PREUZMITE I POGLEDAJTE NACRT PRIJEDLOGA (PDF, 2 MB)

Općinski načelnik Općine Dugi Rat objavljuje javnu raspravu o prijedlogu I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja turističke zone Dalmacija s lukom nautičkog turizma. Javna rasprava trajat će 8 dana, od 21.05.2018. do 28.05.2018. U vrijeme trajanja rasprave plan će biti izložen na uvid u prostorijama Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133; svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Prijedlog plana dostupan je i na mrežnim stranicama izrađivača plana: www.aax.hr/planovi_u_izradi te na mrežnim stranicama Općine www.dugirat.hr/upu-tz-dalmacija/
Nositelj izrade i izrađivač plana održat će javno izlaganje o prijedlogu plana u Općini Dugi Rat u petak, 25.05.2018. točno u podne. Primjedbe na plan mogu se davati do zaključivanja javne rasprave na slijedeće načine: upisivanjem primjedbi u knjigu primjedbi, iskazivanjem primjedbi u zapisnik koji će se voditi pri javnom izlaganju, upućivanjem pismenih primjedbi Općini Dugi Rat. Krajnji rok za zaprimanje pismenih primjedbi je 28.05.2018. do 15 h.
 
"Djeca i Internet" naziv je zanimljivog i korisnog predavanja za roditelje koje će se u Osnovnoj školi "Jesenice" Orij održati u utorak, 22.svibnja 2018. s početkom u 18.20 sati. Predavanje će održati mr.sc. Sandra Kovačić, policijska službenica za mladež PU Splitsko–dalmatinske.  Dragi roditelji, očekujemo Vaš dolazak na ovo predavanje. Vaša djeca mogu znati više od vas o internetu i modernoj tehnologiji, ali vi znate više o životu. Dopušteno vam je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje. Vi ste roditelj!

Naša djeca su rođena i žive u 21. stoljeću, te rastu i odrastaju uz prisustvo moderne tehnologije, i htjeli mi to ili ne, oni ga koriste i moraju ga koristiti. S obzirom na to da je internet sastavni dio života naše djece trebamo im omogućiti da ga koriste na ispravan i siguran način. Moramo ih naučiti da budu pažljivi i odgovorni.  Internet prvenstveno služi za jednostavnu i brzu komunikaciju, za učenje i prikupljanje informacija. Prije nego dozvolimo djetetu da se koristi internetom trebamo se dogovoriti oko pravila i načina korištenja...
 
Poljička Republika dobila je svoje pivo! U zemlji soparnika, bogate povijesti i stoljetne autonomije, konkretnije, u Dugom Ratu, u pivari smještenoj tik do famozne Jadranske magistrale, Tomislav Raos ostvario je svoje snove i nakon tradicionalne hrvatske borbe s birokracijom, napokon pustio u opticaj piva svoje Pivovara Barilo krajem prošlog tjedna. Imena piva i njihov imidž inspirirani su upravo poviješću kraja iz kojeg dolaze - i nimalo nije iznenađujuće da se prvo pivo, zlatni ale, nazvao Mila, po poljičkoj heroini Mili Gojsalić, koja se 1530. žrtvovala, paleći barut u turskom kampu i omogućila svojim Poljičanima da poraze nadmoćnijeg protivnika. Očekivano, stilski je to klasika s 5% alkohola i 27 jedinica gorčine, hmeljena challengerom, columbusom, styrian goldingsima i cascadeom, "svakodnevno pivo" stila popularnog u Dalmaciji, koje bi trebalo naći svoju vjernu publiku. Uostalom, ocjenite ga i sami i "pomozite" drugima...
Malduk (Maldučo Kačić) je bio omiški knez s početka 13. stoljeća koji je gusareći i ne dajući na svoje tvrdoglavo ljutio, pa, sve sile koji nisu bili Omišani - Mlečane, papu, Splićane, neretvane, ugarsko-hrvatskog kralja itd. U svakom slučaju, prilično neustrašiv čovjek. Nimalo čudno da mu je posvećeno upravo crveno pivo - red ale irskog tipa, stil čije su glavne karakteristike lijep izgled i pitkost. Uz niz specijalnih sladova korišteni su i britanski hmeljevi target i east kent goldings, pivo ima 5.1% alkohola i 28 jedinica gorčine. Pivo je dostupno od prošlog tjedna, a primarna mu je baza Turjun, caffe bar u samim omiškim zidinama! Zaželimo, kao i uvijek, našem sumještaninu Tomislavu Raosu svu sreću i konkretno podržimo naše lokalne pivare! Ale! Živjeli!
 
Da, dragi moji, pametan netko je već davno rekao: "Ludost je raditi istu stvar iznova i očekivati drugačije rezultate" (Albert Einstein), no naši općinari očito nisu bili pažljivi na Zelićevom satu fizike kada se ta lekcija učila. Pa su ovh dana već treći (ili četvrti?) put ponovili uvlas (skoro) isti javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u Jadranskoj 16, nekad popularne kavane, koja i danas, u osvit nove ljetne sezone, stoji pusta i neprivedena svrsi, dok nam mjesto (i turisti!) jednostavno vape za mirnim "kutićem" gdje će moći pojesti kvalitetan i ukusan obrok ili pak popiti odličnu kavu "s ladnim mlikom" i pogledom s nekad reprezentativne terase pune smišnica i lokalnog svita..

Dakle, opet se daje u najam atraktivni poslovni prostor bivše kavane "Maestral" u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66m 2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10 m2 podruma te 93,96 m2 terase). Trajanje zakupa je opet na 5 godina, unatoč tome što ovaj, poduzetničkim očima očito "prekratak" rok, bio ponajveći uzrok što su propali prošli natječaji. Početni iznos mjesečne zakupnine je uvlas isti i iznosi opet 5.750,40 kn. Općina drži cijenu. Pošteno. Općina neće razmatrati nepotpune ponude niti "ponude" općinskih ili poreznih dužnika ili nesolventnih osoba/tvrtki. Odlično! Novina je da će se ulaganja u prostor kojim se u znatnoj mjeri povećava njegova vrijednost priznati zakupniku u visini kako to odluči općinski načelnik, a na način da se ista prebijaju s dijelom iznosa mjesečne zakupnine. Bravo! Možda sada, konačno i "prođe" natječaj i dobijemo novog koncesionara...
Sve detalje natječaja zainteresirani mogu pronaći ovdje, a rok za podnošenje pisanih ponuda je 6. lipnja 2018. godine do 12 sati. Sve informacije vezane uz natječaj mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291.

Eto, ova ljetna sezona za "Maestral" je nažalost propala, baš kao i ona lani, no dugoraćki ljubitelji kave, fjake, druženja i dobrog grilla se nadaju da neće i iduća!
 

Podrška gospodarstvu i izvori financiranja

HGK Županijska komora Split i Grad Omiš pozivaju tvrtke, obrtnike, OPG-ove i zadruge na prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja, županijskih natječaja za potporu razvoja gospodarstva, natječaja za sufinanciranje projekata europskim sredstvima, razvojnih kreditnih programa te aktivnosti i usluga HGK. Izlagači su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Split, Splitsko-dalmatinske županije, Javne ustanove Rera SD, Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju i HGK ŽK Split. Prezentacija će se održati u srijedu, 23.05.2018. u 11,00 sati u dvorani Glagoljaškog sjemeništa na Priku, a prijaviti se možete ovdje.
 
Jedinstveni upravni odjel Općine Dugi Rat, poziva sve podnositelje zahtjeva za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru područja općine Dugi Rat za 2018. godinu, kako one koji su podnijeli nepotpun zahtjev tako i one koji još nisu podnijeli zahtjev, da su obavezni ovom tijelu, pored popunjenog zahtjeva, dostaviti i slijedeću dokumentaciju.. (popis dokumentacije nalazi se u nastavku članka!). Nakon što je utvrđeno da pojedini zahtjev za dodjelu koncesijskog odobrenja sadrži sve potrebno, pristupa se odlučivanju o dodjeli koncesijskog odobrenja, dok će se nepotpuni zahtjevi odbaciti.
 

Dan udruge maslinara Paićuša - Pisak

Udruga maslinara Paićuša - Pisak priređuje u subotu, 26.05.2018. na Slimenu, u Tadićima, 13. Dan udruge te poziva sve članove na druženje. Članovi udruge koji imaju svoje proizvode iste mogu i izložiti. Program Dana udruge maslinara iz Piska i šire je u nastavku članka. Izdvajamo panel diskusiju o obnovi maslinika nakon smrzavanja ili požara, zaštiti maslina i krajolika, kvaliteti maslinovog ulja,..
 
U ponedjeljak, 21. svibnja počinje manifestacija Hrvatska volontira 2018. koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj. U sklopu manifestacije, u Splitu se 21. i 26. svibnja održavaju 21. Dani volonterskog rada, koji se ove godine obilježavaju konferencijom "Pokretačka snaga volontiranja" (21. svibnja) i humanitarno-prodajnom izložbom za Udrugu Dyxy (26. svibnja). U manifestaciju će se uključiti veliki broj volontera pojedinaca, ali i volontera iz korporativnog svijeta, a popis od 261 volonterskih aktivnosti, od kojih su 37 u Dalmaciji može se pronaći ovdje. Građani su pozvani pronaći aktivnost koja ih inspirira, zavolontirati se i na taj način dati svoj osobni doprinos volonterstvu u Hrvatskoj i postati dio društva koji stvara promjene.
 
Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a u svom zadnjem radu su prikazali rezultate najnovije analize provedene od studenog 2016. do ožujka 2017. Istraživanja su proveli Katarina Ott, Mihaela Bronić, Miroslav Petrušić i Branko Stanić, piše dalmacijabiz. Istraživanja se provode tako da se utvrdi kako općine i gradovi transparentno vode svoje lokalne financije. Proračun je najbitniji dokument koji se donosi svake godine, a utječe na zapošljavanja, subvencije i na raspored "moći" u politici. Veća transparentnost proračuna znači i manju mogućnost koruptivnih radnji, ali i manje "razbacivanja" novcem poreznih obveznika. Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica: – godišnje izvršenje proračuna za 2015.; – polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.; – prijedlog proračuna za 2017.; – izglasani proračun za 2017. i – proračunski vodič za građane za 2017. Rezultati se odnose uglavnom na rezultate prošlih lokalnih vlasti, jer se većina potrebnih dokumenata trebala izglasati ili provesti prije lokalnih izbora 2017. godine. Na razini gradova i općina situacija je poprilično loša za dalmatinske gradove i općine. Pogotovo za Splitsko-dalmatinsku županiju.
Najgoru ocjenu 0 dobila je i naša općina Dugi Rat, no nije usamljena na začelju transparentnosti. Čak 21 dalmatinska općina su na dnu popisa transparentnosti. E sad, da li je problem u općinskim web stranicama gdje IJF-ovici nisu uspjeli pronaći tražene dokumente ili stvarno naši općinari baš toliko "taje" kako raspolažu s našim sredstvima :-)
 
Dugoraćani, Dućani i Jeseničani će uskoro birati mjesne vijećnike, članove mjesnih odbora. Općinsko vijeće Općine Dugi Rat donijelo je 30. travnja 2018. godine Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Općine Dugi Rat. Izbori za vijeća mjesnih odbora održat će se u nedjelju 03. lipnja 2018. godine. Rokovi i upute za provedbu izbora nalaze se u nastavku članka, a svi potrebni obrasci za sudionike izbora mogu se pronaći ovdje. Kandidacijskie liste za izbore za članove/članice vijeća mjesnih odbora na području Općine Dugi Rat, mogu se predati u prostorije Općine Dugi Rat, na adresi Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat, u sljedećim terminima:
16. svibnja 2018. godine (srijeda) od 13:00 do 18:00 sati,
17. svibnja 2018. godine (četvrtak) od 13:00 do 24:00 sati.
Dodatne informacije vezane za provođenje izbora mogu se dobiti na brojeve telefona općinskog izbornog povjerenstva 021/734-900 i  021/735-291 ili na e-mail: silvija.radic @ dugirat.hr .
Birači pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača mogu izvršiti u Uredu državne uprave, Ispostava Omiš, Trg Kralja Tomislava 5, radnim danom od 08:00-13:00 sati zaključno do 23.05.2018. (srijeda).
 

Srića: Društvo s previše negativnih emocija

Istraživanja govore da smo pesimistična nacija, a to se može zaključiti i slušajući ljude u obitelji, na poslu, ili u kafiću, kad raspravljaju o gospodarskoj ili političkoj situaciji. Prosječni stanovnik Hrvatske na svijet gleda s negativne strane i to je zabrinjavajuća činjenica. Naime, pesimizam je jedan od najopasnijih otrova svake kulture. Negativno rađa negativno, strah i sumnja koče aktivnost i proizvode stres koji vodi agresiji. Negativna emocija je zarazna i rađa osvetoljubivost, smanjuje samopoštovanje i truje međuljudske odnose. Stvara okruženje bez želje, volje i motivacije za promjenu i stvaranje. Pesimizam je posebno opasan kad se moramo mijenjati. Optimisti se promjenama vesele, pesimisti ih se boje. Za njih su reforme problem i izvor konflikta. Kako se kod nas pristupa promjenama? Tako da gadljivo konstatiramo: Loše je, sve treba mijenjati! Ništa ne valja. Kao polazište služi kritika postojećeg, antagonizam prema prethodnicima i napadanje svih "bivših" i svega "bivšeg". A agresivnost uvijek rađa agresivnost. Što jače nekoga napadate to će se on jače braniti pa nastaje obostrana šteta koja raste do nepodnošljivosti. Pesimizam i negativnost su "pogreške" kojih se treba riješiti.
Optimisti promjene vide kroz rečenicu "Dobro je, ali može biti bolje. Sve je u redu, ali može se poboljšati, pa su promjene i reforme dobrodošle!". Hrvatska je inače prekrasna zemlja. Kao nacija postat ćemo sretni kad to shvatimo i odlučimo upotrijebiti na najbolji način. Budućnost nam je, ako se potrudimo, blistava i pobjednička, dok nas prošlost može beskonačno dugo svađati.
 

Stiže ljepša polovica godine!

Preživjeti ćemo već nekako, svitu, i ove gužve na magistrali, sve bravure anemičnog i njegovih drugova neimara, mi drevni stoici osuđeni na život podno starih engleskih piramida šljake, u mjestu koje se zimi plaši i zalaska sunca, a koje je nekad obećavalo, kao danas junior Hajduka na stipendijskom ugovoru: bolji život, siguran posao, iznadprosječna primanja, a u neka sretnija vremena i stan nad glavom.
Ma preživjeti ćemo već mi nekako i sve nadolazeće nedaće, ne zaboravite, ovo je tek mali intermezzo, zatišje pred ljeto, ali nema veze..  stiglo nam je proljeće i u sve toplijoj ariji se već ćuti nadolazeće lito, svakovečernja izvješća perjanica HRT-a s granice, još veće, duže i nervoznije kolone na magistrali, blagi porast BDP-a i poreznih prihoda, svjetsko prvenstvo i nadolazeće vatreno razočaranje, lagani overbooking svega i svačega, zavodljive smišnice ljeta na našim friško "prihranjenim" plažama i ostale lijepe ljetne radosti koje nam ne mogu pomutiti ni cestari, a niti sve ostale naše nevježe, niškoristi, ljenčine i jebivjetri.
Lito neumitno stiže, tu je već iza portuna, fala ti Sunce naše žarko što i dalje uporno sjajiš i griješ nas već milijunima godina. I to besplatno. Fala ti unaprid na svim gostima koji će nam opet doći (ne znam zašto), a s njima i eurići koji će popuniti naše šuplje novčanike, tanke račune i uvijek premale proračune.. Opet se otvaraju restorani i konobe koje rade samo tih par mjeseci godišnje. Kao poslije kiše niče carstvo pizza-cutova i toplih kutaka sa hladnim sendvičima sa sirom, a bez ičega. Srećom, gosti, a bome i sezonci, danas mogu birati..
Sve je nekako živnulo posljednjih dana i sve se ćuti ljepše s novim, nadolazećim, obećavajućim ljetom. A na kolone i gužve i na naše (para)državne jebivjetre na koje naletimo gdje god krenemo, smo se, jelda, već pomalo i navikli.

Eto, dragi moji Dugoraćani i svi ostali ljudi dobre volje, poželimo si, dočekajmo i provedimo u veselju bolju, drugu polovicu godine! I ne brinite se puno u danima koji dolaze. Život je kratak, ljeto traje svega tih par mjeseci, ljetna ljubav puno kraće, a ona "prava", kažu, zamre već nakon dvi, tri godine, ali vječna igra Sunca i Mjeseca i dalje će se za sve nas u ovom preljepom kutku svijeta već nekako pobrinuti.. kao i dosad. Kad si već ne umijemo nešto bolje od ovog svog životnog kutka napraviti - sami.
 

Dani otvorenih vrata LAG-a Adrion

Lokalna akcijska grupa "Adrion", čiji je član i općina Dugi Rat, i ove godine poziva sve zainteresirane da se pridruže na Danima otvorenih vrata grupe. U sklopu te manifestacije djelatnici LAG-a ADRION će u četvrtak 24.05. 2018. u Zadvarju, u prostorima na adresi Hrvatskih branitelja 13, savjetovati sve zainteresirane kako doći do bespovratnih sredstava i kredita. U petak 25.05. besplatno (kao i uvijek) savjetovati će zanteresirane i upoznavati ih kako se prijaviti na natječaje Ministarstava i Splitsko-dalmatinske županije.
 

Proslava 80. obljetnice DVD 'Dalmacija' Dugi Rat

 

Battle4Split

Drugo po redu regionalno eSport natjecanje Battle4Split održat će se od 18. do 27.05. u Splitu i okupit će više od 2.000 gamera iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Natjecanje u najpopularnijim računalnim igrama Counter-Strike: Global Offensive i Legaue of Legends održat će se 18.-20. svibnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a period 26.-27. svibnja je rezerviran za najpopularniju digitalnu inačicu nogometa FIFA 18 u trgovačkom centru Mall of Split. Ovogodišnje Battle4Split natjecanje spaja eSport i humanitarni duh. U sklopu manifestacije će se održati i humanitarno FIFA 18 natjecanje ICT4KIDS. U trgovačkom centru Mall of Split, 27. svibnja, lokalne tvrtke će se boriti s ciljem prikupljanja sredstava za socijalno ugroženu djecu. Sva kotizacija u obliku donacije će biti donirana Dječjem domu Maestral u svrhu kupovine kombi vozila za prijevoz djece do škole. Osim natjecateljskog i humanitarnog dijela turnira, za sve posjetitelje će biti organiziran besplatni zabavni sadržaj u sklopu Party zone zahvaljujući potpori Grada Splita i Turističke zajednice Grada Splita. Sponzorski prostor opremljen računalima, gadgetima, konzolama, VR uređajima, hranom, pićem i nagradama će cjelodnevno biti dostupan svim posjetiteljima, piše DalmacijaDanas.
- Battle4Split turnir bio je zamišljen kao lokalno, splitsko natjecanje, ali se po puštanju prijava počeli su se javljati timovi i iz drugih gradova i država okolice. Tako je organizacija krenula u drugom smjeru i postalo je regionalno, međunarodno, natjecanje za gamere. Na natjecanju će se igrati najpopularnije računalne igre, a sudjelovat će neki od najjačih hrvatskih timova. Zanimljivo je da je eSport ušao na Olimpijske igre, a neki igrači zarađuju mjesečno kao i nogometaši. Najveći svjetski nogometni klubovi trenutno ulaze u eSport, poput PSG-a, Schalkea, Man Cityja, dok kod nas imate NK Rudeš koji ima svoj eSport tim. Oni su i na kvalifikacijama prošli kao najbolji tim te od njih puno očekujemo. Još jednom se želim zahvaliti Županiji koja nas je podržala – rekla je organizatorica događaja Matea Bešlić.