Loš Dugi Rat

I National Geographics Hrvatska se raspisao o našoj eko-nevolji ?!
Novi broj National Geographica se bavi jednom od gorućih tema - ratom u Afganistanu, njegovim utjecajem na ekonomiju i položaj žena. Uz naslovu temu, u rujanskom broju možete pronaći i priče o krivolovu geparda u Somalilandu, najvišoj meteorološkoj postaji u Andama te priču što se sve skriva u Zemljinom susjedstvu u Sunčevu sustav.
Tko zna, možda u nekom idućem broju bude i priča iz našeg dugog rata za zdraviji, kvalitetniji i potencijalno puno prosperitetniji život na ovim od vlade zaboravljenim obalama...
 
Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima hotela "Plaža" u Omišu, u ponedjeljak, 20.09.2021. u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta...
 
Naša saborska zastupnica Marijana Puljak na saborskom je Odboru za zaštitu okoliša iznijela problem neprovođenja sanacije prostora bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat koje je puno materijala koji su opasni po zdravlje građana.
- Investitor je bio u obvezi sanaciju izvršiti do 2019. godine, nakon što to nije napravio država je trebala po sili zakona sanirati prostor i ispostaviti račun investitoru. Ni to nije napravljeno. Investitor sada ponovo obećava napraviti sanaciju, no nju bi najprije mogla napraviti općina Dugi Rat uz pomoć EU sredstava. Zatražit će se očitovanje ministarstava i državnog inspektorata i na sljedeću sjednicu pozvati sve relevantne službe da o ovom problemu daju svoj stav, napisala je Puljak na svojoj facebook stranici.
Eh da, sve prijedloge, ideje i pitanja koje želite da naš predstavnik u Saboru postavi Vladi RH u vaše ime šaljite na email info @ hrvatskaucentru.hr
 
"Crna točka Jadrana, ekološka bomba, nerad državnih institucija, sve više zdravstvenih problema mještana zbog brda crne troske" - naslovi su i izjave koje se sve češće mogu čuti kada se spominje prostor bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu koji godinama, već desetljeće i pol, ostaje nesaniran i "crna točka Jadrana". Mještani, kad neće ni investitor ni država, i ovaj put uzimaju stvar u svoje ruke, izvještava HRT.
- To je praktički počelo 2006. godine i sve je tada bilo lijepo, divno i krasno, dobili smo prezentaciju nekakvog megaprojekta koji je trebao zaživjeti u roku 5-6 godina, ali to se nije dogodilo. Mi smo 2007. dobili sanaciju prostora na način da je to pretvoreno u eksploataciju. Država je tada reagirala na način da je zaustavila te radnje, ali smo mi otad na tom prostoru dobili hrpu troske i otpada. Kada smo vidjeli da se godinama ništa ne događa, pokrenula se inicijativa iz općine s raznim dopisima prema ministarstvima, ali tek 2015. je ministarstvo donijelo odluku da se ide u drugu sanaciju, a ni druga sanacija se nije provela do roka, do 2019., prisjeća se Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.
- Razočarani smo i uznemireni jer se ovdje radi o našim životima, zdravlju i vrijednosti naše imovine, jer se radi o turističkom području s potencijalom koji već dugo leži. Ovdje se ne radi samo o investiciji, ovdje se radi o rješavanju ozbiljnog zdravstveno-ekološkog problema - ističe Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.
U nastavku članka pogledajte nekoliko video snimki priloga HTV-a crnoj točki Jadrana, o našem od države davno zaboravljenom Dugom Ratu. Gdje su nestale "plave" vertikale...
 
Udruga Split Tech City organizirala u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu 14. i 15. rujna Festival tehnologije i poduzetništva, koji je na jednom mjestu okupio sve one koji su željeli aktivno sudjelovati u jačanju lokalne tehnološke zajednice, piše Jutarnji List.
Posjetitelji, među kojima su IT poduzetnici iz Splita i drugih mjesta, kao i studenti, imali su priliku poslušati uspješne priče lokalnih poduzetnika kroz predavanja i panel rasprave, ali i učiti iz njihovih grešaka. Ujedno to im je bila lijepa prilika za druženje, te međusobnu razmjenu znanja, iskustava i kontakata za buduću suradnju.
- "Greške se kod nas ne spominju često, ali i one su sastavni dio svakog uspjeha. Svi mogu učiti na greškama drugih" - kazao je Toni Trivković, predsjednik i osnivač udruge Split Tech City pojašnjavajući zbog čega je u program Festivala tehnologije i poduzetništva uvršten FuckUp panel na kojem su o počinjenim greškama i naučenim lekcijama govorili danas uspješni IT poduzetnici Ante Dagelić (GetByBus), Damir Seferović (Include) i Marko Smoljo (Parklio). Panelisti su naglasili i kako nema smisla bojati se grešaka.
- "Svaka će se greška prebroditi kako bude moguće. Jedini neuspjeh je ne pokušati. Ako imaš ideju, pokušaj” - poručuju mladima, budućim poduzetnicima..
 
Nakon što je Vlada donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna planira objaviti novi Javni poziv, piše Dalmatinski portal. Prošle godine je Fond sufinanciranje obnove odobrio za 3100 obiteljskih kuća, a razlika u odnosu na dosadašnju provedbu programa jest što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući mikrosolare. Cilj svih sufinanciranih mjera je smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima poboljšati kvalitetu života i smanjiti troškove.
Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60% bespovratnih sredstava i podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.
Kao i do sad, na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.
 
U utorak, 14.09. je u Omišu u hotelu Plaža održana burna rasprava uz prezentaciju turističkog projekta u Dugom Ratu, gdje su predstavnici engleskih investitora napokon detaljnije predstavili prijedlog turističkog projekta na području bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu. Brojni građani su došli na javnu raspravu, mnogi i na poziv Građanske inicijativa ZA Dugi Rat koja je preko društvenih mreža pozivala građane uz napomenu "da će se izložiti projekt kojim će se prodavati magla". Netom nakon predstavljanja projekta uslijedila je burna rasprava, piše Dalmacija Danas.
- "Žalosno je da nakon 12 godina ponovno imamo istu koncesiju za projekt. Ne vidim ovdje rješenje problema. Ovo idejno rješenje koje izgleda kao vojno odmaralište neće proći u lokalnoj upravi. Sanacijskim programom 2015. godine mi smo morali ukloniti ovaj otpad s našeg dvorište i krenuti s projektom do 2019. godine. Investitor to nije ispoštovao. Ne vjerujem da će projekt ponovno krenuti i da ćemo mi imati novi slučaj”, kazao je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat, te je nastavio: - “Mi se borimo za ovo područje jer nagodba još nije završena. Mi ćemo upirati, jer ne vidimo kraj ovom procesu koji traje 15 godina. Stanovnici Općine Dugi Rat ne mogu više pognute glave šetate mjestom. Moramo sanirati prostor ‘Dalmacije”, zaključio je Bauk.
Mještani Dugog Rata još su prije nekoliko dana otvoreno p(r)ozvali državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad. Kako je prošli tjedan izvijestio načelnik Općine, stanovnici to žele što prije, a prije nekoliko dana u Dugom Ratu se održao kvalitetni i iznimno posjećni Okrugli stol na tu temu.
Stručnjaci, sudionici Okruglog stola, su upozorili da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Investitorova tvrtka “Projekt Uvala”, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke. “Projekt Uvala” na području bivše tvornice želi izgraditi turistički kompleks s marinom, no lokalna ga zajednica više ne dočekuje raširenih ruku. Odlukom Vlade 2017. godine naložena je prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki, koja nije realizirana jer tvrtka nije platila dogovoreni iznos, niti je platila kaznu za nelegalnu eksploataciju zemljišta, tako da se poučeni iskustvom građani, stručnjaci i lokalna vlast toj prodaji ostatka zemljišta u državnom vlasništvu danas oštro protive, te opetovano predlažu vladi da to zemljište prepusti Općini Dugi Rat...
Snimku prezentacije "Projekt Uvale" za područje bivše tvornice u Dugom Ratu pogledajte u nastavku članka...
 

Potpore osnivanju i razvoju OPG-a

Objavljen je javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa potpore osnivanju i razvoju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području  Splitsko - dalmatinske županije za 2021. Predmet potpore je dodjela namjenskih, bespovratnih novčanih sredstava Splitsko-dalmatinske županije za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) prvi put osnovana unutar dvanaest mjeseci do trenutka predaje zahtjeva na ovaj Javni poziv, u 90% iznosu opravdanih plaćenih troškova obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a više informacija i svu dokumentaciju možete pronaći ovdje.
 

Korenat Point 2021: Prilika za novi početak?

Bio je to lijepi svibanjski dan Ljeta gospodnjeg 2008. kada se u Splitu, takoreći na Rivi, svečano otvorio marketinški ured projekta "Korenat Point Resort" koji je trebao naše malo post-industrijsko mjesto ucrtati na turističke mape Mediterana. Bio sam tamo i sve je tog svibnja odisalo nadom i optimizmom. Investitori iz "Landmarka" i "Projekt Uvale" najavili su ambiciozni turistički projekt koji je prostor bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat trebao prenamjeniti u ugodnu destinaciju za turistički odmor, zabavu, opuštanje i provod.
Od projekta koji se reklamirao i po zračnim lukama diljem Europe, nažalost, do dana današnjeg realizirano je samo "rudarenje", odnosno frakcioniranje tona šljake u potrazi za vrijednim sirovinama, a nije da ih 80-ak radnika Colliga, mahom dugoraćana, bivših radnika tvornice, nije pronašlo, marljivo odvojilo od šljake, spakiralo u vriće koje su na tržištu sekundarnih sirovina željeza i njegovih slitina tada išle "kao alva". I trajalo je to neko vrijeme, dok nije sve naprasno zaustavljeno nakon promjene vlasti, duga je to priča već na ovim stranicama "stoput ispričana", da bi od tada dugoračani umjesto saniranog terena u amanet dobili novo brdo šljake i jezera u kojima je "utopljena" sva nada i optimizam da bi se ne više napravio taj "fantomski" turistički projekt, već barenko sanirao onečišćeni industrijski prostor bivše tvornice koji i dan danas prijeti zdravstvenom ugrozama mještanima Dugog Rata.
Kasniji dogovori resornih ministarstava, DORH-a i investitora nisu ispoštovani, investitor nije u dogovorenom roku (do kraja 2019.) sanirao teren, nije ni platio kaznu za nelegalno eksploatiranje terena umjesto njegove sanacije, a čak nije ni platio RH dogovoreni iznos za prostor tzv. "javnog dobra" kojeg je tražio da okrupni prostor za "investiciju". Preostali prostor pomorskog dobra ionako se ne može kupiti od RH već samo koristiti kao koncesionar. U međuvremenu ni resorno ministarstvo nije poduzelo ništa glede pokretanja sanacije, a ni bivša lokalna ni županijska vlast se nije pretrgla da to promijeni. Čuvene stranačke vertikale koje se penju sve do plavog Mjeseca i ovdje su zakazale..
S novim lokalnim izborima i nova vlast, pogotovo novi načelnik, te lokalne inicijative i udruge građana, kreću aktivnije u ovu problematiku. Prije par dana u njihovoj organizaciji održan je okrugli stol za najširu javnosti na kojem su prezentirane mogućnosti održivog razvoja i korištenja sredstava EU fondova za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, koji je izazvao velik interes građana i medija, a na kojem je naglašena važnost i nužnost većeg uključivanja i sudjelovanja lokalne zajednice u ovom iznimno važnom procesu definiranja budućeg modela razvoja ovog našeg područja. Naravno preduvjet i "nulta točka" svih daljnjih koraka je saniranje ozbiljno onečišćenog bivšeg industrijskog područja, pri čemu privatno vlasništvo nad dijelom lokaliteta ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije, kako je objašnjeno na raspravi na Okruglom stolu. Općina Dugi Rat može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027.

U utorak, 14.09.2021. predstavnici investitora napokon će najširoj javnost izložiti projekt u Dugom Ratu na tribini koja će se održati u kongresnoj sali hotela "Plaža" u Omišu s početkom u 9:30 sati, pa ako Vas zanima i ako imate vremena svratite se napokon upoznati s idejama i prijedlozima investitora.
Radnom narodu ostaje pričekati snimku sjednice koja će se moći pogledati na popularnom TV Dugi Rat jubito kanalu.
Oprezni optimisti, poput doljepotpisanog, nadaju se da je ovo prilika za "restart" projekta, odnosno prilika za novi početak i pravo, uvažavajuće, suradničko javno-privatno partnerstvo u osmišljavanju novog "Dugog Rata v2.0", iskoraka koji bi mogao obilježiti idućih 50-ak ili više godina u razvoju našeg mjesta. Naravno, nulti preduvjeti za ovakav oprezni optimizam je bespogovorno i hitno saniranje terena bivše tvornice od strane investitora te prepuštanje prostora "javnog dobra" lokalnoj samoupravi, tj. Općini Dugi Rat od strane Vlade RH. Jer svi dobro vidimo, na primjerima Sanadera, Vidoševića, Bandića, Posavca.., kako to završi kad se "više" instance brinu o životnim interesima malog čovjeka.
 

Upisi djece u dugoratske izviđače

 

Počeo popis stanovništva

U ponedjeljak, 13.9.2021. počinje prva faza popisa stanovništva - samopopisivanje putem sustava e-Građani. Bit će to prvi digitalni popis koji građanima pruža mogućnost da sami popišu sebe i članove svojega kućanstva. Popunjavanje upitnika sa 60 pitanja i 100 potpitanja skratit će vam život, tvrde statističari, za samo 20 minuta. Nakon 26. rujna počinje druga faza u kojoj će građane kao i prije obilaziti popisivači. Nakon što i terenska faza bude gotova, doznat ćemo koliko ima dugoraćana, koliko se Hrvata iselilo i koliko ih je otišlo na nebesa u proteklih deset godina, a doznat ćemo i ima li više običnih ili e-Srbina.
 
Mještani Dugog Rata vjeruju da ih nerad državnih institucija i Ministarstva zaštite okoliša polako truje.  Nije to ni čudno kad više od deset godina žive s tonama potencijalno opasnog otpada nabacanog odmah uz more, između stambenih zgrada, terena za boćanje, autobusne stanice i automobilima zagušene Jadranske magistrale. Ostaci su to srušene tvornice ferolegura Dalmacija. Radi se o otpadu koji je davno trebao biti saniran, ali nije.
Ministarstvo zaštite okoliša obvezalo je tvrtku Projekt uvala u vlasništvu malteške firme Topaz Limited da saniraju to područje. Oni su otkupili parcele bivše tvornice i na njima najavili napraviti ogroman turistički kompleks uz obećanje da će površinu očistiti do 2019. godine po ovom sanacijskom programu.
Ali nisu. Kolike su uopće šanse da to učine, dovoljno govori podatak da je tvrtka Projekt uvala u međuvremenu završila u milijunskim gubicima i ispunila uvjete za stečaj. Sanacija otpada iziskivala bi, tvrde stručnjaci, milijunske troškove.
Nakon što tvrtka nije ispoštovala ugovor koji ju je obvezao na sanaciju do 2019. godine, Ministarstvo je trebalo uzeti stvari u svoje ruke i naći novu firmu, koja bi sanaciju obavila na trošak Projekt uvale. Od tad su prošle tri godine. Ako pitate Dugoraćane, nije se napravilo ama baš ništa. S prozora vide da je situacija ista.
Ministarstvu zaštite okoliša uputili smo upit namjeravaju li jednoga dana sanirati ostatke tvornice za koju građani vjeruju da ih truje, no iz Zageba još nema ni maila ni razglednice. Puno pitanja za ministra Tomislava Ćorića imaju mještani i Općina, koji su u četvrtak, 9.9. organizirali okrugli stol na ovu temu..., piše Andrea Topić na stranicama portala Index.hr. U nastavku članka pogledajte snimku okruglog stola s TvDR ...
 

Svemirski teleskop James Webb ide u orbitu

Svemirski teleskop James Webb (JWST), vrijedan 10 milijardi dolara, bit će lansiran u orbitu 18. prosinca 2021., objavila je NASA. Razvoj JWST-a počeo je još 1996. godine, a teleskop je rezultat suradnje između NASA-e, Europske (ESA) i Kanadske svemirske agencije (CSA). Zamišljen je kao svojevrsni nasljednik svemirskog teleskopa Hubble lansiranog još 1990. godine. No, JWST će se ponajprije usmjeriti na infracrvenu svjetlost, koja je idealni dio spektra za promatranje hladnih nebeskih objekata - od međuzvjezdanih oblaka prašine i plinova te čestica oko zvijezda iz kojih nastaju planeti, ali i planeta u orbitama oko udaljenih zvijezda.
James Web” će - nakon svega što smo doznali uz pomoć njegova prethodnika, teleskopa Hubble - još dublje zaviriti u naše podrijetlo: od nastanka zvijezda i planeta do rođenja prvih galaksija u ranom svemiru. Teleskop će biti lansiran iz Francuske Gvajane pomoću rakete Arianne. - Svemirski teleskop James Webb bit će najmoćniji i najsloženiji teleskop ikad lansiran - rekla je dr. Caroline Harper, piše Jutarnji list. Revolucionarna tehnologija teleskopa "Webb" pomoći će čovječanstvu razumjeti podrijetlo svemira i naše mjesto u njemu.
 
Sto pedeset stanovnika Dugog Rata pozvalo je državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad, izvijestio je u petak priopćenjem načelnik te općine Tonči Bauk pošto je sinoć u toj općini o tome održan okrugli stol. Poziv su uputili s okruglog stola koji je sinoć u središtu mjesta okupio mnoge stručnjake, od stručnjaka vezanih za pravo i okoliš, do onih za turizam, arhitekturu i urbanizam, piše T-Portal.
Građanska inicijativa ZA Dugi Rat upozorila je da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Takva troska nastala je nelegalnim radnjama tvrtke Projekt uvale. Tvrtka, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke, navodi se u priopćenju. U priopćenju se ističe kako je odlukom Vlade 2017. godine naložena prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki te da se građani, stručnjaci i lokalna vlast tome oštro protive.
Pravnice udruge Sunce Ivana Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerka Blanka Rakuljić izvijestile su građane da je od 2019. godine ovlaštenik sanacije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
- "Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije. Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027." - istaknula je stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj Ivana Katurić.
Tvrtka Projekt uvala na području bivše tvornice namjerava sagraditi turistički kompleks, no lokalna ga zajednica više ne dočekuje raširenih ruku, tvrdi se u priopćenju...
 
Ružna slika golemog brda crne šljake, troske koju svakodnevno gledaju mještani Dugog Rata, ali i njihovi gosti, samo je dio dugo odlaganih problema kojima se nitko nadležan unatoč upozorenjima i apelima lokalne zajednice nije konkretnije bavio. Lokalna zajednica ima snažnu volju rješiti ovaj ekološko/zdravstveni problem sanacijom tog područja, no ne mogu to sami. Dugi Rat je dobro dokumentiran slučaj apsolutne nesposobnosti da se ozbiljno industrijsko onečišćenje sanira te prostor privede novoj namjeni. Dugogodišnje priče i prezentacije megalomanskih razvojnih projekata završile su aktivnom devastacijom prostora, stvaranjem zdravstvene ugroze i onemogućavanjem lokalnog ekonomskog razvoja.
Iz navedenih razloga, Općina Dugi Rat odlučila je preuzeti inicijativu i pronašla je model sanacije i razvoja prostora zahvaljujući sredstvima EU fondova. Različiti aspekti ove nove perspektive tema su Okruglog stola "Mogućnosti održivog razvoja i korištenja sredstava EU fondova na području tvornice Dalmacija - Dugi Rat" koji će se održati u četvrtak, 9. rujna 2021. u 18 h, u kino dvorani u Dugom Ratu.
Načelnik Općine Dugi Rat, Tonči Bauk, prezentirat će aktivnosti koje je od stupanja na mandat poduzeo prema Vladi Republike Hrvatske. Županijskom državnom odvjetništvu, resornim ministarstvima i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Ivana Krstulović Baković, dipl.iur. objasnit će problematiku s aspekta okolišnog prava i prava trenutačnih vlasnika, odnosno prava građana koji žive ovu okolišnu katastrofu. Odgovorit će i na popularna pitanja poput: "Kako ćemo sanirati ako su vlasnici Englezi?", "Za koga ćemo mi to sanirati?" i slično.
Dr.sc. Saša Poljanec Borić objasnit će sve mogućnosti lokalnog ekonomskog razvoja, nove ekonomije i kombinacije s održivim turizmom, odnosno što se sve može dogoditi na tom prostoru kako bi se zaista otvorila nova radna mjesta.
Jelena Borota, mag.ing.arch.urbanist., dat će uvid u sve mogućnosti prostomo-planskog procesa, primjere dobre prakse i realne mogućnosti sustava.
Dr.sc. Ivana Katurić će navesti izvore dostupnih sredstva za sanaciju, sredstava koja su javno i jednostavno dostupna, i namjenska za sanaciju industrijskih onečišćenja te prezentirati mogućnosti korištenja različitih EU fondova - od ITU mehanizma, do Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, u kontekstu predmetne lokacije.
Mr.sc.prof. Tadej Glažar, stručnjak za složene projekte urbane obnove, moderator je skupa u Dugom Ratu.
Pozivamo sve zainteresirane mještane i širu javnost da prisustvuju skupu i da se uključe u diskusiju...