Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavljuje otvoreni poziv za sudjelovanje u programu besplatne edukacije 'EU/Poduzetnička akademija u turizmu', koja je namijenjena poduzetnicima, obrtnicima, direktorima poduzeća, upravljačkom kadru u turizmu te svima onima koji u budućnosti žele otvoriti i uspješno voditi vlastitu tvrtku/obrt u turizmu te koji žele aplicirati na EU sredstava iz ERDF i fonda turističke infrastrukture. Kroz teorijski i praktični trodnevni seminar od 24 školska sata poduzetnici će se obučavati o poslovanju poduzetnika u turizmu, poslovnom upravljanju i komunikaciju u turizmu, komponentama kulturnog naslijeđa, baštine i arheologije  u turizmu, poslovnim planovima i mogućnosti cjelogodišnjeg turističkog poslovanja (radionica), pripremi za prijavu projekata za EU fondove. Edukacija za sve polaznike započinje u 08.03.2017. i traje do 10.03 2017. godine, a održava se svakodnevno radnim danima od 8.00- 14.30 h. (jutro) 15:30 -18:30(popodne) (ovisno o dogovorenom terminu jutro/popodne u prostorijama Ustanove za obrazovanje odraslih "Adriatic Educatio" u Splitu, Ul.114 brigade 10 (I-kat.posl.zgrada SSM). Prijave se primaju najkasnije do 02.03.2017. u 11,00 sati na na e-mail: admin @ adriaticeducatio.hr ili na GSM: +385 95508 0821. Info seminar za upis svih polaznika održati će se 02.03.2017. u 11 sati.
 
Hrvatska je ove godine definitivno hit destinacija na njemačkome i drugim tržištima, a vodeći njemački touroperatori i drugi poslovni partneri s hrvatskim partnerima već sklapaju ugovore i za iduće dvije-tri godine za postelje i zrakoplove, rekao je u četvrtak u Muenchenu na turističkom sajmu f.re.e” ministar turizma Gari Cappelli, piše Marijan Opačak na stranicama Energypress.net. S touroperatorima, ali i s menadžmentom njemačkog autokluba ADAC-a, koji je iznimno važan za promidžbu kampiranja, ministar je razgovarao i o produljenju sezone te su se dogovorili da se krajem rujna 2018. u Hrvatskoj s ADAC-om organizira višednevni susret više od 200 vlasnika automobila – oldtimera s novinarima i drugima. Osim za hotele i kampove, svi su se zanimali i za obiteljski smještaj u Hrvatskoj, pri čemu se slažu da toj vrsti smještaja treba rekategorizacija, za što će, procijenio je Cappelli, trebati oko pet godina. Kako se sve više traže vile s bazenom, najavio je da će Ministarstvo turizma nastaviti s potporama za bazene, i za to uskoro objaviti natječaj.- "Bit će to dobra prilika za promociju produljenja sezone, no u svemu je bitno da hrvatske destinacije shvate da je potrebno da rade i izvan ljeta, a ne da se događa da pokušavamo osigurati nove aviolinije, a gosti u destinacijama nemaju što raditi po zimi, pa ni u proljeće i jesen. I u ta doba godine treba održati razinu kvalitete ponude i usluge, ali i manifestacije, trgovine i druge sadržaje ako Hrvatska stvarno želi stajati iza slogana ‘full of life'”, poručio je ministar turizma.
 

Forum obiteljskog smještaja

U Splitu se u okviru sajma Adriatic Gastro Show u petak, 17. veljače s početkom u 11 sati u Spaladium Areni održava 3. regionalni Forum obiteljskog smještaja (FOS) Splitsko-dalmatinske županije. Forum je edukativnog karaktera i namijenjen je pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu s područja Splitsko-dalmatinske županije. Kroz bogati cjelodnevni program, obradit će niz tema od pomoći za poslovanje obiteljskih iznajmljivača i podizanje kvalitete njihovih usluga kao što su: trendovi u obiteljskom smještaju, zakonodavna regulativa, financiranje privatnih iznajmljivača, digitalni marketing, inspekcijski nadzor, zaštita i sigurnost imovine i osoba, te brojne druge od pomoći za praćenje najnovijih trendova na domaćem i stranom turističkom tržištu. Predavači su stručnjaci iz javnih institucija ali i iz realnog sektora, koji će nazočnima predstaviti vlastita iskustva kroz primjere dobre prakse. Zanimljivost ovogodišnjeg Foruma je i Tinel za domaćine, u kojem će se tijekom Foruma održavati B2B susreti odabranih izlagača, koji će predstaviti domaće proizvode i usluge specijalizirane za obiteljski smještaj. Organizator Foruma je HGK Županijska komora Split, a isti se održava uz potporu turističkih zajednica grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. U nastavku je program 3. regionalnog Forum obiteljskog smještaja..
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije je u suradnji s Biciklističkim savezom SDŽ započela s edukacijskim radionicana vezano uz dodjeljivanje oznaka Bike&Bed, Bike Hotel, Bike Camp, Bike Agency, Bike Transport i Bike Friendly. Tako je u staroj školi u gornjoj Podgori održana prezentacija mogućnosti za razvoj ponude za cikloturiste koju je vodio Denis Špadina, predsjednik županijskog Biciklističkog saveza. Cilj ove inicijative bilo je unapređenje postojeće turističke ponude u Podgori novom cikloturističkom ponudom u cilju produženja sezone. Nakon prezentacije uslijedio je dogovor sa iznajmljivačima koji su iskazali zanimanje za dodjelu oznake BIKE & BED. Gradcu je isti dan održana ista edukacija za privatne iznajmljivače. Na edukaciji je bilo govora o razvoju ovog vida turizma na području županije, te o kriterijima koje je potrebno zadovoljiti na natječaju za BAD & BIKE domaćinstvo. Na obje prezentacije nazočilo je više od 100 zainteresiranih sudionika. U utorak 14. veljače, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama dogovorene su prezentacije u Makarskoj u 10 sati i u Brelima u 14 sati.
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije na svojim je službenim stranicama objavila Javni poziv za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpore iz programa "Potpore za turističke manifestacije“ u 2017. godini. Za dodjelu bespovratnih sredstava prijaviti se mogu trgovačka društva, obrti, kulturne i druge javne ustanove, udruge i turističke zajednice koje se bave organizacijom manifestacija od lokalnog, regionalnog, nacionalnog i/ili međunarodnog značaja kao glavnog motiva dolaska turista u određenu destinaciju. Prilikom odlučivanja o dodjeli potpore Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije vrednovat će se sljedeći kriteriji: značaj manifestacije/projekta, snaga tradicije /godine održavanja, broj sudionika, održivi razvoj svih dijelova Županije, vremenski period održavanja manifestacije/projekta, udio vlastitih sredstava, ukupna vrijednost manifestacije te medijska pokrivenost. Rok podnošenja kandidature je do 28. veljače 2017. Cjeloviti tekst Javnog poziva za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpore iz programa "Potpore za turističke manifestacije“ u 2017. godini možete pronaći ovdje.
 
Promotivna akcija 'Mukte po palači' Udruge turističkih vodiča Split napokon opet kreće. Do kraja veljače svakog dana kreće tura uz pratnju i vođenje licenciranih vodiča i besplatni razgled povijesne jezgre Splita za sve zainteresirane građane koji se moraju prijaviti na e-mail akcije \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. jer su grupe limitirane do broja od 25 osoba. - Na ovaj način UTVS doprinosi boljem poznavanju baštine grada Splita, a time i očuvanju i većem respektu prema impresivnom urbanističkom, graditeljskom i društvenom nasljeđu našeg grada. Turizma ne mora biti monokultura i građani se isto tako trebaju dobro osjećati u svom gradu. Osim upoznavanja baštine, akcija je i dobar način da se građanima približi ova specifična i za hrvatski turizam iznimno važna profesija.Nadamo se dobrom odazivu i uživajte u pričama splitskih turističkih vodiča - rekao je Leo Nikolić, predsjednik UTVS-a. 
 
Hrvatska turistička zajednica organizira edukativnu radionicu  na temu "Kreiranje doživljaja i PCE i Premium ponude“. Edukacija je namijenjena djelatnicima svih razina sustava turističkih zajednica te svih razina javnog i privatnog turističkog sektora. Cilj edukacije je prenijeti polaznicima relevantna teorijska i praktična znanja o načinima poboljšanja aktivnosti vezanih za kreiranje novih doživljaja te PCE i Premium ponude. Radionice su već održane u Varaždinu, Smiljanu, Zagrebu, Medulinu i Opatiji, a slijede u Vodicama, Splitu i Dubrovniku. Pročitajte priručnike HTZ-a o doživljajima i premium ponudi dolje u prilogu. Besplatna radionica u Splitu održati će se u srijedu, 8.2.2017. u hotelu Atrium, Domovinskog rata 49, u vremenu od 10 – 15 sati. Predavač je Edvin Jurin. Kako je broj mjesta ograničen pozivaju se zainteresirani da se prijave na vrijeme, najkasnije do 07. veljače do 10:00 h.
 
Nakon svih hvalospjeva splitske turističke renesanse posljednjih nekoliko godina o kojima čitamo i slušamo dužnost je, piše Omišanin Ivan Kaštelan i novinar Slobodne Dalmacije i sam već neko vrijeme stanovnik Splita, nakratko prekinuti zvuke fanfara i podsjetiti javnost da u našoj destinaciji ipak sve nije idealno. Dapače, situacije je na puno područja negdje između u potpunosti neplanske i kaotične. Za početak uzmimo primjer prometa, o epskoj cesti Trogir – Omiš maštat ćemo još godinama, no posljednje dvije garniture u Banovini, usprkos velikim planovima u predizbornim kampanjama, ne da nisu donijele strategiju za idućih nekoliko desetljeća, nego nisu osmislile ni privremeno rješenje za ovaj gorući problem. Turisti znaju satima u gužvama voziti do Splita, a pravi show čeka ih tek kad uđu u grad jer pronaći parking mjesto u centru nemoguća je misija i zimi, a kamoli u srpnju i kolovozu. Nitko od vladajućih struktura ne brine o komunalnom redu, a svi smo u njega uključeni. Rezultat toga je prometni kaos kojem smo svjedočili posebno prošle sezone, pravi krkljanac koji sve više iz iznimke prerasta u pravilo. Usprkos činjenici da turisti u Split stižu ponajviše zbog živućeg spomenika nulte kategorije, Dioklecijanove palače, prema njoj se novopečeni poduzetnici odnose kao prema prepreci koja stoji između njih i još veće zarade, pa niču novi stolovi, stolice, kušinići, a suncobrani i štandovi okupirali su i iznimne lokacije poput samih ulaza u Palaču, Poljanu kraljice Jelene, Peristil, ulaz u Staru gradsku vijećnicu na Pjaci.. Čovjek bi očekivao da će u tom "antičkom Disneylandu" barem čistoća biti na razini, no svjedoci smo da su ulice u tim vrućim mjesecima prljave, smrdljive i masne, a kante za smeće prekrcane i nedovoljno često pražnjene. Umjesto promocije vlastite povijesti i u svjetskim razmjerima atraktivne kulturne ponude, slavni trg koristi se kao pozornica za zabavu gostima s kruzera, kojima je uzvikivati "Ave" kostimiranom Dioklecijanu, uz popijenu kavu i kupljen magnet i eventualno kuglicu sladoleda vrhunac boravka pod Marjanom. O sramotnom stanju na Žnjanu ispisane su već stotine kartica teksta, a puno bolje stanje nije ni na ostalim plažama, gdje se štekati i kiosci s brzom hranom gomilaju, a ležaljke sve više zauzimaju mjesto kupačima. Naravno, nije sve tako crno u našem "cvitu Mediterana", no ako će ih povremeno podsjećanje na mane i nedostatke potaknuti da budu barem malo ambiciozniji, radišniji i kreativniji, isplatilo se.
 
Hrvatska turistička zajednica nastupa na sajmu FESPO koji se održava od 26. do 29. siječnja u Zürichu te na sajmu ITF Slovakiatours koji se u istom terminu održava u Bratislavi. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FESPO će svoju ponudu predstaviti pet suizlagača među kojima je omiški hotel Villa Dvor  te Udruženje malih obiteljskih hotela i pansiona, dok će na sajmu u Bratislavi su izlagati Makarska Rivijera. Sajam ITF Slovakiatours predstavlja najveći sajam turizma u Slovačkoj koji se već tradicionalno održava u prostorijama izložbenog i kongresnog centra Incheba EXPO u Bratislavi. Tijekom 2016. godine, prema podacima sustava eVisitor i eCrew, sa slovačkog tržišta ostvareno 411 tisuća dolazaka i 2,8 milijuna noćenja, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, sa slovačkog su tržišta tijekom prvih 11 mjeseci prošle godine ostvareni porasti u dolascima i noćenjima za 2 posto. Na najvećem norveškom sajmu posvećenom turizmu i putovanjima, Reiselivsmessen, koji je od 13. do 15. siječnja održan u Oslu, predstavljena je u organizaciji Županijske komore Split turistička ponuda Splitsko-dalmatinske županije, a partner Županijskoj komori Split u organizaciji ovog predstavljanja bila je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Norveško tržište iznimno je zanimljivo našem turističkom sektoru jer je riječ o gostima poznatima po korištenju vansezonskih usluga, a koji su odnedavno i vrlo dobro povezani izravnim zrakoplovnim linijama sa splitskom zračnom lukom.
 
Hrvatska ima 640 kampova, od čega 187 srednje-velikih kampova te 453 manjih obiteljskih kampova u domaćinstvima, seoskim domaćinstvima i kamp odmorišta. Ukupni smještajni kapacitet naših kampova iznosi 242.271 osoba, dok prosječan hrvatski kamp može primiti 379 osoba. Najviše kapaciteta u kampovima ima Istra, 49% ukupnih kapaciteta RH. Dalmacija ukupno ima 28% kapaciteta kampova RH. Oko jedne trećine kapaciteta naših kampova najvišeg je ranga kvalitete i nalazi se u kategoriji od najmanje četiri zvjezdice, dok odnedavno Hrvatska ima i svoj prvi kamp s pet zvjezdica, ne nije to još kamp "Galeb" u Omišu već kamp Krk na otoku Krku. ADAC kamping vodič nazivaju biblijom za kampiste a kako nam s njemačkog govornog područja dolazi čak 44% kampista što tamo piše treba turistički radnici trebaju shvatiti ozbiljno. U izdanju ADAC kamping vodiča za 2017. još jednom je pokazalo slabosti na kojima domaći kamping treba raditi, a to su premale plaže i bazeni, slabi sadržaji za slobodno vrijeme te loše opskrbljene trgovine. Sanitarije u ocjeni ADAC-a nose najviše bodova (39 posto), parcele 26 posto, a ostale zvjezdice dijele se na kvalitetu trgovačke ponude, slobodno vrijeme i animaciju te kupališnu ponudu. Sukladno tome, hrvatski kampovi u sljedeću sezonu ulaze s prosječnom ocjenom 3,6 od najviše 5.