Hrvatska bez korupcije

O korupciji i klijentelizmu naoko svi sve znamo. Načelno će se svi izjasniti da je to zlo koje razara društvo, ubija gospodarstvo, a državu pretvara u negaciju same sebe. No, ne pokrenemo li korijenite promjene, prvo u pravosuđu i javnoj upravi, cijena života u Hrvatskoj bit će sve viša, zbog čega će je nastaviti napuštati sve više ljudi. O cijeni korupcije na svim razinama života i rada, o njezinim posljedicama na društvo i građane, o tome tko što sve konkretno i u kojim područjima može, treba i hoće napraviti da tu rak ranu hrvatskog društva sasiječemo u korijenu. Da pružimo šansu Hrvatskoj da se nakon gotovo trideset godina od osamostaljenja počne razvijati kao slobodno, tržišno i demokratsko društvo. Na konferenciji "Hrvatska bez korupcije" će govoriti i s publikom raspravljati: Damir Bakić, Dalija Orešković, Zdravko Petak, Maja Vehovec, Vuk Vuković i Helena Puljiz kao moderatorica. Ako ste u Zagrebu ili vas put nanese, dođite ovaj petak, 16. 11.2018. u 11:00 sati u Veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog društva na konferenciju "Hrvatska bez korupcije" u organizaciji stranke Pametno.
 

Pametno: Još jedan uhljebnički proračun

- Putujemo nigdje, ovo je još jedan uhljebnički proračun. Prihodi se planiraju više za cca šest milijardi kuna, što se uglavnom odnosi na sredstva EU fondova, a rashodi države i dalje rastu i to za preko osam milijardi kuna. Znači još više uhljeba, još više namještenih javnih nabava, pogodovanja stranačkim prijateljima i podobnicima. Vlada je potrošila reforme koje je mogla provesti bez većih rezova koji bi se odrazili na njihovu glasačku mašineriju, za daljnje korake nema želje, a ni znanja. Strukturnih reformi nema na vidiku, reforma javne i lokalne uprave ne postoji, a zdravstvo izlaz traži u skupljim cigaretama. Mirovinski sustav je smislio samo povećanje dobi umirovljena i pokušaj prelijevanja drugog u prvi stup. Potezi sve gori od gorega - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, komentirajući prijedlog proračuna za 2019. godinu. U Pametnome smatraju da u vremenu kakvog-takvog gospodarskog rasta i blagonaklonih ekonomskih okolnosti u okruženju, Vlada nažalost vidimo da nema nikakvu namjeru raditi velike rezove u porezima, niti smanjivati javni dug, koji je još uvijek izrazito visok, puno veći od onoga prije zadnje krize. Nužni su puno veći pomaci u rasterećenju gospodarstva. Pametno predlaže manje države, manje poreze, više pravde. Konkretno...
 

Sedamdeset kuna mjesečne uštede nisu reforme

Smanjenje PDV-a i ukidanje dva doprinosa na bruto plaću (1,5% i 0,7%) uz istodobno povećanje doprinosa za zdravstvo za 1,5%, možda će prosječnoj hrvatskoj obitelji uštedjeti 872 kn godišnje. Možda, jer se ministar Marić nada da će tržište reagirati i "odraditi svoje". Ne zna, samo se nada i na tome gradi tzv. reforme. Promjena uz ovakav argument zgodan je zadatak za vježbu sa studentima u učionici, a ne za državu, smatraju u stranci Pametno.
- "Najavljeno rasterećenje je malo i beznačajno, sve su ovo zakrpe postojećeg stanja. Bez reforme lokalne samouprave i smanjenja državne potrošnje nema prostora za ozbiljno olakšanje, posebno bez reforme zdravstvenog i mirovinskog sustava" - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno i ekonomska stručnjakinja i dodaje - "Cilj je navodno povećanje raspoloživog dohotka za ljude s najnižim prihodima, a pitamo se zna li Vlada da najsiromašnije obitelji meso i ribu jedu rjeđe od onih s višim dohocima. Uostalom veći dio potrošnje ribe, voća i povrća odvija se na tzv. zelenim tržnicama na kojima cijene definiraju ponuda i potražnja, a ne PDV-a. Na takvim se mjestima fiskalni računi najčešće i ne izdaju".
Osim PDV-a ni najavljeno rasterećenje rada ni smanjenje poreza na promet nekretninama neće potaknuti promjene na bolje, kažu u Pametno.
 
Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u intervjuu za Lider govori o stanju i odgovornosti u Uljaniku, o bivšem predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću te o građanskoj i političkoj kulturi u Hrvatskoj, koju, smatra, građani trebaju sami promijeniti. Pročitajte..

"Naši sugrađani trebaju shvatiti da je za sve njihove probleme koje osjećaju u našem društvu kriva politika, za sve redove u bolnicama, za sve neizgrađene ceste, nered po gradskim ulicama, nedostatak vrtića i škola, zapošljavanja preko veze, preplaćene stare avione, požare za koje nije bilo dovoljno vatrogasnih vozila, za sve je kriva politika. Dok to ne shvate i da takvu lošu politiku treba mijenjati, Hrvatskoj neće biti bolje. Trebamo shvatiti isto tako da promjene polaze i od nas samih. U tom smislu treba mijenjati i građansku i političku kulturu jer se put do uspjeha ne postiže preko noći. Pametno nije postala parlamentarna stranka, jer nismo pristajali na kojekakve kompromise i brza rješenja u zamjenu za saborske fotelje. Izabrali smo teži i duži put kako bi pokazali da politika mora biti odgovorna i nije nam žao. Birači nas sve više prepoznaju, rastemo u članstvu i svim anketama što znači da naši ipak sugrađani polako uviđaju potrebu zaokreta hrvatske politike."
 

Ivica Puljak o prve tri godine stranke Pametno

Stranka Pametno nedavno je proslavila treću godišnjicu svojeg postojanja. Do sada je sudjelovala na parlamentarnim i lokalnim izborima, a u medijima je izazvala osobito velik interes nakon što su neovisni stručnjaci njen izborni program prepoznali kao najbolji koji je ikada sastavljen u Hrvatskoj. Danas je najjača izvanparlamentarna stranka u Hrvatskoj, s ograncima u cijeloj zemlji i s velikim ambicijama. Kako je nedavno s GLAS-om i IDS-om dogovorila suradnju, te budući da uskoro slijede izbori za Europski parlament, a potom i predsjednički, kroz intervju s Ivicom Puljkom novinari portala Index.hr pokušali su doznati kakvi su im planovi i ciljevi...
 

Slučaj Uljanik 'presudio' Amsterdamskoj koaliciji

Predsjedništvo stranke Pametno donijelo je odluku o prekidu daljnje suradnje s potencijalnim partnerima na stvaranju tzv. Amsterdamske koalicije. Razlog za ovakvu odluku je duboko neslaganje oko problema Uljanika, a naročito oko uloge i odgovornosti istaknutih pojedinaca. Premda do spomenute koalicije nikad formalno nije ni došlo, zbog percepcije i interesa članova, ali i javnosti, iz Pametno žele razjasniti neke činjenice. Pametno se od prvoga dana zalaže za jasnu, transparentnu politiku, koja radi isključivo za dobrobit građana Hrvatske, a tako će nastaviti djelovati i ubuduće. Kako od svoga potencijalnoga partnera iz Istre nisu dobili sve odgovore, s kakvima bi se mogli složiti i nastaviti djelovati, kažu da, nažalost, borbu za modernu, građansku i liberalnu Hrvatsku moraju nastaviti isključivo s pojedincima i strankama koji dijele i podržavaju ideje o uređenom društvu i odgovornoj politici.
- Pametno i dalje ostaje vjerno ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija. U Hrvatskoj postoji mnoštvo pojedinaca koji se nisu okušali u politici i ostavili loš trag iza sebe, koji su se dokazali u drugim životnim sferama, shvatili da se jedino kroz političko djelovanje može utjecati na lošu i koruptivnu politiku. Sve veći broj takvih ljudi nam se pridružuje i s njima ćemo zajedno graditi bolju Hrvatsku. Naš put nije ni lak, ni brz, ali smo ustrajni na njemu. Mi od toga ne možemo i ne želimo odustati, radije ćemo se prestati baviti politikom – zaključila je Marijana Puljak.
 
Prema prijedlozima nove mirovinske reforme koje su objavili mediji, vlada želi ucijeniti svoje građane i njihovu ušteđevinu prebaciti u proračun, gdje će se trošiti prema nahođenju neodgovornih političara, uglavnom na zbrinjavanje njihovih poslušnika, rodbine, prijatelja i znanaca. Iz stranke Pametno pozivaju građane da se svima silama odupru ovom pokušaju ucjene i pljačke svojih vlastitih građana.
- "Prijedlog mirovinske reforme s kojim je izašlo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije nikakva reforma već de-reforma. Osim korekcija određenih parametara u prvom stupu to je praktično uništavanje drugog mirovinskog stupa. Ovim prijedlogom se poništava prava mirovinska reforma" - kazala je Marijana Puljak, predsjednica Pametno..
 

Pet godina Hrvatske u EU - Mogli smo i više i brže

Hrvatska 1. srpnja slavi pet godina članstva u Europskoj uniji. Tim je povodom stranka Pametno napravila analizu i dala osvrt na proteklo razdoblje, što se moglo i koliko se učinilo.
- "Povlačenje EU sredstava još nema tempo i snagu koju bi bilo poželjno imati jer postoji niz problema u koordinaciji procedura i uvjeta u izvođenjima operativnih programa. Nedovoljna pripremljenost apsorpcijskih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kompleksnost administrativnih procedura, višekratno (državno) kontroliranje, fluktuacija državne administracije osposobljenje za provođenje operativnih programa, samo su neki od problema.” - rekla je prof.dr.sc. Maja Vehovec, znanstvena savjetnica u Ekonomskom institutu u Zagrebu te potpredsjednica stranke Pametno, te dodala:
- Svaka mjera u operativnim programima trebala bi imati maksimalno jednostavnu proceduru, kontrolu i zaključivanje, a svaljivanju odgovornosti i kaznenih postupaka ne mogu biti izloženi samo poslodavci u privatnom sektoru..
 
Trogodišnjaci koji mogu spasiti Hrvatsku. 13. lipnja 2015. godine osnovali smo stranku Pametno sa željom da se aktivno uključimo mijenjati stvari koje nam se nisu sviđale. Puno toga se dogodilo od tada do danas. Redovni parlamentarni izbori 2015., zatim prijevremeni parlamentarni 2016. i prošle godine lokalni izbori na kojima smo sudjelovali. Cijelo to vrijeme rastemo i razvijamo se, od izlaska u tri izborne jedinice 2015., do svih izbornih jedinica 2016. i izlaska u svim većim gradovima Hrvatske na lokalne izbore prošle godine. Danas smo po podršci građana peta politička opcija u Hrvatskoj. Jedina neparlamentarna stranka koja se nalazi u anketama i ispitivanjima birača. Hvala vam svima na podršci. Polako, ali sigurno naša mala kap buši kamen, upornim i dosljednim kapanjem. Nastojimo u našoj zemlji promovirati ideje liberalnih demokracija i modernih društava u kojima se cijeni rad i znanje pojedinca, ljudi su slobodni živjeti kako žele, državni aparat je mali i efikasan, poduzetnici nisu opterećeni i slobodni su stvarati nove vrijednosti i radna mjesta za zadovoljne radnike, obrazovanje je temelj društva, a kvalitetno zdravstvo dostupno svima. U današnjem okruženju u Hrvatskoj prepoznati smo kao politička opcija zdravog razuma i jedina brana opasnom populizmu i klijentelizmu. Zbog toga nam se pridružuje sve veći broj ljudi koji razumiju da nema drugih ljudi koji bi trebali mijenjati stvari već smo to mi sami. Samo aktivnošću svakog od nas pojedinačno možemo osnažiti toliko da se jedna mala kap promjena pretvori u veliki slap..
 

Trogodišnjaci koji mogu spasiti Hrvatsku

Od osnivačke Skupštine stranke Pametno prošlo je točno tri godine. Ranije građanska inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad", 13. lipnja 2015. godine napravila je iskorak u političku arenu i osnovala stranku Pametno. Jedini im je cilj, kako prvog dana, tako i danas, borba za jedno potpunu drugačiju Hrvatsku, za moderno i otvoreno društvo, slično onima u koje, nažalost, danas naša djeca bježe.
- Ali, umjesto da zdvajamo nad zlom sudbinom, mi smo se odlučili pokrenuti i raditi sve što možemo da od Hrvatske napravimo modernu zemlju, sličnu onim zemljama u koje naši mladi bježe. Već tri godine svakodnevno se borimo s klijentelizmom, nepotizmom i političkim pogodovanjima. Danas smo peta politička snaga u zemlji, a svaki dan nam se priključuju novi ljudi, aktivni, dobronamjerni i moralni, koji žele pomoći svojoj zemlji i zato Pametno s nadom gleda u budućnost – kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke.
Proces promjene našeg društva, navode u Pametno, ide sporo, ali je moguć. Sporo jer je dugogodišnja vladavina velikih stranaka HDZ-a i SDP-a stvorila glasačku mašineriju koja im, na temeljima straha i bez kritičkog promišljanja, omogućava ovakvo ponašanje. Zato pozivaju sve građane Hrvatske na zaokret, na novi i drugačiji pristup u kojem javni natječaji imaju smisla, zakoni se ne donose kako bi pogodovali uskim interesnim grupacijama, koncesije se ne dodjeljuju rodbini i prijateljima već najboljim ponuditeljima..
 
Stranka Pametno početkom svibnja pristupila je političkom savezu koji mediji nazivaju "Amsterdamska koalicija", a u kojem se još nalaze IDS i GLAS, s kojima planiraju izaći na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore, zbog čega su zabilježili i prvi odljev članova nezadovoljnih ovom odlukom, piše Ivan Kaštelan na stranicama Slobodne Dalmacije.
Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, ipak tvrdi da njihovo članstvo raste, baš kao i rezultati anketa javnog mnijenja po kojima su i na nacionalnom nivou sve bliži izbornom pragu od pet posto.
- Nekoliko je članova odustalo tijekom razgovora o mogućoj koaliciji, jednako kao što je mnogo novih i došlo, uz napomenu da koalicijski sporazum još uvijek nije potpisan. Tek smo krenuli s prvim korakom, složili se oko vrijednosti koje zastupamo, i krećemo s izradom sporazuma, očekujemo da će biti gotov na jesen. Pametno u ovaj proces ulazi čistog, neokaljanog obraza i istih namjera od kojih ne odustajemo. Okupile su nas vrijednosti liberalne demokracije, oko njih smo se lako i brzo složili, i vjerujemo da zajedno možemo postići više u borbi za otvorenu, građansku, modernu Hrvatsku. To je naša nužnost trenutno, s obzirom na rastući radikalizam koji se pojavljuje na desnom političkom spektru. Možemo ih slobodno nazvati opasnim namjerama koje Hrvatsku vode prema dnu, umjesto prema vrhu, razvoju i uspjehu - tvrdi Marijana Puljak.
 

Pametno o aferi s vrućim mailovima

Ostavka Martine Dalić znači priznanje krivice cijelog vrha. Premijer joj je zahvalio za ostvareni veliki uspjeh, u čijim plodovima će sad uživati na nekom mirnijem mjestu, ali smo očekivali i njegovu ostavku jer je očito sve znao i u sve bio upućen na vrijeme. U normalnom i civiliziranom društvu, za koje se borimo, oboje bi davno otišli primarno zbog osjećaja odgovornosti i poštivanja dužnosti koju obnašaju i građana koji su ih izabrali, a institucije države bi promptno istražile sve okolnosti i poduzele odgovarajuće radnje na kažnjavanju svih zlopuporaba koje su ovdje očite. Lex Agrokor je samo vrh sante leda svih korupcija, nemorala i zlouporaba položaja, trgovanja položajem i povlaštenim informacijama, namještanja natječaja i milijunskih poslova pojedincima i interesnim skupinama koji ovim prostorima vladaju od postanka Hrvatske države do danas. Njima je sve dozvoljeno i rugaju se narodu kojem stižu ovrhe za zaboravljeni račun za struju. Busanje u prsa domoljubljem, mahanje zastavama, vraćanje i zadržavanje u prošlosti samo je magla u oči kojom nas mažu kako bi nesmetano krali dok narod tjeraju na igre emocijama. Vrijeme je da zaustavimo hobotnicu nemorala i ne odsječemo joj samo glavu nego i sve njene krakove. Neće otpasti sami već samo našim angažmanom. Vrijeme je za jednu razumnu, moralnu i stručnu vlast kojoj je javni interes ispred osobnog, koja neće varati, koja neće lagati, koja neće obećavati bajke i mahati vam nemoguće lakim rješenjima već ovu državu izvesti na pametan put u bolju budućnost. Zlo se dogodi kad dobri ljudi ne čine ništa. Nemojte stajati sa strane i gledati kako nam društvo do kraja propada, uključite se jer ljudi koje čekamo da promijene ovo društvo, to smo MI sami.
 

Borg Hotmails

Nakon što je portal Index ujutro objavio privatne mailove potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, postalo je jasno da se radi o dosad najvećoj aferi Plenkovićeve vlade. Premijer je jučer planirao stati pred novinare i hvaliti se famoznom nagradom za europski govor godine, a navečer iskoristiti 60 minuta s četvero novinara četiriju medijskih kuća za predstavljanje svojih uspjeha i uspjeha vlade, no objava Indexa to mu je pokvarila. Tema dana, tjedna, pa i više od toga, postala je komunikacija jedne od njegovih najbližih suradnica s ljudima (koji će kasnije masno zarađivati na Agrokoru) i to preko preko svog privatnog maila na servisu Hotmail. Iako u tim mailovima nema sadržajno ništa novo u odnosu na ono što je javnost dosad već čula, neki detalji ministričine komunikacije su sporni, pa i kontroverzni s obzirom na kasniji razvoj događaja oko "spašavanja" Agrokora, a percepcija najšire javnosti o ovoj aferi je poražavajuća. Hoće li Plenkovićeva vlada pod pritiskom javnosti (i koalicijskih partnera) ostati bez najsposobnije osobe? Naravno da neće! A hoće li premijer i njegova vlada (i HDZ) izdržati i ovaj udar nejake "opozicijie"? Tko mi Macana, hoće! Zasad..
 

Dobre vijesti, liberali se okupljaju

Politički savez GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno, koji se već odavno kolokvijalno naziva Amsterdamska koalicija, dogovorio je da zajedno izlaze na troje izbore - europske, predsjedničke i parlamentarne, piše HRT. U srijedu će to i službeno objaviti, kazala je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a. Nakon pisma u kojem će predstaviti svoj vrijednosni sustav uslijedit će, kaže Mrak Taritaš, koalicijski sporazum vezan za europske izbore. Pismo će potpisati u srijedu 9. svibnja na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom u zagrebačkom kinu Europa u 13 sati. Za svaki od izbora potpisivat će se posebni koalicijski sporazum. - "Želimo biti pametan i razuman glas za Hrvatsku", rekla je govoreći o dodirnim točkama ovog trojca. "U ovoj kakofoniji velikog populizma odjedanput funkcioniramo tko će imati bolju dosjetku. Tko će više populistički nešto dati. Mi želimo vratiti politiku gdje joj je mjesto, želimo biti odgovorni", rekla je.
 

Radom i znanjem do boljeg života u Hrvatskoj

Danas je u Hrvatskoj teško od rada živjeti, zahvaljujući godinama upropaštavanja gospodarstva, opterećivanja plaća raznim nametima radi hranjenja sve veće državne administracije, doslovno pljačke na svim razinama. Pored svega i dalje vjerujemo kako Hrvatska ima perspektivu i može postati uređena kao moderne zemlje zapadnih liberalnih demokracija u koje naši radnici danas bježe.
Hrvatsku neće spasiti nova spektakularna lažna obećanja nego odgovorni građani koji svojim radom i znanjem žele izgraditi potpuno novu zemlju, poručili su danas iz stranke Pametno i pojasnili kako. Hrvatska može biti bolja, uz puno predanog rada. Na to su spremni svi građani, i radnici i poslodavci, ali treba izgraditi društvo koje će im to omogućiti. Sustav trebamo, ali ga je nužno mijenjati na bolje, poručili su iz Splita, gdje su zajedno sa sugrađanima slavili na Marjanu.
- Čestitamo od srca ovaj dan našim sugrađanima jer vjerujemo kako Hrvatska ima perspektivu. Ona se zasigurno ne krije u aktualnoj vlasti i kozmetičkim reformama ili starim i novim lažnim prorocima sa spektakularnim, ali neozbiljnim i nerealnim obećanjima, već stvarnim i korjenitim promjenama. Promjene same po sebi nisu uvijek lagane, ali su nužne i moguće. Hrvatska svoju budućnost treba tražiti u suradnji s Europom i svijetom, integraciji i razvoju znanja – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodala – Takav će razvoj donijeti nova radna mjesta, bolje radne uvjete, zadovoljnije građane naše zemlje. Naš program sadrži konkretne mjere, od izmjena u sustavu poreza koje bi povećale konkurentnost hrvatskog gospodarstva, do inzistiranja na obrazovanju i znanju. Rješenje nije u rušenju sustava već njegovim promjenama i  pojednostavljenju.