Dragi roditelji učenika OŠ Jesenice u razrednoj nastavi, zamoljeni ste da ispunite upitnik o odabiru izborne nastave za učenike razredne nastave, učenike od 1. do 4. razreda u idućoj školskoj godini 2020./2021. Upitnik je na ovoj poveznici, a rok za njegovo ispunjavanje je petak, 5. lipnja 2020.
 

Ovdje štiti UGP

Agilni Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika najavio je u grupi na Facebooku novi projekt udruge "Ovdje štiti UGP". Radi se o projektu koji bi u suradnji s uglednim odvjetničkim društvom uskoro trebao osigurati da se inspektori prema poduzetnicima prestanu ponašati kao šerifi i da se ponašaju u skladu sa zakonom.
- "Nakon svih trpljenja napada inspektora na pojedine naše članove, dosta je, ako nitko neće reagirati UGP hoće, a pogotovo nećemo šutjeti, dapače, svaki pokušaj nepravednog i neopravdanog zatvaranja naših radnji, restorana, kafića, agencija i sl. ćemo objaviti javno u medijima uz ime i prezime inspektora i po mogućnosti snimku (imate pravo sve snimati)! Mi znamo naša prava i svatko onaj koji nas pokuša reketariti naletjet će na zid, taj zid se zove - UGP", rekao je Bujas.
 
U srijedu u Bobanovoj županiji od 67 obrađenih testova nema novooboljelih osoba. 9 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 3 osobe iz Škaričićeve županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba. Dosad je na području naše županije od korona virusa ozdravilo 495 osoba. Još se 28 osoba oporavljaja od korona virusa.

Danas se dozznalo da su smijenjene tri osobe u KBC Split nakon grube pogreške s zamjenom identiteta dvjema pacijenticama, od kojih je jedna preminula. Smijenjeni su Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju, Ivo Vuković, šef 'Covid bolnice' na Križinama te Anton Marović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, a ostavka Julija Meštrovića nije prihvaćena i on ostaje ravnatelj KBC Split.

Hrvatska je jučer zabilježila treći dan zaredom bez novih slučajeva zaraze, a kako je u utorak objavio Krunoslav Capak, kad prođe 14 dana 'u komadu' Hrvatska se može proglasiti "korona free" zemljom. Trendovi i pokazatelji idu u korist Hrvatske - trenutno je samo 55 aktivnih slučajeva, od 2.246 ukupno zaraženih oporavilo se 2.088 pacijenata, a 103 su nažalost preminuli, 18 njih u Škaričićevom domu.
 

Borac za prava poreznih obveznika želi u sabor

Davor Huić, čelni čovjek udruge poreznih obveznika Lipa, nova je akvizicija koalicije stranaka Pametno i Fokus. Bit će nositelj njihove izborne liste u VI. izbornoj jedinici.
- Fokus i Pametno je koalicija centrističkih stranaka, čiji ekonomski svjetonazori i programi su vrlo bliski onome za što se i sam zalažem. Pametno ima odličan ekonomski program, a Fokus je stranka koju su osnovali gradonačelnik i pomoćnik gradonačelnika Svete Nedelje i sve što su oni tamo radili je primjena u praksi načela za koja se zalažem. To je smanjivanje poreza, kreiranje dobre poslovne klime koja je u Svetu Nedelju privukla i jednog Matu Rimca, uvođenje programa ocjenjivanja javnih službenika prema rezultatima rada, što bi trebalo uvesti u cijeloj Hrvatskoj kao alat za reformu javne uprave, te u konačnici transparentnost -  otvorenost proračuna prema građanima da mogu vidjeti u svakom trenutku na što se troši njihov novac. Nisam član ni Pametnog ni Fokusa, Fokus me predložio kao neovisnog kandidata za šestu izbornu jedinicu. Zašto šesta izborna jedinica? Zato što sam dečko iz Sigeta. Prvih 25 godina života sam proveo u tom pitoresknom novozagrebačkom naselju - rekao je Huić za portal Index.hr .
 

Crno naličje hrvatske priče o zelenoj energiji

"Hrvatska priča o zelenoj energiji zločinački je korupcijski pothvat od kojega se diže kosa na glavi – nigdje u Europi nije se istom tom hvalevrijednom zadatku smanjenja štetne emisije i očuvanja prirodne sredine pristupilo s takvom očitom nakanom da se postigne suprotan efekt, prirodna sredina izrabi, proračun uništi te opljačka mjesno stanovništvo, sve pod egidom tobožnjih ”europskih politika”. Kakav će učinak gradnja novih vjetroelektrana imati na lokalnu zajednicu? Porazne." - pisao je još lani danas već pokojni novinar Denis Kuljiš o najnovijoj hrvatskoj korupcijskoj aferi koja se zakotrljala ovog vikenda uhićenjem Josipe Rimac i 13 drugih sudionika u "zelenoj pljački stoljeća".
Pisao je Kuljiš lani u više navrata o "invaziji predatorskih 'obnovljivača' na hrvatske potrošače električne energije. Riječ je o skupini povezanih biznismena i državnih činovnika, koji promoviraju obnovljive izvore i nastavljaju pothvat započet u manjim razmjerima još 2007. godine." te HDZSDP-u koji su dozvolili da se jedna plemenita ideja pretvori u brutalnu korupcijsku shemu.
Jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor Josipi Rimac, Ružici Njavro i za još pet osoba obuhvaćenih istragom sukladno prijedlogu USKOK-a.
- Ovo je prvi put da se dogodilo da je uhićen netko na dužnosti, sve drugo što je bilo dosad, kršenja načela obnašanja dužnosti ili sukob interesa, to su indicije i sumnje bile, sve osim jednog ministra koji je u procesu i to za situaciju koja se dogodila godinama prije nego je postao, komentirao je premijer Plenković najnoviju korupcijsku aferu u vrhovima vlasti koja je došla u (ne)zgodno predizborno vrijeme.
 
Ukratko, čini se da je došao trenutak kad bi nam trebao dogovor ljevice, liberala i pristojnih konzervativaca. Trebali bi nam, dakle, Račan, Gotovac i Budiša. A problem je što nemamo ni jednog od njih trojice. Jer, na mjestu Račana, na čelu SDP-a, imamo Davora Bernardića, političkog srećkovića čija je stranka dobro prošla na dvama izborima zaredom ponajviše zato što je u oba navrata postupila mudro i u žiži kampanje svojeg šefa na dva mjeseca zaključala u ormar. Sada, međutim, to ne mogu napraviti. Izbori koji slijede izbori su stranačkih lista, Bernardić na njih izlazi kao premijerski kandidat, a to znači da lijeva koalicija Plenkoviću na suočenje šalje političkog Forresta Gumpa koji ni jednog trenutka ne ostavlja dojam da zna o čemu govori. U ovom trenutku ne postoji nijedna relevantna politička opcija koja okuplja liberalno ili umjereno konzervativno građanstvo, građanstvo koje nije lijevo, ali mu je dosta HDZ-a... piše Jurica Pavičić na stranicama Jutarnjeg Lista u sjajnom članku koji morate pročitati.
 

Mural TIN-u osvanuo na Dugoračkoj Glavici

Na putu prema Dugoračkoj Glavici, kod balotališta "Promaja", proteklog vikenda osvanulo je novo djelo "umjetničkog krila" lokalnih navijača Hajduka, oslikan je zid novim muralima koji uz simbole postrojbi Hrvatske vojske (HV) iz Domovinskog rata prikazuju i neke lokalne motive. Ističemo onaj koji stilizirano prikazuje dizalice "na obali" bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i TIN-a, prvi oklopni transporter HV koji je izgrađen u našoj bivšoj tvornici, u "Mehanici", ali i ostalim njenim djelovima i koji je 11. srpnja 1991. predan 4. brigadi Zbora Narodne Garde (ZNG). Nažalost, naš dugoratski "TIN" je među onim oklopnjacima koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata. Stradao je u jednoj od akcija 4. brigade u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo...
 

Svojoj Domovini za 30 rođendan..

"Svojoj Domovini za 30. rođendan želim da se prestane družit s ljevičarima i odbaci ideje s kojima su nas više-manje svih trovali kad smo bili mlađi.
Neka proda sve od čega nema koristi ona nego lažni prijatelji (s rukom na srcu op.ur.) koji se samo grebu dok ima, i nek počne nešto radit, štedit i plaćat sama svoje račune. Umisto da leži doma ili visi po kafiću lamentirajući o "društvenim nepravdama" i čeka da joj neko drugi plati piće ako se materi taj dan nije ogrebala za 20 kuna. Jer takve prijatelje niko ne želi imat, a mladost i ljepota su prolazni.."

   - FB Nikša Marinović
 

Cesta kroz Sumpetar bit će zatvorena do 5. lipnja

Dio lokalne ceste kroz Sumpetar, u ulici sv. Roka od broja 9 do 11, bit će zatvoren za sav promet duže od planiranog zbog nepredviđenih geotehničkih radova prilikom sanacije potpornog zida.
- Cesta ostaje zatvorena do 5. lipnja 2020. godine (petak). Za privremenu regulaciju prometa postavljena je privremena prometna signalizacija. Za pristup sa sjeverne strane do mjesta radova treba koristiti Ulicu svetog Nikole (raskrižje s državnom cestom u Krilu Jesenice) i Put sv. Roka - naveli su iz Županijske uprave za ceste Split.
 

Počeli upisi djece u vrtić za 2020.

Upis djece u vrtić Dugi Rat odnosno jaslice za pedagošku godinu 2020./2021. počeo je 1. lipnja i trajati će do 12. lipnja 2020. Upisi će se vršiti ONLINE, a sve potrebne obavijesti i način prijave možete naći na web stranici Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Roditelji/staratelji trebaju prikupiti i dostaviti pravu "šumu" dokumenata (cjelovit popis je u nastavku članka), a ako koji ne prilože u navedenom roku, prijava se neće uzeti na razmatranje, dakle, roditelji, nužan je oprez kod pripreme dokumenata za upis.
Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića u roku od 15 dana od dana zaključivanja roka za podnošenje prijava.
Protiv Odluke Komisije za upis djece u dječji vrtić i jaslice, podnositelji zahtjeva imaju pravo na žalbe Upravnom vijeću Vrtića u roku od 15 dana od dana objave rezultata upisa.
Roditelji djeteta/djece koja budu upisana dužni su donijeti liječničko uvjerenje za dijete/djecu prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice.
Zahtjeve za upis u vrtić-jaslice kao i ostale informacije možete pronaći na web stranici vrtića vrtic-dugi-rat.hr ...
 

Srpanjski izbori: Što da rade mali miševi?

Ples političkih guja je počeo. Isprepliću se da bi se parile. Čak više nije ni važno kako je koja na koju siktala proteklih 4 godine. Važno je osigurati budućnost za sebe i svoje male zmijice. Misija je održati 30 godina staru vrstu hrvatskih političkih zmija pod svaku cijenu. Što da rade mali miševi? Hoće li ostati u svojim rupama ili će konačno dignuti glavu i reći dosta je? Nije do zmija, do miševa je, ma koliko oni živjeli u strahu i neznanju. Tko zna, možda mali miševi ipak postanu mungosi.

- Hamed Bangoura
 
Agencija "Katarina line" iz Opatije u vlasništvu Katarine Hauptfeld vodi najveću turističku flotu u Hrvatskoj. Da je normalna godina, već sad bi više od tisuću gostiju krstarilo na 62 luksuzna broda mahom Jeseničke flote, u vlasništvu obrtničkih obitelji iz Jesenica, poznatih po stoljetnoj brodarskoj tradiciji. Ali koronavirus ih je prikovao u Krilu i ostalim matičnim lukama.
- 'Uz nas je vezano oko 200 obitelji. Svi oni koji nisu dogovorili moratorij na kredite s bankama bit će u velikim problemima. Nema brodara koji nije zadužen. Oni se svi nadaju kako će ove godine ipak nešto zaraditi da otplate dio kredita. Naši brodari su od nas unaprijed dobili akontacije za sezonu. Tako inače poslujemo. Nismo tražili da vrate taj novac jer su ga već potrošili na uređenje brodova. To su veliki troškovi. Još uvijek smo dovoljno financijski jaki da im to možemo omogućiti. U početku su se brodari bojali gubitka brodova. Ali ja sam im rekla da nemaju razloga za strah. Što će banki brod? Gdje će ga prodati i kome? Bankari moraju pratiti brodare dok je kriza ovakva'  -  rekla je za tportal Hauptfeld.
 

Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira

U Hrvatskoj je vijest vikenda uhićenje Josipe Rimac i suradnika u koruptivnoj aferi oko vjetrenjača, dok svijet u live streamu gleda uspješno lansiranje rakete Falcon Heavy s astronautima u kapsuli Crew Dragon iz svemirskog centra Kennedy i njeno priblžavanje Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) s kojom se uspješno spojila u nedjelju oko 16 sati.
O Josipi i 12 patuljaka drviti će se još malo po hrvatskim medijima, a onda će sve to postati još jedna skupa hrvatska pravosudna trakavica s predvidljivim epilogom ("nisu krivi") o kojoj ćemo na rubovima Dnevika slušati još godinama, baš kao što već godinama slušamo o suđenju Sanaderu, Mamiću, ali začudo ne i o krimosu Vidoševiću.
No ovaj vikend ipak će se pamtiti i ući će u povijest i o njemu će te gledati i slušati i idućih desetljeća, barenko u TV Kalendaru.
Daleko od hrvatskog mulja i kriminalnih hobotnica, a nedaleko od močvara Floride privatna tvrtka SpaceX južnoafričkog-američkog tehno-milijardera Elona Muska uspjela je u subotu s svojom raketom Falcon Heavy uspješno poslati u svemir dva američka astronata NASA-e koji su u nedjelju pristali uz ISS gdje će se pridružiti ruskoj i američkoj posadi. Raketa se potom kontrolirano vratila na Zemlju, na morsku platformu, i koristiti će se u idućim svemirskim misijama, a ne odbacivati kao dosad nakon jednokratne upotrebe. Ahh taj štedljivi privatni kapital... Američki i svi ostali astronauti u posljednjih 9 godina, od kada je prizemljen i posljednji Space Shuttle, kretali su u orbitu uz pomoć ruske rakete Sojuz s starog, dobrog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu (braća Rusi nikako da dovrše svoju novu svemirsku luku Vostočni u Amurskoj oblasti na Ruskom dalekom istoku, jedan od prosljednih uspornika im je nedavno otkrivena velika koruptivna afera u samom vrhu ruskog svemirskog programa. Svaka sličnost s hrvatskim (ne)prilikama je, naravno, sasvim slučajna iako je i "naš" Svemirski centar u Udbini lani sasvim neslavno "prdnuo u ličku rosu").
Na dalekoj toploj Floridi, uz pomoć znanja i elana tisuća znanstvenika i inženjera, moderne tehnologije i milijardi zelembaća privatnog kapitala, opet su se "Amerikanci s američkog tla na američkoj raketi" vinuli u Svemir. Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira, a pogotovo okolnih planeta, mjeseca i asteroidnog pojasa, kojoj će inicijativu i tempo davati ne samo nacionalni (čitaj: političko-strateško-vojni), interesi već privatni kapital i interesi velikih, privatnih kompanija.  Čeka nas uzbudljiva budućnost!
No bilo bi dobro i dalje naprezati moždane vijuge i pokušati da čovječanstvo u budućnosti osigura nekakav "Plan B" za nastavak naše civilizacije i izvan udobnosti matičnog planeta... jer ako HDZSDP hobotnica nakon Hrvatske osvoji i ostatak Europe i Svijeta, život kakav smo dosad poznavali brzo će odumrijeti (pandemija korone bila je samo pilot epizoda) i Zemlja će postati nepodnošljivo mjesto za život svima.. osim možda za Šeksa, Njonju, Plenkija, Bernija, Marasa i ostalu HDZSDP bratiju sisavaca krvi.
Elone, brate, nemoj sad stat !
 

OŠ Jesenice proslavila 153. rođendan

Osnovna škola "Jesenice" na Oriju krajem svibnja 2020. proslavila je svoj 153. rođendan! Pogledajte video kolaž kojeg su tim povodom pripremili i objavili na popularnom Jubitu..
Svim učiteljicama i ostalim djelatnicima te polaznicima naše škole čestitamo ovu lipu godišnjicu!
 

Upis prvašića u OŠ Jesenice

U tijeku su upisi djece u prvi razred Osnovne škole "Jesenice" Orij za školsku godinu 2020/2021. U svrhu upisa budućih prvašića molimo njihove roditelje/staratelje da ispunite UPITNIK ZA RODITELJE.. Taj bi upitnik u redovnim okolnostima roditelji popunjavali u školi, no kako su i djeca i roditelji od nedavno preno noći osvanuli u digitalnom dobu, radi ubrzanja postupka i kraćenja vremena koje ćete provesti u školi, prema preporukama HZJZ  trebate bi obrazac popuniti online, a kad dođete na pregled u školu samo ćete potpisati isprintani obrazac.