Brojnim se naraštajima poslije 1530. pripovijedalo kako je poljička cura nakon ljubavne noći, koju je silom provela u čadoru turskog vojskovođe, pred zoru u zrak digla barutanu i čador svoga neželjenog ljubavnika Ahmed-paše. Međutim, uzalud je u hrvatskim enciklopedijama tražiti najslavniju žensku osobu iz Zagore, Milu iz roda Gojsalića, gorštačku Ivanu Orleansku. Te poljičke renesanse heroine, koja je preslika Marulićeve "Judite", nema u tim knjigama. Ona kao da je iluzija i kao da izlazi iz one Shakespeareove rečenice o Iliriji, kad u komediji "Na tri kralja" veli da gdje nema iluzije, nema ni Ilirije. Premda nije sačuvano stvarnih arhivskih potvrda, o Mili Gojsalić ne pjevaju samo narodni pjevači, niti o njoj pripovjedaju isključivo seoski tradicionalni kazivači. Nju je opjevao August Šenoa, njezin lik isklesao je Ivan Meštrović, operu o njoj skladao je Jakov Gotovac, a poljička legenda kaže da je pred zoru 27-og dana ožujka tog ljeta Gospodnjeg 1530. poginula poljička heroina Mila Gojsalić i tako svojom žrtvom spasila svoje Poljičane ..
 
Županijska gospodarska komora Split organizirala je u ponedjeljak, 27.3. okrugli stol na temu 'Split 2020 - vizija grada budućnosti kroz inovacije' koji je okupio stotinjak predstavnika dalmatinskih IT tvrtki, znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave te ostalih zainteresiranih za temu iz naslova. Cilj je stola bio otvoriti raspravu na temu vizije budućeg razvoja grada Splita i okolice kroz pametna, odnosno "Smart City", rješenja te dati buduće smjernice implementacije. Skup je otvorila Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, a predstavljajući projekt "Split Smart City", njegovi pokretači Ante Matijaca i Mateo Perak, direktori splitske ICT tvrtke Profico, istaknuli su važnost i mogućnost uključivanja svih IT tvrtki u gradu i okolici kako bi zajednički realizirali ovako velike i važne projekte za grad Split a time, u konačnici, otvorili i nova radna mjesta. Primjer dobre prakse pametnog parkinga prezentirao je Marko Bartulić, direktor najmlađe gradske tvrtke Parking Split d.o.o. Zoran Civadelić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. predstavio je nekoliko globalnih primjera Smart City rješenja u kojima je tvrtka sudjelovala, te je naglasio da Ericsson Nikola Tesla, tvrtka koja u Splitu zapošljava 400-tinjak inženjera, želi biti uključena i u razvoj Splita kao pametnog grada pri čemu su otvoreni za suradnju s lokalnim i manjim tvrtkama..
 
Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za 2017g. Potpora se dodjeljuje kroz dvije mjere:
Mjera 1. Početnici u poduzetništvu (pravna i fizička osoba koja se bavi gospodarskom djelatnošću i čiji je vlasnik poduzetnik početnik koji posluje najviše do dvije godine do trenutka predaje zahtjeva na novoobjavljeni Javni poziv i nije vlasnik ili suvlasnik drugog registriranog subjekta i nad kojim se ne provodi stečajni postupak, odnosno koji u skladu s nacionalnim zakonodavstvom ne ispunjava kriterije da se nad njim provede stečajni postupak – trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi i obrtnici)
Popis prihvatljivih djelatnosti za Mjeru 1. prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. (NKD 2007). dan je u Prilogu I. koji je sastavni dio natječaja.
Mjera 2. Očuvanje tradicijskih djelatnosti (pravna i fizička osoba sa sjedištem i djelatnošću na području Splitsko dalmatinske županije izuzev područja grada Splita koja se bavi tradicijskom djelatnošću i čiji vlasnik nije vlasnik ili suvlasnik drugog registriranog subjekta i nad kojim se ne provodi stečajni postupak, odnosno koji u skladu s nacionalnim zakonodavstvom ne ispunjava kriterije da se nad njim provede stečajni postupak – trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva i obrtnici)..
 

Proglašeni šampioni Noćnjaka 2017.

U subotu navečer su na 19. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara "Noćnjak 2017.", što se održala u Jelsi na otoku Hvaru, proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitetu i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena su i druga priznanja zaslužnim težacima kojima maslina život znači. Na ovogodišnju manifestaciju predana su 394 uzorka što ulja, što proizvoda od maslina, i čak 100 pakovina. Titule šampiona ponijeli su: "Oljarna Lisjak" iz Kopera (Slovenija), za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG "Matijašić" iz Zamaska); OPG "Legović" – Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG Milenko Zagorac iz Polače), i OPG "Jerolim Petković" iz Vela Luke na Korčuli, za izgled pakovine maslinovog ulja. Priznanja su pak dodijeljena: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Azienda Agricola Cecco" iz Nove Vasi, za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Oleum Maris" d.o.o. iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Vina i ulja San Zvanini", za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Kalebić Jakupčević" iz Gornjeg sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod, i OPG Ćurin Eva Marija iz Gdinja, za najbolji hrvatski otočni proizvod. Inače, nakon svečanog otvaranja manifestacije, te dodjele osobnih i kolektivnih priznanja, sudionici su nazočili: sadnji spomen masline; sajmu maslinarstva i uljarstva; izložbi maslinovih ulja, te proizvoda od masline, ljekovitog bilja i s oznakom 'HOP'. Također im je bio dostupan 'Olio bar' uključujući degustacije i prezentacije maslinovih ulja, pa i 'Mala škola kušanja maslinovih ulja', piše Mirko Crnčević na stranicama Slobodne Dalmacije.

Spomenimo i da je ekstra-djevičansko maslinovo ulje iz OPG-a našeg lokalnog maslinara Slavomira Kadića iz Dugog Rata nagrađeno zlatnom medaljom za kvalitetu. To je već treća ovogodišnja nagrada mladog dugoratskog maslinara. Čestitamo!
 
Hrvatski medijski prostor i zainteresirani čitatelji dobivaju specijalizirani časopis za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu. Promociju prvog broja časopisa "Apartman Plus" kojeg pokreće tvrtka Interligo održati će se u utorak, 28.3. u 12 sati u prostoru Poduzetničkog potpornog centra, Velebitska 148 c (zgrada Belvedere), u Splitu. Cilj časopisa je da dođe u ruke malim iznajmljivačima i svima koji to planiraju postati. Tekstovi unutar časopisa bi trebali olakšati poslovanje i bespotrebno lutanje u potrazi za točnim informacijama. Jačanje suradnje između malih iznajmljivača, turističkih zajednica i Savjetovališta za obiteljski smještaj garancija je podizanja kvalitete i držanje koraka sa svjetskim destinacijama u ovom sektoru turističke ponude smještaja.
 

Akcija darivanja krvi u utorak u Dugom Ratu

Klub darivatelja krvi Dugi Rat organizira akciju darivanja krvi u utorak, 28.03.2017. godine od 8 do 12 sati u prostorijama bivše zgrade Općine Dugi Rat. Pozivamo sve darivatelje krvi i one koji to žele postati da se odazovu akciji. Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18-65 godina. Darujte krv, postanite članom ove najhumanije obitelji, pomozite pri ozdravljenju i spašavanju ljudskih života.
 
Poštovani sumještani, obavještavamo vas da možete besplatno preuzeti drvenu sječku u reciklažnom centru Zakučac, radnim danom u vremenu od 6:00 - 14:00 h, i subotom od 6:00 - 10:00 h. Drvenu sječku možete koristiti na poljoprivrednim površinama (maslinici, voćnjaci), ili okućnicama, a u prvoj fazi ćemo samljeti oko 250 m3 odvojeno prikupljenog zelenila i granja. Drvena sječka sprječava isušivanje zemlje, rast korova i popravlja kvalitetu tla. Molimo vas da se prilikom dolaska javite djelatnicima Peovice na reciklažnom centru, te da ponesete vreće za sakupljanje materijala koje sami punite koliko vam je potrebno. Odvojenim prikupljanjem otpada i njegovim recikliranjem možemo bitno smanjiti njegovu količinu na odlagalištu, a i iskoristiti brojne vrijedne sastojke, zato čuvajmo okoliš i oblikujmo budućnost - poručuju iz Peovice.
 
Upravni odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije objavljuje javni poziv za podnošenje zahtjeva za uređenje postojećih zapuštenih poljskih putova u zagori, priobalju i otocima. Korisnici sredstava su općine i gradovi iz naše županije koje su donijele vlastiti Program uređenja zapuštenih poljskih putova, a sufinacirati će se troškovi uređenja postojećih zapuštenih poljskih putova u zagori, priobalju i otocima u županiji (čišćenje i sječa pojedinih manjih stabala, grmlja i šiblja na trasi poljskog puta; sakupljanje odstranjenog materijala i deponiranje; djelomično strojno skidanje terena sa strojnim poravnanjem terena sa skinutim materijalom; profiliranje i priprema poljskog puta do širine od 3,5 m; izrada sloja tampona od kamenog materijala (jalovine; betoniranje kraćih dionica trase poljskog puta zbog nagiba terena). Visina potpore je do 50% ukupnih troškova za općine koje imaju indeks razvijenosti I. skupine, a do 75% ukupnih troškova za JLS II. skupine indeksa razvijenosti. Najviši iznos potpore iznosi 100.000,00 kn po korisniku. Rok za podnošenje zahtjeva je 10. travnja 2017.g.
 
Jure Šaban Stanić bi vodio Omiš po nekim drugim notama, jer je mišljenja da im muzika koju je Most u posljednje četiri godine ponudio, i nije baš najbolje ušla u uho. Stanić je profesor klarineta i pročelnik Odjela za puhače u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić” u Imotskom i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Omiša na predstojećim lokalnim izborima. Glazbenom pedagogijom se bavi trinaest godina; a njegovi su učenici dobitnici brojnih nagrada i uspješni studenti visokih glazbenih učilišta u regiji. Klapskom glazbom se bavi sedamnaest godina kao voditelj, pedagog, aranžer, producent, pjevač i istraživač tradicijske glazbe, a voditelj je i pjevač popularne klape Rišpet i doktorand doktorskog studija etnomuzikologije na Umjetničkoj Akademiji u Splitu., piše Slobodna Dalmacija..
 

Nova proljetna kolekcija u Galebovim dućanima

- Proljeće je na vratima, a Galebovi dućani su jedno od idealnih mjesta da se savršeno pripremite za nadolazeće uživanje u proljetnom vremenu - poručuju iz popularne omiške tvrtke GALEB uz slogan 'tradicija i hrvatska kvaliteta'. A uz svima prepoznatljivo kvalitetno donje rublje i mornarske pruge, ovu sezonu u Galebu je pripremljeno mnoštvo kvalitetnih modela rublja, majica, haljina i pidžama. Nova kolekcija proljeće/ljeto puna je proljetnih boja, udobnih materijala te modernih odjevnih kombinacija. U velikom izboru modela sigurno se može pronaći nešto za svaki ukus i za svaku dob, poručuju iz Galeba..
 

Natječaj za projekte udruga od općeg značaja

Objavljen je javni natječaj za projekte udruga od općeg značaja na kojeg se mogu prijaviti udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice. Projektne aktivnosti mogu biti organizacije koncerata, izložbi, turnira, smotra, gastro manifestacija, radionica, književnih tribina, skupova, simpozija, akcije čišćenja okoliša, humanitarnih priredbi, tradicijskih priredbi, kazališnih predstava, sajmova, obilježavanja obljetnica, tiskanje knjiga, izrada spomen obilježja, sudjelovanje na manifestacijama i sl. Prihvatljivi su izravni troškovi nastali neposredno uz provedbu aktivnosti projekta, ali i neizravni (koji nisu izravno povezani s provedbom projekta), a maksimalno mogu biti sufinancirani do 25 % ukupnog odobrenog iznosa. Visina potpore su u rasponu 2.000,00 – 50.000,00 kn po projektu/manifestaciji. Rok za prijavu na natječaj je do isteka sredstava ili 1. prosinca 2017. g. Ovdje možete pronaći više informacija uz svu potrebnu projektnu dokumentaciju natječaja.
 
U Splitu, Zagrebu, Varaždinu.. je opet počeo 'tihi' prosvjed protiv pobačaja u organizaciji "pro-life" molitvene inicijative za zaštitu nerođene djece "40 dana za život". Prosvjed se odvija tako da članovi inicijative stoje i mole ispred klinika i bolnica tijekom korizme.

Varaždinski ogranak stranke Pametno priopćenjem je reagirao na 40-dnevni molitveni prosvjed ispred Opće bolnice Varaždin kojeg prenosimo u cjelosti.
"Uz najavu početka 40-dnevnog molitvenog prosvjeda protiv pobačaja ispred Opće bolnice Varaždin, želimo izraziti svoj stav, kako takav oblik prosvjeda smatramo zlouporabom prava na prosvjed i zlouporabom vjerskih sloboda. Štoviše, smatramo da se nadležne institucije trebaju pobrinuti da ne dozvole bilo kakav pritisak i ometanje rada javih službi koje koriste svi građani i da se zaštite Ustavom zagarantirana prava. Pobačaj je krajnja mjera i nitko joj ne pristupa s veseljem, a stranka Pametno bezrezervno podržava pravo žene na izbor. I mi želimo graditi društvo u kojem neće biti pobačaja međutim, svjesni smo da se to ne može ostvariti tako da ga zakonski zabranimo ili sprječavamo žene da uđu u bolnicu. Takve mjere bi samo odvele one žene, koje se odluče na pobačaj, na neka druga mjesta, gdje su manje izložene pogledima javnosti, a više izložene povećanom riziku od nestručnog zahvata. Naš prijedlog svim moliteljima i dušebrižnicima je da prestanu emocionalno ucjenjivati žene, te da nam pomognu stvarati pozitivno društveno i ekonomsko okruženje u kojem žene neće biti stigmatizirane zbog svoje (ne)željene trudnoće, neće dobivati otkaze, te da se njihova trudnoća i djeca ne smatraju manje vrijednima ako nemaju partnera. Isto tako, smatramo da treba stvoriti okruženje u kojem će našim sugrađankama i sugrađanima biti lakše imati i odgajati djecu, što možemo realizirati kroz bolju obrazovnu, zdravstvenu, kulturnu, sportsku, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu.."
 
Stranka Pametno oštro se protivi miješanju države u spašavanje pojedinačnih tvrtki jer je njen zadatak jednaka zaštita svih građana. - Državna politika spašavanja pojedničnih tvrtki nema opravdanja, bez obzira zapošljava li 100, 7000 ili 8000 ljudi. Država mora imati samo jasan stav o mogućnostima zaštite radnika te malih i srednjih dobavljača. Pri tome nikako ne smije na sebe preuzeti dugove već isključivo brigu o ljudima - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i predsjednica zagrebačkog ogranka, te dodaje: - Sada nije važan Todorić, važni su radnici odnosno nije važan vlasnik, važno je da tvornice i tvrtke rade. Agrokor je nazvan sistemskom tvrtkom, a nije objašnjeno što to znači. Također, trenutak i način komunikacije o ovom zakonu otvara pitanje pogodovanja. Vlada vjerojatno smatra da država može nazvati neku tvrtku sistemskom, smatraju u stranci Pametno, i time sebi dati pravo intervencije protivno Ustavu. Istovremeno Vlada nema sistemska rješenja za građane u dugovima i u blokadi, nema sistemska rješenja za ogroman broj ljudi koji odlazi u inozemstvo. Nema niz sistemskih rješenja o važnim stvarima za život građana, ali nudi sistemsko rješenje za jednu privatnu tvrtku. A problemi dotične tvrtke prvenstveno su uzrokovani slabim upravljanjem. Hrvatska pritom nema adekvatan zakonski i institucionalni okvir za normalno funkcioniranje tržišnog gospodarstva pa pisanje zakona za rješavanje problema u jednoj kompaniji ne može riješiti problem slabih zakona i institucija.
 
Panel rasprava na temu 'Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije' održat će se u ponedjeljak, 27. ožujka u 12.30 sati u prostorijama HGK Županijske komore Split. Tematski je panel podijeljen u dvije sesije, povezujući infrastrukturu i investicije s direktnim  implementacijama Smart City inovacija. Govorit će se, dakle, o ulozi grada/županije u razvoju i poticanju Smart city projekata, te budućnosti Smart City projekata uz navođenje primjera implementacija. Među ostalim, i o rješenjima za Split, a postavit će se pitanje i gdje se vidimo 2020. godine? Sudjelovanje na panelu je besplatno. Uvodno izlaganje održat će potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze te predsjednica ŽK Split Mirjana Čagalj, a među panelistima su Marko Bartulić (Split parking) Ante Matijaca i Mateo Perak (Profico), Zoran Civadelić (Ericsson Nikola Tesla), Igor Cerinski (Hrvatski telekom) i Martin Bućan (Splitsko-dalmatinska županija).
 
- Donji Dolac nije mjesto gdje se akademski postavlja pitanje otkuda i zašto zlo u svijetu, ono se ovdje nameće iz grča proživljene nevolje. Iz težine životnog iskustva naših roditelja, naše rodbine, naših milih i dragih. Kako razumom protumačiti svu nerazumnost i okrutnost zla koje se ovdje dogodilo. Zlo je u našem selu, našoj župi, našem kraju prouzročilo neizmjernu patnju. Patnja još uvijek duboko i ozbiljno boli u srcima sinova i kćeri, unuka, rodbine čiji su najmiliji poginuli. Ne može se mržnjom pobijediti mržnju, ne može s osvetom pobijediti zlo, ako na zlo pokušavamo odgovoriti istom mjerom, istim zlom, onaj koji nam je nanio zlo je uspio. I nas je uveo u ponore zla i mržnje i doveo nas na svoju neljudsku razinu. Mržnja je uvijek mrak iz koje se ne vidi cjelovita istina. Osveta je nemoć izazvana zlom. Ne olakšavaju patnju ni komentari i prijedlozi da o svemu što se dogodilo da je potrebno što prije zaklopiti te ružne stranice naše prošlosti, osobito mlade toga poštedjeti. Bijeg je to od teške stvarnosti koje ne onemogućuje oslobođenje od posljedica zla. Isus jasno kaže: "Istina će vas osloboditi". S istinom se valja suočiti, ma kako bila za koga bolna - poručio je msgr. Jure Bogdan u nedjelju na obljetnicu pokolja u Donjem Docu tijekom propovjedi na kocelebriranoj svetoj misi koju je vodio uz mjesnog župnika don Ivana Prelasa. U tom pokolju na dan 26. ožujka 1944. godine pripadnici njemačke 7. SS divizije “Prinz Eugen” u jednom danu su ubili 272 nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo Donji Dolac. Među njima je bilo 103 djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati.. U tišini su brojni nazočni Poljičani saslušali imena sve 272 žrtve, sjećajući se tako uz molitvu svojih pradjedova, baka, djedova, očeva, stričeva, teta...