Svečano je u ponedjeljak bilo u Dugom Ratu gdje je otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom. Za sada je uređeno prizemlje objekta, dok će se ostatak naknadno urediti, a nakon županije i općina je u ovaj projekt uložila gotovo dva milijuna eura.
- "Objekt koji se nalazi pred vama je započet u prosincu 2018.  postavljanjem kamena temeljca i danas ja napokon došao dan useljenja. Za nas je uređenje vatrogasnog doma u zadnjoj fazi prizemlja bio financijski zahtjevan jer se u međuvremenu dogodio nagli rast cijena građevinskog materijala" - kazao je načelnik Općine Dugi Rat Tonči Bauk ispred skupa u kojem su bili i Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i brojni drugi visoki uzvanici.
- "Danas je poseban dan za našu zajednicu, dan koji smo čekali godinama. Ovo je trenutak radosti i ponosa za sve nas, a prije svega za naše hrabre vatrogasce koji svojim trudom i predanošću osiguravaju našu sigurnost. Dugi Rat je uvijek bila zajednica koja se brinula za svoje sugrađane, a vatrogasci su uvijek bili srce ove zajednice, spremni odazvati se na svaki poziv u nevolji, bez obzira na uvjete i opasnosti koje su ih čekale", kazao je predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Živko Žilić.
DVD Dalmacija Dugi Rat osnovan je davne 1938. godine. U proteklih 85 godina postojanja društvo nikada nije prestalo s radom. Članovi društva tijekom godina su sudjelovali u gašenju velikih požara od Zadra do Dubrovnika, uključujući i otoke, a stalno privlači nove, mlade članove. Osim gašenjem požara i svim onim što uz to ide, DVD Dalmacija Dugi Rat može se pohvaliti i sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama. Napokon su dočekali i otvaranje sbog novog vatrogasnog doma... Čestitamo svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog značajnog projekta za našu zajednicu koji će omogućiti bolju pokrivenost sustava vatrogasne i civilne zaštite u općini Dugi Rat.
 
Završeni su i radovi III. faze na izgradnji i opremanju novog vatrogasnog doma naših vatrogasaca, članova DVD "Dalmacija", u Dugom Ratu. Općina Dugi Rat je ishodila i uporabnu dozvolu koja je s danom 1. rujna 2023. godine postala pravomoćna čime su se napravili preduvjeti za otvorenje novog vatrogasnog doma.
Svečanost otvorenja zakazana je značajno prije izbora i održati će se u ponedjeljak 18.9.2023. godine s početkom u 9 sati. Svečanosti će pored članova DVD-a "Dalmacija“ Dugi Rat i njihovih kolega vatrogasaca, predstavnika Općine Dugi Rat, predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice te ostalih gostiju, nazočiti i predstavnik Vlade RH Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 

Vatrogasci, sretan vam blagdan vašeg zaštitnika

4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan, svetac kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, zaštitnik je vatrogasaca. Stanovnici diljem Hrvatske mogu biti izuzetno ponosni na svoje javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, a i mi u Dugom Ratu imamo jedno takvo izuzetno društvo, DVD "DALMACIJA" DUGI RAT, kojem od srca čestitam njihov dan i zahvaljujem na požrtvovnom radu.
Želim Vam što manje intervencija uz pomoć Vašeg nebeskog zaštitnika.
 

Karlo Tomić vatrogasac godine!

I ove godine na Dan Općine Dugi Rat, na blagdan našega nebeskog zaštitnika sv.Josipa izabran je i Vatrogasac godine u 2022. u našoj maloj zajednici, a to je naš Karlo Tomić. Momak iz mista, mladi ali već iskusni vatrogasac koji je svojim radom i zalaganjem zadužio sve nas, kojem ništa nije teško, koji ne prestaje u daljnem usavršavanju u vatrogastvu, koji marljivo obavlja i dužnost tajnika dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, momak kojem ćemo poželiti da još dugo bude budan i aktivan među nama i spreman za pomoći, zajedno s svojim kolegama, u svim našim nevoljama.
 

Sretan ti rođendan vječni mladiću!

Svim članovima, sadašnjim i bivšim, našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat čestitamo današnju godišnjicu, veliku, 85-u obljetnicu osnivanja dugoračkog vatrogasno društva! Proslavite je bez intervencija, u veselju i uz sjećanje na zaslužne bivše članove društva koji u društvu svetog Florijana i sada paze na vas, na nas i na naš lipi i još uvijek pretežno zeleni okoliš i imovinu.
 

Ugašen požar u Žrnovnici

Tri sata trajale je vatrogasna intervencija tijekom koje su u Žrnovnici od požara nošenog jakim vjetrom spašene kuće. Požar na Putu Jerkovića, na Privoru, izbio je u petak oko 20 sati, lokaliziran je u 21.20, a u potpunosti ugašen 10 minuta prije ponoći, piše Dalmatinski portal. U gašenju je sudjelovalo devetero pripadnika DVD-a Žrnovnica s trima vozilima, sedmero pripadnika JVP-a i DVD-a Splita s tri vozila, JVP i DVD Podstrana intervenirali su s ukupno sedam vatrogasaca i tri vozila. Uzrok izbijanja požara, na mjestu koje je u golemom šumskom požaru 2017. godine najteže stradalo, utvrdit će se očevidom.
 

Povodom Međunarodnog dana vatrogastva

4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan, svetac kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, zaštitnik je vatrogasaca. Stanovnici diljem Hrvatske mogu biti izuzetno ponosni na svoje javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, a i mi u Dugom Ratu imamo jedno takvo izuzetno društvo, DVD Dalmacija, kojem od srca čestitam njihov dan i zahvaljujem na požrtvovnom radu.
 

Duje Balić, vatrogasac godine

I ove godine, na dan naše Općine i na dan Sv. Josipa izabrani su laureati Općinskih nagrada, a ponajmlađi među laureatima je Duje Balić, član dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija", koji je izabran za Vatrogasca godine. Čestitamo vatrogascu Duji, s porukom da nastavi volontirati, gasiti požare i pomagati i spašavati u nevolji istim tempom, kao i sve njegove kolege.
 

Požar na Biokovu

Vatrogasci su noćas stavili pod nadzor veliki požar u Makarskoj, koji je zbog nepristupačnog terena i jake bure, ozbiljno zaprijetio kućama i poslovnim objektima u istočnom dijelu grada. Požar iznad Živogošća, gdje gori šuma i makija na nepristupačnom području iznad protupožarnog puta na Biokovu, još nije ugašen, ali "na njemu se radi" unatoč nepovoljnoj konfiguraciji terena. Saznaje se to iz dispečerskog centra JVP Makarske. Bura je sinoć u Podbiokovlju imala orkanske udare, preko 120 km/h. Iako će u ponedjeljak oslabiti, cijelog dana očekuju se jaki udari. Situacija s požarom je u ponedjeljak ujutro bitno povoljnija. S njim se trenutno bori 135 vatrogasaca i 37 vozila, a u pomoć su došli iz Splita, Solina, Omiša i Imotskog, piše Dalmacija Danas.
Još jedan požar izbio je noćas u Makarskoj. Pola sata poslije ponoći planulo je na predjelu Kotišina na nepristupačnom terenu. Gase ih sve raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije. 
 

Pokazno-terenska vatrogasna vježba u luci Krilo

Vatrogasna postrojba DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat 26. ožujka 2022. na području luke Krilo odražala je pokazno-terensku vatrogasnu vježbu spašavanja ozljeđenih i gašenje broda privezanog u luci. Pored vatrogasnih snaga našeg DVD-a na vježbi su sudjelovali djelatnici hitne medicinske pomoći sa jednim vozilo i 2 djelatnika kao i djelatnici PP Omiš sa jednim vozilom i dva službenika. Viježba je uspješno izvršena, javljaju iz DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat.
Na vježbi je korišten dron kako bi zapovjednici vježbe imali uvida u sve potencijalne ugroze koje su prijetile od broda u plamenu a samim i tim učinkovitije koristili vatrogasne snage vodeći računa o njihovoj sigurnosti. Sami elementi vježbe sastojali su se od: koordinacije djelovanja vatrogasne postrojbe kod realne ugroze, definiranja standardnih postupaka, vatrogasnih prilaza i prolaza, spašavanja unesrećenih osoba, zbrinjavanja unesrećenih osoba (pružanje medicinske pomoći) i gašenja požara primjenom kombinacije različitih tehnika.
 
U ponedjeljak 21. ožujka 2022. godine održana je redovna izvještajna Skupština DVD-a “Dalmacija” Dugi Rat. Verifikacijaska komisija izvjestila je prisutne članove da je na sjednici prisutno 44 člana Skupštine Društva, koji čine više od polovine ukupnog broja članova Skupštine, te slijedom navedenog Skupština može donositi pravovaljane odluke. Predsjednik Živko Žilić podnio je izvještaj o radu društva i upravnog odbora u 2021. godini. Izvještaj je jednoglasno prihvaćen. Zapovjednik Pavao Tomić podnio je izvještaj o operativnom radu društva u 2021. Izvještaj je jednoglasno prihvaćen. Blagajnik Miroslav Mimica podnio je finacijski izvještaj društva za 2021. I taj je izvještaj jednoglasno prihvaćen. Predsjednica Nazornog odbora Ivana Velić podnijela je izvještaj Nadzornog odbora o radu društva za 2021. koji je, pogađate, jednoglasno prihvaćen.

Podsjećamo da je odlukom županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića na području Splitsko-dalmatinske zabranjeno svako spaljivanje korova i općenito paljenje vatre na otvorenom. Veliki broj požara u našoj županiji posljednjih dana čiji je najčešći razlog oglušivanje o redovna upozorenja o nepovoljnim vremenskim uvjetima glavni je razlog ovakve odluke. Molimo vas da čuvate sebe i druge i poštujete ovu odluku.
 

Počela nastava i u državnoj vatrogasnoj školi

Četiri odjeljenja Državne vatrogasne škole smještene u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku ovoga su tjedna započela s nastavom koju pohađa ukupno 206 budućih vatrogasaca i vatrogaskinja. Tako su u sjedištu u Zagrebu upisana 92 polaznika, u Rijeci 29, Splitu 47 i po prvi put u Osijeku 38 polaznika, od kojih je veći dio već sada uključen u dobrovoljna vatrogasna društva. Predavači programa, koji je kompatibilan s modernim europskim i svjetskim vatrogasnim školama, dugogodišnji su djelatnici u vatrogasnoj struci te najbolji preduvjet za uspješno prenošenje znanja na buduće pripadnike vatrogasne djelatnosti, piše Kaštela.org.
Spomenimo kako je Državna vatrogasna škola raspisala natječaj za upis 276 polaznika u program prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar u školskoj godini 2021./2022. Upisati su se mogli oni kandidati koji su imali završenu srednju školu, posebno zdravstveno stanje i psihičku sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti kao i uvjet da su mlađi od 29 godina prilikom upisa. Osim psihologijskog testiranja, svi kandidati morali su zadovoljiti i na provjeri tjelesnih te motoričkih sposobnosti, kako i dolikuje području koje ima tradiciju vatrogastva dulju od 150 godina jer.. "biti vatrogasac znači biti spreman u svim prilikama: od požara, potresa, poplava, po kiši, snijegu i tijekom pandemije, uvijek spreman na sve izazove i to se isto očekuje od vas“, kako je rekao vatrogasni zapovjednik Tucaković.
 

Gorio stan na Sumpetru

U srijedu, pola sata prije ponoći, izbio je požar u stambenom objektu u Sumpetru. Na teren je odmah izašlo 16 vatrogasaca DVD-a Dalmacija Dugi Rat, sa četiri vozila. Brzom reakcijom vatrogasaca požar na stambenom objektu je brzo ugašen. Uzrok požara trenutno nije poznat, kao ni visina materijalne štete.
- "Izgorio je dio stambenog objekta, došlo je do zapaljenja u jednoj prostoriji. Samo u toj prostoriji je nastala materijalna šteta. Nema ozlijeđenih osoba. Požar je ugašen 20 minuta nakon što smo došli na intervenciju, a ugašen je u potpunosti pola sata iza ponoći" - kazao je Pave Tomić, zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat novinarima portala Dalmacija Danas.
 

Otkriven uzrok velikog požara u Lokvi Rogoznici

Krivac za požar u Lokvi Rogoznici je 63-godišnjak koji nije ugasio vatru u metalnoj bačvi u kojoj je spaljivao otpad. Protiv njega će biti podnesena kaznena prijava, a do sada je utvrđena materijalna šteta od 140 tisuća kuna i puuuno radnih sati vatrogasaca, piše DalmacijaNews.
Rezultati su to kriminalističkog istraživanja. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 63-godišnji muškarac 10.siječnja 2022. u Lokvi Rogoznici, u improviziranoj metalnoj bačvi, spaljivao biljni otpad pri čemu se nije uvjerio da je u dovoljnoj mjeri vatru sa sigurnošću ugasio, a u večernjim satima uslijed udara vjetra došlo je do prevrtanja bačve, te je žar iz iste aktivirao požar. Opožareno je oko 120 hektara površine.
Protiv nepažljivog mještanina biti će podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom postupajući iz nehaja.
 
U ponedjeljak iza 21 sat izbio je požar na području Lokve Rogoznice. Ovo je druga neprospavana noć je za dalmatinske vatrogasce koji se bore s požarom. Stanje na požarištu je u utorak ipak bolje. Na krajnjem istoku požarišta još uvijek se vidi otvoreni plamen. Potvrdio je to za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Omiš, Višeslav Pešić. Još jedna besana noć čeka vatrogasce.
U gašenju je tijekom utorka sudjelovalo 108 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila s operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir i Intervencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje.
Bura je i dalje jaka s olujnim udarima. Prema prognozi, bura će malo oslabiti tijekom srijede, iako će i dalje biti jakih, moguće i olujnih udara.