Renomirani švicarski turistički portal HolidayCheck, najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području, i ove je godine dodijelio prestižnu nagradu HolidayCheck Special Award 2021., a među 607 nagrađenih hotela našla su se i dva hrvatska hotela. Prema autentičnim recenzijama više od 420 tisuća korisnika portala izabrani su najbolji i najuspješniji hoteli u čak 35 zemalja, a u Hrvatskoj je nagrada dodijeljena hotelu Plaža Duće i hotelu Miramar u Opatiji., piše Slobodna Dalmacija.
- Zadovoljni smo zbog ovog priznanja jer je ono jedna velika besplatna reklama za naš hotel i sve što smo se trudili pružiti gostima u teškoj godini iza nas. Nama je jedini cilj zadovoljan gost, a ovim priznanjem smo to i uspjeli postići. Najviše gostiju je bilo upravo iz Njemačke i Austrije. Lani smo realizirali 55 posto prometa iz 2019. godine, a radili smo od početka lipnja do početka listopada - kaže Domagoj Tomasović, vlasnik dućkog hotela, koji je registriran s četiri zvjezdice, iako je opremljen i nudi uslugu od pet hotelskih zvjezdica. Ove godine planiraju otvoriti hotel za Uskrs, a svi planovi im ovise o broju oboljelih od COVID-a 19.
- Teško je detaljno planirati, ali vjerujemo da će procijepljenost stanovništva i kod nas i u Europi pomoći da se turistički promet pokrene na pravi način. Slijedi nam oglašavanje, promocija i vjera da će aviopromet biti normaliziran od proljeća - kaže Tomasović.
 

Bolji dani su pred nama

"Bojali smo se katastrofe, no na kraju nije završilo tako loše!". Tim je riječima turističku 2020. godinu u najkraćim crtama opisao direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, piše Glas Istre. Čovjek koji se borio i izborio da Hrvatska ovoga ljeta ima jednu od najsigurnijih i najuspješnijih turističkih sezona na Mediteranu realan je u analizi, ali i prognozi kakav bi, kad je turistički sektor u pitanju, mogao biti put oporavka.
- Možemo biti izuzetno zadovoljni kako su se pripremili, te sezonu realizirali, svi oblici smještaja. Nismo imali niti jedan slučaj zaraze u objektima što svjedoči o visokoj profesionalnosti naših turističkih djelatnika. Treba istaknuti da je suradnja s nacionalnim te lokalnim stožerima civilne zaštite bila izuzetna, kako u kreiranju epidemioloških mjera za objekte, tako i kasnije u provođenju sezone kada smo intenzivno surađivali na dnevnoj razini. Ono što je moglo biti bolje jest veći angažman politike oko odluka Nizozemske i Austrije, a kasnije i nekih drugih zemalja, oko ograničavanja putovanja te hrabrije i pravovremene odluke oko zatvaranja, odnosno ograničenja rada nekih dionika u turizmu koji su očito bili žarišta. Mi smo to znali, a na to su nam kontinuirano i ukazivale neke nama važne emitivne zemlje. Rezultiralo je to ograničenjima putovanja od strane tih zemalja te preranim krajem glavne sezone. Nažalost, zbog toga, posezone praktično nije ni bilo. Povrh toga, želim jasno istaći, po mom osobnom sudu, izuzetno korektno ponašanje našeg najznačajnijeg tržišta, Njemačke i reći 'Danke Deutschland'.
Turistički sektor je najpogođeniji, ne samo u hrvatskim okvirima. Najteže je putničkim agencijama te restoranima i kafićima, no treba jasno reći da, iako su noćenja negdje na razini polovice 2019., financijski učinci se procjenjuju na otprilike jednu trećinu prethodne godine. Najveći dio sektora je preživio, ali pred nama je nekoliko izazovnih mjeseci. Najvažnije u svemu je da su sačuvana radna mjesta, rekao je Ostojić.
 

Turizam u doba korone

Iz sezone 2020. profit su izvukli samo hrabri iznajmljivači, a sada treba raditi na privlačenju gostiju u 2021. Oni koji su se prilagodili blagom korekcijom cijena, koji su uključili uslugu-dvije više, uspjeli su uhvatiti pristojan 'komad torte' ove godine i već sada su u boljoj poziciji za iduću godinu, piše Dalmatinski portal.
Turističke brojke u ovoj pandemijskoj godini nisu dobre. Prosječan pad noćenja od lipnja do kolovoza u 2020. bio je 72 posto, a gotovo jednako toliko pali su i prihodi. To sugerira da je hrvatski turizam i dalje baziran samo i isključivo na smještaju te da iznajmljivači ne koriste mogućnosti dodatne zarade po svakoj rezervaciji, a tu bi mogli itekako profitirati i to kroz usluge up-sella - kasni check out, šampanjac dobrodošlice, usluga najma bicikla i guštanja po stazama poviše Duća, usluge raftinga i ostalih avantura na Cetini, ronilačkih ili planinarskih tura, i slično što naša sredina može ponuditi. Također, iz turističkih izvještaja je vidljivo da je pad broja noćenja manji što je kvaliteta smještaja i usluge bolja.
Uslijed koronakrize iznimno je važno biti proaktivan, inovativan pa čak i malo riskirati. Svi iznajmljivači koji su odlučili izaći iz komfor zone, koji su odlučili pa i minimalno investirati u uslugu i podizanje kvalitete, lakše su podnijeli 2020. godinu. Uvijek se pokaže da se isplati biti drugačiji, pogotovo onda kada je cijeli sustav gotovo bespomoćan. Svaka kriza oduvijek je zapravo bila samo drugačiji oblik prilike koju treba znati iskoristiti.
Iako je situacija neizvjesna, nečinjenje i pasivnost su najgora odluka. Onaj tko nešto radi u boljoj je poziciji i sada, a i onda kada se vratimo na staro normalno - smatraju turistički stručnjaci. Za konkretnije prognoze sezone 2021. trebat će pričekati još par mjeseci, no sudeći po riječima zdravstvenih stručnjaka, već od proljeća život bi mogao donekle biti vraćen u stare okvire.
 

Turistima se sve više puni i Dalmacija

Iako sjeverni Jadran i dalje prednjački po broju turista, sve više se puni i Dalmacija, javlja RTL. 'U lipnju smo bili na 20 posto od prošle godine, ali sada imamo cijeli srpanj preko 53 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno 2,8 milijuna noćenja i to je stvarno obećavajući rezultat. Imali smo iznadprosječne rezultate u određenim destinacijama - Šolta, Čiovo, Omiš, Jelsa na Hvaru, a sada je i Makarska rivijera krenula dosta naprijed', rekao je za RTL Danas Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Struktura gostiju dijelom je ostala ista.
- 'To su tradicionalni gosti, Poljaci, Nijemci i Česi, Slovenci, dolaze i ove godine. Većinom su to autogosti, što je u ovom slučaju jako dobro. Poljaci, Nijemci i Česi čine preko 50 posto gostiju u našoj županiji', rekao je Omišanin, dodajući da je Nijemaca došlo čak 98 posto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče bookinga, i dalje prevladava last minute..
 
Ispred velike gradske plaže u Omišu nalazi se potopljena Njemačka maona (teglenica) iz Drugog svjetskog rata na dubini od svega 3-5 metara. Dijelovi palube tek su pola metra ispod morske površine, a dobar dio maone nalazi se ispod pijeska. Maona je bila dimenzija 30×15 metara, a u Drugom svjetskom ratu na ovoj maoni  nalazila se protuavionska bitnica koja je kontrolirala pomorsko-zračne aktivnosti  u području bračkog  kanala i bila je  usidrena ispred Lokve Rogoznice, pišu Luka Kolovrat i Tino Mrčelić, omišani zaljubljeni u ronjenje, na portalu Gorgonija. Nakon kapitulacije Italije, maona je trebala biti otegljena prema Splitu, no tijekom plovidbe  uslijedio je napad britanskih zračnih snaga. Maona je pogođena, na njoj je buknuo požar, odvezana je od teglja i prepuštena sudbini. Prema pričama starijih stanovnika Omiša, na noj se nalazilo deset mornara od kojih je pet poginulo.
Sada je maona pravi mamac za discovery ronjenja zbog velike pristupačnosti, dobre vidljivosti i male dubine. Rijetkost je da potpuni početnici na svojim prvim zaronima mogu uživati u ronjenju na autentičnoj olupini iz Drugog svjetskog rata. Za discovery ronjenje možemo svima preporučiti ronilački centar Calypso Scuba Diving iz Omiša (calypsodiving.hr).
 
Turistička sezona bit će na 50 do 60 posto prošlogodišnje, što je više od najružičastijih proljetnih prognoza koje su predviđale 30 posto lanjskih brojki. Hrvatska je fatalno vezana za turizam pa će rupe koje nastanu u tom sektoru biti značajnije i relativno veće nego one koje nastaju drugdje, pišu 24 sata.
- Kriza i općenito situacija nastala zbog korone mogli bi nam pomoći da rasvijetlimo pogled na pogreške dosadašnje ekonomske politike - kaže dr. Ljubo Jurčić i nastavlja: - Ključna pogreška je bila da se suviše komotno oslanjamo na turizam koji je preosjetljiva biljka, pa ako bismo iz toga izvukli pouke, bilo bi dobro, ali nisam optimist. Hrvatska je ove godine trebala zaraditi više od 13 milijardi eura od turizma. Ako dobacimo do 5 do 6 milijardi bit će to veliki uspjeh, ali će u oba slučaja ostati rupa veća od 7 milijardi eura. Od Europe možemo dobiti puno manje. Razmišlja li naša politička elita kako nadomjestiti tu rupu? Ljubo Jurčić misli da se ne ubijaju od razmišljanja te vrste.
- Mi uvijek proizvodimo iluziju da će se nešto riješiti samo od sebe, da ćemo jednom iluzijom riješiti drugu. Uvjereni smo da će nas spasiti privatizacija, pa dioničarstvo, pa turizam. Sve se to odvija prema formuli ‘kruha bez motike’. Ekonomisti godinama upozoravaju na našu ranjivost zbog dominacije turizma u BDP-u, ali badava...
 

Ovo ljeto vrijedi doći u Hrvatsku

To što hrvatska diplomacija i turistička birokracija ne funkcionira idealno, nije razlog da ovog ljeta gosti ne dođu u Hrvatsku. Loši rezultati diplomacije vidljivi su već iz činjenice da Hrvatsku neke države označavaju kao državu relativno nesigurnu za ljetovanje, premda dostupne brojke oboljelih od covida-19 nisu dramatične kao u nekim drugim državama. Prema najnovijim podacima sa stranice koronavirus.hr, u županijama na Jadranu aktivno je svega 300-njak slučajeva. Dakle, zašto hrvatskoj diplomaciji unatoč posjetiti Republiku Hrvatsku baš sada?
- "Za goste ovo je idealna prilika da se komotno odmaraju na plaži bez gužve, da posjete povijesnu jezgru svakog grada u Dalmaciji u normalnim uvjetima, bez redova i gužvi. Mogao bih nabrojati još mnogo razloga u prilog dolasku ove godine", veli Leo Nikolić, dugogodišnji turistički vodič iz Splita, u razgovoru s novinarima portala Index.hr.
Bruno Nizić vodi tri obiteljska hotela u Splitu. Ističe tri razloga za ovoljetni dolazak u Hrvatsku: niže cijene nego prethodnih godina, manje gužve i relativnu sigurnost. Što se, pak, covida-19 tiče, navodi kako su poduzete brojne mjere zaštite.
Veliku prednost u ovoj situaciji je u ruralnom turizmu i odmoru u nekoj od brojnih vila s bazenom. Gosti imaju dosta razloga da se osjećaju sigurno na Jadranu i u njegovom zaleđu. U korist im ide i velik broj apartmana u malim mjestima, pogotovo za one koji se žele distancirati..
 
Oni nisu moji gosti, to su moji prijatelji – tim riječima opisuje nam Ante Mimica ljude koji k njemu dolaze na ljetovanje u apartmane u Omiš i Staniće. Mnogi se vraćaju svake godine, i po 15 godina zaredom. Neki dolaze i dva puta u sezoni, a najavili su svoj dolazak i ove godine. Svakom gostu Ante posvećuje maksimalnu pozornost, vodi ih na utakmice Hajduka, organizira večere, izlaze zajedno, vozi ih kamo god treba... čuje se s njima i nakon sezone, kako im u šali kaže, čisto da ne zaboravi jezik. Tečno govori engleski, njemački, talijanski, češki, a nedavno je naučio i poljski. Olga i Pavel iz Češke dolaze nam 10 godina i cijeli Omiš ih zna, a Mađar Levente prvo dolazi sa ženom pa s muškom ekipom. Zahvaljujući posvećenosti svakom gostu i višegodišnjem ulaganju u odnose Ante Mimica se za ovu sezonu ne brine. Prijatelji će doći... Pročitajte više na portalu 24sata...
 

U Europi se otvaraju granice

Slovenci, Austrijanci, Mađari, a od ponedjeljka i Nijemci mogu doći u Hrvatsku bez posebnih uvjeta samoizolacije nakon povratka. Hoće li to spasiti hrvatski turizam? - Raduje brojka od više 115.000 turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj. Prije dva vikenda smo počeli s 26.000 registriranih gostiju. Danas je prijelomni dan u smislu epidemioloških mjera koje su zapriječene svim gostima koji dolaze s naših najvećih emitivnih tržišta i zbog toga možda i nismo ostvarivali i bolje rezultate proteklih tjedana kada smo se mi već otvorili prema tim tržištima. Ovog trenutka najviše je Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, pa i Čeha - rekao je pomoćnik ministra turizma Robert Pende na valovima Hrvatskog radija. Booking kreće, a je li to dinamikom koja će nas zadovoljavati, vidjeti ćemo u idućim tjednima.
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske Županije i Turistička zajednica grada Splita orgariziraju posebnu edukaciju za privatne iznajmljivače vezano za preporuke i uvjete ulaska stranih državljana/turista u Republiku Hrvatsku te postupanja s gostima u uvjetima post korona razdoblja. Edukacija će se održati u Hotel BRIIG, Prilaz braće Kaliterna 1, Split u srijedu, 10. lipnja 2020. od 12 do 14 sati, a sudionici edukacije su:
- Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma RH
- Luka Brčić, dožupan i načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ
- Srdan Kušćević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split
- Slobodan Marendić, načelnik sektora za granicu PU SDŽ
- Paško Ugrina, voditelj Odjel prevencije PU SDZ
- Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDZ
- Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split

Inače, portal HRTurizam kao najbolji primjer i reakcija na cijelu situaciju od destinacija ističe reakciju TZ Malog Lošinja. Pročitajte zašto.