Dolaskom Adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, upozoravaju vatrogasci. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara. Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.
 
Zar ste mislili da ćemo za ove bure, koja je nakon jučerašnje kiše večeras počela puhati sve jače, proći lišo, odnosno proći bez požara? Nismo mi te sriće..  U ponedjeljak je iza 20 sati buknuo šumski požar kod Lokve Rogoznice, piše u vatrogasne prilike i neprilike izvrsno upućen portal Dalmacija Danas
Požar koji je u ponedjeljak nešto iza 20 sati buknuo na području Lokve Rogoznice je oko ponoć i pol lokaliziran. Vatrogasci su cijelu noć ostali sanirati požarište. Opožareno je oko 25 hektara šume, trave i niskog raslinja. Podsjećamo, vatra se počela širiti prema naseljenom dijelu Starog Sela, gdje je naišla na veliki uređeni maslinik, koji je spriječio daljnje širenje požara. U gašenju su sudjelovali vatrogasci s dugoratskog, omiškog makarskog, splitskog područja i Zagore.
 
Lijepa je to tradicija u međuvremenu postala. Njemački (a i austrijski) vatrogasci svrate često ljeti u Dugi Rat vižitati svoje dugoratske kolege, a u rujnu jesen članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat uzvrate im posjet. Prijateljstvo kolega, zajedničko druženje i razmjena iskustava traje već godinama. Točnije, od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Dvije godine poslije vatrogasci Grafenrheinfelda su sakupili kamion razne vatrogasne opreme i tehnike i dovezli je kao donaciju vatrogascima Dugog Rata, Omiša i Zadvarja.
Danas u Grafenrheinfeldu (Bavarska) počinje velika gradska proslava. Njihov "oktoberfest". Naravno da će na njoj će biti i probrana delegacija dugoratskih vatrogasaca.. jer prijateljstvo treba njegovati. I zaljevati. Nadamo se da će naš načelnik Jerko Roglić, koji se ovom prilikom pridružio vatrogascima na posjetu kolegama iz Grafenrheinfelda, ovo prijateljstvo podignuti na veći, službeniji, nivo. Kad već imamo "bratsku" općinu u Makedoniji, što ne bismo imali i još jednu u Njemačkoj i Austriji (Semriach kod Graza)?
 

Kriljanski piroman dobio kaznenu prijavu

Policijski službenici Policijske postaje Omiš dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim mještaninom Krila koji je u večernjim satima četvrtka, 7.rujna izazvao požar u šumi u Krilu, koji se brzo proširio na okolna mjesta i ugrozio Krilo, Bajnice i Podstranu. Požar je krenuo iz blizine uljare u Krilu Jesenice i nadaleko od obiteljske kuće osumnjičenika kojeg je policija iste večeri lišila slobode. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu pustio ga je da se brani sa slobode odbacivši zahtjev tužiteljstva da ga se pritvori. Slobodna Dalmacija doznaje da se radi o osobi koja je prije nekoliko dana došla s broda kući nakon odrađene sezone na kriljanskom jedrenjaku, a mještani kažu da mu to nije prvi put da pali požare. No, dosad još nikad nije bio osuđivan za ovakvo nedjelo.
 
Nakon požara koji je u četvrtak navečer izbio u Krilu Jesenice, te nošen jakim udarima juga zaprijetio čak i kućama, zbrajaju se štete i privode se odgovorni. Tako je nastala i šteta na vatrogasnom vozilu u kojem su se nalazili članovi DVD-a Dalmacija Dugi Rat, čije je vozilo dijelom zahvatio plamen dok su pokušavali obuzdati vatrenu stihiju u Jesenicama. Na svu sreću nitko od posade nije ozlijeđen. U nastojanju da zaustave požar na cesti Krilo - Staro selo Jesenice i tako spriječe širenje na Bajnice i Podstranu, ekipa se našla u malo zeznutoj situaciji.. koja je naposljetku dobro prošla. - Vozilo br. 7, autocisterna DVD Dalmacija Dugi Rat i oprema iz tog vozila su oštećeni u plamenom udaru, koji je naše kolege zadesio u nedavnom požaru - priopćio je predsjednik društva na Facebook stranicama dugoratskih vatrogasaca. S obzirom na dotrajalost opreme nije ni čudo da se to dogodilo.
 
Nakon jutrošnje kiše veliki požar na području Krila , Bajnica i Podstrane stavljen je pod kontrolu a potom i ugašen. Još postoje manja izdimljavanja. Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika. O opožarenoj površini je još rano govoriti. Vatrena fronta je bila duga pet kilometara, a nema dojava da je u požaru ijedan objekt stradao. No stradali su maslinici, vinogradi i voćnjaci. Zbog požara je bila sinoć  zatvorena Jadranska magistrala (DC8) na potezu od Strožanca do Omiša. Cesta je jutros od 8:40 opet otvorena za sav promet.
 

Deseta obljetnica kornatske tragedije

U srijedu se obilježava deseta obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić. Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali.
 
Nakon veikog požara koji je zahvatio šire splitsko područje, do javnosti je došla informacija o katastrofalnom stanju opreme u mnogim DVD-ovima diljem Dalmacije. Pokrenute su mnoge hvalevrijedne akcije kojima su se prikupljala sredstva za kupnju nove opreme, a stizala su sa svih strana svijeta. Ponukan hrabrošću i požrtvovošću vatrogasaca iz DVD-a “Dalmacija” Dugi Rat koji su sudjelovali u gašenju požara, svećenik iz župe Jesenice, don Tomislav Bašić, pokrenuo je akciju za kupnju neophodne opreme, piše u vatrogasne (ne)prilike odlično upućeni novinar portala DalmacijaDanas.
– Velečasni Bašić nam je stvarno otkad je došao u župu izlazio u susret. Pomagao je i u humanitarnom turniru koji svake godine organiziramo u sjećanje na našeg člana, Zdravka Rakelu – Bembu. Kad je ovaj katastrofalni požar između Tugara i Splita prebacio u našu općinu, velečasni je bio oduševljen našom intervencijom. Pitao nas je što nam je najviše potrebno, a naravno, najpotrebnije nam je zaštiti naše članove adekvatnom opremom, tako da smo našli nekakav dogovor. Velečasni i župa Jesenice su nam donirali pet kaciga za šumske požare, čija je vrijednost skoro pet tisuća kuna, što je za župu Jesenice stvarno velika donacija. – rekao je predsjednik DVD Dalmacija” Dugi Rat, Frane Marčić, dodavši da je oprema stigla zajedno s donacijom gospođe Petre Dizdar iz New Yorka, koja skuplja donacije za vatrogasna društva diljem Dalmacije.
 
Prošao je i drugi dan nakon katastrofalnog požara u Poljicima i predgrađima Splita. Za napisati rezime ove katastrofe trebalo je proći vremena da se slegnu emocije od svega viđenog i doživljenog te potruditi se izbaciti patetiku i ostati koliko-toliko profesionalan. Također je trebalo pričekati da se jave svi oni koji su izabrani na pozicije da u kriznoj situaciji reagiraju na vrijeme, a prema kojima ostaje pitanje "Di si bia kad je gorilo?". Krešimir Milić i Miroslav Lelas, novinar i fotoreporter pprtala DalmacijaDanas bili su na skoro svim lokacijama u trenutku kad je gorjelo (osim u Kučinama, gdje se nisi uspjeli probiti). Najgoru situaciju smo doživjeli na dva mjesta, praktički nesvjesni opasnosti situacije u kojoj smo se zatekli. Prva je bila na Dračevcu nedaleko od benzinske postaje, dok je druga bila u Krešimirovoj ulici u Strožancu u šumi iznad kuća. O svemu tome pišu dalje u članku na stranicama DalmacijaDanas.hr. Pročitajte..
 
Požar je izbio u ponedjeljak oko 1 sat ujutro u Tugarama i Donjem Sitnom te je zahvatio nekoliko kuća, a proširio se prema Kučinama, Žrnovnici i Srinjinama te sve uzduž Mosora. U jednom trenutku prelazio je i prema Jesenicama, na drugoj strani Peruna, što je spriječeno uz brzu intervenciju DVD Dalmacija iz Dugog Rata. Međutim, vatrena stihija uz svu silu vatrogasaca, pojačana vjetrom je buktjela i širila se prema Splitu, pa je stigla sve do Kile i Mejaša preko Karepovca, a zahvatila je i Dračevac i rubne dijelove Solina. Tijekom noći vatra se razbuktala prema Strožancu i Podstrani gdje smo doživjeli neke od najdramatičnijih trenutaka.  Ovo bi ukratko tijek velikog Poljičkog požara koji je ugrozio i Split, drugi grad u državi(!), kojim je opožareno preko 4 500 hektara površine, a požar je pod kontrolu stavljen u jutarnjim satima u utorak. Kronologija velikog požara je u nastavku..
 

Omiški Graffiti (2017)

 

Hrvatski heroji su oni, a ne Modrić i Janica

"Podgorani, Makarani, Tučepljani branili su svoje domove, a njihovi prvi susjedi Baškovođani, Breljani i vatrogasci iz Promajne odmah su im pritekli u pomoć. I dok su se oni borili za svoje, veliku zahvalnost mještani osjećaju prema vatrogascima s metkovskog, imotskog, omiškog, dugoratskog, splitskog, sinjskog, dubrovačkog, šibenskog područja, koji su im dvije noći zaredom dolazili u pomoć. Vatrogasci za ovu pobjedu neće dobiti priznanje i ordenje, po medijima će ih se spominjati malo ili nimalo, a kada ih vidite na ovim fotografijama kako potpuno iscrpljeni od neprekidnog danonoćnog gašenja spavaju na asfaltu uz rub ceste, ili dok izmoždeni, gladni, žedni sjede i bulje u prazno pod naletom vatrogasnog PTSP-a ili pak dok gledate snimke kanadera koji se zalijeću u Biokovo da bi bacali vodene bombe na šumu koja gori, sigurno vam prođe kroz glavu: Pa što im to treba?! Posebno u državi i vremenu u kojem su junaci, heroine i zvijezde ljudi-bankomati, mafijaši, pokvareni političari, debelo potkoženi odvjetnici, a lože rezervirane za ubojice. Ali u isto to vrijeme i u istoj toj državi, među nama su heroji koji ne zarađuju desetke milijuna i koji se nisu uhljebili u Vladi. Osim kada je požar, a mi stotinama kilometara dalje udaramo tužne emotikone na fejsu gledajući vatrenu katastrofu na ekranu, dok oni usred mraka i huka bure, obasjani samo rotirkom i plamenom, grčevito stežu šmrk i pouzdaju se samo u suborca do sebe kako bi spasili nas i naše."

   -  Zvonko Alač / Index.hr
 
U ranim jutarnjim satima gasitelji velikog požara kod Podgore na Makarskoj rivijeri suočili su se s novim problemom. Oko 2:30 ujutro buknu je novi požar na predjelu Sv. Andrija između Tučepa i Makarske zbog kojeg su evakuirani okolni stanovnici i turisti iz tri obližnja hotela.Nošena neumoljivom burom vatra se brzo proširila te zahvatila gustu borovu šumu na predjelu Volicija ne istočnom ulazu u Makarsku. “Preskočivši” magistralu plamena stihija došla je nadomak novoobnovljenog hotela “Jadran” do same plaže. Vatrogasci trenutno ulažu napore da spriječe širenje vatre prema Tučepima i makarskom zaseoku Kotišina, te na park šumu Osejava, a plamen koji guta borovinu na Voliciji bez pomoći zračnih snaga teško da će biti “zauzdan”, piše Makarska post. Gašenje ovog novog velikog požarišta znatno otežava uporna bura čije slabljenje se, prema najavama prognostičara, očekuje tijekom dana. Požar su cijelo jutro gasila četiri kanadera, preko 200 vatrogasaca, a upućeno je i oko 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon cjelojutarnje borbe s požarom koji je noćas oko 2:30 izbio na području između Makarske i Tučepa, vatrogasci su ga uspjeli zaokružiti..
 
Evo su se naši općinari danas predizborno pohvalili da su još 18.04.2017. (dakle prije 25 dana!) poslali prijavu za sufinaciranje projekta izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu na natječaj Ministarstva poljoprivrede za provedbu podmjere 7.4. - operacije tipa 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Već prvog dana natječaja naši općinari su poslali, odnosno prijavili, svoj projekt, kojim će se, ako projekt prođe, povući 6.703.200,00 kuna bespovratnih sredstava za izgradnju novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu, dok će preostali iznos investicije od 2.604.300,00 kuna biti osiguran iz proračuna Općine Dugi Rat. Bravo za ekipu koja je radila na pripremi projekta. Držimo fige da prođe!
 

DVD Solin osvojio dugoratski vatrogasni turnir

Proteklog vikenda održan je 13. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa, kojeg su naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat i ove godine organizirali u znak sjećanja na svog preminulog člana Zdravka Rakelu "Bembu", koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na otoku Korčuli 1985. godine, te radi promocije vatrogastva među mlađim članovima zajednice i druženja i istinskog zbližavanja vatrogasaca u sportskom i prijateljskom nadmetanju. Na turniru je sudjelovalo 20-ak ekipa dalmatinskih vatrogasnih društava, a nakon završetka turnira i podjele nagrada najboljim balunjerima među vatrogascima sudionici turnira nastavili su se s domaćinima družiti u prostorijama vatrogasnog doma DVD "Dalmacija" Dugi Rat. Prvo mjesto na turniru osvojila je ekipa DVD Solin, drugi su bili vatrogasci DVD Marina, a treće DVD Zadvarje. Najbolji strijelac je Mateo Jelen iz DVD Jelsa, najbolje je branio golman Rok Srnko iz PGD Slemen, ekipe koja je osvojila i nagradu za fair play.
U četvrtak, 4.svibnja je blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca kojeg će prigodnim programom obilježiti i članovi DVD Dalmacija Dugi Rat. U 17:30 sati krenuti će mimohod varogasnim vozilima kroz našu općinu, u 18:30 položiti će se vijenci, a u 19 sati održati i misa za sve preminule vatrogasce. Našim vatrogascima čestitamo na izvrsnoj organizaciji memorijalnog turnira i čestitamo im blagdan svetog Florijana!