filmovi ostati će zauvijek upisani u povijest hrvatske kinematografije.
- "Bila je prava žena na krivome mjestu u krivo vrijeme – hrvatska glumica u braku s perspektivnim srpskim redateljem (Goran Gajić) u Beogradu, 1991. Rat je onemogućio njezin prirodan razvoj da se ostvari do kraja" - piše Marko Njegić, flmski kritičar Slobodne Dalmacije.
Posljednjih je godina Furlan redovito nastupala u kazališnim projektima u Hrvatskoj, uglavnom u Rijeci gdje je 2015. godine prvi put nakon 25 godina stala na daske hrvatskog nacionalnog teatra. Na Splitskom ljetu igrala je Helenu u Euripidovoj ‘Heleni’ u režiji Paola Magellija. Postavila je i svoj dramski prvijenac 'Dok nas smrt ne razdvoji'. Pisala je za Feral Tribune, kolumne su objavjene u knjizi ‘Totalna rasprodaja’, gostovala je na nekoliko nosača zvuka, a snimila je svoj naslovom ‘Songs From Movies That Have Never Been Made’, te album iz 1983. s Orkestrom Davora Slamniga. Njeno djelo ostati će zauvijek upisano u povijest hrvatske kinematografije.
 

Nomadland najbolji film 2020.

Prestižna američka Nacionalna udruga filmskih kritičara proglasila je dramu “Nomadland”, redateljice Chloe Zhao, najboljim filmom 2020. godine. “Nomadland” je, po izboru NSFC-a, osvojio nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Chloe Zhao, te za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je pripala Frances McDormand. McDormand (63) glumi ženu koja gubi sve u velikoj krizi 2008., spakira stvari u svoj automobil i odlučuje živjeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada. Nagrada za najboljega glumca po mišljenju Udruge pripala je Britancu Delroyu Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spikea Leeja ”Da 5 Bloods”. Bugarska glumica Maria Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma “BoratSache Barona Cohena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Paulu Raciju za ulogu u izvrsnoj drami “Sound of Metal", prenosi Slobodna Dalmacija. Dokumentarni film “Collective”, Rumunja Alexandera Nanaua, o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnome klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradali deseci ljudi, proglašen je najboljim stranim filmom u 2020.
 

Slikopisna živopisna 2020.

Priča o filmskoj 2020. godini mogla bi se svesti na njena prva dva mjeseca. Održan je FEST, Berlinski filmski festival, a i su Oskari su prošli, uz poneko iznenađenje ("Parazit“, naravno). I tu je sve puklo. Pandemija je zaustavila kino prikazivaštvo, pa su i svi do tada snimljeni blockbusteri ostavljeni za neka bolja vremena, a onda je i snimanje filmova lagano udavljeno uz primjenu svih epidemioloških mjera. No, zato je 2020. godina, usudio bih se kazati, zvjezdana godina televizijske produkcije! Brzina snimanja, cijena, uvjeti rada, distribucija, promocija, umrežavanje prikazivačkih platformi, kabelska prodaja i auditorij prinuđen na boravak u svoja četiri zida... Sve se poklopilo… na neki apsurdan način podsjetilo na ratne godine, kada se nije išlo u kino, nego tek do neke ilegalne videoteke, i uz prvi sumrak zatvaralo u kuću ili stan..., piše naš filmski kritičar Vušković, Mladen Vušković.
Dakle, rekosmo, 2020. godina donijela je mnogo televizijskih serija vrijednih pažnje. Ovaj tekst je krajnje subjektivan, i bavi se ostvarenjima do kojih smo došli, i koji su u različitim stadijima prikazivanja. Zajedničko im je da su "dostupni", na ovaj ili onaj način, legalno ili khm.. na nekoj od sivih varijanti distribucije. Pokušali smo ih grupirati, naznačiti poneki trend, a u svakom slučaju PREPORUČITI. Krenimo, u nastavku članka, bez osobitog reda, u najbolja slikopisna živopisna izdanja prošlog ljeta ...
 

Deset najboljih filmova 2020. u izboru tportala

...točnije, u izboru Zrinke Pavlić, kolumnistice tportala. 2020. je godina koja je gotovo sve nove filmske produkcije stavila "na led" zbog pandemije, no zahvaljujući zaostacima iz prethodne godine uspjela je ipak izbaciti još dovoljan broj filmova da nam skrati dane karantene, izolacije i samoće, ali i da se bez većih problema mogu sastavljati popisi najboljih. Jest da u većini njih nismo uspjeli uživati onako kako bi trebalo - u mraku kinodvorane s golemim platnom pred očima, ali dok čekamo na siguran povratak u kino, evo 10 najboljih filmova 2020. u izboru Zrinke Pavlić, kolumnistice tportala...
 

'Kumek' Darija Juričana stigao na veliko platno

Dugometražni dokumentarac “Kumek” Darija Juričana, posvećen zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, premijerno je prikazan 22. studenog u zagrebačkom Kinu SC u tri termina od 17 do 21 sat. Nakon projekcija, najavljeno je, publika će moći razgovarati s redateljem. “Kumek” je treći uradak iz Juričanova ciklusa “Gazda”, nakon radova o Ivici Tođoriću i Miroslavu Kutli, a sniman je tijekom četiri godine u Zagrebu i Grudama. Juričan kaže da je bio veliki izazov raditi ga jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, “prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene, šest puta biranog za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca”. Zanimljivo, glavni "junak" fila, gradonačelnik Yagreba Milan Bandić odazvao se pozivu i stigao na premijeru. No nije pogledao film do kraja. Izašao je s prijekcije prije završetka iste. Uz film je u Zagrebu predstavljena i istoimena knjiga koja je komplementarna filmu, autora Saše Paparelle i Hrvoja Appelta. Nadajmo se da će i ovaj Juričanov film i knjiga naći svoj put do Dugog Rata. Nakon "Gazde" dugoračani jedva čekaju pogledati i "Kumeka".