Slobodna Dalmacija slavi svoj 76. rođendan

Iz pojate na ratnom Mosoru pa do najskrivenijeg internetskog zakutka ovog svijeta, put je Novinu vodio kroz dekade kvalitetnog, a nekad (kao sada) i malo manje kvalitetnog novinarstva. Za makinjetom su se izmjenjivale kolone novinarskih legendi, većina ih gore negdje još kuca na prastaroj makinjeti, dok danas neki nadareni multimedijski mladci probijaju nove digitalne puteve širenja vijesti iz Dalmacije, događaja, reportaža, foto-reportaža, kulturnih sportskih događaja, pa i osmrtnica.. u selo, grad i svijet. I jest da u(ne)rednici osim mozganja o efektnim navlakuša-naslovima članaka i dan danas s vremena na vrijeme na stol dobiju kakav "važan" partijski zadatak. I jest da danas čitateljstvo ima nikad više izbora za okrenuti (neku drugu) stranicu, za kliknuti na neku drugu poveznicu, ali ono što će Novinu, osim navike, usidriti i desetljećima dalje na dalmatinskom "homepageu" jest samo kvaliteta novinskog štiva i istinoljubivost. U doba "besplatnih" i "fake" vijesti, rezanja troškova redakcije i pažljivog prevrtanja svake novinarske kune, nije nimalo lak zadatak inzistirati na znanju, pravilima struke i kvaliteti... To košta. A malo tko to danas želi platiti. Pa ipak, ima ih.. Ima nas. 
Neka naše Novine. Sritan joj 76. rođendan. Čestitam!
 
Općina Dugi Rat dugi niz godina njeguje prijateljske odnose s makedonskom općinom Novaci. Delegacija općine Novaci u četvrtak, 30.5.2019. dolazi u joj jedan posjet općini Dugi Rat, k svojim dugoratskim prijateljima. Uzvratni je ovo posjet dragih makedonskih prijatelja Dugom Ratu i okolici. Nedavno je općinska delegacija "pojačana" s vodstvom KUD "Dalmacija" Dugi Rat posjetila Novake gdje su bili izvrsno primljeni. Poželimo dragim makedoncima da se opet lijepo osjećaju, odmore, zabave i podruže u Dugom Ratu, a njihovim domaćinima da predstave Novake i drugim dugoratskim udrugama, jer tko zna, možda bi se odlična prijateljska i kulturna suradnja bratskih općina mogla prenijeti i na druga područja u kulturi, turizmu, sportu, te zašto ne, i na zajedničke projekte i ekonomske teme (prekogranična suradnja?). Video prilog sa prijema delegacije u vijećnici općine Dugi Rat pogledajte u nastavku članka..
 
Naš nekadašnji samački ljepotan spao je na tužne grane i broji duge usamljeničke dane. Teško da bi ovakav danas dobro prošao na zvijezdanom turističkom nebu naše rivijere s komunalnom infrastrukturom na umoru, ali, sudeći po šapatima koji kruže po dobro upućenim kuloarima, čuje se da je ipak zapeo za oko poduzetnici/ma iz susjedstva.. Što bilo da bilo, našem nesretnom usamljeniku želimo da što brže nađe svoju novu družicu ili, zašto ne (ta u 21. stoljeću smo) svog dragana. Kvragu i pare i XY kromosomi.. naposljetku ostaju samo lijepe ili ružne.. uspomene.
 
Sveta misa zadušnica za sedmoricu poginulih branitelja s ovog našeg koji su svoje živote položili na oltar domovine služit će se u četvrtak, 30. svibnja 2019. u Crkvi Sv.Mihovila u 19 sati u Omišu.

IN MEMORIAM
Neven Pocrnjić
Marko Lozančić
Vedran Rakuljić
Ante Šošić
Miljenko Zečić
Marko Krstić
Tonči Marušić
 

Sretan Vam Dan Državnosti

Ako već nismo bili te sreće da imamo svoju općinu, sretni smo što imamo svoju državu i zato svim Poljičanima doma i u svijetu, svim žiteljima Poljica, svim Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave, svim dragim susjedama i susjedima i svim građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan državnosti, 30. svibnja!
 

Izbori za EU parlament

U nedjelju u 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je 6.360 biračkih mjesta na kojima oko 3,83 milijuna građana ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u EU parlamentu. Kao što se i pretpostavljalo, i izlaznost na glasačka mjesta u općini Dugi Rat je mala. Birači svoj glas mogu dati jednoj od 33 kandidacijskih lista sve do 19 sati, a imaju i mogućnost preferencijalnog glasovanja, odnosno dati prednost jednom od kandidata na listi koju su odabrali. Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju u 23 sata.
Jeste li ispunili svoju građansku dužnost?
Ah da, kiša je, tko bi sad išao do glasačkog mjesta..
 

Čestitamo Dan pobjede i Dan Europe

Na današnji dan 1945. godine službeno je kapitulirala nacistička Njemačka, pokretač II. Svjetskog rata, krvavog sukoba u kojem je poginulo preko 50 milijuna ljudi. Nakon sloma Njemačke, njezinih saveznika, za većinu europskih zemalja konačno je stigao duži period mira, a Europa je počela poprimati današnje obrise. Pet godina kasnije, 9.svibnja 1950., Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske s vizijom ujedinjenja europskih zemalja predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Zajednica je postepeno prerasla u ono što danas poznajemo kao Europska Unija. U početku je bilo šest članica – Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, nakon čega je samo rasla, a od 1.srpnja 2013., pristupanjem Hrvatske Europska Unija se proširila na 28. zemalja. Odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe” je donijeloVijeće Europske unije u Milanu 1985. godine.

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije.
Valja ponoviti još jedanput, za naše "ponavljače" i "tumače" alternativne povijesti, one koji još "žive" u 1941. ili 1945. Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije. A što je kod nas bilo poslije, druga je priča..

Čestitamo Vam Dan pobjede i Dan Europe!
 
Dragi dugoraćani, dragi posjetitelji ovih stranica, čestitam vam Prvi svibanj, međunarodni Praznik rada i blagdan Svetog Josipa radnika! Lipo mi se odmorite i blagdanski u ugodnom društvu provedite naveći praznik radnog čovjeka!
 

Da nam živi, živi jad!

Drugovi i drugarice, dame i gospodo, sinovi i kćeri prezrena radništva i Vi, radnici, vrsto koja samo što nije izumrla – sretan vam Praznik rada! Nema druge nego vam kazati - sretno, onako kako se kazuje rudarima prije nego uđu u okno pa pojma nemaju hoće li ikad više ugledati svjetlost dana. Otići na posao danas je u nas, a bogme i u svijetu, poprilično tome nalik. Dođeš, timbraš karticu ili upališ kompjuter, obučeš trliš ili navučeš klompe, svejedno, (od)radiš svoje i pojma nemaš je li to zadnji put da si svu tu rutinu odradio, ili ćeš slično, iz dana u dan, sve do penzije, onako kako je i stari pape to radio. Dragi radnici i radnice, dame i gospodo, drugovi i drugarice! Kad vam se čini da je loše, sjetite se one – shit happens. A kad vam se čini da se nema love nizašto, jednostavno manje pričajte na mobitel, bando parazitska!... piše Siniša Pavić u svojoj kolumni na stranicama (Kronike Du.. :-) Novog Lista ...
 
Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je da je postavila pet novih fiksnih radarskih sustava za nadzor brzine kretanja vozila. Radarski sustav s mogućnošću snimanja vozila u oba smjera postavljen je i u Dućama, na "sporu" državnu cestu D8, i to na rasvjetni stup ispred hotela "Plaža" Duće, te na slijedeće lokacije: Lovrinac, državna cesta D8, Seget Vranjic, državna cesta D8, Vinjani Donji, državna cesta D60, Podaca, državna cesta D8. Svrha postavljanja ovih sustava nadzora brzine kretanja vozila u prometu je povećati oprez vozača i sprječavanje brze vožnje obzirom da je neprilagođena i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama, saznaje Rade Popadić, urednik portala Dalmacija Danas.
 

Sritan Uskrs!

Sritan i blagoslovljen Uskrs svim čitateljima, sumještanima, prijateljicama (i prijateljima, naravno :-), svim Poljičanima te svim ljudima dobre volje, ma gdje bili, koji slave!

U(ne)redništvo
 

U nedjelju se vraća ljetno računanje vremena

U nedjelju, 31. ožujka, opet započinje ljetno računanje vremena. Kazaljke i satova valja pomaknuti za jedan sat unaprijed, s 2 sata ujutro na 3 sata. Stiže ljetno računanje vremena, mala, i potrajat će do 27. listopada. :-)
Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju da sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena od 31. ožujka prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Na ostalim motornim vozilima ipak moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme itd.), bez obzira na ljetno računanje vremena, navode iz HAK-a.
 
Dugoraćani moji, čestitam Vam blagdan Svetog Josipa, zaštitnika našeg mjesta i župe, te Dan Općine Dugi Rat u nadi da će se ova panorama našeg malog mjesta uskoro početi mijenjati.. nabolje! Ili barem u nešto zelenije tonove... Zdravo, veselo i sretno nam bilo na tom putu.. Eh da, čestitam imendan svim Josipima, a Josipama šaljem i poljubac!
 

Žene, majke, kraljice

Iz godine u godinu na ovaj bih dan dijelio hvalospjeve ženama jer Vi ste super i vi ste za pet iako niste muško i ne volite nogomet. Ali poanta je u tome da je ovaj dan baš kao i svaki drugi. OK, petak je ove godine, ali nije izuzetak. Ako je žena kraljica, kraljica je svaki dan! Ako nije, da ne kažem sad nešto grezo,.. ni 8. Mart to neće promijeniti.
Sad kad je najbitnije rečeno, uživajte u ostatku današnjeg dana i ostanite divne, lijepe, bajne, krasne, poštene, pametne dame i svašta nešto ako to već jeste, a ako niste, jebiga, valjda vam je danas samo takav horoskop.
Pusa, ćao, cmok..
 

Čestitamo Dan žena

Svim ženama, majkama, kraljicama,.. a curama pogotovo, čestitamo Dan žena! Današnji dan, 8. ožujka, obilježava se u velikom dijelu svijeta kao Međunarodni dan žena.
Nekada, i to ne tako davno, Dan žena je bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštavalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Putovalo se na izlete na Mosor, čak su turističke agencije za inozemstvo početkom ožujka nudile prigodne aranžmane. Nešto stariji među Vama sigurno se prisjećaju kako su darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim draganama, svojim mamama, tetama, učiteljicama, kolegicama... U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom...
Nekad je i na ovim prostorima današnji dan bio važan i slavljen, a danas samo nekako stidljivo, ponaosob, rjetko gdje organizirano, iako neke firme (recimo poput one gdje svakog radnog dana "otučem" prvu, a često i pola druge smjene) i dan danas s pažnjom drže i prakticiraju lijep običaj podjele cvijeća i čestitanja kolegicama.. 
Žene, sretan Vam vaš dan!