"Hrvat, zauzeto!".  Napokon da smo i to dočekali. S veseljem sam jutros pročitao ovu vijest na službenoj internet stranici naše male općine. Naš novi načelnik, Tonči Bauk, ne misli dalje tolerirati 'rezervaciju' mjesta na dugoratskim plažama, pa je skrenuo pažnju javnosti na Komunalni red Općine Dugi Rat, točnije na članak 73. Odluke o komunalnom redu Općine Dugi Rat temeljem kojeg je na prirodnim i uređenim plažama zabranjeno ostavljanje raširenih ručnika, ležaljki, madraca na napuhavanje i drugih predmeta osobne namjene na plaži od 22 sata navečer do 10 sati ujutro drugog dana u svrhu "rezervacije" mjesta na plaži.
Takve stvari zatečene na plažama bez njihova vlasnika, odnosno korisnika smatraju se napuštenima, te će ih komunalni redari ukloniti s plaža.
I ovim putem sve lijepo molimo da se pridržavate navedenih odredbi komunalnog reda i da svi iznajmljivači upoznaju svoje goste sa komunalnim redom, kako komunalni redari ne bi bili prisiljeni uklanjati iste, poručuju iz Općine Dugi Rat.
  
Sudeći i po jutros viđenom na plažama (Dugoratska plaža, od 7 do 8 h, plaža Golubinka na Dućama, od 9 do 10 h), ostavljenih deka i šugomana u džepovima hlada na plažama itekako ima, pa mi se čini da će naši dragi komunalci uz sav svoj redovni posao, ljeti morati i u svakodnevni jutarnji vijađ duž plaža kako bi evidentirali stanje i odstranili s plaža sav tekstilni otpad.
Ili da TZODR sezonski zaposli nekog marljivog studenta/icu lakog sna da u ranim jutarnjim satima "oslobodi" naše plaže i usput počisti sve ono što je "noć ostavila na plaži"?
 

Cesta Omiš-Zakučac polu-otvorena za promet

"I ovim putem, a slijedom prethodne komunikacije, obavijestili bismo Vas kako u nedjelju, 18.07.2021. državna cesta D70 neće biti puštena u promet u punom profilu.
Naime ukazala se potreba za dodatnim radovima na temeljenju dijela odbojne ograde. Riječ je o produžetku od par dana, a nakon čega će cesta sukladno najavljenom biti puštena u promet u svom punom profilu.
Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju."

Vaš HC
 
Ne radi Vam tuš na plaži (iako nije ukraden), a ljeto i sezona kupanja je već u punom jeku... Iz Općine Dugi Rat već imaju sve informacije i uputili s mještanima obrazloženje za probleme s tuševima:
-  "Zbog izborne godine nije na vrijeme napravljena potrebna priprema za uključenje tuševa i ogradnih barijera na plažama. Imamo problem s otuđenjem i zamjenom neispravnih tuševa te propalom instalacijom na određenim lokacijama. Molimo vas za strpljenje jer smo poduzeli sve radnje da se što prije uspostave uvjeti za normalno funkcioniranje naših plaža".

- "Poštovani mještani! S obzirom da konstantno imamo prijave zbog tuševa na plažama, želim Vam ukratko pojasniti situaciju na navedenu temu. Konkretno na predjelu Duća gdje je bila izgradnja šetnice imamo problem s glavnim vodom. Izlaskom na teren utvrđeno je da se kvar ne može otkloniti u kratkom roku jer glavni vod nije dostupan te su potrebni dodatni građevinski radovi. Kako je sezona u tijeku napraviti će se minimalni zahvati kako bi zadovoljili pojedine lokacije. Ostali tuševi se rješavaju pojedinačno kako sam i napisao u prvoj objavi te će biti u funkciji ukoliko glavni vod nije devastiran" - pojasnio je situaciju načelnik Tonči Bauk, na službenim stranicama Općine Dugi Rat.
 
Iz Općine Dugi Rat obavještavaju Vas o namjeri (ovisno o klimatskim prilikama) izvođenja radova prve adulticidne dezinsekcije komaraca na području Općine Dugi Rat, koja će se obaviti u noći s nedjelje na ponedjeljak, 28.06.2021. s početkom u 2 sata. Dezinsekcija će se provesti prizemnom metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s preparatom CYMINA ULTRA, javljaju iz općine.
 

Čestitamo Dan antifašističke borbe

- Reka san ženi da ću ić, taman se mrtav vratija doma. Ovo mi je svečana ostavka, ko zna oću li ikad više doć, ipak grizen devedeset i petu godinu života! - kazao je reporteru Slobodne Dalmacije prije četiri godine Hrvoje Mimica (95) iz Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, prigazija je Neretvu i Sutjesku, priživija je i Bare, produžio do Trsta i nazad... Skupilo se na Tjentištu jedno pet iljada ljudi, da se site di je izginilo 7.500 boraca u najkrvavijoj bitci Drugoga rata. Više nego Amerikanaca na Iwo Jimi. A cili svit zna za ti otok i ono podizanje američke zastave. Tri iljade Dalmatinaca nije se vratilo doma sa Sutjeske.
- Mimičana ti je, moj sinko, u rat otišlo nas 24, a znaš li koliko nas se vratilo doma?! Samo ja... U mojoj grupi, kad smo krenili iz Mimica, bilo je nas 14, mimo ovih drugih iz sela. I ja dolazin prvi put doma, već je Split bija oslobođen, znači jesen 44. Vozi me jedan na motor-bicikli. Mi u selo, matere plaču: di je moj sin, a di je moj, di je moje dite... I svaka ona suza teža je od olova. To nisan moga podnit, reka san ovome šta me doveja, molin te, vozi me ća...
- Ajde mi sad ovo objasni: kad ja dođen na Neretvu u Jablanicu ili ovde na Sutjesku, bilo di u Bosnu, svugdi me zovu za stol, plješću i priznaju, njima san heroj, u drugoj državi, samo me kod svoje kuće gledaju ka neprijatelja. I kome ja sve ovo mogu ispričat, prozborit ne smin. Ja to ne mogu prihvatit! - kaže u nevjerici Hrvoje Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, jedini Mimičanin koji se živ iz onog rata vratija doma.

Dragi moji Dugoračani, sritan Vam Dan antifašističke borbe i nadolazeći Dan državnosti RH.
 

Čestitamo Dan antifašističke borbe

... Tijekom devedesetih u Hrvatskoj oštećeno, srušeno ili uklonjeno više od 3.000 antifašističkih spomenika. Za rušenja nitko nije odgovarao. Samo se iznimno i rijetko obnavljaju neki od spomenika, kao onaj u Pisku. Zapitajmo se i gdje su danas spomenici naših sumještana Bogoslava Kadića, Slavka Kadića, Renka Šperca ...

22. lipnja - Dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan, Dan antifašističke borbe, koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Tog i u svjetskim razmjerima dramatičnog dana (napad Njemačke na Sovjetski Savez) sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom. Ne zaboravimo, bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe! ...
 

Jao si ga dugoratskim komarcima

Općina Dugi Rat obavještava mještane da je tvrtka CIAN d.o.o. iz Splita 16. lipnja započela s drugom larvicidnom dezinsekcijom komaraca.

Jao si ga dugoratskim komarcima!
 
Prema drugom ovogodišnjem ispitivanju kakvoće mora koje je provedeno zadnjeg dana svibnja, more ispred svih sedam ispitanih plaža u Općini Dugi Rat ocjenjeno je izvrsnim. Uzorkovanje je provedeno tijekom jutarnjih sati, pri temperaturi mora od 19 stupnjeva, uz sunčano vrijeme i slab vjetar. Jednaku oznaku uz ocjenu izvrsno dobile su i sve ostale plaže u Splitsko – dalmatinskoj županiji.
Praćenje kakvoće mora, ovu godinu započelo je sredinom svibnja i provodit će se do kraja rujna, svaka dva tjedna na pojedinoj lokaciji. U slučaju problema i zagađenja, uzorkovanja i ispitivanja kakvoće bit će i češća, a provodit će ih županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kakvoća mora pratit će se na čak 162 morske plaže.
 

Svojoj Domovini za 31 rođendan..

"Svojoj Domovini za 31. rođendan želim da se prestane družit s ljevičarima i odbaci ideje s kojima su nas više-manje svih trovali kad smo bili mlađi.
Neka proda sve od čega nema koristi ona nego lažni prijatelji (s rukom na srcu op.ur.) koji se samo grebu dok ima, i nek počne nešto radit, štedit i plaćat sama svoje račune. Umisto da leži doma ili visi po kafiću lamentirajući o "društvenim nepravdama" i čeka da joj neko drugi plati piće ako se materi taj dan nije ogrebala za 20 kuna. Jer takve prijatelje niko ne želi imat, a mladost i ljepota su prolazni.."

   - FB Nikša Marinović
 

Čestitam Vam Dan državnosti

Svim sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo praznik, Dan Državnosti!

Je li 30. svibnja ili 25. lipnja - nije toliko ni važno - slavit ćemo oba! Tako mi Šeksa! U Lijepoj našoj koju nam valja, sada kada smo napokon slobodni i "svoji na svome", urediti i napraviti pristojnim, ugodnim i poželjnim mjestom za život, rad i ljubav. To neće za nas napraviti nitko drugi, a pogotovo ne naše HDZSDP partije, stoga nam se valja okuražiti, uključiti u život svoje zajednice i početi mijenjati prvo sebe, a onda svojim primjerom i svoju okolinu..  I da, može se. Teško jest, ali se može. Ne vjerujte "talibanima" koji kažu da se ne može.
U nedjeljno prazničko jutro delegacije naše Općine i udruga položiti će vijence i upaliti svijeće kod spomenika svim palima za domovinu na Trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu.
Čestitam Vam Dan državnosti!
 

Čestitamo Majčin dan

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Za njega je najzaslužnija amerikanka Anna Marie Jarvis koja je u svibnju 1907. godine, nakon druge godišnjice smrti svoje majke, pokrenula Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je ženama podijelila 500 bijelih karanfila kojima je simbolično željela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci. Uporna Jarvis je inicirala  i osnivanje službenog praznika u čast majki, pokrenula je kampanju, pisala je pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama svog doba, a već 1909. majke su u 45 država SAD slavile Majčin dan. Kao i u više od 70-tak zemalja svijeta, Dan svih majki obilježava se i u Hrvatskoj. U bivšim socijalističkim i komunističkim državama Majčin dan nije bio baš slavljen, nego se 8. ožujka proslavljao Međunarodni dan žena. Srećom, danas u demokraciji možemo s guštom slaviti oba praznika žena i majki. No iako je u prošlosti imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, danas se Majčin dan uglavnom svodi na prigodno darivanje majki cvijećem, čestitkama i sitnim poklonima ljubavi i pažnje.
 

Sretan nam Dan pobjede i Dan Europe!

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije, valja ponoviti i danas, povodom Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe, koji se obilježavaju 9. svibnja.
Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji u 2. Svjetskom ratu.
Dan pobjede nad fašizmom važan je datum naše novije povijesti, te povijesti suvremene Europe. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije.
Nažalost, dobro znamo i što je usljedilo poslije na ovim prostorima, u našoj zajedničkoj, socijalističkoj i nedemokratskoj državi koja je izvela zemlju iz zapuštene poljoprivredne u solidno industrijaliziranu, nesvrstanu zemlju, pod vladavinom jedne partije i maršala, a kasnije i diktatora, Tita, a poslije i centralnog komiteta, SIV-a i kolektivnog predsjedništva, no to je jedna druga, tužna priča.
Sretan nam DAN POBJEDE!

Danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, državi slobodnih ali siromašnih ljudi. Svoji smo i na svome i opet nam nije dobro jer se jedna oveća grupa lopova i partijaša ukorijenila i izmjenjuje na vlasti već 25 godina i siše li nas siše i krade nam i upropaštava i sadašnjost i budućnost, dok se mi i dalje kuhamo pokorno kao žabe u hrvatskom loncu... no to je jedna duuga, tužna priča o nama, pobjednicima u Domovinskom ratu.
Srećom, ima još hrabrih među nama, svako malo neki mladi ili pametni mrgud ili idealista iskoči iz ovog partijskog živog blata hrvatskog Matrixa, napokon bolno svjestan činjenice da nam, ovakvima kakvi jesmo, nema spasa te da se ni na izborima ništa ne može promijeniti nabolje, pa se uputi trbuhom za kruhom preko grane na slobodni Zapad.
Naravno, ni tamo ne cvate med i mlijeko za svakog, ali može se naći posao, marljivo i pošteno raditi, pristojno živjeti i uspjeti i bez partijske knjižice i pomoći rođaka s dobrim i dubokim vezama u parapodzemlju...
Naposljetku, i to najčešće postane jedna lijepa priča, priča koja se sluša na terasama ispred apartmana ili u konobi stare kuće na selu u kratkim, toplim, ljetnim noćima. Priča je to koja se ovdje, očito, prenosi s koljena na koljeno, priča o marljivom radu i normalnom, obiteljskom životu, ali negdje drugdje, u nekoj nedalekoj uređenoj zemlji zapadnog civilizacijskog kruga. Priča je to ispod koje ključa jedno malo more čežnje i nostalgije koja je godinama nakapalo pri dnu grudi.
I zato, ne brinite djeco i mladi, ima svijetla i na našem horizontu, ako ne ovdje, onda malo dalje, drugdje. Ako već ne za nas koji smo ovdje već godinama ogrezli u našem muku, tom tihom i vjernom pomagaču naših lopova, onda za neke druge, naše ili nama drage i mile, mlađe, pametnije.. hrabrije! Ima nade. Samo naučite plivati u tom moru... i krenite, bez osvrtanja.
Sretan nam DAN EUROPE!
 

Praćenje kakvoće mora

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine u ovom sazivu, županijski vijećnici, između ostalog, donijeli su i novu odluku o morskim plažama na kojima će se pratiti kakvoća mora tijekom ove godine, a prema kojoj će se uzorkovanje mora u Općini Dugi Rat i dalje vršiti na osam plaža: Bajnice, Krilo, Sumpetar, Dugi Rat, Dugoraćka Glavica, Duće Luka, Duće Golubinka i Omiška Glavica.
Praćenje kakvoće mora započet će 15. svibnja i provoditi se do 30. rujna, svaka dva tjedna na pojedinoj lokaciji. U slučaju problema i zagađenja, uzorkovanja i ispitivanja kakvoće bit će i češća, a provodit će ih županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. U našoj županiji kakvoća mora pratit će se na čak 162 morske plaže.
 
Dragi dugoraćani, dragi posjetitelji ovih stranica, čestitam vam Prvi svibanj, međunarodni Praznik rada i blagdan Svetog Josipa radnika!

Ako imate sreću da Vaše radno mjesto nije u ovom nevremenu zatvoreno ili već nestalo kao posljedica velepošasti ili odluka Stožera ili ako imate ludu sreću da možete raditi i od kuće - lipo mi se danas odmorite u najužem, obiteljskom društvu (jer takva su došla vremena) i kao i svake godine proslavite najveći praznik radnog čovjeka!
Svim ostalima koji strpljivo čekaju na cjepljenje ili brzu "relaksaciju" mjera i/ili na nastavak rada i života kakav smo poznavali... nadam se da ćemo se svi uspijeti vratiti u bolju prošlost, pardon, budućnost. Sritno nam bilo! Trebati će nam...
 
Policijska uprava splitsko-dalmatinska objavila je oglas za prijam u Prometnu jedinicu mladeži, za obavljanje poslova nadzora prometa u mirovanju i upravljanja prometom na raskrižjima na području Omiša, Podstrane, Splita, Solina i drugih mjesta. Sukladno Pravilniku, pripadnik prometne jedinice mladeži može biti učenik koji je navršio najmanje 16 godina života ili student, primjeren u učenju, ponašanju i radu. Prednost će imati učenici i studenti koji poznaju strane jezike i imaju položen vozački ispit.
Uz zamolbe je potrebno dostaviti:
– kratki životopis (obvezno navesti kontakt broj telefona/mobitela)
– potvrdu o školovanju
– presliku svjedodžbe zadnjeg završenog razreda (polugodišta) ili Indeksa
– potvrdu od liječnika obiteljske medicine.
Zamolbe će se zaprimati od 19. do 27. travnja 2021. godine, a potrebno ih je dostaviti osobno ili putem pošte u Policijsku Postaju prema mjesnoj nadležnosti.