Malo navalno na leasing

Općina Dugi Rat i DVD "Dalmacija" Dugi Rat potpisali su sporazum sa Županijom Splitsko-dalmatinskom o nabavi malog vatrogasnog navalnog vozila za intervencije u urbanim sredinama i prometnim nezgodama. Procjenjena vrijednost vozila je cca 1.41 mil.kuna od kojih će županija sufinancirati samo 20% iznosa (cca 280.000 kuna), a ostatak od cca 1.125.000 kuna Općina Dugi Rat putem leasinga. Našim vatrogascima želimo što manje intervencija i da ih novo vozilo što bolje vjerno služi.
 
Dva dana nakon velikog požara u Lokvi Rogoznici, Mimicama, u kojem je izgorjelo 100 hektara i u kojem su izgorjela dva vozila DVD-a Omiš, iz Vlade su brzo reagirali i već danas su DVD-u Omiš na privremeno korištenje dali dvije cisterne do 30. rujna, a Omišani se nadaju da će barem jedno od ovih vozila ostati na trajno korištenje u DVD-u Omiš. Zapovjednik DVD-a Višeslav Pešić zahvalio se svima koji su zaslužni da su cisterne brzo stigle u Omiš. Događaju su u omiškom DVD-u jutros nazočili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Dražen Glavina, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić i omiški vatrogasci, piše u vatrogasne teme odlično upućene kolege s portala DalmacijaDanas. Gradonačelnik Omiša, Ivo Tomasović, pohvalio je sve zemaljske i zračne snage koje su zaslužne za tako brzo i efikasno gašenje prekjučerašnje požara.
– Nažalost, izgubili smo dva vozila, no srećom nije bilo ljudskih žrtava i to je najvažnije. Materijalna šteta se uvijek da nadoknaditi. Taj dan su na požaru s nama bili župan, gospodin Glavina i gospodin Sanader, a navečer je stigao potpredsjednik Vlade g. Krstičević koji je promptno reagirao i obećao da će hitno iz robnih zaliha poslati dva vozila jer bez njih DVD Omiš više nije operativan. Dva vozila su izgorjela, a radit ćemo na tome da jedno vozilo dobijemo za stalno, a drugo, polovno, vozilo ćemo nastojati nabaviti uz pomoć Županije – rekao je Tomasović.
 

Ugašen požar kod Lokve Rogoznice

Subota je donijela najopasniji požar dosadašnjeg tijeka požarne sezone u Dalmaciji. U požaru koji je buknuo jučer u 13:45 sati kod Lokve Rogoznice opožareno je oko 100 hektara borove šume i niskog raslinja, a uništene su i dvije cisterne DVD Omiš. Srećom nitko nije stradao. Vatra se u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća. U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasnih postrojbi, 182 vatrogasca, 47 vozila te 50 gasitelja HV NOS koji su na požarištu ostali tijekom noći. Jutros je izvršena izmjena gasitelja, a ponovno su angažirane i zračne snage koje rade na sanaciji rubnih dijelova zgarišta, kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala. Situacija na cijelom požarištu sada je mirna i stabilna iako su još vidljiva pojedinačna izdimljavanja.
 

Požar u Lokvi Rogoznici

U subotu, oko 14 sati planuo je požar u Lokvi Rogoznici, predio Ivašnjak. Zbog vjetra požar se širi smjerom istok-zapad, a vatrogasci ga pokušavaju obuzdati. Na teren su izašli vatrogasci s omiškog područja, a više informacija će se znati uskoro. Ako se požar nastavi širiti očekuje se podizanje vatrogasaca sa splitskog i makarskog područja.
 

Županijska nagrada DVD Dalmacija Dugi Rat

Na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije održanoj u utorak, a koju su obilježile prometne teme, poglavito status projekt izgradnje brze ceste Split - Omiš kojeg je vijećnicima izložio Goran Puž iz Hrvatskih cesta, te prosvjed građanske inicijative za brzu cestu Split - Omiš, donesene su i Odluke o dodjeli nagrada za poseban doprinos županiji. Među nagrađenima je i naše Dobrovoljno vatrogasno društvo "Dalmacija" Dugi Rat koje je ove godine (i na požarištu poviše Dugog Rata) proslavilo 80 godina postojanja društva. DVD "Dalmacija" Dugi Rat nagrađen je zbog brojnih doprinosa Splitsko-dalmatinskoj županiji, ne samo kroz vatrogasni, već i kroz humanitarni, odgojni i kulturni rad.
– Zahvaljujemo se za preporuku i to je stvarno veliko priznanje za humanitarni rad svih naših članova. Jako nam puno znači ta nagrada. – kazao je Frane Marčić, predsjednik DVD Dalmacija Dugi Rat.
– Drago nam je da je Županija prepoznala naš kvalitetan rad kroz ovih 80 godina. Sve članove Društva u ovom poslu vuče samo čisti altruizam i nadam se da će tako biti i dalje. Jednom kad odemo mi stariji da će doći novi mladi ljudi koji će Društvo voditi u istom smjeru, u smjeru brige za ljudske živote i imovinu – rekao je Pavao Tomić, zapovjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat.
Pročitajte više na portalu Dalmacija Danas. Vatrogasac Rade zna iz prve ruke sve o vatrogasnim temama u Dalmaciji.
 

Navijajte pametno

Dragi naši sumještani, s obzirom na sva lijepa događanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a i za željeni nastavak istih u nedjelju, dugoratski vatrogasci Vas mole da ne ispaljujete signalne rakete i da se suzdržite od upotrebe pirotehničkih sredstava. Pa i onih "bezopasnih". Samo jedna iskra je dovoljna da vatrogasne sirene prekinu vašu (i njihovu) ugodnu večer. Nedavno, u lijepoj večeri kada se slavilo prvih 80 godina DVD Dalmacija Dugi Rat, upravo to se dogodilo... Samo jedan trenutak nepažnje ili mladenačke gluposti dovoljan je da unesreći Vas i/ili vaše bližnje. Nedavno, u prekrasnoj večeri, kada smo slavili pobijedu u četvrt-finalu nad Rusijom, upravo to se dogodilo.. Ne ponovilo se. I ne, Hrvatska ne smije gorjeti! Mislimo, doslovno. A ako Vam u njedrima već gori ludo srce "vatreno", barenko ne isključujte mozak - navijajte pametno!

Ukoliko ipak dođe do požara, odmah zovite vatrogasce na 193.
 
DVD "Dalmacija" Dugi Rat u subotu je nizom događanja svečano finiširalo proslavu 80-og rođendana društva. Čestitamo našim vatrogascima, nekadašnjim i sadašnjim članovima društva ovu značajnu obljetnicu!
Nakon popodnevnog mimohoda dugoračkim ulicama naših vatrogasaca, praćenih orkestrom Hrvatskog katoličkog glazbenog društva iz Podstrane, svojim kolegama i prijateljima, vatrogascima iz Grafenrheinfelda (Njemačka), Semriacha (Austrija), Slovenije, te susjedima iz Omiša, Podstrane, Splita; nakon svete mise u crkvi Sv. Josipa održane za sve poginule i preminule članove društva te polaganja vijenaca ispred spomenika na trgu Sv. Josipa, središnji dio proslave ove velike obljetnice naših vatrogasaca i našeg malog mista, Svečana sjednica društva, uz nazočnost brojnih članova vatrogasnog društva, njihovih prijatelja i kolega te izaslanika i predstavnika svijeta vatrogastva, održana je u toplini nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugi Rat.
Prvih 80 godina vatrogastva u Dugom Ratu slavilo se posljednjih mjesec i pol dana kroz niz raznih vatrogasnih, sportskih i društvenih događanja, a svečana sjednica u dugoratskom kinu je bila samo završni događaj ove proslave.
Skupštinom je moderirao Gracijano Kalebić, a na njoj su se uz govor Frane Marčića, predsjednika društva skupu obratili i Pavao Tomić, zapovjednik društva, Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, Dražen Glavina, "kontroverzni" zapovjednik dalmatinskih vatrogasaca, županov izaslanik za društvene djelatnosti te Drago Gabrić ispred legendi našeg vatrogasnog društva koji je zahvalio i za dobijena priznanja koja su podjeljena zaslužnim vatrogascima na skupštini.
Naglasimo da su skupštini i subotnjoj završnici rođendanske fešte naših vatrogasaca prisustvovali i njihove kolege i prijatelji iz Grafenrheinfelda (Njemačka), Semriacha (Austrija), Slovenije, te susjednih vatrogasnih društava, kojima se do govora g. Jonjića nitko s pozornice nije ni kurtoazno obratio na njihovom jeziku, a koji su vatrogasnu feštu i druženje nastavili zajedno s svojim domaćinima uz domjenak u atriju naše osnovne škole na Oriju do duboko u noć. Skupštinu su folklornom točkom uveličali članovi orkestra i ansambla KUD "DALMACIJA" Dugi Rat.
Nećemo sad kvariti ovu lijepu vatrogasnu rođendansku idilu, no valja nam i u ovoj prigodi barem ovlaš spomenuti i ponajveći problem naših vatrogasaca, a to su njihove prostorije i tužan status projekta izgradnje novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu.
 
Uoči središnjeg dana proslave 80 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, uoči subotnjeg svečanog mimohoda vatrogasaca kroz Dugi Rat te Svečane sjednica društva u kinu "Dalmacija", dok su dugoratski vatrogasci kao dobri domaćini dočekivali svoje prijatelje i kolege iz Grafenrheinfelda (Njemačka), Semriacha (Austrija), Slovenije,.. oglasila se vatrogasna sirena. Gori poviše Dugog Rata! Ne, nije pokazna vježba nego požar. Vatra je oko 22.30 zahvatila šumu na brdu iznad naseljenog dijela Dugog Rata - Zagrad. Uzok požaru je prema riječima očevidaca najvjerojatnije raketa ispaljena desetak minuta prije nego je planuo požar. Na požarište su odmah izašli vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat kojima je gašenje otežavalo jugo. Dugoračkim vatrogascima odmah su u pomoć priskočile kolege iz Omiša, Poljica, Podstrane, Žrnovnice, Splita i Baške Vode. Požar je ugašen oko 24 sata dolaskom nevremena praćenog kišom koje je zahvatilo srednju Dalmaciju. Opožareno je cca 10 hektara mlade borovine i niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovalo 89 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom.
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo "Dalmacija" Dugi Rat nizom događaja proslavlja 80 godina uspješnog rada društva i služenja zajednici. Idući događaj iz proslave ove velike obljetnice upriličiti će se u subotu, 9. lipnja 2018., a na njemu će nazočiti i brojne kolege i prijatelji naših vatrogasaca, kako iz domovine tako i iz inizemstva. Evo programa subotnjih događanja:
17:00 - Mimohod vatrogasaca kroz mjesto
17:30 - Misa u crkvi Sv. Josipa za sve poginule i preminule članove društva
18:00 - Polaganje vijenaca ispred križa na Trgu Sv. Josipa
18:30 - Svečana sjednica društva u kinu Dugi Rat
20:00 - Prigodni domjenak za članove društva i njihove uzvanike u atriju O.Š. "Jesenice" Orij.
 

Proslava 80. obljetnice DVD 'Dalmacija' Dugi Rat

 
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je posudbu višenamjenske auto-cisterne iz strateških robnih zaliha za potrebe Općine Dugi Rat. Vozilo Mercedes-Benz Atego 1524, kapaciteta 7.000 litara vode, preuzeto je danas od strane naših vatrogasaca, prekaljenih članova DVD "Dalmacija" Dugi Rat, gdje će biti na korištenju u protupožarnoj sezoni u kojoj se već nalazimo, a dobro će doći i u osiguravanju vode sve brojnijim vilama s bazenima u našim starim selima do kojih nikako da stigne "fantom" u vidu vodovoda "visoke zone". Još je prvi načelnik spominjao taj lipi plan koji očito tavori po mračnim škafetima Omiškog "Vodovoda" ili naše lipe općine. A "Jesenice hills" žeđaju..
 

Firecombat Dalmacija 2018

Povodom proslave 80-te godišnjice DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat u našem malom, vatrenom, mistu u subotu, 26.5.2018. na lukobranu lučice u Dugom Ratu održati će se natjecanje vatrogasnih grupa - Firecombat "DALMACIJA" 2018. Natjecanje je to vatrogasaca u savladavanju prepreka uz uporabu osnovnih operativno-taktičkih radnji i postupaka sukladno Pravilniku o natjecanju vatrogasnih grupa. Na natjecanju mogu nastupiti svi vatrogasci, dobrovoljni i profesionalni, po kategorijama i klasama. Svaka ekipa mora doći sa vlastitom osobnom opremom (vatrogasno odijelo, čizme, kaciga, rukavice, izolacijski aparat, alpinistički pojas). Natjecatelji su sa sobom dužni ponijeti osobnu iskaznicu ili vatrogasnu iskaznicu. Program Natjecanja vatrogasnih grupa – firecombat "DALMACIJA 2018" donosimo u nastavku članka, a vatrogasne ekipe zainteresirane za natjecanje više informacija naći će ovdje.
 
DVD "Dalmacija" Dugi Rat poziva zainteresiranu javnost na prezentaciju vatrogasnih vozila i opreme u sklopu svibnja - mjeseca zaštite od požara. Prezentacija će se održati na rivi u Dugom Ratu u subotu. 19.5.2018 u vremenu od 9 do 15 sati. Posebno pozivamo sve one koji se žele priključiti ovoj dobrovoljnoj i humanoj organizaciji da se jave u naš stari vatrogasni dom ili da nam se pridruže na prezentaciji i ispune pristupnicu za učlanjenje. Mladi i djeca od 7 do 17 godina svoju pristupnicu nose kući na potpis svojim roditeljima / skrbnicima. Dođite, pogledajte, pitajte sve što vas zanima. Vidimo se u subotu ujutro na "vatrogasnoj" rivi..
 

Vatrogasna vježba u Dugom Ratu

DVD "Dalmacija" Dugi Rat u subotu je u Dugom Ratu ispred doista samačkog hotela Dalmacija” povodom svibnja – mjeseca zaštite od požara i proslave 80. godišnjice rada društva, izvela vatrogasnu vježbu u kojoj su pokazali svoju spremnost u kriznim situacijama. U pokaznoj vježbi je sudjelovalo 35 vatrogasaca, od čega 30 vatrogasaca iz DVD-a "Dalmacija" s pet vozila, pet vatrogasaca iz JVP-a Split s 2 vozila, članovi Hitne medicinske pomoći i pripadnici policije. Pred tužnim dugoratskim hotelom se okupilo oko nekoliko stotina mještana koji su pozorno pratili tijek vježbe, gašenje požara na objektu, evakuacija iz hotela usljed potresa, spašavanje ozlijeđene osobe iz oštećenog automobila, sve su to scene s kojima se vatrogasci susreću skoro svakodnevno. Cijela vježba bila je popraćena detaljnim objašnjenjima s razglasa da mještani znaju u svakom trenutku šta se događa u vježbi i koje se radnje odvijaju u kojem momentu, piše u vatrogasne teme odlično upućene kolege s portala Dalmacija Danas.
 

Ništa nas ne smije iznenaditi!

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo "Dalmacija" Dugi Rat povodom proslave 80. godišnjice organizira Pokaznu vatrogasnu vježbu "Dugi Rat 2018." koja će se održati u subotu, 12. svibnja 2018. godine s početkom u 11 sati, na objektu (samačkog) hotela "Dalmacija" u Dugom Ratu. U vježbi će osim Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" sudjelovati i JVP Split te policija i Hitna medicinska pomoć. Cilj vježbe je pokazati da nas ništa ne smije iznenaditi! Demonstrirati će se spremnost više jedinica zaštite i spašavanja na intervencije koje se mogu očekivati u svakom trenutku i na koje treba biti pripravan. Kroz samu vježbu se želi građanima na praktičan način pokazati za koje sve zadaće su vatrogasci uvježbani, ali i educirati građanstvo da je uvijek nužan oprez kako se ne bi izazvala nesreća. Objekt na kojem se izvodi vježba je "nesritni" samački hotel "Dalmacija", koji ima u smještajnom dijelu 6 etaža, dok se u prizemlju zapadnog dijela objekta nalazi(o) prostor restorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Pozivamo sve zainteresirane građane da dođu i pogledaju spremnost službi iz sektora zaštite i spašavanja te se nadamo kako će vatrogasci i sve ostale službe imati takve situacije samo na vježbama.