Boljani zauzeli 'Zlatkov' rat

Stanovnici Bola okupili su se u nedjelju na plaži Zlatni rat kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine o dodjeli koncesije zagrebačkoj tvrtki "Sport B" d.o.o. Nekoliko stotina sudionika akcije su na plaži ručnicima ispisali višemetarsku poruku "Zauzeto" dok su drugi dio Zlatnog rata okružili svojim tijelima. - "Današnjom akcijom na plaži Zlatni rat na simboličan način izrazili smo stajalište kako lokalna zajednica, to jest Bol, treba tu plažu zauzeti na upravljanje" -  rekla je organizatorica prosvjeda Ivana Bošković-Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Bol. Dodala je kako je u organizaciji ova akcije sudjelovala i Inicijativa mladih Bola. Prvi cilj je poništenje natječaja za koncesiju na Zlatni rat. Po njenim riječima većina sudionika akcije bili su mještani Bola, ali su im se pridružili i prijatelji iz drugih mjesta otoka Brača i Hvara. - "Mi ćemo nastaviti naše akcije, a prvi cilj nam je poništenje cjelokupnog natječajnog postupka po kojem je koncesija za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat dana zagrebačkoj tvrtki 'Sport B' d.o.o.", izjavila je Bošković-Ivičić. Najavila je sljedeću prosvjednu akciju za utorak, u Supetru. Cilj prosvjednih aktivnosti je također i izmjena Zakona o pomorskom dobru. "Želimo da se izmijeni Zakon o pomorskom dobru tako da Zlatni rat i prirodno blago diljem Jadrana bude u ovlasti lokalnih zajednica," rekla je Bošković-Ivičić, piše Brač Online.

EPILOG:  Što bi naš premijer Plenković bez povjerenstava. Jedno takvo, stručno, povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon upravnog nadzora donijelo je u ponedjeljak odluku o poništenju dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na Bolskoj plaži Zlatni rat. Prije toga je tvrtka "Sport B" odustala od dodjeljene joj koncesije tužeći se na "pritiske". Župan Zlatko Ževrnja "preživio" je u medijima već očekivanu "zna se" smjenu i ostao župan. Barem još malo.. A evo već u utorak je - bivši. Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo naše županije prijavljen je DORH-u od strane dugoraćanima dobro poznatog Ivice Karninčića radi sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja, mita i korupcije.
 

72. obljetnica proboja logoraša u Jasenovcu

Povodom 72. obljetnice proboja posljednjih logoraša logora Jasenovac u subotu su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine položili vijenac na spomen-ploču vođi proboja Anti Bakotiću Baki na njegovoj rodnoj kući u Sinju. Bakotića su ustaške vlasti zarobile 1942. godine i internirale u Jasenovac. Pred sam kraj 2. svijetskog rata Bakotić je među preostalim logorašima dogovorio da krenu u proboj kao jedino rješenje da netko od njih preživi. Toga 22. travnja 1945. godine Ante Bakotić je poveo posljednjih 1.053 logoraša. Tijekom obračuna sa stražarima i bijega život je izgubilo njih 999. a među njima i Sinjanin Bakotić, piše Slobodna Dalmacija. U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV), pred spomenikom Kameni cvijet održana je komemoracija ubijenim zatočenici" ma ustaškog logora Jasenovac i svim žrtvama ustaškog režima NDH. Komemoraciji, uz preživjele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, BiH i Srbije, bili su nazočni i veleposlanici SAD-a, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici vlade Srbije i drugi.
 
Zaklada Kajo Dadić raspisala natječaj za dodjelu financijskih podrški građanskim akcijama. Organizacije koje se mogu prijaviti na natječaj jesu: udruge, zaklade, te ustanove kao što su škole, vrtići, domovi umirovljenika i drugi, a imaju registrirano sjedište djelovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prijava na natječaj podrazumijeva novi način internetske prijave koji se vrši putem sustava www.financijskepodrske.hr. Rok za prijavu je 15. svibnja 2017. godine do 12 sati. Maksimalan iznos financijske podrške je do 10.000 kuna, a maksimalno trajanje akcije je 3 mjeseca u razdoblju od 1.7.2017. do 15.10.2017. godine. Natječajnu dokumentaciju možete preuzeti na stranici Zaklade "Kajo Dadić“ , kao i u sustavu financijskepodrške.hr.
 
Poljičani poštovani, od svih sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak doša.. zapjevala je klapa Pasike iz Kostanja na početku ovogodišnjeg misnog slavlja u čast svetog Jure, zaštitnika Poljica, na oltaru pokraj istoimene crkvice na povijesnom brdu Gradac ponad Gata. Više stotina vjernika okupilo se sa svih strana nekad slavne Poljičke knežije kako bi s poljičkim sinom, vojnim biskupom Jurom Bogdanom proslavili nebeskog zaštitnika, kojem se Poljičani stoljećima utječu moleći ga Božji blagoslov za svoja polja i blago, mora i planine kojima je opasan kraj omeđen rijekama Žrnovnicom i Cetinom, koji od davnina uređuje svoje odnose poštovanim Statutom poljičkim. Biskup Bogdan govorio je o Poljičanima i njihovoj tradiciji i vjeri u Boga koja ih je održala kroz stoljetne kušnje. Osvrnuo se i na aktualna zbivanja u našem društvu.., piše Slobodna Dalmacija.
 

Opet semafor i radovi uz cestu u Podstrani

Jednog se jedva rješiš, ujutro iznikne drugi.. Opet semafor i radovi u Podstrani. Zbog radova na rekonstrukciji raskrižja jadranske magistrale D- 8 i Zvonimirove ulice u Grljevcu u Podstrani uvodi se posebna regulacija prometa. U periodu do 28.4.2017. izvoditi će se radovi na iskopu kanala i polaganju oborinske kanalizacije, te je zbog sigurnosti nužno odvijanje prometa uz regulaciju semaforima, objašnjavaju iz općine Podstrana, U kontekstu ubrzanja radova i što manjih poremećaja u odvijanju prometa gradilište su već obišli ravnatelj Tehničke ispostave Hrvatskih cesta Split Neven Matijević i općinski načelnik Mladen Bartulović sa suradnicima. Vozači se mole za strpljenje i razumijevanje.
 
Kao i prethodnih godina, predstavnici Grada Omiša i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš predvođeni zamjenikom gradonačelnika Grada Omiša koji obnaša dužnost gradonačelnika Ivom Tomasovićem i predsjednicom Udruge Gordanom Krstić te predstavnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, polaganjem vijenaca kod spomenika u Mokošici i Svetom misom zadušnicom u subotu, 22. travnja 2017.g. odat će počast omiškim vitezovima koji su dali živote braneći hrvatski jug: Neven Pavić, Franjo Tomasović, Božo Merčep, Zdravko Radić, Ivan Lozančić, Miljenko Zečić, Marko Krstić, Marko Lozančić, Tonći Marušić, Neven Pocrnjić, Vedran Rakuljić, Ante Šošić, Ćiro Lučić, Stanko Lučić, Ivan Družić i Tomica Burić. Odavanju počasti nazočit će i predstavnici Grada Dubrovnika. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja omiškim braniteljima u Mokošici predviđeno je u 12 sati, Sveta misa zadušnica je u 12.30 sati u župnoj crkvi u Mokošici, a u 13.30 sati je predviđeno polaganje vijenaca kod centralnog križa na groblju Boninovo.
 

Sezona prihranjivanja plaža

Plaže su kao i cijeli obalni prostor pod sve snažnijim utjecajem čovjeka i njegovih aktivnosti. Mnoge od njih mogu značajno i nepovratno promijeniti izgled plaža. Jedna od negativnijih promjena jest gubitak materijala – odnosno nestajanje (tzv. erozija) plaže.... Tako počinje jedan iz serije popularno-znanstvenih članaka Dr.sc. Kristine Pikelj o našim plažama objavljenih na ovom portalu, a kako su područje istraživanja Dr. Pikelj baš dugoratske plaže, o čemu je već održala dva predavanja u Dugom Ratu (a uskoro će i treće, na kojem će predstaviti rezultate višegodišnjeg projekta proučavanja utjecaja mora i valova na tri naše prirodne šljunčane plaže: Soline, Orij i Glavica), nadam se da će dugoratski komunalci, koji se baš ovih dana spremaju prionuti prihranjivanju naših plaža, slobodno potražiti i stručni savjet ili barem kontaktirali dr. Pikelj o ovoj problematici. Jer, nije svejedno koji šljunak koristiti, gdje ga, kako i kada nasuti..
 

Natječaj za projekte udruga od općeg značaja

Objavljen je javni natječaj za projekte udruga od općeg značaja na kojeg se mogu prijaviti udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice. Projektne aktivnosti mogu biti organizacije koncerata, izložbi, turnira, smotra, gastro manifestacija, radionica, književnih tribina, skupova, simpozija, akcije čišćenja okoliša, humanitarnih priredbi, tradicijskih priredbi, kazališnih predstava, sajmova, obilježavanja obljetnica, tiskanje knjiga, izrada spomen obilježja, sudjelovanje na manifestacijama i sl. Prihvatljivi su izravni troškovi nastali neposredno uz provedbu aktivnosti projekta, ali i neizravni (koji nisu izravno povezani s provedbom projekta), a maksimalno mogu biti sufinancirani do 25 % ukupnog odobrenog iznosa. Visina potpore su u rasponu 2.000,00 – 50.000,00 kn po projektu/manifestaciji. Rok za prijavu na natječaj je do isteka sredstava ili 1. prosinca 2017. g. Ovdje možete pronaći više informacija uz svu potrebnu projektnu dokumentaciju natječaja.