S ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, Ministarstvo turizma je objavilo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava. Odlukom su odobrena sredstva za sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti 20 mil.kn za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre. Nažalost, među njima nije niti jedan projekt Općine Dugi Rat. Susjedi su napravili bolje projekte ili imali više khm.. sreće. Općina Podstrana tako je dobila pola mil.kn za projekt izgradnje plaže od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac, a grad Omiš 400 tis.kn za projekt uređenja plaže Brzet. Čestitamo susjedima, a nama i našim općinarima više khm.. sreće drugi put.. Valjda će se dogodine naći koja turistička kuna i za finaciranje nastavka izgradnje šetnice uz more kroz općinu Dugi Rat.
 
Prvo se prije mjesec dana dogodio susret u Pazinu. Zatim se ovoga tjedna utvrdio formalni okvir za suradnju u Amsterdamu. A potom se, kao nastavak prvog čina okupljanja liberalnih stranaka u Hrvatskoj, u subotu u Zagrebu održao Liberalni forum na temu “Kako do slobodnoga društva i pravedne države” na kojemu su GLAS, Pametno i IDS odlučili udariti temelje političkoj platformi koja je najavila iz korijena promijeniti i Hrvatsku, i njezino društvo. Nakon Zagreba, liberalna trojka uskoro bi se trebala naći i u Splitu, na skupu na kojemu bi se mogli idućem Liberalnom forumu. - Slažemo se da Hrvatska ide u krivom smjeru i želimo graditi političku snagu koja to želi promijeniti. Želimo modernu, građansku, otvorenu i tolerantnu državu, i zato ćemo nastojati okrenuti Hrvatsku ka budućnosti. S novim idejama i novim ljudima, jer potrebne promjene ne mogu napraviti oni koji su doveli Hrvatsku na rub siromaštva - ustvrdila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je daje njihov cilj “zaustaviti postupak klizanja unatrag i biti brana od rastućeg populizma i konzervativizma”, piše Slobodna Dalmacija.
 

Čemu se možemo nadati u 2018.?

Kad će napokon i te strukturne reforme? Državni proračun za 2018., friško usvojen u Hrvatskom saboru, ne predviđa nijednu jedinu jaču strukturnu reformu, a jedini kakav takav reformski kontinuitet ogleda se u nastavku provođenja akcijskog plana sustavnog rezanja troškova gospodarstvu koji provodi i gura Ministarstvo gospodarstva. No, i taj plan suočava se s nizom “otpornika”, pa i u samoj vladajućoj koaliciji, jer su interesi grupa koje su na razne načine privilegirane na tržištu, na štetu potrošača, a bez doprinosa za njihovu sigurnost, i dalje iznimno jake. Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećeni građani i poduzetnici u iznosu od 2,5 milijardi kuna početkom 2017., rezanje administrativnih troškova trebalo bi u dužem razdoblju rezultirati s 1,5 milijardi kuna ušteda i dodatnim smanjivanjem neporeznih nameta, a sve to donosi jeftinije i jednostavnije poslovanje tvrtkama i građanima u svakodnevnom “dodiru” s javnim službama i privatnim profesijama, piše Frenki Laušić u izvrsnom članku u prilogu "Spektar" Slobodne Dalmacije. Pročitajte ga u subotnje izdanju Slobode..
 

Adventsko druženje Humanitarne udruge Talaja

U nedjelju, 10.12. (u subotu zove ružno vrime) družimo se od podne (a i prije) u predblagdanskom raspoloženju na otvorenom, na travnjaku u Dugom Ratu, uz Adventsku kućicu, tik do šetnice uz more, pa dokle izduramo.. Bit će svega, pisme, ića, pića, ćakule, (d)ruženja, najavljuju organizatori iz Humanitarne udruge "Talaja" Dugi Rat. Dođite u nedjelju na dnevni đir do Adventske kućice u Dugom Ratu.. Biće van lipo..
 

Advent u Dućama

Zajednica mladih Duća, Društvo prijatelja Hajduka i Župa sv. Ante Duće vas pozivaju na adventsko druženje u subotu, 16.12.2017 od 18 sati ispred župne kuće u u Duće-Vavlju, uz mnogo dobre atmosfere, još bolje domaće spize vrijednih dućkih žena i muževa, a sve uz obilje veselja i božićne glazbe. - Sve vas rado očekujemo u župnom dvoru crkve sv. Ante i Gospe od snijega! - poručuju Dućani. Lani, a i prošlih godina, takoreći nije bilo familije u Dućama koja nije sudjelovala u pripremi i realizaciji ove fešte! Cure i domaćice su ispekle i donijele kolače, muževi se uhvatili pripreme nešto "konkretnije" blagdanske spize, pri čemu su značajan obol dali i lokalni ugostitelji, a momci, mladi i oni koji se tako osjećaju pobrinuli su se da se sve održi kako dolikuje i mjestu i prigodi. Zajedništvo je to u Dućama o kojem se glas već pronio nadleko... a bit će sve opet tako i ove godine! Na bogatom meniju je, poručuju marljivi organizatori, fažol, gulaš, tripice, bakalar, kuhane kobasice, roštilj, palačinke, fritule, kolači, slastice, kuhano vino, pivo i druga pića.. Vidimo se u subotu na Dućama.
 

Zapaljena druga adventska svijeća

U Dugom Ratu na trgu svetog Josipa, ispred župne crkve Sv. Josipa upaljena je druga adventska svijeća na velikom adventskom vijencu omotanog oko čestice javne zelene površine. Ovaj put svijetlo je izdržalo, barem dosad, nalete vandala. I tako se Dugi Rat priprema za doček Krista i radosne vijesti. Uz liturgijska slavlja advent je i vrijeme dobrih želja, dobre volje i topline, koje nadamo se neće nedostajati idućih dana. Stoga svratimo već danas, na svetu nedjelju,  na dugoratsku rivu i družimo se pored Adventske kućice s sumještanima i članovima Humanitarne udruge "Talaja". Svojim dobrovoljnim prilogom donesimo radost i ohrabrenje štićenicima udruge te širimo dalje mir, ljubav i dobro.
 

Život u koloni

Slali smo im autiće, razglednice, slikavali se usrid noći isprid "jureće" 60-ke, dilili vodu turisticama u koloni, vlakićem "oslobađali" Omiš (i Dugi Rat), ¸dozvali predsjednicu na kavu u Omiš, marendavali i žrtvovali se za BCTO, i uvik je ministar, dežurno prometalo smetalo, rekao "počinje gradnja još u mom mandatu".. Bojim se da nam nema neke koristi od prosvjeda, a nažalost niti Okruglog stola, jer šta nam "stručnjaci" mogu reć osim "počinjemo najesen.." ili "krećemo odmah nakon što izgradimo Pelješki most".. ili pak čekamo "samo da ministrica Žalac osigura EU sredstva, pa ćemo vam izgraditi i luku na Krilu, za žuntu..". Umrit ću ti, jadan ti sam, mlad i zelen, a neću se uz čvor Dugi Rat (ili Krilo) nikad ponosno s malom popet na brzu cestu Omiš-Split i ubaciti u četvrtu.. A da okrenemo pilu naopako? A da pomognemo našoj mladoj partitokraciji? A da se sami organiziramo? Pokrenemo "megauspješnu" crowdfunding kampanju za kupovinu "svog metra brze ceste"? A da počnemo rudariti bitcoine (sad je, kažu, najbolje vrijeme) u onom omiškom tunelu koji ne vodi nigdje? Još..

Svašta mi pada na pamet u koloni.
 

Obljetnica smrti Franje Tuđmana

10. prosinca se navršava osamnaest godina od smrti prvog Hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je napokon, nakon dugih stoljeća, izborila svoju nezavisnost i samostalnost. I 18 godina poslije većina žitelja RH ima miješane osjećaje vezane uz prvog predsjednika. Kao političar, gledaju li se postignuća, bio je vrlo uspješan, a među velikim dijelom javnosti i iznimno popularan. No napravio je i nejverojatno krupne, a u slučaju politike prema BiH i tragične pogreške. Kritičari mu zamjeraju autoritarnost i tajkunizaciju države od čega se još nismo oporavili, no stvaranje Hrvatske kao samostalne države u Domovinskom ratu, u vrijeme sasvim nenaklonjeno borbi za neovisnost, kada su iz svijeta dolazili pritisci da se bivša država održi, zaista je njegov najveći uspjeh. Neka mu je laka hrvatska zemlja.
 
Od Nove godine zanemarivanje starih i nemoćnih članova obitelji, kao posebno ranjivu skupinu u novom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, će se prekršajno kažnjavati. Najmanja kazna bit će od 10 tisuća kuna do 45 dana zatvora. – Obitelj treba biti ta koja će brinuti i usmjeravati, a ne potpuno napustiti starije članove. Mi imamo razvijene institucionalne usluge ne samo kroz državne i županijske domove nego kroz obiteljske domove. Širimo centre za pružanje usluga u zajednici. Važno nam je da oni budu dostupni i u onim sredinama koja nisu u gradovima nego u ruralnim sredinama. – kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. U Hrvatskoj je danas oko 18 posto stanovništva starije od 65 godina. Za starije nije odgovorna samo obitelji, odgovorne su i institucije države, a iako se obitelj mora skrbiti za stare i nemoćne članove, država je ta koja to mora i osigurati. Problema ima. Na mjesto u domu za starije čeka se godinama, privatni domovi su skupi, a starije osobe susreću se i sa zanemarivanjem, žive u lošim uvjetima, a nerijetko su izloženi i nasilju u obitelji, što im je često vrlo teško priznati djelatnicima centra za socijalnu skrb.
 

Cetinska krajina: Narod neće popiti vaš otrov

Unatoč nevremenu, jučer je sinjska Pijaca bila prepuna građana Sinja i Cetinske krajine, ali i pristiglih iz Splita i drugih gradova iz Dalmacije koji su se odazvali pozivu građanske inicijative “Ne daj se, Cetino!” na prosvjed protiv izgradnje kombinirane kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) na Perući. Skup je organiziran kao posljednje mirno okupljanje građana uoči u utorak najavljenog zasjedanja Savjetodavnog stručnog povjerenstva na kojem se odlučuje o (ne)prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš KKPE Peruća. Ako bi povjerenstvo studiji dalo prolaznu ocjenu, investitori više ne bi imali nikakvih administrativnih barijera za lokacijsku i građevinsku dozvolu i gradnju. - Apeliramo na prikrivene suce: zaustavite ovaj projekt i nemojte osuditi ovaj narod da još jednom nedužan pije otrov nepravedne presude -jer ga ovaj narod više ni neće popiti! - zaključio je Mislav Cvitković, doktorand fizike, kao predstavnik desetak znanstvenika i stručnjaka koji argumentirano podržavaju protivnike izgradnje elektrane, piše Toni Paštar na stranicama Slobodne Dalmacije.
 
Stipendije za najugroženiju skupinu studenata ove su godine udvostručene. Ukupno deset tisuća studenata iz socijalnih kategorija ove je akademske 2017./2018. godine ostvarilo pravo na državnu stipendiju u mjesečnom iznosu od 1200 kuna, koja će se isplaćivati tijekom devet mjeseci. Rang-ljestvicu dobitnika koji su zadovoljili sve uvjete i ostvarili to pravo, Ministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je na svojim internetskim stranicama u petak. - Ove akademske godine dodijelit ćemo deset tisuća stipendija za najugroženije, čime omogućavamo puno širi, bolji pristup visokom obrazovanju. Time ćemo zadovoljiti više od 90 posto svih potreba za tim stipendijama u Hrvatskoj, što jasno dokazuje socijalnu osjetljivost Vlade RH - poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 

Usvojen Lex Šerif

Hrvatski sabor jučer je većinom glasova izmijenio Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za dio javnosti i oporbu "lex šerif", te donio zakon koji na drukčiji način uređuje financiranje općina, gradova i županija. Izmjenama Zakona, koje su dobile podršku 78 zastupnika, redefiniran je institut istodobnog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika i župana kod nedonošenja proračuna, a taj se institut razdvaja u dva koraka. Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača. Određivanje vijećničkih naknada prepušteno je predstavničkim tijelima.
 

Kako do slobodnoga društva i pravne države?

Stranka Pametno ovog vikenda sudjeluje na Liberalnom forumu u Zagrebu, pod nazivom 'Kako do slobodnoga društva i pravne države?'. Na Forumu, uz Pametno sudjeluju predstavnici IDS-a, GLAS-a i MEP-a (IDS/ALDE) te panelisti Josip Budimir, Ivan Koprić i Goran Vojković. Tim je povodom Marijana Puljak, predsjednica Pametno izjavila: - Stranka Pametno želi jednu potpuno novu Hrvatsku, modernu i otvorenu zemlju potpuno integriranu u Europu, zemlju iz koje djeca neće bježati, koja gleda i živi budućnost. Jedan od najvećih problema naše zemlje je klijentelizam i poruka koja se njime šalje, a to je da je važnije biti pripadnik stranke nego imati znanje i sposobnost. Upravo zbog toga nam mladi napuštaju zemlju. Taj problem neće riješiti stranke koje su na dovele na začelje Europe nego jedna potpuno nova politička snaga. Tu snagu smo mi spremni graditi s novim i svježim idejama i s novim ljudima. Pozivamo sve građane kojima je stalo do ove zemlje, da nam se pridruže.
 
Stanovnici Splita i okolice te Poljica i omiškog područja muku muče s prometnim gužvama tijekom turističke sezone, a čini se da nisu mirni ni u zimskim mjesecima. Naime, zbog radova na širenju raskrižja na Jadranskoj magistrali duž Podstrane, izgradnje dodatnog traka za skretanje u naselja i autobusnih stajališta, prouzrokovane su nove gužve na koje vozači i njihovi suputnici moraju računati prije sjedanja za upravljač. Proteklih dana kolona je sezala od izlaza iz Splita pa sve do Strožanca. Tako bi svi oni koji iz tog smjera putuju na posao trebali krenuti puno ranije od uobičajenog, jer je jučer vožnja od Dugog Rata do Splita, duga 21 kilometar, potrajala više od 75 minuta, umjesto uobičajenih pola sata, piše Slobodna Dalmacija.
 
Hrvatska je ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu prema uglednom vodiču najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta Flos Olei za 2018. u konkurenciji maslinarskih "velesila" kakve su Španjolska i Italija. - Hrvatska ima dobar proizvod, samo ga je potrebno plasirati na dobro mjesto. Očito da su se ovaj trud i investicije u znanje i tehnologiju maslinarstva pokazali uspješnim pa se danas zapravo možemo slobodno nositi s bilo kime na svijetu. Ovo je najreferentnije mjesto gdje se razgovara među profesionalcima u toj grani - od proizvođača do distributera. Istra je dobrih devet godina u ovom vodiču druga najbolja regija u maslinovom ulju na svijetu, a zadnje tri godine smo najbolja regija na svijetu s najvećim brojem maslinara koji su uvršteni u ovaj vodič. To govori i o premoći Istre jer je nakon Toskane druga najbolja regija u svijetu po maslinovim uljima - ističe s ponosom Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice.