Obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja 3. Omiške bojne 114. brigade Hrvatske vojske primjeren je povod da se prisjetimo i 65-orice branitelja poginulih u Domovinskom ratu s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje čija su imena ispisana na brončanom spomeniku pod Borićima u Omišu, radu akademskog kipara Kažimira Hraste, koji simbolizira hrvatsku zastavu i planinske vrhove poljičkoga kraja. Oni su...
 

Krilo: proslava blagdana svetog Nikole

Proslava blagdana svetog Nikole, sveca zaštitnika djece i pomoraca, tradicionalno će se održati u Krilu Jesenice, mjestu u dugoratskoj općini nadaleko poznatom po floti malih turističkih kruzera, nasljednika nekadašnjih drvenih turističkih jedrenjaka. Kao i uvijek, uz vjerska i svjetovna događanja i tradicionalnu procesiju, čekajući na ukazanje sveca iz Male Azije, u Krilu neće faliti pjesme i veselja, a bome ni Poljičkih delicija i plodova mora, uokolo porta u kojem se zaklonilo više od pola Jeseničke flote, pod bajkovitim osvijetljenjem, a gdje se u pravilu uoči blagdana okupi pola Jesenica i njihovih prijatelja svetom Nikoli u čast.
 
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga "Prijatelj" Omiš organizira prodajnu izložbu radova korisnika i članova, koja će se održati u utorak, 3.12. od 9 sati u Ulici Fošal, ispred poslovnice Hrvatske pošte, te poziva sve ljude dobre volje da im se pridruže.
 

Posjet Vukovaru

Općina Dugi Rat u suradnji s turističkom agencijom "Cyntus" Dugi Rat i prijevoznikom "Duće tours" organizira odlazak u Vukovar povodom obljetnice pada Vukovara, u razdoblju od 16.-18.11.2019. Zainteresirani se mogu prijaviti u agenciji Cyntus, Trg kralja Tomislava 5, Dugi Rat, a sve informacije dobiti na telefon 757 802.
Bitka za Vukovar je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada koja je završena porazom branitelja, uz velike gubitke napadača, te velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi, branitelja i civila.
 

Poljička večer

 
U Tugarima je jučer otkriveno spomen obilježje nestalom hrvatskom branitelju Ivi Banu koji se dragovoljno uključio u obranu Hrvatske, a svaki trag gubi mu se 11. listopada 1991. godine, nakon što je sa suborcima upao u četničku zasjedu u Kukunjevcu kraj Pakraca. Otkrivanje spomen ploče organizirala je udruga "Ivo Ban", a nakon prigodnih govora uslijedila je misa za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu.
Na okolnosti pogibije Ive Bana emotivnim govorom osvrnuo se predstavnik Pakraca, grada na čijem području je našega branitelja zatekla zla sudbina. Potom je tugarski župnik don Marinko Jurišin blagoslovio spomenik, a uz taktove državne himne spomen-ploču su zajedno otkrile supruga i kći pokojnog branitelja. O liku i djelu pokojnika probesjedili su koju Dragan Petričević i Dragan Mandić.
 

Križ u kamenu

Društvo "Hrvatska žena" Omiš i HVIDR-a Omiš priređuju predstavljanje spomen knjige na poginule hrvatske branitelje bivše općine Omiš. Promocija knjige "Križ u kamenu" održati će se na Dan neovisnosti RH, u utorak, 8.10.2019 s početkom u 19 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Obilježimo zajedno Dan neovisnosti Lijepe naše prisjećajući se na poseban način onih koji su za budućnost svoje domovine postali vječni dio nje - temelj neizbrisiv kao križ u kamenu.
 

Sjećanje na najtužniji dan u povijesti Gata

U utorak, 1. listopada od 10:30 sati, kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima, obilježit će se 77. obljetnica pokolja kojeg su u 2. Svjetskom ratu združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića izvršili nad hrvatskim pukom u Gatima. Najtužnijeg dana u povijesti Gata ubijeno je 96 osoba od kojih je najmlađa imala tek 12 mjeseci, a najstariji Gaćanin 87 godina. Jedina njihova krivnja bila je ta što bili Hrvati i što su se našli na putu zločinačke rulje. O svemu tome postoje i brojna svjedočanstva. Jedan od teško ranjenih svjedoka je i Andrija Pivčević koji je tada imao 8 godina i preživio pokolj. Prvo je bio ranjen u nogu, a nakon toga dobio 9 uboda nožem i tako ostavljen. Četnici su vjerovali da će umrijeti, a Andrija je uspio preživjeti pa i dan danas svjedoči o užasu u omiškom zaleđu. Godine 1972. je podignuto spomen-obilježje na taj događaj. Na granitnim pločama urezana su imena žrtava pokolja u Gatima gdje će, i ove godine, biti prigodna komemoracija. Nakon svete mise zadušnice za sve ubijene u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Ciprijana vijenci će se na spomen obilježju položiti u 11.30 sati. Organizatitori komemoracije su Grad Omiš, Župni ured Gata i Mjesni odbor Gata, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole “1. listopada 1942.”. Komemoracija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
 

Besplatne edukacije o pisanju EU projekata

Do 30. kolovoza otvorene su prijave za besplatnu edukaciju o pisanju projekata u okviru novog programa Europske snage solidarnosti. Agencija za mobilnost i programe EU petosatno predstavljanje programa i radionicu održat će 3. rujna od 10 sati u prostoru Info zone u Splitu.
- Sudionici će se upoznati s mogućnostima za mlade i prijavitelje u programu Europske snage solidarnosti, objasnit će im se format Projekata solidarnosti s kojima mogu aplicirati na natječaj te će dobiti savjete i konkretne ideje za pripremu što kvalitetnijih projektnih prijedloga koje mogu provesti u svoji m lokalnim zajednicama - najavljuju predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU, napominjući da je mogući dogovor oko povrata putnih troškova te da broj sudionika edukacije iz jedne organizacije nije ograničen. Prijave su, podsjećamo, otvorene do 30.8.
 

Čistimo obale Cetine

Turistička agencija Novasol organizira akciju čišćenja dijelića kanjona rijeke Cetine i pozivaju sve zainteresirane da se pridruže ovogodišnjoj akciji čišćenja koja će se održati 4.svibnja 2019. Okupljanje je u 9 sati na parkiralištu izletišta Radmanove Mlinice. Tijekom čišćenja objavite svoje slike ili videa na Fejsbooku uz hashtag #novasolcoastalcare jer možda upravo vi osvojite poklon bon u protuvrijednosti od 1000 eura za smještaj u NOVASOL apartmanu ili kući za odmor bilo gdje u Europi. Pridružite se i ovoj ekološkoj akciji i budite dio promjene.
 

Komemoracija u Donjem Docu

U utorak, 26. ožujka 2019.g., pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u Donjem Docu održat će se Dan sjećanja na nevine žrtve, stradale u pokolju 26. ožujka 1944.g. u Donjem Docu. Navedenog su dana pripadnici njemačke 7. SS divizije “Prinz Eugen” u jednom danu u Donjem Docu izvršili pokolj nad dvjesto sedamdeset dvije nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo. Od dvjesto sedamdeset dvije žrtve bilo je sto i troje djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati. Koncelebriranu svetu misu zadušnicu, koja počinje u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Martina predvodit će generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije monsinjor Miroslav Vidović, uz pomoć domaćeg župnika don Ivana Prelasa i ostalih svećenika. Komemoracija s polaganjem vijenaca je kod spomen križa u 11.30 sati.
 

Zajedno za najmlađe

‘Zajedno za najmlađe’ zajednička je humanitarna akcija rotary klubova Split, Solin i Kaštela. Cilj akcije je osnivanje i opremanje laboratorija za spavanje na Dječjem odjelu KBC-a Split. Ne radi se samo o pribavljanju opreme, već i o edukaciji liječnika i ostalog osoblja, kažu rotarijanci, koji u sklopu ove humanitarne akcije organiziraju dva događaja: koncert grupe TBF koji je već održan u subotu, 19. siječnja, u splitskom klubu Judino drvo te predstavu Zijaha Sokolovića ‘Međuigre 0 – 24’ koja igra u četvrtak, 24. siječnja, u 20 sati na Medicinskom fakultetu u Splitu. Ulaznica iznosi 100 kuna, a plaća se u obliku donacije na ulazu, neposredno prije samog događaja.
 

Posjet Vukovaru

Općina Dugi Rat u suradnji s turističkom agencijom "Cyntus" Dugi Rat i prijevoznikom "Duće tours" organizira odlazak u Vukovar povodom obljetnice pada Vukovara, u razdoblju od 16.-18.11.2018. Zainteresirani se mogu prijaviti u agenciji Cyntus, Trg kralja Tomislava 5, Dugi Rat, a sve informacije dobiti na telefon 757 802.
 
U srijedu je asfaltirana i zadnja faza nosivog sloja županijske ceste na dionici od Strožanca prema Žrnovnici. Promet tom dionicom opet se (hura!!) odvija dvosmjerno, bez regulacije semaforima, u fazi kada se ne obavljaju radovi :-) A radova još ima, pa usporite, slijedi završetak nogostupa, postavljanje javne rasvjete i asfaltiranje završnoga sloja.
- Svi radovi se odvijanju prema planu i bit će završeni u predviđenome roku. Molimo sve sudionike u prometu, uključujući i lokalno stanovništvo, za pojačani oprez i strpljenje - dodao je čelnik ŽUC-a, notorni Petar Škorić (HDZ).