Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • Error loading component: com_users, 1
Upis djece u dječji vrtić/jaslice Dugi Rat za pedagošku godinu 2017./2018. godinu, vršio se do 5. svibnja godine u uredu stručne službe Dječjeg vrtića u Dugom Ratu, Drage Ivaniševića 6. Na toj adresi, nažalost, ne može se u vrtić i jaslice smjestiti još 67 djece, koliko je naših mališana zasad ostalo "ispod crte", kad se popune trenutni kapaciteti dječjeg vrtića u Dugom Ratu. Ravnateljica vrtića i vlasnik vrtića, općina Dugi Rat, rade na rješavanju problema kako i gdje smjestiti još 67 mališana u nova odjeljenja dječjeg vrtića u našoj općini. Nije ovo prvi put da se dogodio ovaj problem s premalim kapacitetom našeg vrtića za smještaj sve naše djece ovog dobnog uzrasta, a sudeći po broju naših mališana, a i službene statistike to potvrđuju, općina Dugi Rat može se pohvaliti s značajnim prirodnim prirastom i vitalnim indeksom od 127%! Demografi doista nemaju zašto kukati u našoj općini (nadam se da uskoro neće imati razloga ni roditelji), no ove radosne i lijepe novosti traže od nadležnih i da pravodobno reagiraju te da osiguraju upis, boravak i odgoj i ostale standarde za svu našu djecu vrtićkog uzrasta. Naša "privremena" rješenja imaju tendenciju da postanu stalna, a pravo rješenje često se ne "stigne" realizirati u jednom mandatu, koliko obično traje "pažnja" naših lokalnih političara (čast izuzetcima!). Pravo rješenje nije zabraniti Afričku šljivu u našoj maloj općini, već osigurati finacijska sredstva (ako može ne iz općinskog proračuna) te krenuti u nadogradnju postojećeg vrtića, za što je, kažu u općini, "dokumentacija već u izradi". Dobro, no u roku od iduća dva-tri mjeseca trebati će naći solidno rješenje i za prihvat ovih 67 djece u nova odjeljenja našeg vrtića. Pravi izazov za našeg novog načelnika!
 

Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?

Inicijativa Pokret otoka - platforma za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka organizira javnu tribinu “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?” koje će se održati ovu nedjelju, 28. svibnja 2017., u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu od 16 do 18 sati. Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane i žitelje priobalnih mjesta koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Naime, navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti održivog razvoja otoka te na štetu lokalnih zajednica, ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Također određene stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost donošenja odluka. Na tribinu su pozivani i kandidati za župana Blaženko Boban i Miro Bulj, te novoizabrane članove Županijske skupštine da svojim prisustvom doprinesu raspravi i iznesu svoje prijedloge rješavanja problema i iznalaženja rješenja u korist svih onih koji uz obalu i od obale žive..
 

Kakvo je more?

Kao i pred svako ljeto počeo je program ispitivanja kakvoće mora za kupanje s ciljem zaštite zdravlja kupača, očuvanja visoke kakvoće mora, održivog upravljanja plažama, promidžbe Jadrana i kvalitete turističke ponude, a koji će trajati do 8. listopada 2017. Kakvoća mora će se pratiti na ukupno 948 točaka na plažama hrvatskog Jadrana. Na svakoj točki ispitivanja planiranoj u okviru Programa praćenja ispitivanja će se vršiti deset puta tijekom sezone, odnosno svakih petnaest dana. Za provedbu je zaduženo sedam priobalnih županija, dok Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koordinira provedbom Programa. Detaljnije informacije o kakvoći mora javnosti su dostupne ovdje.
 
U Dugom Ratu su sve liste, svih sedam lista, koje su se natjecale na lokalnim izborima u nedjelju ušle u Općinsko vijeće, piše DalmacijaDanas. Neobičan je to politički fenomen.
- "Neka cvjeta sedam izbornih cvjetova, neka se natječe petnaest škola mišljenja!" - sigurno bi uskliknuo u nedjelju oko ponoći MAO CE-TUNG, da je mogao prisustvovati postizbornim feštama u lokalnim izbornim stožerima. Jer bilo je tu veselja, čestitanja, lipih bokuna i osvježavajućih pića, bilo je tu i Judinih poljubaca, malih noćnih telefonskih razgovora, poziva na kavu odmah ujutro, ali i naprasnog spuštanja slušalica..
Zanimljiv je ovaj naš Dugi Rat, meni najdraži! Prije nekoliko mjeseci zabavljali smo državu i "region" aferom "LAPTOPI", šalili se na svoj račun, umjesto da napravimo kakvu "spačku" GORANU MARIĆU, ismijemo u svih 16 i njega i pola ministara, njegov DUUDI ili kako li se danas već zove ta državna vukojebina koja, zajedno sa "nenadležnim" ministarstvima već godinama "ne može" otpetljati tu hrvatsku birokratsku "kravatu" svezanu oko našeg vrata ili barem privesti naše "ENGLEZE", (ne)nadležne ministre, USKOKe i državnog odvjetnika u malu sobicu na razgovor neugodni i potom zaključati vrata dok se sve strane ne dogovore. I odluče držati dogovora.
- "U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj ministra Gorana Marića. Ali ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu" - garant bi gledajući s neba sve ovo opet rekla Margaret Thatcher. Šteta što nam naši "Englezi" nisu u misto doveli jednu takvu umjesto onog pijanog Škota...
 

Malorački Banksy

Zanimljiva poruka može se vidjeti na zidu autobusnog stajališta u Malom Ratu. Nepoznati autor svoj ljubavni zanos i oduševljenje pretočio je u grafit - stihove koji glase “Kako si savršena, nisi toga svjesna, inače pričljiv, osta san bez teksta“. Fotografija ovog prizora objavljena je na popularnoj Facebook stranici “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca” i u nekoliko sati prikupila je više lajkova nego friška janjetina u Medićevoj mesnici, a i portal DalmacijaDanas posvetio joj je članak. Šteta što je "nesavršeni" poeta svojim grafitom uneredio lipo autobusno stajalište na Malom Ratu, pa će općinski pituri zbog zaljubljenog Maloraćanina opet imati posla s pituravanjem i vječnom bilom bojom... Izgleda da naša javna mjesta mogu "preživit" vandale samo ako su "zaštićena" obilježjima Hajduka i Torcide. Srećom, duž plaže na Malom Ratu naše vandale i zub preživio je legendarni set grafita lokalnog boema, koji na starom maloračkom zidu ponosno stoje još od ludih osamdesetih.. Respekt!
 

Svitu, fala!

Prvi krug lokalnih izbora je gotov, a kako sam bio sudionik ovih izbora u svojstvu kandidata na listi stranke PAMETNO za županijsku Skupštinu, a u koju Pametno ulazi po prvi put i to sa 4 vijećnika, želio bih se zahvaliti svim biračima u općini Dugi Rat i gradu Omišu i Poljicima koji su za županijsku skupštinu glasali Pametno. Hvala vam na 241 glasa (8,9%) u općini Dugi Rat te na 278 glasova (4,21%) u gradu Omišu i Poljicima, koje je na listi zastupao veliki as Josip Mušac. Nažalost, glavni cilj ekipe s liste nije ostvaren, Splićani su u drugi krug izbora za gradonačelnika odabrali Keruma i Oparu. No ako načas zanemarimo Kerum "revival" i opet (pre)nisku izlaznost birača na izbore, stoji činjenica, kao što je netko već negdje pametno konstatirao, "da je Split jedini veći grad u Hrvatskoj u kojem neovisna opcija, nastala od ljudi koji nikad nisu bili dio sistema niti stranke, bez analnog alpinizma, gurani vlastitim sredstvima i voljom, ima 20% glasova!". Nadam se da će ovaj pozitivni val uskoro zapljusnuti i naše obale i da će u našim malim poljičkim mistima i Omišu radišan i pametan neki svit izniknuti na društvenoj (i političkoj) sceni osvježavajući je kao voćku poslije kiše.. 
I dok se Pametno pomalo rekuperaje za skori nastavak rada u Gradskom vijeću i početak u županijskoj Skupštini, Split će u drugom krugu birati između Keruma i Opare, Zagreb između Bandića i ženskog Mrak-bandića, a općina Dugi Rat opet između Roglića (HDZ) i Vukovića (HDS), dok ih oboje već čeka nastavak rada (suradnje?) u općinskom vijeću, skoro identičnom prošlom sazivu..
Déjà vu?
Anđela, ima li nade za nas?
 

Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu

U petak, 26.05.2017. u prostorijama Franjevačkog klerikata u Splitu, održat će se međunarodni znanstveni skup na temu: "Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu“. Skup se održava u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te Teološkog fakulteta Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. u Krakovu. Iz programa skupa vidljivo je kako će biti riječi o širokom rasponu odgojih tema, pastoral i migracije; filozofija odgoja; odgoj za milosrđe; pokreti i zajednici u funkciji odgoja; uloga Pisma u odgoju; umjetnost kao put k Bogu; holistički pristup i vjerska pouka; odgoj za stid; odgoj za empatijsko roditeljstvo; discipliniranje djece; o nasilnom odgoju; biografskom učenju.. Na cjelodnevnom skupu nastupit će dvadeset i jedan predavač. Uz osmoricu predavača sa splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta nastupit će i predavači iz Zagreba, Ljubljane, Krakova, Tarnowa, Passaua i Beča. Posebnost ovog skupa jest što će se na sam dan održavanja skupa predstaviti i zbornik radova (na engleskom jeziku) koji će se tek prezentirati.
 
Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije mogao potrefiti nezgodniji dan od ponedjeljka za imenovanje svoje savjetnice Jasminke Buljan Culej novom voditeljicom kurikularne reforme. Nasljednica Borisa Jokića na čelu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme imenovana je, uz burne reakcije struke i zainteresirane javnosti, baš istog dana kada je Europska komisija preporučila Hrvatskoj da reformu školstva provede 'u skladu s izvornim ciljevima', upozoravajući pritom da je prvotna reforma revidirana, a njezina primjena znatno usporena. No tu ne staju kontroverze oko imenovanja novih članova ERS-a, piše tportal.
 
Na području u luci Krilo kojim tako "kvalitetno" upravlja Lučka uprava SDŽ nakon sanacije zgarišta postavljen je veliki kontejner kojeg je Lučka uprava naručila isključivo za potrebe naših brodara, ali zadnjih dana su u njemu uočene veće količine kućnog glomaznog otpada kojeg donose mještani, obavještava Inicijativa mještana općine Dugi Rat na popularnom Facebooku. Zakonom o gospodarenju otpadom predmetna lokacija kao i javne površine nisu namijenjene odlaganju glomaznog otpada mještana, a isti je predviđeno predati u reciklažna dvorišta/centre. Za područje Općine Dugi Rat i Grad Omiš mogućnost predaje i razvrstavanja po frakcijama vrši se u centru u Zakučcu - Peovica. Mole se mještani da glomazni otpad ne odlažu na portu u Krilu, u ili pored kontejnera, nego da ga dovedu i besplatno predaju u centru u Zakučcu gdje će biti razvrstan po frakcijama. Isto tako mole se brodari ukoliko je kontejner popunjen da zadrže svoj otpad dok se isti ne isprazni. Hvala!
 

Kupujmo hrvatsko

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj su egzistencije ljudi u mnogim ruralnim područjima. Kupnjom direktno od proizvođača pomažemo im da opstanu, jer izbjegavamo brojne posrednike, otkupljivače, trgovce. Poljoprivrednik odmah dobije novac, a kupac kvalitetan proizvod. Time jačamo ekonomiju i u konačnici svi imamo korist. Pomozite hrvatskoj ekonomiji - kupujte direktno od malih proizvođača.
 
Po konačnim rezultatima na lokalnim izborima 2017. u općini Dugi Rat u drugi krug izbora za načelnika ulaze Jerko Roglić (HDZ) i Domagoj Vuković (HDS). Roglić je zabilježio uvjerljivu prednost u glasovima pred vječnim oponentom Vukovićem kojemu se osvojenim glasovima sasvim primakla mlada nada Frane Pleić. U novom sazivu Općinskog vijeća najviše vijećnika ima HDZ - 4 vijećnika, 3 vijećnika ima NL Frane Pleića i HDS, 2 vijećnika ima SDP, a HSP, NL Romeo Tomaš i NL Karmen Licitar po jednog vijećnika.
Čestitamo Jerku Rogliću i Domagoju Vukoviću na ulasku u drugi krug, te čestitke svim našim novim vijećnicima te nezavisnim listama i strankama koje će imati svoje predstavnike u novom sazivu Općinskog vijeća naše općine. Posla neće falit, stoga večeras slavite i guštajte. Ostalima, više naklonosti birača i političke sreće drugi put! U nastavku su detaljni službeni rezultati lokalnih izbora.
 

O finacijskoj pismenosti za mlade

Financijska je pismenost jedan od preduvjeta društvenog napretka i stoga nikad nije prerano za edukaciju o financijskoj pismenosti. U Zagrebu se danas (23.05.) održava tribina o finacijskoj pismenosti za mlade i predstavljanje knjige "Priručnik za male ekonomiste". Na tribini će, uz autorice "Priručnika za male ekonomiste", Ružicu Brečić i Jelenu Filipović, profesorice s  Ekonomskog fakulteta, govoriti i predstavnici Raiffeisen Banke, Zrinka Živković-Matijević, Hrvatske narodne banke Petra Poldrugač, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja, učilišta Algebra Toni Milun te Naklade Ljevak Ivona Despot, održava u sklopu programa Miksano za male i mlade ona svojom temom i ozbiljnim pristupom nadilazi programske okvire i namijenjena je svima željnima dodatnih informacija o financijskom opismenjavanju kao zalogu bolje, sretnije i sigurnije budućnosti. Kako one osobne, tako i budućnosti društva u cjelini. Nakon tribine, u društvu najmlađih, održati će se Radionica za male poduzetnike, pa ako ste u Zagrebu... povirite s nasljednicima.
 

Mladen Bartulović ostaje na čelu Podstrane

I u Podstrani, baš kao i u Omišu, neće biti drugog kruga izbora za načelnika. Dosadašnji načelnik, Mladen Bartulović (HDZ) u nedjelju je na biralištima osvojio 58,95% glasova, a i njegova lista je dobila najveću podršku birača. Iza njega su ostali Gordana Božiković (HSP) sa 19,16% i Marin Bošnjak (nezavisni) s 15,12 posto. Na Zapadu ništa novo..
 

Najava: Shift konferencija 2017.

Codeanywhere Shift Conference 2017 održat će se od 1. do 2. lipnja 2017. u splitskom HNK. Očekuje se dolazak preko 1.500 domaćih i inozemnih gostiju. U dosadašnjih pet godina održavanja, Shift je ugostio predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Googlea, GitHuba, Dockera, Twitcha i mnogih drugih. Ove godine nas očekuje novih 20 govornika, svjetski poznatih IT stručnjaka. Na Shift 2017 dolaze: Christian Heilmann iz Microsofta iza kojeg je više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke; Jesper Noer osnivač BitBucketa – besplatnog web alata za dijeljenje programskog koda među članovima tima, i direktor Accenturea, jedne od najvećih tehnoloških konzultantskih tvrtki; Ike DeLorenza direktor je proizvoda Heroku platforme za mrežne aplikacije "u oblaku"; Una Kravets (na slici) iz DigitalOceana, jedne od najvećih poslužiteljskih tvrtki na svijetu, govoriti će o korisničkom sučelju, naprednom dizajnu i optimizaciji slike; Eduard Kunce voditelj je odjela programskog inženjerstva Skypea i stručnjak u provođenju agilnih metoda u svim aspektima tvrtke uključujući i development. Po prvi puta, u sklopu Shift konferencije održavat će se i praktične radionice. Kroz šesnaest workshopa, koji će biti organizirani paralelno s događanjima, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017.
 

Palma de Mijorka

Nema ušto se ne razumije naš Mijo Klarić. Popularni sumpetarski stručnjak za uređenje grmića ne boji se dubina, a bome ni visina! Kad treba podšišati i očistiti dugoratske palme, eto ti našeg Mije začas u vatrogasnoj "košari" na par metara nadmorske visine, s škarama spremnim na gotovs.. Za 15-ak minuta palma je dobila novu, moderniju frizuru, a stare vlasi, stare grane s poda će počisti ekipa, a onda će podšišati i susjed(n)u. Palmu. Zabilježih ovo u prolazu dugoratskom rivom ranog ovotjednog radnog jutra, u prolazu između kamiončića, još bunovan od slatkog, ali očito prekratkog sna, hrleći po stimulans u vidu prve jutarnje kave na plaži s pogledom od milijun dolara.. I tako dok ja tek planiram svoj radni dan, meštar Mijo je već napravio par frizura..