Marijana Puljak, prema posljednjoj anketi koju je agencija Ipsos Puls napravila za potrebe HNS-a, osvaja 20 posto glasova, a samo Andro Krstulović Opara (HDZ) ima veću podršku od nje - 29 posto. Prema toj anketi, dodajmo, Željko Kerum ima podršku od 19 posto, Robert Pauletić 14, Aida Batarelo devet, a Srđan Gjurković šest posto. - Sve ozbiljne ankete pokazuju da sigurno ulazimo u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita. Drago nam je da je prepoznat naš rad kroz Gradsko vijeće gdje smo se dosljedno u ove četiri godine borili za sve stanovnike grada Splita. Tako ćemo i nastaviti, u kampanji se nećemo baviti vrijeđanjem drugih kandidata već ćemo kao i do sada uvijek predlagati konkretna rješenja kako bi Split postao transparentan i moderan grad, jednakih mogućnosti za sve. Zalažemo se za uvođenje reda i pravila, korist za cijelo društvo i zajednicu, a ne pogodovanje odabranim pojedincima. Split može biti moderan, europski grad s najvećom kvalitetom života u Hrvatskoj, a ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže u borbi za takav Split na kojeg ćemo svi biti ponosni - komentirala je predsjednica stranke Pametno za Dalmatinski portal.
 

Ide li Most putem HDSSB-a, ORAH-a i Laburista?

Most je na zadnja dva izbora iskočio kao treća opcija s velikim izgledima da bi se mogla održati. Ali varljiva je to jako situacija. Izgubi li Most na lokalnim izborima Metković, lako bi mu se moglo dogoditi ono što se prošle godine dogodilo Glavaševom HDSSB-u, Hrvatskim laburistima i ORAH-u. Još ako bi se nešto slično dogodilo u Omišu, Mostu bi to bio znak za uzbunu. A sve to bi, naravno, moglo utjecati na stabilnost i dugovječnost zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kako će se dvije vladajuće stranke ponašati na predstojećim lokalnim izborima. Ako sve prođe u najboljem redu – čitaj Most pobjeđuje u Omišu, Metkoviću i u još nekoliko njima važnih utvrda – koalicija i Vlada potrajat će do kraja mandata, piše Zlatko Crnčec na stranicama Novog lista.
 
Omiški HDS i HSP odlučili su da će na lokalne izbore u svibnju izaći zajedno, a njihov kandidat za gradonačelnika je predsjednik HDS-a Omiš Denis Dujmović. Ovo je drugi put da će se ovaj inženjer građevinarstva i otac četvero djece naći u utrci za prvog čovjeka grada na ušću Cetine. Prvi put je to učinio 2013. Na ovaj korak su se odlučili, navode, nakon rezultata preliminarne ankete koja je pokazala da Dujmović ulazi u drugi krug, piše DalmacijaNews. Kandidat je koalicije HDS-a i HSP-a, a nada se da će se kandidati natjecati projektima i da se neće vraćati u doba Drugog svjetskog rata, nego da ćemo razvijati Poljica i Omiš jer svi u njima živimo i svi želimo da nam bude bolje..
 
Omiški HDZ je odabrao profesora klarineta Jure Šabana Stanića za svog kandidata za gradonačelnika Omiša. Stanić će će tako biti najveći takmac Mostovom kandidatu Ivi Tomasoviću na nadolazećim lokalnim izborima u gradu Omišu i Poljicima. Jure Šaban Stanić široj javnosti dosad je bio više poznat po svojem anagažmanu u glazbi nego u politici. Dobitnik je niza nagrada tijekom studija (rektorova i dekanova nagrada), istakao s u radu s klapama. Vodio je niz ženskih i muških klapa, za člana stručnog ocjenivačkog povjerenstva Festivala klapa u Omišu izabran je 2003., godinu poslije postao je i član Umjetničkog vijeća, a i u utrci za ravnatelja FDK odlično je kotirao.. A kako će "kotirati" na nadolazećim lokalnim izborima i hoće li uspjeti "vratiti" HDZ, opet predvođen Ivanom Škaričićem, na vlast u Omišu saznati ćemo u svibnju.
 

Pametno rješenje za Karepovac

Četiri godine intenzivne borbe u Gradskom vijeću za sanaciju Karepovca i uvođenje sustavnog gospodarenja otpadom, stranka Pametno sažela je danas u javnom priopćenju. Pozivaju na jedinstveno rješenje, zajednički sastanak Grada, Županije, nadležnog Ministarstva i Čistoće. - Karepovac treba hitno zatvoriti. Tražimo stoga hitno sazivanje javne tematske sjednice sa svim zainteresiranima kako bi se konačno dogovorio nedvosmislen smjer i vremenski plan sanacije. Dosta je manipuliranja, skrivanja iza političkih i populističkih obećanja i neistina, javnost treba znati sve činjenice, uključujući troškove i izazove, sve za i protiv argumente. Ni Grad ni Čistoća ništa nisu napravili da bi Split konačno upravljao svojim otpadom. Nije uvedeno razdvajanje otpada na kućnom pragu, nisu izgrađena reciklažna dvorišta, nisu postavljeni zeleni otoci, nisu ostvareni uvjeti za izdvajanje biootpada (kompostana), nije izgrađeno odlagalište glomaznog niti građevinskog otpada. Komunalno redarstvo Grada je potpuno nezainteresirano. Nije onda čudo da su građani ogorčeni i nezadovoljni dok nam hrpa smeća raste u samom centru Grada i doslovno truje ljude - kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita. - Godinama se borimo za potpunu sanaciju Karepovca, najčešće sami u Gradskom vijeću i na prosvjedima s udrugama. Apsurd je da su se tek sada svi uhvatili politizirati, a razlog je vrlo jednostavan, lokalni izbori i 'financijski kolač' - dodala je Puljak.
 
Stranka Pametno oglasila se s svojim stavom povodom najava ponovnog uvođenje obveznog vojnog roka. Stranka Pametno protivi se najavljenom vraćanju obaveznog vojnog roka. Traže veća ulaganja u razvoj obrazovanja i poduzetništva te okretanje cijelog društva prilikama i izazovima modernog svijeta. Umjesto da novac, kojeg ionako nedostaje, ulože u prijeko potrebne reforme obrazovanja, pravosuđa i/ili administracije, HDZ i Most, zajedno s Predsjednicom, ponovno aktualiziraju pitanje vojnog roka, teme kojoj je mjesto u prošlosti – navode u stranci Pametno i dodaju - Za osposobiti vojnika potrebno je mnogo više od mjesec dana. Najveći doprinos nacionalnoj sigurnosti može donijeti zdrav rast gospodarstva, rast BDP-a i općenito napredak društva, a tome će mladi više doprinijeti radom na primjer u IT industriji nego kroz nekoliko tjedana tzv. vojnog roka – zaključuju u Pametno.
 
Iz stranke HSS ovih dana odlaze ili prestaju s radom čitavi ogranci zbog neslaganja s vodstvom stranke i stilom vodstva predsjednika Kreše Beljaka. Gradska organizacija HSS-a Splita, iz koje danas nitko nije bio na tiskovnoj u Solinu koju je sazvala nekolicina bivših članova HSS-a u Solinu, imala je svoju izbornu skupštinu i izabrala svoja legalna tijela, a izabrana predsjednica GO HSS Splita Mirna Kovačić, koja je ujedno i županijska vijećnica HSS-a, kandidirat će se za gradonačelnicu Splita na sljedećim lokalnim izborima u čemu je podržana od strane Odbora ŽO HSS-a, piše Dalmatinski portal.
Mirna Kovačić rodom je iz Omiša, no već niz godina živi i radi u Splitu. Bila je zaposlena kao učiteljica u mnogobrojnim osnovnim školama u našoj županiji, u izdavaštvu kao glavna urednica dvotjednika, na regionalnoj televiziji kao urednica informativnog programa, tvrtkama Investgradnja d.o.o. i Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na marketinškim poslovima. U svibnju 2013. godine kreće u poduzetništvo i otvaram svoju Agenciju za promidžbu istraživanje tržišta i javnog mijenja i organizaciju sastanaka. U politiku ulazi 2012. učlanjenjem u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Nakon lokalnih izbora 2013.g s neovisne liste dr.sc.Ivana Grubišića ulazi u Županijsku skupštinu gdje joj od kolovoza 2014. teče manadat županijske vijećnice, najprije kao članice NL, a potom kao vijećnice HSS-a. Na nadolazećim lokalnim izborima kandidirati će se za gradonačelnicu Splita. Kaže kako joj je moralna obaveza i želja opravdati očekivanja i povjerenje svojih članova i pozicionirati HSS u Splitu na političko mjesto kakvo zaslužuje najstarija hrvatska stranka.
 
Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak odbila je prijedlog Davora Bernardića i Ive Josipovića da okupe "ljevicu". – Ako misle da imaju zajedničke ciljeve, teme i političke modele, neka razgovaraju. Pozdravljam te razgovore. S naše strane, možda dijelimo neke civilizacijske vrijednosti poput ljudskih prava i prava manjina, slobode žene i njezinog prava na izbor, antifašizma,.. no mi zastupamo neke druge ekonomske modele koji govore o slobodi tržišta i slobodi poduzetništva, neke modernije ekonomske modele. Zašto se mi bavimo politikom? Jer smo i ustali protiv nekih političkih modela koje je zadnjih 25 godina zastupao i SDP - a to su klijentelizam i politička trgovina – kazala je Puljak za N1 televiziju. Istaknula je i da će na lokalne izbore stranka Pametno izaći sama. – Na iduće lokalne izborima stranka Pametno izlazi samostalno upravo zbog toga što ne zastupamo političke modele koji su SDP i doveli u situaciju u kojoj jesu danas. Pokazujemo da politika može i mora biti drugačija, u interesu zajednice. Ne u osobnu korist, nego u interesu društva. Pametno je predvodnik takve politike – rekla je Puljak, koja će se kandidirati za gradonačelnicu Splita.
 
Božo Petrov novi je "stari" predsjednik Mosta dok su za njegove potpredsjednike izabrani Miroslav Šimić i Robert Podolnjak, a politički tajnik Mosta postao je Nikola Grmoja, odlučili su članovi te stranke u subotu na Izbornom saboru u Zagrebu. U Nadzorni odbor stranke imenovani su Katarina Ujdur, Petra Mandić, Sanja Mišević, Ivo Grabovac, Tomislav Palac, a u Glavni odbor Ružica Vukovac, Slaven Dobrović, Marko Sladoljev, Ivan Bekavac, Katarina Kozina, Nino Šešelj, Bruno Petrušić, Ante Čikotić i Nizar Shoukry. - Ovo je naša dionica, sutra će doći drugi, ali ćemo dati sve od sebe da omogućimo novim generacijama koji dolaze da imaju ljepšu Hrvatsku, a to je cilj koji se isplati - kazao je Petrov praćen burnim pljeskom nazočnih članova Mosta. Most je u nedjelju i službeno predstavio Roberta Pauletića kao svog kandidata za gradonačelnika Splita. Podršku su mu došli dati Božo Petrov i Miro Bulj. Predsjednik Sabora i Mosta nezavisnih lista rekao je da smatraju da je Pauletić savršen kandidat zbog impresivne poduzetničke i novinarske karijere, ali i zbog svega što je prošao u životu. Pauletić je obećao početi realizaciju niza projektata kojima će izvući Split iz apatije i depresije u koju su ga doveli političari koju su do sada bili na vlasti ili u oporbi. Ako pobjedi, najavio je, smanjit će broj zaposlenih u Banovini za 20 posto.
 
Most je objavio i točan datum službenog predstavljanja svog kandidata za gradonačelnika Splita. Ove nedjelje, 29. siječnja, u 11 sati u hotelu President novinari su pozvani na predstavljanje kandidata Roberta Pauletića.
- Mostovi birači su bili dosta heterogeno tijelo, koje se tek na prethodnim izborima počelo profilirati. Pitanje je koliko uopće poznaju Pauletića. On je u ovom trenutku izbor Bože Petrova za grad Split. Što će pokazati kampanja i kako će na koncu Splićani ocijeniti to što vide, ostavimo za izbore. Ono što sigurno znam da ovaj grad bira po svom guštu, bilo to pravo ili krivo - osvrnuo se Srđan Gjurković, Gradski vijećnik HNS-a, na stranicama Dalmatinskog portala na Paulatićevu kandidaturu.
 

Pametno: Sto dana Vlade, sto dana tuge!

Stranka Pametno osvrnula se danas na prvih 100 dana Vlade i izrazila žaljenje 'za još toliko izgubljenih dana, vremena kojeg Hrvatska više nema'. Evo što dalje kažu:
'Mršavih 100 dana u kojima nije stečeno povjerenje da je moguće očekivati porast zapošljavanja, smanjenje iseljavanja, zadovoljstvo i ponos. - Od samog formiranja Vlade nisu se smirile afere, npr. potencijalni sukob interesa potpredsjednice Vlade i dokazano plagiranje ministra znanosti i obrazovanja. Ali krenimo s pohvalama: pozdravljamo jedan dio porezne reforme, vezan za rasterećenje cijene rada, kao i najavljene mjere za rasterećenje gospodarstva, kroz ukidanje nepotrebnih nameta i administrativnih barijera. To su uistinu dobri potezi, iako veće rasterećenje gospodarstva tek očekujemo da se primjeni. Nažalost to su zapravo jedini dobri potezi, a loših ima puno više. Teško ih je sve nabrojati, pa ćemo spomenuti samo neke. Najava povratka INA-e u vlasništvo države je izuzetno loša odluka za budućnost Hrvatske, prvenstveno zbog činjenice da se radi o kompaniji koja ne spada u strateški interes jedne moderne zemlje kakva bi Hrvatska trebala postati. Ova Vlada je nastavila neslavno relativizirati osnovne civilizacijske vrijednosti poput antifašizma, a nastavila je s uhljebljivanjem svojih kumova, stranačkih kolega, prijatelja i rodbine. Naročito su porazne epizode s kumom predsjednika Sabora Bože Petrova te uhljebljivanjima ministra Kovačića, čime je u potpunosti raskrinkana Most-ova licemjerna politika. Nažalost, brzo su naučili i primjenili lošu politiku koja predvladava u Hrvatskoj od osamostaljenja..
 

Pametno odabralo kandidata za splitskog gradonačelnika

Marijana Puljak, predsjednica Pametno i gradska vijećnica grada Splita, kandidatkinja je stranke na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2017. Odlučila je tako u utorak održana Skupština ogranka Split, na kojoj je Puljak jednoglasno potvrđena za najvažniju gradsku funkciju, za gradonačelnicu Splita. - Pokazali smo koliko volimo svoj grad, koliko nam je stalo do reda i pravila. Imamo viziju razvoja grada, želimo, znamo i možemo Split učiniti gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj. Građani prepoznaju naš trud i borbu za javni interes i zato vjerujem u odličan ishod izbora u svibnju. Ponudit ću, zajedno sa svojim suradnicima, potpuni zaokret u upravljanju gradom. Ostat ćemo dosljedni sebi i bezkompromisno se boriti za društvo jednakih mogućnosti za sve. Za grad bez namještanja natječaja i fiktivnog zapošljavanja, za komunalni red, Strategiju razvoja grada, novi GUP. Otvorit ćemo gradsku upravu građanima, kroz transparentan rad i dijeljenje svih informacija – kaže Marijana Puljak i dodaje – Svjesni smo problema u kojima se Grad nalazi i vrijedno ćemo raditi na njihovom rješavanju. Ja, moj tim, članovi i simpatizeri stranke Pametno smo spremni raditi dan i noć da ispunimo ovu viziju grada Splita i da napokon potencijal pretvorimo u stvarnost. Splitom će, nakon dva katastrofalna gradonačelnika, konačno vladati žena, s potpuno novim pristupom upravljanju gradom – zaključuju u stranci Pametno i dodaju – Vrijeme je da Split postane moderan, europski grad ugodnog života za sve njegove građane.
 
Marijana Puljak, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, odgovorila je na pitanja urednika Dalmatinskog portala, koja su postavili i drugim kandidatima u izbornoj utrci u gradu Splitu. Pročitajte ovdje kako je naša "jesenička", Marijana Puljak, "rješila" gradonačelnički upitnik..
Grad Split zaslužuje konačno se okrenuti budućnosti, ponosno nositi ulogu drugog grada po veličini u Hrvatskoj, a najvećeg na jadranskoj obali. Split je često u svojoj povijesti bio prvi, predvodnik svih procesa u bivšim državama, upravo iz razloga njegove posebnosti, srčanosti. Nažalost, lošim političkim upravljanjem danas je Split srozan, centralizirana vlast ga ne doživljava ozbiljno. Split treba biti predvodnik cijele Hrvatske i s tom ambicijom treba hrabro koračati naprijed. Bit ću gradonačelnica koja će predstavljati takav, pametan, moderan, mediteranski, europski Split i sve njegove građane. Bit ću gradonačelnica koja će vratiti sjaj svom gradu uvodeći sustavna i dugoročna rješenja. Stvorit ću efikasnu upravu koja će biti na usluzi svim građanima, privatnim poduzetnicima, civilnom društvu, a surađivat će sa sveučilištem i svima zainteresiranima za potpuni zaokret u upravljanju ovim gradom. Poticat će se inovativnost i dobre ideje, a neće više biti mjesta podobnosti. Zajedno ćemo učiniti ovaj grad najkvalitetnijim mjestom za život u našoj domovini..
 
Stranka Pametno smatra da Pavo Barišić zbog plagiranja više ne može biti ministar. Pametno pozdravlja mišljenje saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) kojim je nepobitno utvrđeno plagiranje od strane ministra Barišića te poziva premijera Plenkovića da, uvažavajući to mišljenje, žurno smjeni g. Barišića. Nema više nikakvog opravdanja, ministar mora otići. Pozivamo premijera da na mjesto ministra znanosti i obrazovanja napokon imenuje osobu koju odlikuje visoka stručnost, ali i moralnost i etičnost. Hrvatski sabor pozivamo, pak, da snažno podrži daljnje neovisno djelovanje OEZVO - poručili su iz stranke Pametno.
 

Uspon Ivana Kovačića

2016. je definitivno bila godina uzleta za sada već bivšega omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića koji je ministar uprave i potpredsjednik Plenkovićeve Vlade. Kovačić je u Mostovoj kadrovskoj galeriji isplivao u sam vrh. Vodio je njihov klub zastupnika u vrijeme brutalnih svađa s HDZ-om. Dao je ostavku kada je Karamarko u svojem lobiranju za izlazak iz arbitraže oko Ine prešao granicu. Nakon parlamentarnih izbora, na kojima je Most potvrdio svojih 13 mandata, postao je potpredsjednik Vlade i ministar uprave, najodgovorniji da u praksu provede ono što su Mostovci na izborima tražili - korjenitu reformu općina, gradova i županija. Nedavno je javnosti predstavio suradnike koji će provoditi Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. - ako mu to partneri iz HDZ-a dopuste. - U svibnju 2017. imamo lokalne izbore i nakon toga imamo stabilne tri i pol godine da možemo obaviti sve pripreme i promjene - rekao je Kovačić dodavši da će se povući ako koalicijski partneri kažu da su se "šalili“ glede dogovora o reformi.