- Država Hrvatska ne treba više dati niti jednu kunu za brodogradilišta. Sve što ona treba je stvoriti uvjete za razvoj industrije, koja ne mora biti brodograđevna, barem ne u ovakvom obliku. Pod  stvoriti uvjete ne mislimo na davanje subvencija, što je svakoj Vladi omiljeno, jer može s tim odmah mahati na TV-u. Barataju milijardama kuna kao pijani milijunaši jer to nisu njihove kune, to je novac nas građana koje nitko nije pitao želimo li biti novi strateški partner Uljaniku. Brodosplit zapravo i nije strateški partner, oni žele doći na gotovo, kad država, odnosno svi mi, saniramo stare nebuloze i nagomilane dugove. Zašto bi država, zapravo građani, sada sanirali Uljanik i bili te budale, a sve zbog nesposobnih i neodgovornih uprava brodogradilišta - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke Pametno.
Apsurdno je, ističe, da prethodne Uprave ne snose baš nikakvu odgovornost već da svi mi, umjesto u nove škole, vrtiće i infrastrukturu, ulažemo u posrnuli Uljanik. Vehovec dodaje da država treba smanjiti poreze i ostala davanja, drastično pojednostaviti poslovanje, povećati sigurnost naplate, dodatno rasteretiti izvoz, rasteretiti maksimalno svako novo zapošljavanje u sektoru za kojeg smatra da je budućnost razvoja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Za  to sve treba imati strategiju i smanjiti državnu potrošnju i broj zaposlenih na proračunu.
 

Dalija Orešković: Trebaju nam tektonske promjene

Oni nisu ni salonski ni restoranski, nego lički političari, kaže predsjednica novoosnovane stranke START Dalija Orešković u intrevjuu za Slobodnu Dalmaciju. “Antikorupcija, razvoj i transparentnost. To je naša formula. Antikorupcija znači demontiranje postojećeg i izgradnja novog sustava. To je karijes u zubu koji treba očistiti. Razvoj su one politike i programi koje će osigurati novi sadržaj, plombu koja će popuniti prazninu. A transparentnost znači uspostavu sustava vrijednosti koji će tu promjenu učiniti mogućom, a plodno tlo za makinacije učiniti što manjim”, kaže Orešković.
 

Dobro jutro Petre..

Hrvatska vlada je znala da Izrael nema dozvolu za prodaju aviona, što dokazuje i zadnji mail koji smo imali prilike vidjeti putem medija, a došao je iz američkog veleposlanstva pomoćniku ministra obrane. Vlada je lagala te snosi krivnju ugroze nacionalne sigurnosti i sramoćenja države, što je u konačnici epilog ovog tragičnog posla kojim se Plenkovićeva Vlada bavila gotovo dvije godine, poručili su danas iz stranke Pametno.
- Ovo je kraj, cijeli državni vrh mora otići. Oni su neozbiljni i neodgovorni ljudi koji ne znaju i ne mogu voditi državu. Vlada je ugrozila nacionalnu sigurnost zemlje i neopisivo osramotila Hrvatsku - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.
- Što je najgore, sramoćenje nije stalo. Negiranje krivnje pokazuje koliko su očajni u borbi za fotelje i svoju osobnu korist. Fijasko s kupnjom aviona dokaz je njihovog poslovnog neznanja, a nisu u stanju ni upravljati državom u smislu zaštite i održavanja nacionalne sigurnosti. Svojom traljavošću doveli su u pitanje sve buduće poslove, nitko nas više ne doživljava ozbiljno. Zato je vrijeme da odu.Poruči su iz Pametnog da je od samog početka Vlada bila netransparentna o ovoj temi, skrivajući detalje koji su trebali biti dostupni javnosti. Nejasno je bilo, dodali su, zašto Hrvatska uopće kupuje avione, zašto taj novac nismo uložili u obrazovanje ili zdravstvo, sve su radili iza zatvorenih vrata. 
 

Pametno u 2018.

Dragi svi, optimistični u zaokretanju Hrvatske, ispraćamo 2018. godinu, godinu u kojoj smo slavili naš treći rođendan i odradili 'samo' jedne izbore, u lipnju u Splitu, za mjesne odbore i gradske kotareve. Kako svemu pristupamo jednako ozbiljno i ovoj smo se kampanji posvetili kao da je najvažnija na svijetu zbog čega zahvaljujemo svima vama koji ste na bilo koji način u njoj sudjelovali. To se naravno odnosi i na sve druge aktivnosti stranke Pametno, kojih je bilo mnogo tijekom godine – humanitarne i društvene akcije, javni i medijski nastupi, edukacije kroz koje smo rasli i učili. Jer vjerujemo da je znanje najveće bogatstvo, kako nas osobno tako i društva u cjelini, potencijal kojim svakodnevno mijenjamo Hrvatsku na bolje. Naša misija je zaokrenuti Hrvatsku u zemlju znanja, rada i poštenja, kroz odgovorno i pošteno političko djelovanje. Kako je to izgledalo u praksi, na terenu u 2018?..
 

Hrvatska bez korupcije

O korupciji i klijentelizmu naoko svi sve znamo. Načelno će se svi izjasniti da je to zlo koje razara društvo, ubija gospodarstvo, a državu pretvara u negaciju same sebe. No, ne pokrenemo li korijenite promjene, prvo u pravosuđu i javnoj upravi, cijena života u Hrvatskoj bit će sve viša, zbog čega će je nastaviti napuštati sve više ljudi. O cijeni korupcije na svim razinama života i rada, o njezinim posljedicama na društvo i građane, o tome tko što sve konkretno i u kojim područjima može, treba i hoće napraviti da tu rak ranu hrvatskog društva sasiječemo u korijenu. Da pružimo šansu Hrvatskoj da se nakon gotovo trideset godina od osamostaljenja počne razvijati kao slobodno, tržišno i demokratsko društvo. Na konferenciji "Hrvatska bez korupcije" će govoriti i s publikom raspravljati: Damir Bakić, Dalija Orešković, Zdravko Petak, Maja Vehovec, Vuk Vuković i Helena Puljiz kao moderatorica. Ako ste u Zagrebu ili vas put nanese, dođite ovaj petak, 16. 11.2018. u 11:00 sati u Veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog društva na konferenciju "Hrvatska bez korupcije" u organizaciji stranke Pametno.
 

Pametno: Još jedan uhljebnički proračun

- Putujemo nigdje, ovo je još jedan uhljebnički proračun. Prihodi se planiraju više za cca šest milijardi kuna, što se uglavnom odnosi na sredstva EU fondova, a rashodi države i dalje rastu i to za preko osam milijardi kuna. Znači još više uhljeba, još više namještenih javnih nabava, pogodovanja stranačkim prijateljima i podobnicima. Vlada je potrošila reforme koje je mogla provesti bez većih rezova koji bi se odrazili na njihovu glasačku mašineriju, za daljnje korake nema želje, a ni znanja. Strukturnih reformi nema na vidiku, reforma javne i lokalne uprave ne postoji, a zdravstvo izlaz traži u skupljim cigaretama. Mirovinski sustav je smislio samo povećanje dobi umirovljena i pokušaj prelijevanja drugog u prvi stup. Potezi sve gori od gorega - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, komentirajući prijedlog proračuna za 2019. godinu. U Pametnome smatraju da u vremenu kakvog-takvog gospodarskog rasta i blagonaklonih ekonomskih okolnosti u okruženju, Vlada nažalost vidimo da nema nikakvu namjeru raditi velike rezove u porezima, niti smanjivati javni dug, koji je još uvijek izrazito visok, puno veći od onoga prije zadnje krize. Nužni su puno veći pomaci u rasterećenju gospodarstva. Pametno predlaže manje države, manje poreze, više pravde. Konkretno...
 

Sedamdeset kuna mjesečne uštede nisu reforme

Smanjenje PDV-a i ukidanje dva doprinosa na bruto plaću (1,5% i 0,7%) uz istodobno povećanje doprinosa za zdravstvo za 1,5%, možda će prosječnoj hrvatskoj obitelji uštedjeti 872 kn godišnje. Možda, jer se ministar Marić nada da će tržište reagirati i "odraditi svoje". Ne zna, samo se nada i na tome gradi tzv. reforme. Promjena uz ovakav argument zgodan je zadatak za vježbu sa studentima u učionici, a ne za državu, smatraju u stranci Pametno.
- "Najavljeno rasterećenje je malo i beznačajno, sve su ovo zakrpe postojećeg stanja. Bez reforme lokalne samouprave i smanjenja državne potrošnje nema prostora za ozbiljno olakšanje, posebno bez reforme zdravstvenog i mirovinskog sustava" - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno i ekonomska stručnjakinja i dodaje - "Cilj je navodno povećanje raspoloživog dohotka za ljude s najnižim prihodima, a pitamo se zna li Vlada da najsiromašnije obitelji meso i ribu jedu rjeđe od onih s višim dohocima. Uostalom veći dio potrošnje ribe, voća i povrća odvija se na tzv. zelenim tržnicama na kojima cijene definiraju ponuda i potražnja, a ne PDV-a. Na takvim se mjestima fiskalni računi najčešće i ne izdaju".
Osim PDV-a ni najavljeno rasterećenje rada ni smanjenje poreza na promet nekretninama neće potaknuti promjene na bolje, kažu u Pametno.
 
Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u intervjuu za Lider govori o stanju i odgovornosti u Uljaniku, o bivšem predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću te o građanskoj i političkoj kulturi u Hrvatskoj, koju, smatra, građani trebaju sami promijeniti. Pročitajte..

"Naši sugrađani trebaju shvatiti da je za sve njihove probleme koje osjećaju u našem društvu kriva politika, za sve redove u bolnicama, za sve neizgrađene ceste, nered po gradskim ulicama, nedostatak vrtića i škola, zapošljavanja preko veze, preplaćene stare avione, požare za koje nije bilo dovoljno vatrogasnih vozila, za sve je kriva politika. Dok to ne shvate i da takvu lošu politiku treba mijenjati, Hrvatskoj neće biti bolje. Trebamo shvatiti isto tako da promjene polaze i od nas samih. U tom smislu treba mijenjati i građansku i političku kulturu jer se put do uspjeha ne postiže preko noći. Pametno nije postala parlamentarna stranka, jer nismo pristajali na kojekakve kompromise i brza rješenja u zamjenu za saborske fotelje. Izabrali smo teži i duži put kako bi pokazali da politika mora biti odgovorna i nije nam žao. Birači nas sve više prepoznaju, rastemo u članstvu i svim anketama što znači da naši ipak sugrađani polako uviđaju potrebu zaokreta hrvatske politike."
 

Ivica Puljak o prve tri godine stranke Pametno

Stranka Pametno nedavno je proslavila treću godišnjicu svojeg postojanja. Do sada je sudjelovala na parlamentarnim i lokalnim izborima, a u medijima je izazvala osobito velik interes nakon što su neovisni stručnjaci njen izborni program prepoznali kao najbolji koji je ikada sastavljen u Hrvatskoj. Danas je najjača izvanparlamentarna stranka u Hrvatskoj, s ograncima u cijeloj zemlji i s velikim ambicijama. Kako je nedavno s GLAS-om i IDS-om dogovorila suradnju, te budući da uskoro slijede izbori za Europski parlament, a potom i predsjednički, kroz intervju s Ivicom Puljkom novinari portala Index.hr pokušali su doznati kakvi su im planovi i ciljevi...
 

Slučaj Uljanik 'presudio' Amsterdamskoj koaliciji

Predsjedništvo stranke Pametno donijelo je odluku o prekidu daljnje suradnje s potencijalnim partnerima na stvaranju tzv. Amsterdamske koalicije. Razlog za ovakvu odluku je duboko neslaganje oko problema Uljanika, a naročito oko uloge i odgovornosti istaknutih pojedinaca. Premda do spomenute koalicije nikad formalno nije ni došlo, zbog percepcije i interesa članova, ali i javnosti, iz Pametno žele razjasniti neke činjenice. Pametno se od prvoga dana zalaže za jasnu, transparentnu politiku, koja radi isključivo za dobrobit građana Hrvatske, a tako će nastaviti djelovati i ubuduće. Kako od svoga potencijalnoga partnera iz Istre nisu dobili sve odgovore, s kakvima bi se mogli složiti i nastaviti djelovati, kažu da, nažalost, borbu za modernu, građansku i liberalnu Hrvatsku moraju nastaviti isključivo s pojedincima i strankama koji dijele i podržavaju ideje o uređenom društvu i odgovornoj politici.
- Pametno i dalje ostaje vjerno ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija. U Hrvatskoj postoji mnoštvo pojedinaca koji se nisu okušali u politici i ostavili loš trag iza sebe, koji su se dokazali u drugim životnim sferama, shvatili da se jedino kroz političko djelovanje može utjecati na lošu i koruptivnu politiku. Sve veći broj takvih ljudi nam se pridružuje i s njima ćemo zajedno graditi bolju Hrvatsku. Naš put nije ni lak, ni brz, ali smo ustrajni na njemu. Mi od toga ne možemo i ne želimo odustati, radije ćemo se prestati baviti politikom – zaključila je Marijana Puljak.
 
Prema prijedlozima nove mirovinske reforme koje su objavili mediji, vlada želi ucijeniti svoje građane i njihovu ušteđevinu prebaciti u proračun, gdje će se trošiti prema nahođenju neodgovornih političara, uglavnom na zbrinjavanje njihovih poslušnika, rodbine, prijatelja i znanaca. Iz stranke Pametno pozivaju građane da se svima silama odupru ovom pokušaju ucjene i pljačke svojih vlastitih građana.
- "Prijedlog mirovinske reforme s kojim je izašlo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije nikakva reforma već de-reforma. Osim korekcija određenih parametara u prvom stupu to je praktično uništavanje drugog mirovinskog stupa. Ovim prijedlogom se poništava prava mirovinska reforma" - kazala je Marijana Puljak, predsjednica Pametno..
 

Pet godina Hrvatske u EU - Mogli smo i više i brže

Hrvatska 1. srpnja slavi pet godina članstva u Europskoj uniji. Tim je povodom stranka Pametno napravila analizu i dala osvrt na proteklo razdoblje, što se moglo i koliko se učinilo.
- "Povlačenje EU sredstava još nema tempo i snagu koju bi bilo poželjno imati jer postoji niz problema u koordinaciji procedura i uvjeta u izvođenjima operativnih programa. Nedovoljna pripremljenost apsorpcijskih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kompleksnost administrativnih procedura, višekratno (državno) kontroliranje, fluktuacija državne administracije osposobljenje za provođenje operativnih programa, samo su neki od problema.” - rekla je prof.dr.sc. Maja Vehovec, znanstvena savjetnica u Ekonomskom institutu u Zagrebu te potpredsjednica stranke Pametno, te dodala:
- Svaka mjera u operativnim programima trebala bi imati maksimalno jednostavnu proceduru, kontrolu i zaključivanje, a svaljivanju odgovornosti i kaznenih postupaka ne mogu biti izloženi samo poslodavci u privatnom sektoru..
 
Trogodišnjaci koji mogu spasiti Hrvatsku. 13. lipnja 2015. godine osnovali smo stranku Pametno sa željom da se aktivno uključimo mijenjati stvari koje nam se nisu sviđale. Puno toga se dogodilo od tada do danas. Redovni parlamentarni izbori 2015., zatim prijevremeni parlamentarni 2016. i prošle godine lokalni izbori na kojima smo sudjelovali. Cijelo to vrijeme rastemo i razvijamo se, od izlaska u tri izborne jedinice 2015., do svih izbornih jedinica 2016. i izlaska u svim većim gradovima Hrvatske na lokalne izbore prošle godine. Danas smo po podršci građana peta politička opcija u Hrvatskoj. Jedina neparlamentarna stranka koja se nalazi u anketama i ispitivanjima birača. Hvala vam svima na podršci. Polako, ali sigurno naša mala kap buši kamen, upornim i dosljednim kapanjem. Nastojimo u našoj zemlji promovirati ideje liberalnih demokracija i modernih društava u kojima se cijeni rad i znanje pojedinca, ljudi su slobodni živjeti kako žele, državni aparat je mali i efikasan, poduzetnici nisu opterećeni i slobodni su stvarati nove vrijednosti i radna mjesta za zadovoljne radnike, obrazovanje je temelj društva, a kvalitetno zdravstvo dostupno svima. U današnjem okruženju u Hrvatskoj prepoznati smo kao politička opcija zdravog razuma i jedina brana opasnom populizmu i klijentelizmu. Zbog toga nam se pridružuje sve veći broj ljudi koji razumiju da nema drugih ljudi koji bi trebali mijenjati stvari već smo to mi sami. Samo aktivnošću svakog od nas pojedinačno možemo osnažiti toliko da se jedna mala kap promjena pretvori u veliki slap..
 

Trogodišnjaci koji mogu spasiti Hrvatsku

Od osnivačke Skupštine stranke Pametno prošlo je točno tri godine. Ranije građanska inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad", 13. lipnja 2015. godine napravila je iskorak u političku arenu i osnovala stranku Pametno. Jedini im je cilj, kako prvog dana, tako i danas, borba za jedno potpunu drugačiju Hrvatsku, za moderno i otvoreno društvo, slično onima u koje, nažalost, danas naša djeca bježe.
- Ali, umjesto da zdvajamo nad zlom sudbinom, mi smo se odlučili pokrenuti i raditi sve što možemo da od Hrvatske napravimo modernu zemlju, sličnu onim zemljama u koje naši mladi bježe. Već tri godine svakodnevno se borimo s klijentelizmom, nepotizmom i političkim pogodovanjima. Danas smo peta politička snaga u zemlji, a svaki dan nam se priključuju novi ljudi, aktivni, dobronamjerni i moralni, koji žele pomoći svojoj zemlji i zato Pametno s nadom gleda u budućnost – kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke.
Proces promjene našeg društva, navode u Pametno, ide sporo, ali je moguć. Sporo jer je dugogodišnja vladavina velikih stranaka HDZ-a i SDP-a stvorila glasačku mašineriju koja im, na temeljima straha i bez kritičkog promišljanja, omogućava ovakvo ponašanje. Zato pozivaju sve građane Hrvatske na zaokret, na novi i drugačiji pristup u kojem javni natječaji imaju smisla, zakoni se ne donose kako bi pogodovali uskim interesnim grupacijama, koncesije se ne dodjeljuju rodbini i prijateljima već najboljim ponuditeljima..
 
Stranka Pametno početkom svibnja pristupila je političkom savezu koji mediji nazivaju "Amsterdamska koalicija", a u kojem se još nalaze IDS i GLAS, s kojima planiraju izaći na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore, zbog čega su zabilježili i prvi odljev članova nezadovoljnih ovom odlukom, piše Ivan Kaštelan na stranicama Slobodne Dalmacije.
Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, ipak tvrdi da njihovo članstvo raste, baš kao i rezultati anketa javnog mnijenja po kojima su i na nacionalnom nivou sve bliži izbornom pragu od pet posto.
- Nekoliko je članova odustalo tijekom razgovora o mogućoj koaliciji, jednako kao što je mnogo novih i došlo, uz napomenu da koalicijski sporazum još uvijek nije potpisan. Tek smo krenuli s prvim korakom, složili se oko vrijednosti koje zastupamo, i krećemo s izradom sporazuma, očekujemo da će biti gotov na jesen. Pametno u ovaj proces ulazi čistog, neokaljanog obraza i istih namjera od kojih ne odustajemo. Okupile su nas vrijednosti liberalne demokracije, oko njih smo se lako i brzo složili, i vjerujemo da zajedno možemo postići više u borbi za otvorenu, građansku, modernu Hrvatsku. To je naša nužnost trenutno, s obzirom na rastući radikalizam koji se pojavljuje na desnom političkom spektru. Možemo ih slobodno nazvati opasnim namjerama koje Hrvatsku vode prema dnu, umjesto prema vrhu, razvoju i uspjehu - tvrdi Marijana Puljak.