"Uloga obitelji u prevenciji pojave rizičnih ponašanja" naziv je predavanja koje će u osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju u utorak, 22.studenog 2016. s početkom u 18 sati održati Katarina Čolak Jurić, prof.psihologije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split, Službe za mentalno zdravlje. Eto prilike da se roditelji i svi zainteresirani još malo upoznaju sa načinima prevencije pojave rizičnih ponašanja kod djece.
 
Naši najmlađi sumještani, djeca iz dugoratskog vrtića, članovi odgojne skupine "Nanari", Tratinčice" i Ježinci" iz Dječjeg vrtića "Dugi Rat" u pratnji svojih lipih teta koje su ih pripremile na temu odgovornog postupanja otpadom u petak su bili na terenskoj (eko)edukaciji. Mobilno reciklažno dvorište koje je bilo smješteno na parkingu samačkog hotela tom je prigodom otvoreno i kroz njega su prošetali znatiželjni mališani te se upoznali sa tehnologijom koja se krije unutar ovog "dvorišta". Prije razgledavanja predstavnici našeg komunalnog poduzeća Peovica približili su im motive razdvajanja, oporabe i ponovne uporabe korisnih sirovina te su im podijeljeni edukativni letci, jer o odgovornom postupanju otpadom treba učiti od malena. U interaktivnoj komunikaciji utvdili smo osnove postupanja otpadom, poćirili količine prikupljenih istrošenih tonera, ljekova, plastične i metalne ambalaže, stakla, tekstila, sitnog e-otpada, baterija i naravno - slikavali smo se. Ovog tjedna Mobilno reciklažno dvorište je u prostoru pokraj osnovne škole Jesenice na Oriju te ćemo ga ekipa iz Peovice na sličan način približiti i našim školarcima.
 
U Splitu je sredinom listopada 2016. godine održana Državna izviđačka olimpijada Saveza izviđača Hrvatske u organizaciji Splitskog skautskog zbora. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa iz Dugog Rata, Omiša, Splita, Trogira, Kutine i Zagreba. Olimpijada je održana u okviru Zborovanja izviđača Dalmacije na kojoj je sudjelovalo oko 250 izviđača. U Parku mladeži na lokalitetu zvanom Turska kula koji su protekle godine volonteri Splita (među kojima su bile i izviđačke udruge) očistili od  makije i smeća,  podignuti je pravi izviđački logor. Vrijeme nas nije mazilo ali "i uz prkos kiši, vjetru, oluji…" natjecanje je uspješno održano. Dugoratski izviđači bili su najbolji u orijentaciji, treći u postavljanju šatora, drugi u signalizaciji, nešto slabije pale vatru, valjda u "strahu" od naših vatrogasaca, a u ukupnom poretku su bili treći. Na kraju bi posebno pohvalili sve ekipe za primjereno izviđačko ponašanje, fair-play i međusobno druženje.
 

Zborovanje izviđača Dalmacije 2016. u Splitu

Zborovanje izviđača Dalmacije akcija je koja okuplja izviđače svih dobi s područja Splita, Dugog Rata, Omiša i Trogira. Akcija će se održati ovog vikenda, 15. i 16. listopada na Turskoj kuli u Splitu, a organizira je Splitski skautski zbor - gradski savez izviđača Splita. Cilj akcije je u prirodi i pozitivnom okruženju, sa svojim vršnjacima, steći nova znanja i vještine, upoznati nove prijatelje te provesti vikend pun avanture u prirodi na svježem zraku. Sudionike čekaju edukativno-zabavne radionice s temom putovanja oko svijeta te ih očekuje mnogo zanimljivih aktivnosti, igara, pjesama, priča..
 

Zaklada 'Hrvatska za djecu' poziva

Zaklada "Hrvatska za djecu" objavila je Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata usmjerenih na dobrobit djece i mladih i podršku istima kroz različite sadržaje koji su od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj. Prijaviti se mogu organizacije civilnog društva koje su osnovane sa svrhom promicanja obiteljskih vrijednosti i osnaživanja obitelji, pravne osobe osnovane za obavljanje kulturnih, obrazovnih, sportskih, rekreacijskih i sličnih djelatnosti, javne ustanove, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2016.
 

Završeni upisi djece u vrtić i jaslice

Upis djece u vrtić/jaslice za pedagošku godinu 2016./2017.godinu je završio. Rezultate upisa možete pronaći ovdje (a tu su navedeni i termini sastanka roditelja u vrtiću). Roditelji upisanog djeteta/djece dužni su donijeti liječničko uvjerenje za djecu prvog dana dolaska u vrtić/jaslice.
 

U tijeku su upisi djece u dječji vrtić i jaslice

Upis djece u dječji vrtić i jaslice za pedagošku godinu 2016. / 2017.godinu, vršit će se od 4. travnja 2016.g. do 15. travnja 2016.g. u Dječjem vrtiću u Dugom Ratu, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.00h do 14.00h a utorkom i četvrtkom od 12.00h do 18.00 h. Roditelj odnosno skrbnik podnosi zahtjev za upis djeteta u određeni program Dječjeg vrtića. Uz Zahtjev za upis djeteta prilaže se cijeli niz dokumenta koji je naveden u nastavku članka. Rezultati upisa će biti objavljeni najkasnije 15 dana od prestanka upisnog roka, a bit će objavljeni na oglasnim pločama Vrtića i na internet stranici vrtića. Zahtjeve za upis u vrtić/jaslice možete preuzeti u Vrtiću ili na internet stranici vrtića. Prilikom upisa u vrtić ne zaboravite sa sobom povesti i dijete..
 

Predavanje: Male tajne roditeljstva - neposlušna djeca

Dječje “cendranje” te borba da dobiju što žele, prkos, “neću” i slično nije povezano samo s dobi od dvije godine, već traje i puno duže. Sve su to sastavni djelovi normalnog razvoja djece, posebice u segmentu emocija. Kod neke djece su ta ponašanja izraženija zbog njihovog “težeg” temperamenta, no sva djeca prolaze kroz tu fazu koja je često vrlo teška i iscrpljujuća za roditelje. Ako vas često muči djetetovo ponašanje i njegov otpor prema svemu što s njim pokušavate dogovoriti, poslušajte savjete psihologinje kako mu pristupiti i uspostaviti zajednički jezik. Sve to i više možete sazanti u predavanju "Male tajne roditeljstva - Neposlušna djeca" koje će psiholog Neda Pleić održati u ponedjeljak, 15. veljače 2016. s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Split, ulica Slobode 2.
 

GDCK Omiš provela radionice za djecu 'Sigurnost na vodi'

Gradsko društvo Crvenog križa Omiš u suradnji sa Službom za spašavanje života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa organizirali su i proveli radionice "Kodovi sigurnosti na vodi" u sklopu projekta "Sigurnost na vodi". Projekt „Sigurnost na vodi“ je kampanja Spasilačke službe s ciljem prevencije utapanja putem podizanja svijesti predškolske djece kroz radionicu "Kodovi sigurnosti na vodi" i rizicima povezanim s vodom. Projekt je realiziran u suradnji s Dječjim vrtićom Omiš obuhvativši sve vrtićke grupe na području grada Omiša, Gata, Tugara, Kostanja i Blata n/c. Radionice su provedene u prostorima dječjih vrtića u trajanju od 45 minuta, uz prisustvo odgojiteljica. Sudjelovalo je 300 djece u dobi od 3 do 7 godina. Djeca su imala priliku naučiti što radi Spasilačka služba na vodi, kako prepoznati spasioca, koje kompetencije mora imati dobar spasilac te kako izgleda spasilačka oprema. Djeci najzanimljiviji dio radionice bio je upravo kreativni dio tj. demonstracija i korištenje opreme za spašavanje kao i upoznavanje sa biljnim i životinjskim svijetom. Na kraju radionice sva su djeca dobila edukativni letak "Kodeks sigurnosti na vodi“ i igračku (spasilačka plutača) čime su potaknuta da svoja saznanja prenesu prijateljima i članovima obitelji.
 

Sv.Nikola u posjetu dječjem vrtiću

Nije trebalo dugo nagovarati Sv.Nikolu da svrati u dječji vrtić u Dugom Ratu. Djeca su nam i ove godine bila dobra pa je sveti Nikola i mališima i velišima donio punu vreću poklona i nove igračke..
 
Završeno je zaprimanje prijava za upis djece u vrtić/jaslice za pedagošku godinu 2015./2016. Poznati su i rezultati, odnosno popis djece koja su upisana u dugoratski (i kriljanski) vrtić / jaslice. Popis upisanih možete pronaći ovdje. Roditelji upisane djece dužni su donijeti liječničko uvjerenje za dijete-djecu prvog dana dolaska u dječji vrtić/jaslice. Prilikom upisa obvezno je povesti dijete koje upisujete u vrtić/jaslice!
 

Dječja olimpijada u Omišu

Gradski stadion Anđelko Marušić- Ferata u Omišu bio je u utorak poslijepodne domaćin dječje olimpijade, točnije 10. olimpijskog festivala Dječjeg vrtića Omiš. Natjecanje je organizirano u sklopu 14.olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske. Sudjelovali su dječaci i djevojčice predškolskog uzrasta iz omiških vrtića- njih ukupno 168, a bili su podijeljeni u četiri ekipe- Gusari s Cetine, Pčelica, Mali hajduci i Poljička dica. Sve se odvijalo kao na pravoj olimpijadi- svirala se himna, podignuta je olimpijska zastava, zapaljena je olimpijska baklja.. Program je započeo u 17 sati, a djecu su bodrili roditelji i brojna rodbina. Djeca su se natjecala u ukupno pet kategorija- trčanje na 50 metara, štafeta 4x25 metara, bacanje loptice u dalj, skok u dalj te mali nogomet.
 

Adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji!

- Današnja djeca vole luksuz, imaju loše manire, jedu hlapljivo, suprotstavljaju se, upadaju u riječ, ugnjetavaju učitelje - tekst je koji potvrđuje svevremeni problem odrastanja i ponašanja u adolescenciji, jer iako zvuči suvremeno, pripisuje se Sokratu, i star je nešto više od dvije tisuće godina. Stoga, ne čudi, što je veliko zanimanje izazvalo predavanje “Zašto gubimo mlade” doc.dr. Tomislava Franića, psihijatra splitskog KBC-a, koje je u srijedu poslijepodne održao u sklopu aktivističkog festivala VIDIK u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. - Odmah, ovdje, sada - imperativ je adolescenata, kojemu roditelji i odgajatelji teško staju na kraj. Stoga, jedno od najčešćih pojava su burne svađe s roditeljima ...
 

Upisi djece u dječji vrtić ili jaslice

Upis djece u vrtić/jaslice za pedagošku godinu 2015./2016. godinu, vršit će se od 1. travnja do 17. travnja 2015. godine u uredu stručne službe Dječjeg vrtića u Dugom Ratu, Drage Ivaniševića 6 i to ponedjeljkom i petkom od 08.00 h do 14.00 h, a utorkom i četvrtkom od 12.00 h do 18.00 h. Roditelj odnosno skrbnik podnosi zahtjev za upis djeteta u određeni program dječjeg vrtića, Uz zahtjev za upis djeteta roditelj/skrbnik prilažu dokumente navedene u nastavku teksta. Upisi za Dječji vrtić u Krilu Jesenice također se vrše u Vrtiću u Dugom Ratu. Rezultati upisa bit će objavljeni najkasnije 15 dana od prestanka upisnog roka, a biti će objavljeni na oglasnim pločama vrtića i na našoj web stranici: www.vrtic-dugi-rat.hr
 

Dokle teorija 'i mene su tukli, pa šta mi fali..'

Prije nekoliko dana mogli smo u tisku pročitati doista zabrinjavajuće rezultate velikog istraživanja koje je provela Udruga "Korak po korak", na šest tisuća ispitanika. Svaki osmi roditelj tuče svoje 3-godišnje dijete, svaki dvadeseti tuče šestomjesečnu bebu; čak 41 posto djece i mladih između 11 i 16 godina jednom tjedno dobije udarac ili pljusku. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest podatak da 17 posto mladih kaže da će, kad postanu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu nad svojom djecom. Nažalost, s više odgovornosti se neki odnose prema kućnom ljubimcu nego prema djetetu. Kada su djeca u pitanju, mnogi misle da svatko zna i može biti roditelj, da se tu nema što učiti...