4. gardijska brigada HV, popularni "Pauci", u srijedu slavi 30 godina od osnutka, pa je tim povodom u splitskoj Marmontovoj ulici u organizaciji Slobodne Dalmacije postavljena izložba s 30 ratnih plakata koji prate put brigade od početka do kraja rata. Na plakatima su probrane slike iz arhiva Slobodne Dalmacije, agencije Cropix i Udruge 4. brigade. Izložba je pripremljena od arhivskih fotografija koje su snimali fotoreporteri Slobodne Dalmacije u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. i dijelom iz arhiva Udruge veterana 4. brigade.
Pridružujemo se čestitkama!
 

15. Splitska.tiramola

U subotu 12. 12. u 12 sati u Fotoklubu Split u Marmontovoj otvara se tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih autorica i autora - 15. Splitska.tiramola. Na natječaj kojeg je raspisala Udruga za promociju kulture mladih “Splitski portal” ove se godine odazvalo 77 autorica i autora mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 76 fotografija snimljenih u Splitu od čak 50 odabranih autorica i autora. Postav izložbe ovog puta je odabrao nagrađivani splitski fotoreporter Milan Šabić, koji je na početku svog fotografskog puta također izlagao na „Splitskoj.tiramoli“. Tiramola i ove godine ima humanitarni karakter, ali u drukčijem izdanju. Tradicionalni humanitarni buvljak “A di si ti?” udruge MoSt ove je godine otkazan, te ćete fotografije moći kupiti izravno u Galeriji, a sredstva donirati na poseban račun udruge MoSt.
 
Dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo i službeni fotograf FDK Omiš, naš Sumperanin Vlade Zemunik autor je i ovogodišnjeg službenog plakata Festivala. Na plakatu je u prvom planu prikazan proizvod UZ “Rašeljka“; klapa Almissa, kojeg je osmislila profesorica likovne kulture Aleksandra Radunić. Festivalski plakati oduvijek su bili originalni, atraktivni i aktualni. Vjerujemo kako će te se složiti da je i ovogodišnji upravo takav.
 

Izolacija iz gušta

Fotografije maloračkog malog ribara Armanda, našeg foto-meštra Ante Čizmića, snimljene negdje u dugoraćanskom sutonu, baš su pravi melem na sve u ova virusna vremena...
 

Velićeve Art Foto Video čarolije!

 

Splitska.tiramola 2019

U Galeriji fotografije Fotokluba Split može se razgledati 14. izložba mladih fotografa Splitska.tiramola, koja i ovog puta ima humanitarni karakter, jer će se sve fotografije odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavati na 19. humanitarnoj akciji A di si ti? udruge MoSt, ispred HNK. Izložbu fotografija Splitska.tiramola pokrenula je Udruga za promociju kulture mladih Splitski portal i od početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još uvijek nisu proslavili 30. rođendan. Izložba je s vremenom prerasla u pravi mali fotopokret. Količina i kvaliteta prijavljenih fotografija predstavili su ugodan izazov splitskom fotografu Vicku Vidanu koji je birao ovogodišnji postav izložbe.
 

Split format

Drugo izdanje festivala fotografije “Split Format” počinje u nedjelju, 3. studenoga. Tada će u Fotoklubu Split biti otvorena i izložba pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja "Mediteran”, raspisanog u okviru festivala. To su izraelski fotograf Aviram Bar–Akiva sa serijom ”Pogledajte ljude mora”, drugo mjesto pripalo je Milanu Šabiću za seriju “Mediteran su ljudi”, a treće Brigiti Ercegović za seriju “Mediteran”. Posebnu pohvalu žirija dobili su talijanski fotografi Matteo Scarpa i Tomasso Vaccarezza. Izložbu troje nagrađenih fotografa možete pogledati do 16. studenog u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Festival se nastavlja danas u 16:30 radinonicom za djecu “Boje”, a zatim slijedi “Razgovor o Mediteranu” s Juricom Pavičićem i za kraj pregled portfolija koji će voditi Ante Verzotti, Vicko Vidan i naša Maja Prgomet.
 

Split fotomaraton

U organizaciji Fotokluba Split, u subotu 14. rujna 2019. održat će se šesto izdanje fotografskog natjecanja Split fotomaraton, a start natjecanja će biti u 11 h na Prokurativama ispred kavane Bellevue. Split fotomaraton je projekt kojeg su zajednički 2011. pokrenuli Udruga Klika i Fotoklub Split, a od 2017. Fotoklub Split nastavlja realizaciju projekta samostalno. Fotomaraton je jednodnevno fotografsko natjecanje tijekom kojeg natjecatelji dobiju 12 tema unutar 6 sati, te za svaku temu fotografiraju po jednu fotografiju, naglašavajući pri tom vlastititu maštovitost i kreativnost. Teme ostaju tajne sve do početka natjecanja.
Na Split fotomaratonu mogu sudjelovati svi, profesionalni i amaterski fotografi iz Hrvatske i inozemstva, a uvedena je i kategorija za natjecatelje do 18 godina. Za sve zainteresirane, organizatori će još jednom i to u utorak, 10. rujna 2019. u 19 h, u Fotoklubu Split (Marmontova 5) predstaviti i objasniti pravila natjecanja i biti vam na raspolaganju za sva pitanja. Prijave traju do 12. rujna 2019., a potpora za sudjelovanje iznosi 50 kn za članove Fotokluba Split, a za ostale 70 kn. Natjecanje je limitirano na 100 sudionika, a ako ostane mjesta prijaviti se možete i na sam dan natjecanja, ali tada iznos potpore organizaciji fotomaratona za sve iznosi 80 kn. U utorak, 17. rujna 2019. u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se izložba fotografija nastalih na natjecanju i proglasiti će se pobjednici i uručit će im se vrijedne nagrade.
 

Klupska izložba Fotokluba Split 2019.

U utorak, 27.08.2019. u 20 sati u Galeriji Fotokluba Split otvara se Klupska izložba Fotokluba Split 2019. Tradicionalna je to izložba kojom se jednom godišnje publici predstavljaju ponajbolja fotografska ostvarenja članova Fotokluba u prethodnoj godini. Izložba je reprezentativan presjek i svjedok razvoja fotografske djelatnosti u gradu Splitu i okolici te jedna od značajnih izložbi Fotokluba Split s dugogodišnjom tradicijom. Na natječaj za izlaganje na Klupskoj izložbi 2019. godine odazvalo se 38 članova Fotokluba. Izbor fotografija za izložbu izvršio je Umjetnički savjet, a za izlaganje odabrani su radovi 34 autora s ukupno 39 pojedinačnih fotografija i 8 kolekcija. Nagrađene su tri pojedinačne fotografije i tri kolekcije, a žiri je dodijelio i po tri pohvalnice u svakoj od kategorija.
 

OkoloKole - izložba fotografija Vlade Zemunika

U četvrtak, 27.06.2019., uoči svečanog otvorenja 53. po redu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2019., u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Omiš sa početkom u 21 sat otvorit će se izložba fotografija službenog fotografa Festivala Vlade Zemunika po nazivom “OkoloKole“.
Riječ je o seriji fotografija nastalih u različitim neformalnim zgodama i nezgodama okolo omiškog festivala, tijekom posljednjih tridesetak godina.
Izložba će se moći pogledati do zatvaranja festivala 20. srpnja 2019., a na samom njenom otvorenju zapjevati će omiške vile iz ženske klapa Mirabela CZK Omiš, sudionice ovogodišnjeg festivala.