Čestitamo Dan državnosti

Svim čitateljima, sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo današnji praznik, Dan Državnosti!

25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je nakon provedenog referenduma donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, proglasivši Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Taj se dan danas prigodno obilježava diljem Lijepe naše.
U nedjelju, 25. lipnja ujutro u Dugom Ratu će se tradicionalno svečano položiti vijenci pred spomenik palima za Hrvatsku..
 

Jao si ga večeras dugoratskim komarcima!

Općina Dugi Rat obaviještava mještane da će tvrtka Cian iz Splita u noći s četvrtka na petak (23.06.2017.) s početkom u 2 sata započeti s prvom "adulticidnom" dezinsekcijom komaraca u Općini Dugi Rat, metodom prizemnog zamagljivanja. U slučaju vremenskih neoprilika akcija se odgađa za drugi termin, o kojem će te biti obaviješteni. Ovim putem upozoravamo sve pčelare, kao i uzgajivače ptica da iste zaštite od doticaja s sredstvom za dezinsekciju.
 

Čestitamo Vam Dan antifašističke borbe

22. lipnja - dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan, Dan antifašističke borbe, koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Ne zaboravimo, bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe! Tog i u svjetskim razmjerima dramatičnog dana (napad Njemačke na Sovjetski Savez) prije 75 godina hrvatski građani različitih nacionalnih, vjerskih i etničkih pripadnosti, vođeni idealom slobode, započeli su borbu, a potom konačnom pobjedom nad Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom postavili temelje na kojima je izgrađena i današnja, europska Hrvatska. Trebamo biti ponosni na taj dio naše povijesti, dok se s pijetetom prisjećamo svih onih čiji su životi ugrađeni u najvrjednije što danas imamo - samostalnu, slobodnu, demokratsku domovinu, pred kojom je definitivno bolja budućnost, utemeljena na europskim i svjetskim ekonomskim, društvenim i političkim standardima. Čestitamo Vam današnji praznik, Dan antifašističke borbe.
 

Ima, ima asfaltiranja i poslije izbora!

Priča i nije tako duga, traje tek oko mjesec dana, što je za naše komunalne (ne)prilike samo mali beznačajni trenutak u svemiru naše birokracije. A sve je počelo, kako to često biva, pred izbore. Općinski komunalci su obavjestili i zamolili stanovnike Omiške ulice u Dugom Ratu da idućeg jutra preparkiraju negdje izvan Omiške ulice svoje autiće jer da će se na potezu od Dječjeg vrtića pa do opasnog križanja sa Jadranskom ulicom stavljati novi sloj asfalta. Super. Odlično! No prođe dan.. a ništa se ne dogodi. Prođe i drugi. I opet ništa. Prođe tjedan u kojem se jest radilo na dijelu ulice ispod dječjeg vrtića. Ništa, pogađate, od psikutavog zvuka velikog stroja za predizborno asfaltiranje ulica. A izbori u međuvremenu davno prošli. Prošao već i drugi krug. Prošlo i još par tjedana. Nitko ne dolazi. Samoranjavam gume na autiću u iskopanom i zaboravljenom kanaliću tik poviše raskrižja. Danima ih pomalo bušim.. Pogleda uperenog prema dnu ulice, prema Crkvi, napokon spoznajem da nema postizbornog asfaltiranja ulica.. i da nam valja i dalje živit u strpjenstvu.. I onda, baš na rođendan, dobijem poklon od općinara zajedno sa svim stanovnicima Omiške ulice. Novi sloj asfalta. Od vrha ulice pa sve do križanja sa Jadranskom. Nije puno ali skromnog mještanina veseli. I je da smo sve to mi platili i davno preplatili.. ali ipak je lipo kad se potrebno napravi. Napokon! I eto, kako svaka priča za djecu i birače ima pouku tako je ima i ova. Ima, dragi sumještani, dragi supatnici.. ima asfaltiranja i poslije izbora!
 
U novoj kupališnoj sezoni na dugoratskoj plaži dočekao nas je i nov, novcati tuš koji uljeva povjerenje da neće presušiti nakon par tjedana i pokleknuti ničice pred prvim naletima domaćih noćnih vandala. Napokon da su naši općinari malo "odrješili" kesu i krenuli u nabavku novog tuša, a ne u krpanje onog starog iz prošlog stoljeća. Kamo sreće da ovog tušu što skorije "kloniraju" i postave i duž plaža na Dućama. Kad su nam već plaže, sunce i more još uvijek daleko najbolji "turistički proizvodi" onda barem pripazimo na njihovu urednost i čistoću te na njihovu opremljenost barem najosnovnim sadržajima, a najosnovniji su funkcionalni (i ako može moderni(ji)) tuševi. Barem to! Barem taj minimum. (A za ostalo će se, valjda, pobrinuti koncesionari, od kojih se ubiru nemale svote..). Lip pozdrav našim općinarima s dugoratske plaže... Bravo za ovaj tuš. Još da ga je i "klonirati" po općini...
 

Sritan ti rođendan Slobodna Dalmacijo

Prvi broj Slobodne Dalmacije tiskan je prije točno 74 godine u napuštenoj pastirskoj pojati na Mosoru 17. lipnja 1943. godine s podnaslovom "Dnevnik Jedinstvenog narodnooslobodilačkog fronta Dalmacije". Novine su se tiskale u otežanim uvjetima s primitivnim sredstvima. Papir za tiskanje dopremao se potajice iz Splita. Među prvim novinarima Slobodne Dalmacije isticali su se Šerif Šehović, prvi glavni urednik lista, Leon Geršković i Živko Gattin, a listu su pridonijeli i ilustratori Cvjeta Job i Joko Knežević. Za list je pisao i književnik Jure Kaštelan. Sritan ti rođendan Slobodna Dalmacijo!
 
U četvrtak, na praznik, sam povirio opet na ponajljepšu pješčanu plažu u općini gdje se u petak, pisao sam o tome ovdje, svega dvadesetak metara od plaže bezbrižno sunčao krupan i građevinski otpad. I to u predsezoni, kada se naše plaže i apartmani već solidno pune turistima.. Nekoliko dana poslije i situacija je na Golubinki rješena! Nema više glomaznog otpada, sve je čisto, uredno, kako to i treba biti, kante su tu, zavirio sam, svega kvarat pune.. i sve je opet u najboljem redu (kad već nemamo neko drugo, prikladnije, mjesto za smještaj kanti od parkinga tik poviše plaže!). Bravo komunalci! Bravo i mještani! Plaže i okoliš su naš ljetni "dnevni boravak" i moramo se svi zajedno brinuti da one budu (i ostanu) uredne i čiste. Jer tko će drugi, ako ne mi?

Hmm.. izgleda da tako ne misli ekipa na Vavlju koja baš i nije "skockala" i svoj okoliš za sezonu. Slike s Vavlja su u nastavku..
 
Pred turističku sezonu, nažalost, nikad ne nedostaje ni ovakvih tužnih prizora u našoj okolici, poput ovih na koje smo naišli u petak na Dućama, na predjelu Golubinka, mjestu koje se s pravom diči ponajljepšom pješčanom plažom u općini. Mještani, a tko će drugi?, na svega desetak metara od plaže i mora, odložili su i ostavili poprilično krupnog i građevinskog otpada i smeća svih vrsta. Nažalost, nije ovo izuzetak ili sporadični komunalni incident, već uvriježeno ponašanje nekih od mještana Duća u ovo doba godine, kada se "lickaju" apartmani, a stare sobne ili vrtne "garniture" umjesto u svega 3 km udaljenom reciklažnom dvorištu "Peovice" u Zakučcu, završavaju u pravilu takoreći na plaži, gdje su naši općinski komunalci i Mjesni odbor Duće našli "prihvatljiv prostor" za smještaj kontejnera za smeće. A da li je plaža, uz sunce i more najveći dućki turistički resurs, doista najpogodnije mjesto za smještaj kontejnera za odlaganje otpada neka nam odgovore općinski komunalci koji su s mjesnim odborom odabrali baš ovo mjesto. No nije ni njima lako, znamo svi da nema puno prihvatljivog javnog prostora za ovu namjenu, a naravno da nitko od mještana ne želi kontejner "ni blizu svog dvorišta", dok u drugu ruku svi bi htjeli da isti nije ni "daleko", jer tko će za ljetnog zvizdana tegliti hrpe u pravilu nerazvrstanog otpada punih "dvisto metara" do prvog kontejnera? Tužno je i da je naše komunalno poduzeće "Peovica" moralo izmjestiti iz Duća (i Krila, da ne ispadne da su neki Dućani jedini ekološki nesvješteni u našoj maloj općini) tzv. "zeleni otok" jer su neki mještani u kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada u pravilu ubacivali sve i svašta, ne pazeći baš što u koji kontejner spada i pripada. Tužna je to priča o nama, našoj ekološkoj (ne)svjesti, navici odvajanja, razvrstavanja otpada te "učinkovitom" gospodarenju otpadom. Posebna priča i "točka na i" ove tužne priče  su kante za smeće duž same dućke plaže i njihovo redovito pražnjenje (i izvanredno, kada su do podneva već pune) koje je općina dodijelila firmi "Dodo".. Ima li rješenja za "ilegalne bacače otpada"? Ima! Ima li koga tko je to dužan ovakvo ponašanje sankcionirati? Ima! A zašto se na tome konkretnije nešto ne radi, pa makar se morali i "zamjeriti" susjedima (i glasačima) "bacačima otpada" u ova stalna izborna vremena, neka svoje kažu odgovorni.. Oni i za to dobivaju plaću.. A doljepotpisani će i dalje, kao zainteresirani mještanin i uredni platiša svih komunalnih i općinskih nameta, povremenim prigodnim slovom i fotografijama (slobodno mu ih mejlom ili preko fejsa požaljite) upozoravati na naše komunalne probleme. U fotogaleriji u nastavku prilažemo i fotografije trenutnog stanja s Golubinke.. koju, kad već nema golubova neki mještani stalno... znate već što...
 

Dolijao i semafor na Dućama!

Nestvarana je, pa i nezmjerna, ljubav naših neimara, cestara, građevinara.. nastavi niz.. prema semaforima, "izmjeničnom" odvijanju prometa, ležećim "policajcima" i svim ostalim mogućim usporivačima već ionako sporog prometa na našim (pre)velikim brojem vozila već kritično opterećenim cestama. Svjedočimo o tome svako malo, ma gdje se uputili u ovo "predsezonsko" doba.. Stoga dozvolite mi da ovom malom crticom proslavim konačan pad i odlazak u povijest još jednog "privremenog" semafora, onog na Dućama!, koji nas je šest (ili više) mjeseci "disciplinirao" u prometu prema i od Omiša. Istrpili smo i to, osobno puno lakše nego onaj koji se pola godine "kočoperio" na Krilu, jer na Dućama je itekako bilo vidljivo i svima razumljivo zašto smo morali stajati u kolonama.
 

Vrijeme bez promjene, uglavnom loše..

"Ljudi su toliko uspješno preparirani kroz ovo dugo, uzaludno razdoblje, da se jednostavno kompletna slika o stvarnosti totalno iskrivila! Tako mnoge stvari koje nigdje ne prolaze kod nas prolaze pod normalno.. a u velikoj večini slučajeva i zakonito! Sve je posloženo na način da samo upravljanje na tuđi račun ide dalje. Proračun, koji svi mi punimo, neiscrpno je vrelo uspjeha za kojekakve firme koje prosperiraju jedino spojene pupčanom vrpcom na naš novac.. i neumorno sisaju.. Ponavljam po stoti put: mu plaćamo bezbrojne nepotrebne poslove a one koje trebamo mnogostruko preplaćujemo! I tako je na svim razinama, od lokalne uprave na gore! Ono malo što pošteno zarađuje na tržištu, mnogostruko je oporezovano i ugnjavljeno a mahom i nije više u našem vlasništvu. Pa što mislite, koliko će ih prosperirati na Pelješkom mostu.. ne bi me čudilo da Vrdoljak osvane kao neki ključni lik toga projekta :-) Svaki kao uspjeh meni na žalost natera suze na oči je znam u što će se izrodit: još dodatnog vriemena za potrošeni model! Pogledajte INU, HEP, Podravku.. neiscrpan izvor love.. krmči dok ima! Imamo zemlju u kojoj jedan Vaso ide okolo i eliminira poštene ljude na temelju ucjene i zastrašivanja. Imamo zemlju u kojoj je baviti se politikom = lopov i lažovčina, a kome to treba osim stvarnim lopovima i lažovčinama? Zastanimo na trenutak, osvrnimo se na sve žrtve dane na ove i one načine za ovu zemlju i zapitajmo se: Koliko još želimo trpiti i p(r)opuštati!"
 

In Memoriam: Andrija Petrina

Napustio nas je prerano dobar mladić s Orija, obiteljski čovik, učitelj u našoj osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju, prijatelj i ugodan sugovornik. Brojne smo sate proveli u ćakuli o svim nebitnim i zeru bitnijim temema na zidiću, klupi i u plićaku u Oriju. Napustija nas je prerano mlad i obrazovan čovik koji je podučavao i našu mladost. Bolest je godinama lomila tilo, krala mišić po mišić, a prije neki dan napokon joj je i uspilo u njenom crnom naumu.., no vedrinu i dobrotu još jednog nezaboravnog diteta Orija i one male trenutke druženja nitko nam ne može ukrast... Osim obitelji, prijatelja i poznanika, sjećati će ga se dugo i njegovi učenici, njegove kolege iz zbornice.. Posljednji ispraćaj dragog Andrije Petrine obavit će se u srijedu, 7.6.2017. u 17 sati na mjesnom groblju Sustipan u Sumpetru. Počivao u miru Božjem.
 
U natjecanju Prvi za Hrvatsku 2017. u kojoj je sudjelovalo 150 vojnika, medu kojima i 35 iz zemalja partnera, pobijedio je skupnik Ivo Bašić iz Kostanja, drugi je pozornik Marino Protrka, a treći Nikola Polić. Ivo Bašić (32), pripadnik Vojno-obavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, najspremniji je pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naš Poljičanin iz Kostanja je s 15,2 kilograma teškom opremom i naoružanjem prešao put od 35 kilometara pri temperaturi zraka od 25,5 stupnjeva Celzijusevih, na kojem je obavio 12 vojnih zadaća, poput gađanja iz puške, pištolja i iz prijenosnog protuoklopnog raketnog oružja, prelaska rijeke, nošenja ranjenika... Bašić je prošao čitavu rutu i sve zadatke uspješno savladao u rekordnom vremenu - za manje od šest sati ili skoro sat i pol prije nego je protokol predviđao i sat prije drugoplasiranog. Čestitamo!
Vinko Vuković, najdraži novinar naših općinara, na stranicama Slobodne Dalmacije ispričao je lijepu priču o našem poljičaninu Bašiću, najspremnijem hrvatskom vojniku.
 
Danas je zadnji dan predizborne kampanje i intezivnog uvlačenja biračima, teško da ćemo slušati o komunalijama i o realno ostvarivim projektima (u četverogodišnjem mandatu), pa uključite "bullshit" detektore na maksimum... i svakako u nedjelju učinite taj mali napor i prošetajte se do birališta.. i pošaljite IM svojim glasom jasnu poruku. Glasajte! Iako se prečesto čini da smo još u socijalizmu s dvije, tri naše vječne "partijske" krpelji,.. ipak imamo izbora!
 

Prihranjuje se pješčana plaža na Dućama

Prihranjuje se pješčana plaža na Dućama, na predjelu Vavlje i Golubinka. More daje, more i odnosi, a čovjek je tu da pomogne, sebi prvenstveno, da učini naše prekrasne prirodne i nadaleko poznate pješčane plaže "širim" i "bogatijim", sad i odmah (sezona samo što nije :-), da na njima može guštati sve veći broj nas mještana te naših gostiju. Tehnologija je tu da pomogne, a lokalni meštri da se pripazi da sve bude kao po planu.. jer o našem "dnevnom boravku" je riječ! Ne znam samo koliko će se majčici prirodi (i ocu Posjedonu) svidjeti onaj bagerčić u pozadini i najnovije mulo koje je izniknulo u Dućama, kad je znanost već potvrdila (mogli smo to čuti i na nedavnom popularno-znanstvenom predavanju Dr. Kristine Pikelj o dugoratskim plažama) da naša brojna mula najčešće samo pospješuju odnos materijala s naših plaža.. Korak naprijed, nazad dva.. takav je naš tango života!
 

Europski dokumentacijski centar otvoren u Splitu

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu u utorak je otvoren Europski dokumentacijski centar (EDC), u kojem će zainteresiranim studentima i drugim građanima uz pomoć internet veze biti dostupni svi relevantni dokumenti koji nastaju u Europskoj uniji. Europski dokumentacijski centar (EDC) je dio informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama EU. EDC svakodnevno prima niz publikacija i dokumenata institucija EU na engleskom i hrvatskom jeziku u izdanju Ureda za službene publikacije (EUR-OP) iz Luxsemburga te stručno obrađuje prispjelu dokumentaciju i javnosti omogućava pristup svim raspoloživim izvorima informiranja. Do sada je otvoreno oko 400 takvih centara na fakultetima i sveučilištima diljem Europske unije.