Eko zeleni (mali) hoteli

Obiteljski mali hoteli pokretači su novih turističkih trendova u Hrvatskoj. Iako ih ima tek oko 400, od čega ih je više od 200 učlanjeno u Nacionalnu udrugu, postali su jedan od najpoznatijih brendova s personaliziranom uslugom, a mnogi od njih rade 365 dana u godini. Unatoč velikim posljedicama koji je pandemijska kriza ostavila na njihovo poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak na hrvatskoj turističkoj sceni. Naime, nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela kreira novi nacionalni brend - Eco zeleni hoteli.
Obnovljivi izvori energije, ušteda energije i vode, zelena nabava, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih kemikalija, uz dodatne aktualne module sigurnost i covid free - samo su neki od preduvjeta prestižne eko oznake, koja ovisno o razini održivog poslovanja može biti srebrna, zlatna ili platinasta. I ovo se neće dogoditi preko noći. Pred Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela nije lagan zadatak, no vrlo su optimistični i već su krenuli s prvim edukacijama članova.
- Nakon edukacije sijedi ciklus investicija koji će trajati najmanje dvije godine pa bismo prve eko zelene obiteljske i male hotele mogli imati već početkom 2023. Zeleno poslovanje postalo je nužnost ne samo zbog zahtjeva naših osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. A što je iznimno važno, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete - ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.
 

Trendovi i digitalne inovacije u turizmu

Konferencija za privatne iznajmljivače i djelatnike u turizmu 'Digitalne inovacije u turizmu Splitsko-dalmatinske županije' je ukazala na trendove u turizmu uzrokovane COVID pandemijom, odgovorila na pitanja kako efektivno iskoristiti dostupnost novih medija, tehnologija, marketinških promocija i kanala u poslovanju i promociji objekta kako bismo se što kvalitetnije pozicionirali na turističkom tržištu te u konačnici ponudili savršenu uslugu turistima, i na taj način olakšali poslovanje vlastitog objekta. Na konferenciji su sudjelovali digitalni i medijski eksperti, stručnjaci iz marketinškog sektora i tvrtke inovatori, piše Dalmatinski portal.
- "Nekada bi završetkom sezone praktički nestali stranci s naših ulica. Sada međutim, nije više tako, strance u našem mjestu možemo vidjeti tijekom cijele godine. Zovemo ih digitalnim nomadima i expath-ovima i svakog dana sve više obogaćuju našu svakodnevnicu, prilika su za obostrane poslovne veze, kao i klijenti za cjelogodišnji boravak, najčešće odlične platežne moći. Prema istraživanju u protekloj godini Hrvatska se našla na drugom mjestu kao omiljena svjetska destinacija digitalnih nomada, odmah nakon Japana. Da bi od njih imali što više koristi treba dobro razumjeti tko su, što ovdje rade, kako žive i što im treba', kazao je voditelj ICT županija, Damir Brčić...
 

Konferencija: digitalne inovacije u turizmu

U Splitu će se u utorak, 16.11.2021. u 9 sati, u hotelu Briig održati konferencija za privatne iznajmljivače i djelatnike u turizmu Digitalne inovacije u turizmu splitsko-dalmatinske županije. Konferencija će ukazati na trendove u turizmu uzrokovane COVID pandemijom,  kako efektivno iskoristiti dostupnost novih medija, tehnologija, marketinških promocija i kanala u poslovanju i promociji objekta kako bismo u konačnici ponudili savršenu uslugu turistima, te olakšali poslovanje pružateljima usluga privatnog smještaja.
Konferencijom će se ukazati na potrebe "Turista novog vremena“ koji očekuje brzu dostupnost informacija, ponudu koja će biti krojena prema njegovimindividualnim željama, predstaviti nove digitalne platforme pomoću kojih privatni iznajmljivači ostvaruju veće popunjenosti uz niže provizije, jednostavnije pristupaju informacijama i omogućuju ostvarivanje dodatne zarade prodajom ostalih turističkih sadržaja u destinaciji. Ponuditi će odgovore i kako privući digitalne nomade u naš objekt koji sve više obogaćuju našu svakodnevnicu, dobra su prilika za obostrane poslovne veze, kao i klijenti za cjelogodišnji boravak, najčešće odlične platežne moći. Predstaviti će se Google poslovne lokacije, predstaviti inovacije u sigurnosti objekta, svijetski nagrađenu inovaciju hrvatske tvrtke Kristalna ideja – uređaja za pročišćavanje zraka u prostorijama i dr.
Konferencija je prilika da zajedno sa digitalnim i medijskim ekspertima, stručnjacima iz marketinškog sektora, tvrtkama inovatorima dobijemo odgovore na pitanja s kojima se susreću turistički profesionalci pri komunikaciji sa tržištem.
 

Šesti Forum obiteljskog smještaja

Šesti Forum obiteljskog smještaja (FOS) koji se u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore održava u Pazinu, tradicionalno je okupio domaće privatne iznajmljivače koji drže gotovo 60 posto svih turističkih ležajeva u zemlji. Ove su godine ostvarili oko 32 milijuna noćenja, odnosno gotovo 40 posto od ukupnih 82,7 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj do konca listopada, a na FOS-u već pripremaju teren za novu uspješnu sezonu.
Na skupu je istaknuo da obiteljski smještaj slijedi trendove visoke kvalitete u turizmu, baš kao i drugi dionici u turističkom sektoru, a to je veliki potencijal za razvoj poduzetništva. Posebno veseli činjenica da sve više pružatelja usluga u domaćinstvu dodatno profesionalizira svoje usluge te, uz unapređenje kvalitete smještajne ponude i autohtone sadržaje, stavlja sigurnost gosta na prvo mjesto.
U sklopu FOS-a, održati će se i panel rasprava o budućnosti obiteljskog smještaja. Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina naglasila je kako ne moraju svi imati luksuzne ville i velika imanja, ali se moraju odlučiti u kojem smjeru će se specijalizirati i pozicionirati na tržištu, piše Dalmatinski portal.
Uz gornje teme na FOS-u se govorilo o zakonodavnim novostima za privatne iznajmljivače, strategiji upravljanja cijenama, prilagodbi novim trendovima na tržištu te poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu.
 
Iako slavi tri rođendana, upravo je na današnji dan, 24.10.1971. godine službeno otvoren današnji Le Meridien Lav, tadašnji Kairos u Podstrani. Kako i priliči životu jednog uspješnog i vedrog pedesetogodišnjaka, tako je i hotel Lav imao burnu i zanimljivu povijest.
Hotel je prve goste dočekao već u kolovozu 1971. godine. Nedovršen i bez pristupne ceste primio je dvjestotinjak gostiju iz Italije, Francuske i SAD. Goste je tada dočekala dovršena samo jedna hotelska zgrada od ukupno tri predviđene unutar hotelskog kompleksa, a mediji izvještavaju kako se 'hotel nije mogao othrvati naletu turista i bio je prisiljen početi s radom' jer su se gosti sami 'odrekli stopostotnog komfora kad su vidjeli u kakvom je hotel ambijentu'. Kao prva gošća upisana je Giulliana Belloni, profesorica iz Torina. U međuvremenu, krajem rujna, u hotelu je otvorena i improvizirana kockarnica. U proljeće 1972. mijenja ime iz Kairos u Lav, nakon što su radnici na referendumu izglasali da se hotel izvlasti iz vlasništva tadašnjeg poduzeća Adriatic Split i stavi pod upravljanje tada moćnoj splitskoj građevinskoj tvrtki Lavčević, odakle i dolazi novo ime, piše Dalmatinski portal.
Danas je Le Meridien Lav jedini resort s 5 zvjezdica na splitskom području. Raspolaže s ukupno 378 smještajnih jedinica te 12 suvremeno opremljenih konferencijskih dvorana na prostoru od 5.000 četvornih metara. Od 2015. godine u vlasništvu je privatnog češkog equity fonda Odien Group, točnije njegove tvrtke-kćeri Odien Hotels N.V.
 

Google dalmatian coast view

Splitsko-dalmatinska županija je prva regija u Europi koja je kroz Google kartu uvela pomorske puteve putem alata Google street view koji će svojim korisnicima omogućiti prikaz kompletne morske rute duž obale naše županije. Radi se o virtualnoj šetnji obalom, te odličnom inovativno nadograđenom servisu informacija za nautičare, skipere, ribare, turiste, domaće i strance. Oni će kroz ovu uslugu dobiti informaciju odnosno virtualnu sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku luku Splitsko-dalmatinske županije. Na taj način će se upoznati s lokacijom koju bi voljeli posjetiti. Google Street View aktivira se klikom na 'žutog čovječuljka' u donjem desnom kutu ekrana stranice, nakon čega se bira lokacija, uvala, otok i morska šetnja može početi.
- Naime, velika većina gostiju prilikom dolaska u destinaciju koristi upravo te karte. Dovođenjem Google Street Viewa do gotovo svakog mjesta u našoj županiji, gostima se omogućilo da prije svog dolaska virtualno obiđu cijelu našu obalu. Platforma pomorskih puteva je namijenjena jedriličarima, turističkim agencijama, charter agencijama prilikom izrade itinerara. Svakako će pomoći i prilikom bolje povezanosti otoka - kazao je Joško Stella, direktor TZ županije.
 
Više od 15 tisuća Čeha već je kupilo svoju kartu za vlak koji će ih ovog ljeta dovesti u Hrvatsku na ljetovanje. Baš kao i lani, i ove godine će između dvije države prometovati vlak u organizaciji agencije RegioJet, no sada će, uz Rijeku, putnike voziti i prema Splitu.
Također, novost je da će se vlaku u Zagrebu moći ukrcati i domaći putnici. Vlak će u svibnju, lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u špici sezone svakodnevno, a sve se organizira u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskom turističkom zajednicom. Ove godine kapacitet i cilj im je 100 tisuća putnika.
Lani je vlak prometovao s 12 vagona, a ove godine će ih biti 15 i prevozit će po 650 putnika. U Ogulinu će se kompozicija podijeliti na dva dijela te će njih sedam nastaviti prema Splitu, a osam prema Rijeci. Putnike će na odredištima čekati autobusi koji će ih potom prevesti na konačnu destinaciju, od Istre do Dubrovnika. Iz RegioJeta prate promjene u graničnim režimima te će na sebe preuzeti svu papirologiju, oni će od putnika prikupljati potvrde o testovima ili cijepljenju te ih izravno isporučiti MUP-u. Cijena karte u jednom smjeru je 22 eura, a u slučaju da se situacija zakomplicira, novac vraćaju putnicima.
 

Digitalno brendiranje destinacije u vrijeme korone

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavlja dva priručnika: “Digitalno brendiranje destinacije u vrijeme korone” i “Kako do direktnih rezervacija hotela u vrijeme korone”, nastala u suradnji sa internet marketing agencijom  AdProfis. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 06.05.2021. s početkom u 11 h u hotelu Park, Hatzeov perivoj 3, Split. Priručnike će predstaviti Joško Stella, direktor Turističke zajednica Splitsko-dalmatinske županije i autorice Marina Kovačević i Tanja Vuković.
 

Novi tuševi na plaži u Golubinki

Često ih kudimo, kritiziramo, naše općinare, a pogotovo neimare iz Turističke zajednice Općine Dugi Rat, no za ovo ih valja pohvaliti. Bravo!
Jest da je predizborno vrijeme, pa su se stvari malo ubrzale, ali već u travnju su postavljeni novi tuševi na popularnu dućku plažu Golubinka. Super.
Glanc novi tuševi, sjaje se na nedovršenoj šetnici kao voćka poslije kiše, još zaštićeni prozirnom folijom, kao da čekaju na svečano prvomajsko otvaranje... Neka voda poteče!
Već vidim našeg Jerka, ili njegovog nasljednika, kako odlučno sječe nevidljivu vrpcu... dok se lagani slap uhvaćene Cetine preljeva po jedrim njedrima hrabre prvosvibanjske kupačice, tek pristigle iz Beča s friškim PRC testom, na spring break & beach all inclusive ponudu uvijek spremnih turističkih neimara s pijeska Duća.

Ljeto stiže, mala, a di si ti....
 

Edukacija: Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu

Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta poziva sve zainteresirane na edukaciju "Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu" koja će se održati 13. i 14. travnja te 20. i 21. travnja 2021. godine putem ZOOM Webinara. Prijavni obrazac zainteresirani mogu pronaci ovdje.