Lokalni izbori 2021: Post festum

Sinoć sam čestita svim borcima na lokalnom izbornom frontu, pa sam vidjevši rezultate za općinsko vijeće, od srca zahvalija zainteresiranim mještanima što su nas barem "poštjedjeli" nekolicine aspiranata i vijećnika iz starih saziva. Fala Vam još jedanput!
Ža' mi je kasnije bilo što su ovi nezainteresirani ostali kućama, jer je ostalo još nekoliko onih "stalnih" članova koje bi ja najradije izbacija iz vijeća sigurnosti, ali to ne bi bila demokracija, već diktatura, a to smo već imali i nije ispalo dobro... Bolje je ovako. Malo ih trpiš, daš im demokratsku šansu, a ako je ne iskoriste, ne odrade, fala lipa, doviđenja. Ali eto, nekim našim se baš omililo palamudit u dalj i uokolo, a mi smo toliko fini da im barenko jednom u četiri godine kažemo, fala ti sokole, galebe, crna vrano, ali nemoj više... vidi, eno oni tamo mladi grdelini puno lipše pivaju.. i to lipe, nove pisme... Neka naših novih nezavisnih lista!
Pa sam onda javno poželija da kum i kumić viteški odigraju ovo pripetavanje za novog načelnika, pravo gospodski, ka šta je i red i običaj u nas. I u familiji. Evo pogledajte srednja i gornja Poljica, je li tko čuo da je Doktor rekao nešto loše o Ivi i Ivo o Doktoru, a šta je sve bilo po gradu prije osam godina... To te ja pitam!
Čestita bi Barba Puzi, i to dva puta. Prvo i važnije, na izboru za novog predsjednika našeg vatrogasnog društva. Bravo! A onda opet, jer ni to nije za bacit, za najbolji izborni rezultat solo igrača, i to ne s klupe, već iz same špice napada! Bravo Živko, od srca! Ovo je tvoja godina..
Popratiti ću još na Dan državnosti koga će grintava većina zaokružit, kuma ili kumića, pa da lipo završimo i ovu našu feštu demokracije i uvatimo se radit.
Valja do tada napravit sve što ova naša "nezainteresirana" grintala, koja će valjda jednom napokon izaći iz kuća i glasati, traže od svake narodne vlasti: novi i besplatni vrtić, veći proračun, četvrti škver u Krilu, brzu cestu do kraja godine, blagostanje svima, a ne samo njima, do kraja mandata...   - sve to naši nezainteresirani najčešće škrabaju po zidovima i sanjaju po fejsu, svađajući se s neistomišljenicima i mladeži druge partije u svih 16  -  a naša tužna južna realnost je da nam ni Mandrake mađioničar, ni engleski Fantom, a kamoli naš Boban, mali đava Demien solinski i ministar Marić zajedno ne mogu napunit općinski proračun na predkovidne razine.

Ali ne boj se dugorački svitu... stiže lito vilovito i još jedna uspješna sezona koja će popuniti malo barem kućne "proračune" svih onih koji od lita na ovim obalama žive i podebljati takujine naših neumornih sezonskih radnika i njihovih "gazda", pa bi nešto od poreza na vanpansionsku potrošnju moglo konkretno kapnit i u općinski proračun. Pa će se najesen nastavit šetnice, a do tada pronaći i srediti vrtićke prostore za novu dicu, pred zimu skockat naša mala mista, urediti npr. fasade zgrada u Vili koje bodu oči, a barenko pred Božić dogoditi i malo čudo da profunkcionira i destinacijski "menađment" i u našoj TZO, i da uz bakalar, vino i fritule, violine i gitare, svi zdravi i veseli i na broju, s smišnicama (ili macanima) ispratimo u povijest ovu izbornokovidnu godinu i krenemo u zdravo, poduzetno i šesno Novo lito!
Ajmo mi i ajmo naši! Neće niko drugi...
 

Split u Centru

"Nije loše za prvo poluvrijeme. A drugo će biti još bolje!"

- Ivica Puljak

To vam je onaj dugi splitski fizičar koji s vremena na vrijeme zna svratiti u OŠ Jesenice na Oriju i cijeloj smjeni učenika u punom atriju održati predavanje o ljepotama znanosti, prirode, svemira i ovog našeg malog, jedinstvenog mjesta u njemu...
 

Lokalni izbori: Općinsko vijeće koje obećava

Čestitam svim kandidatima i listama koje su se natjecale za popunu Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na ovim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat!
Novi saziv vijeća izgledati će drukčije nego dosad. Bit ću "zločest", jer ne mogu si pomoći, pa ću reći - nekih vjećnika (i nekih aspiranata) napokon smo se "rješili", a nekih (još) nismo! Srećom neki novi vijećnici su došli, a oni obećaju nove teme, novu energiju, pa valjda i nova rješenja... ovog našeg statusa quo. Valjda mi "bivši" neće puno zamjeriti na gornjim rječima, valja im se od srca zahvaliti na njihovom radu u Općinskom vijeću, jer trudili se jesu, većina barem, i poželjeti im sve najbolje.

Skrenimo sada svijetla reflektora na novi saziv Općinskog vijeća. Novo Općinsko vijeće činiti će: Frane Marčić, Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Jerolima Klafurić (HDZ), Tonči Bauk, Ivica Vuković Maček, Hrvoje Pastar (NL Tonči Bauk), Antonieta Trgo (NL Antonieta Trgo), Domagoj Vuković (HDS), Bernardin Petrić (SDP), Tomislav Vojnović (HSP), Dino Ercegović (DP) i Marin Škobalj (NL Marin Škobalj), s tim da Marčića i Bauka čeka još nastavak utrke za novog načelnika općine. Novog načelnika će u Općinskom vijeću zamjeniti njegova kolegica/kolega s liste, tako da sastav vijeća još nije konačan.

Hoće li nove snage, novi vijećnici, donijeti veću kvalitetu i nove teme u radu vijeća saznati ćemo uskoro. Problema i izazova pred njima neće faliti. Pred nama je i postiizborno "koaliranje", odnosno "slaganje većine", pa biti će zanimljivo vidjeti koga će ovaj put veliki meštar općinskog vijeća, gospodin Bernardin Petrić, "sljubiti" u vladajuću većinu i tko će zasjesti u tvrdu stolicu predsjednika vijeća, naravno, ako se prethodno "prirodni" suradnici, nezavisne liste Tonča Bauka, Antoniete Trgo, Marina Škobalja ne dogovore da krenu zajedno i uspiju prije Bende osigurati većinu u Općinskom vijeću. Što god bilo da bilo, pred nama su zanimljivi dani... i iduće četiri godine... Neka nam budu bolje, sretnije, zdravije, bogatije i berićetnije od proteklih!
 
Čestitam svim kandidatima i listama koje su se natjecale na ovim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat!
Rezultati su napokon stigli, iako ekipa s lista već sve odavno zna, pa je i do mene došla neslužbena informacija da u drugi krug utrke za načelnika idu Frane Marčić (HDZ) i Tonči Bauk (NL).
Čestitam obadvojici mlade gospode i ekipi s njihovih lista!
Nadajmo se i poželimo da i iduća dva tjedna "pripetavanja" za načelnika općine, odnosno nastavak kampanje, prođe u viteškom dvoboju ova dva naša sumještanina za boljitak Općine Dugi Rat i svih njenih mještana.
Mještani, barem oni zainteresirani, naposljetku će i odlučiti za dva tjedna tko je naš novi načelnik, a Vas dvoje naboljih kandidata, bez obzira na konačan ishod, jedan drugom posljije budite najbolja podrška.
Kumić i kum u drugom krugu!  Ljepota života u našim malim mistima.
 
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat u petak, 30. travnja 2021. godine utvrđuje i objavljuje Zbirnu kandidacijsku listu za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat te Kandidacijske liste za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat. Zbirna lista (po abecedi) je sljedeća, a popis svih kandidata na svim listama za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat je u nastavku članka.

01. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL,   Nositelj: TONČI BAUK
02. DOMOVINSKI POKRET - DP,    Nositelj: DINO ERCEGOVIĆ
03. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ   Nositelj: FRANE MARČIĆ
04. HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS   Nositelj: DOMAGOJ VUKOVIĆ
05. HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP    Nositelj: TOMISLAV VOJNOVIĆ
06. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositeljica: KARMEN LICITAR
07. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA  - SDP    Nositelj: BERNARDIN PETRIĆ
08. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: MARIN ŠKOBALJ
09. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: ROMEO TOMAŠ
10. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositeljica: ANTONIETA TRGO
11. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: BRANKO TRGO
12. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: TOMISLAV ZEMUNIK.
 
Osim novog saziva Općinskog vijeća na nadolazećim lokalnim izborima koji će se održati 16.05.2021. birati ćemo i novog načelnika Općine Dugi Rat. Kandidata ne nedostaje. Između 10 naših sumještana birati ćemo novog Općinskog načelnika. Evo kandidata za načelnika, poredanih po abecednom redosljedu:

1. TONČI BAUK, kandidat GRUPE BIRAČA - NEZAVISNA LISTA (NL)
2. DINO ERCEGOVIĆ, kandidat DOMOVINSKI POKRET - DP
3. KARMEN LICITAR, kandidatkinja GRUPE BIRAČA - NL
4. FRANE MARČIĆ, kandidat HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
5. BERNARDIN PETRIĆ, kandidat SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA - SDP
6. ROMEO TOMAŠ, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
7. TONĆI TRGO, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
8. DOMAGOJ VUKOVIĆ, kandidat HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS
9. TOMISLAV ZEMUNIK, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
10. ŽIVKO ŽILIĆ, kandidat GRUPE BIRAČA - NL.
 
Pred nama su zadnji dani predizborne kampanje za lokalne izbore i vrijeme intenzivnog uvlačenja biračima... Teško da ćemo slušati o komunalnim i ostalim realno ostvarivim projektima (u četverogodišnjem mandatu) naše lokalne samouprave, sada se finaliziraju kampanje, udara se na "najjače"... pusti sad racio, udri na emocije! A emocije su zajebane.... pa uključite svoje "bullshit" detektore na maksimum... pogotovo na internetu, društvenim mrežama...  i svakako u nedjelju učinite taj mali, minimalni društveni napor i prošetajte se do birališta.. i pošaljite potezom olovke i svojim glasom jasnu poruku. Glasajte!
Iako se prečesto čini da smo još u socijalizmu s dvije vječne "partijske" krpelji koje nam "ne daju" bolje živjeti,.. ipak imamo izbora! Partija jest još na vlasti, ali nismo više u socijalizmu! Možemo im poslati poruku, bez da završimo na Golom otoku. Dobro, auto nam može preko noći izgorjeti (Zagreb), dijete se ne upisati u vrtić... ali imamo izbora! Kakvog, takvog, naš je... a da smo i mi bolji, bili bi nam bolji i izbori. Narod uvijek ima što zaokružuje... pardon, zaslužuje. Pa tko nam brani, ako nismo zadovoljni opcijom i postojećim stanjem, zaokružiti neke druge na listi i povjerovati im da će pokušati "naše stvari" u naše ime rješavati drukčije. Ta vidimo, "bivših" su se odrekle i njihove partije. Jest da ima njihovih klonova na listama, ali možemo ih izbjeći, možemo birati.
Pa birajmo u nedjelju novi saziv našeg Općinsko vijeća Općine Dugi Rat i našeg novog načelnika, odnosno dva kandidata za tu časnu i odgovornu rolu, koji će najvjerojatnije ući u pripetavanje...
I sritno nam s našim izborima!
 

Kad zbrojimo sve što nam stranke obećaju..

"Kad zbrojimo sve što nam naše stranke i liste obećaju, imat ćemo veći općinski proračun od Kine!"

  - Hamed Bangoura
 
Kako ocjenjujete programe s kojima stranke/liste izlaze na ove lokalne izbore u Općini Dugi Rat? Koliko su stranke/liste popravile ili pokvarile svoje programe u odnosu na prošle izbore? Da li i što li nude nove liste? A što HDZ-ovi klonovi? Koje se nove teme, osim ekoloških, otvaraju na ovim izborima? Jesu li programi s kojima se ide na ove izbore opet tek popisi lijepih, neostvarivih želja i populističkih trikova kojima se pokušava kupiti birače ili je netko doista uložio znanje, stručnost i trud te složio program koji sadrži konkretne ciljeve u nadležnosti općine te mjere kako ih ostvariti i s kojim parama, jer naših para u općinskom proračunu ima sve manje! Kriza je, ako niste čuli. Para nema, rekao je svojedobno jedan hajdučki doktor, niti će ih biti! Pustimo sad želje, papir i eter koji trpi svakakve želje i budalaštine, no jeste li se zapitali tko ima dovoljno energije, hrabrosti, pa i ludosti (s obzirom na sve birokratske prepreke, političke rupe i horizontale koje ga čekaju u zasjedi, te sve one kojima će činjenjem ili promjenama stati na žulj, poništene i ponovljene natječaje, krive žarulje i sl. pizdarije, pa sav taj malomišćanski i hrvatski jal i podmetanje kolega... nastavi niz nevolja koje čekaju na našeg novog čelnika i njegove pobočnike) da se upusti da ono što je izvedivo doista i izdokumentira, izlobira, pronađe sredstva, odradi natječaje i žalbe, te poprati da se sve uspješno i provede, bez dodatnih nadopuna projekata, tajnih aneksa, odgoda...?  
Čiji program je, po Vama, najbolji, najcjelovitiji i najrealniji, a tko birače pokušava kupiti populističkim i neostvarivim obećanjima u koje više ne vjeruju ni veliši iz dugoračkih vrtića? I oni bi se "besplatno" družili s vršnjacima, da spomenemo samo jednu od predizbornih želja koja vrišti iz nekoliko izbornih pamfleta, a koje, po meni, nemaju pokriće u dubini sadašnjeg općinskog proračuna, ali već znaju, odgojiteljice su ih garant već naučile da nema "besplatne" užine, a kamoli ručka i da "tata i mama" ili netko drugi (mi, odnosno naša općina) i to mora za njih platiti. Dočim netko napiše u izbornom programu riječ "besplatno", refleksno se uhvatim za sve tanji novčanik, dobro još je tu, nisu ga još.., i odmah okrenem novu stranicu. Kako ocjenjujete sastav kandidata s kojima stranke/liste izlaze na ove lokalne izbore u Općini Dugi Rat? Tko je ozbiljan? Tko se potrudio? A tko ide u ropotarnicu povijesti? Tko su favoriti? Tko bi mogao biti crni labud? A tko će biti luzeri...

Utvaram se, da parafraziram Ćiru, da imam i odgovore na neka od ovih pitanja, ali ih ipak neću ovdje napisati. Jer imate ih i Vi, garant, a ne bih želio utjecati na Vas u ovom zadnjem tjednu kampanje. Ali prisjetite ih se u nedjelju kada propisno maskirani budete držali olovku koja s par poteza može potaknuti na neke promjene nabolje u našoj sredini u iduće četiri godine... ili nas baciti u još veću agoniju i mrak.
 

Lokalni izbori: Pa krenimo više u tu bolju budućnost

Mala smo zajednica koja tek 30-ak godina slobodno i manje-više aktivno sudjeluje u "feštama demokracije" kojima svjedočimo ovih dana, a koje se događaju jednom u četiri godine. U ovim predizbornim igrama riječi oko istih ideja, planova, a vjerujem i načela, sudjeluju mnogi čija imena čitamo ovih dana po stablima, ali su, hvala Bogu, sasvim dobro, zdravo i kažu - nikad bolje!
U nedjelju su još jedni izbori. Lokalni izbori. Najvažniji izbori. Komunalni izbori. Mještani će, vjerujem, opet u solidnom broju izaći na birališta i odabrati one za koje misle da mogu bolje urediti naša mala mjesta i oplemeniti naš život u njima. Glasati ćemo za svoje susjede, zaokruživati na listama prijatelje, neki i familiju, ili članove partije, po direktivi, povjerovati ćemo opet ljudima kada kažu da imaju energije promjeniti nabolje neke stvari koje nas žuljaju u ovoj našoj zajednici, a rad i življenje u ovoj našoj učmaloj i neambicioznoj sredini barenko pinkicu približiti standardu zapadne Europe u 21 stoljeću.
No kako bilo da bilo, što god mi govorili, pisali, kako god se sve rasplelo u nedjelju navečer, koga god Bendo sljubio u vladajuću koaliciju i dogovorio mu fotelju predsjednika Općinskog vijeća, u ponedjeljak se ništa neće drastično promjeniti u našim životima. Dvojica s našim najvećim kreditima samo će dobiti još jednu priliku da nas u pripetavanju još malo uvjeravaju da baš oni mogu pinku bolje ili aktivnije i pametnije od ovog drugog, i od vladajuće ekipe dosad...

Ja bih stvarno volio povjerovati im. I ovaj put. Stvarno, bih! 
Ali..., uvijek mi to, "ali", pokvari predizborni optimizam, vjerojatno usljed 25-godišnjeg niza razočarenja vladajućim opcijama. A i većinom onih iz alternative... No ostavimo sad sumnje i crnilo po strani, povjerujmo im i ovaj put, zaokružimo i poželimo da se sastavi kvalitetno i konstruktivno novo Općinsko vijeće, da u njega uđe što više novih, mladih, neopterećenih vijećnika, koje će aktivno surađivati, raditi i odlučivati za boljitak naše Općine i uspjeti uvesti u Dnevni red neke nove važne teme, inicijative.., neka naš novi načelnik, uz primopredaju "stanja" od sadašnjeg, konačno uvede stvarnu i punu transparentnost u rad službi Općine, načelnika i Općinskog vijeća, neke se bolje čiste i uređuju naša mala mjesta, neka sezona komunalnih radova bude takoreći "permanentna", i neka se više odabere neki iskusni vanjski partner, tvrtka za privlačenje EU sredstava, jer općinski kapaciteti za to su nedostatni.
Eto, barem to za početak, za prvih 100 dana. Ni "sleepy Joe" ne bi mogao ništa bolje!
 
Često se u ova predizborna vremena, a pogotovo otkako je velepošast zavladala svijetom, sjetim kako smo lipo i bezbrižno feštali 2009. u izbornom stožeru jedne simpatične dugoratske nezavisne liste "Šanse Mladima", "Liste broj šest", odnosno Nezavisne liste Joška Čizmića. Još "narančasti", puni elana i energije, krenuli smo u predizbornu utrku sa "pole positiona". Naravno, nismo daleko dogurali, satrala nas je realnost malomišćanske politike, u kojoj se malošto može promijeniti nabolje, pa čak i ako si naivni član vladajuće koalicije, no sam početak je obećavao...
U nastavku članka pogledajete foto priču o jednoj ljepoj izbornoj večeri iz 2009. u kojoj su skoro sve ostale liste na poziv "narančastih" došle u naš izborni stožer, tada popularnu konobu "Bačvica" u Dugom Ratu. Zajedno smo komentirali pristigle vijesti s terena uz spizu, piće i kolače te nestrpljivo čekali na službene rezultata, nakon kojih su svi čestitali jedni drugima na uspjehu, te međusobno prokomentirali, a i za TV Dugi Rat, ove lokalne izbore i izborne rezultate. Bila je to prava mala fešta demokracije u izbornom stožeru NL Joška Čizmića, koja je s radošću i gostoprimstvom u toploj (prvoj) izbornoj noći lokalnih izbora 2009. okupila skoro cijelu kremu dugoratske političke scene.
Teško je ovo ponoviti danas, u doba velepošasti i velikih ega, ali zato barem možemo u ova nova predizborna vremena "evocirati uspomene" barem na ovom portalu, na one sunčane dane kada smo vjerovali da su promjene nabolje još moguće i u ovom našem malom kutku Lijepe naše... i da ima šanse i za nas... vječno mlade... i narančaste.
 
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat obavještava sudionike lokalnih izbora da u subotu 08. svibnja 2021. godine ističe rok za dostavu financijskih izvješća (7 dana prije održavanja izbora) koja su izborni sudionici dužni dostaviti DIP-u unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja.
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat će osigurati dežurstvo isključivo putem telefona i elektroničke pošte radi podrške izbornim sudionicima sukladno Zakonu, i to u: SUBOTU, 08.05.2021. u vremenu od 8 do 16 sati. Dežurni broj telefona je 098 445 008, a adresa elektronske pošte: ribicicnatali @ gmail.com.
 
Nastavljamo s predstavljanjem lista za svibanjske lokalne izbore na portalu i s prenošenjem nekih od predizbornih poruka kojima nas obasiplju naši kandidati za Općinsko vijeće i/ili kandidati na načelnika/icu. Evo jedne iz tabora "plavih bluza", odosno s facebook stranice favorita, po većini "anketa",  za načelnika Općine Dugi Rat.

"Jamčim razvojnu vertikalu za koju smatram da je ključna za iskorištenje punog potencijala naše Općine. Uvijek ću slušati glas naših mještana i razmatrati njihove potrebe, te ih uključivati u daljnji razvoj. Uključivost glasa mještana, općinskog vijeća, županije, resornih ministarstava i Vlade RH jamstvo su zajedništva koje može pokrenuti realizaciju svih projekata.
U cilju da se naša Općina pokrene, razvija, te mještani žive u ugodnom i ponosa vrijednom mistu za život, spreman sam dati svu svoju snagu, svakodnevno biti na svim vratima "vertikale" i s ponosom reći tko smo i što trebamo. Naša Općina to zaslužuje!  Dugi Rat ima tu sinergiju, tu vertikalu koju u ovome trenutku imamo i moramo iskoristiti. Jednostavno, jasno, jedinstveno."

Vertikalno!
 

Lokalni izbori: Lista SDP-a za Općinsko vijeće

Nastavljamo s predstavljanjem lista za svibanjske lokalne izbore na portalu i s prenošenjem nekih od predizbornih poruka kojima nas obasiplju naši kandidati za Općinsko vijeće i/ili kandidati na načelnika/icu. Evo jedne iz tabora "crvenih marama", odosno s facebook stranice liste SDP-a i njenog pritajenog favorita za drugi krug izbora za načelnika Općine Dugi Rat.

Kandidat SDP-a za načelnika Općine Rat je Bernardin Petrić, a kandidati SDP-a na listi za Općinsko vijeće Općine Dugi Rat su sljedeći:
1. Bernardin Petrić
2. Marina Bratić
3. Toni Bilić
4. Ivana Petrić
5. Marko Bakota
6. Marija Tomaš
7. Zoran Kružičević
8. Filipa Puljić
9. Ozren Pastar
10. Lea Tomić
11. Stipe Ercegovic
12. Marijana Puljić
13. Željko Kalina.
 
Nastavljamo s predstavljanjem lista za svibanjske lokalne izbore na portalu i s prenošenjem nekih od zanimljivijih predizbornih poruka kojima nas obasiplju naši kandidati za Općinsko vijeće i/ili kandidati na načelnika/icu.

Domovinski pokret Dugi Rat predstavio je javnosti glavne naglaske svog izbornog programa. Okosnica programa je razvoj turizma, ali i turističke infrastrukture na području općine. Domovinci žele uređenje lučke infrastrukture u naseljima Bajnice, Krilo i Sumpetar, ali i premanjenu dijela zemljišta bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat za suhe vezove. Zbog transaperntnosti trošenja proračunskog novca u DP-u predlažu da općinska administracija javnosti podnosi kvartalne izvještaje o raspolaganju proračunski novcem. Budući je pronatalitetna politika okosnica DP-ova predizbornog programa i na razni županije u DP-u Dugi Rat namjeravaju krenuti s inicijativom o izgradnji dječjeg vrtića u Dućama, ali i multifunkcionalne sportske dvorane s različitim sadržajima. Budući se radi o općini koja je u značajnoj mjeri orijentirana na turizam u DP-u drže neprihvatljivim da čitavi prostor općine još uvijek nema vodoopskrbu i kanalizacijski sustav. Stoga žele da voda i kanalizacijska mreža obuhvate sve dijelove općine pa i stara sela.  Domovinski pokret smtara kako se stara sela na području općine trebaju bolje velaorizirati u svrhu vjerskog turizma. Stoga predlažu izgradnju nove hodočasničke staze do crkve sv. Ante. Isto tako bi završili šetnicu kroz cjelokupni prostor općine. Ukoliko dobiju povjerenje građana u DP-u namjeravaju izgraditi i novo groblje u Dugom Ratu, ali i urediti postojeće. Kako bi pokazali vlastitim primjerom da se razlikuju od drugih stranaka u DP-u traže ukidanje vijećničkih naknada i njihovo preusmjeravanje u humanitarne svrhe. Svoj program smatraju ambicioznim, ali i prijeko potrebnim ovoj općini.