Dođite u Srinjine i guštajte

Uoči proslave Dana Srinjina, danas i sutra organizatori su osmislili zanimljiv program. Počinje u 10 sati zabavom za najmlađe koju organizira udruga ‘Tulipani” uz gostovanje klauna Šarenka. U večernjim satima u društvenom domu Tvrčiće u 20.30 sati izvest će se predstava “Mrt'ac” dok nedjeljna biciklijada počinje u 18.30 ispred kapelice u Srinjinama. Cjelokupni program proslave Dana Srinjina je u nastavku..
 

Otpor je uzaludan

" Borg je napravio vrhunsku diverziju, dok se ekipa zabavlja s nekoliko nebitnih dronova koji su se nazvali "grupom" ostatak radilica i kockica diljem lijepe njihove nesmetano i neprimjetno asimilira ili uništava ono malo zdravog što je ostalo. Resistance is futile, rupa u proračunu je sve veća, a nova kriza je već iza kuta! "

FB Nikša Marinović
 

Hod u srednji vijek

Vrijeme je da EU i političke stranke shvate kako su neki mehanizmi koji su trebali pojačati participaciju u političkom životu demokracije "oteti" i iskorišteni kako bi se zatrla određena ljudska prava. Vigilare, Opus Dei, Željka Markić i druge neokonzervativne organizacije koje djeluju u RH imaju zaista agresivnu agendu koja bi, potencijalno, mogla utjecati na pravo svakog građana da odlučuje o tome hoće li imati djecu, koliko će ih imati, želi li se razvesti, i kako će biti sastavljena vaša obitelj. Bilo kakva suradnja s njima može biti opasna za društvo u cjelini, ali i političare koji preuzimaju taj rizik. Prva stvar koju se treba razumjeti jest čitava agenda koja je krajnji cilj ovi anti-ljudskopravaških grupa. Oni jedan dan mogu biti protiv Istanbulske konvencije, drugi dan protiv pobačaja, a treći protiv nečeg trećeg, i sve to na prvi pogled može djelovati nepovezano. No, oni su suštinski protiv toga da seksualne odnose, i to isključivo u svrhu prokreacije, ima bilo tko drugi osim muškarca i žene u vjerskom braku. To objašnjava zašto su protiv kontracepcije/pobačaja i LGBT prava, te kako svoje osobne vjerske ideale žele "prevesti" u zakone. Istanbulska je za njih opasna jer daje ženama moć, brani njihova prava, i štiti ih, i onda će se, očigledno, čak svrstati uz one koji nemaju problema s nasiljem nad ženama.

O licemjerju "neokonzervativne" revolucije i njihovim planovima da se vratimo u doba feudalizma govori poznavatelj tajne mreže ekstremističkih organizacija Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju (EPF), koji je o neokonzervativnoj revoluciji, utjecaju religije, financiranju i njihovim ciljevima porazgovarao je za portal Express.
 

Hotmails: Plenković je sve znao

Ne jenjava afera "Hotmails". Portal Index je danas objavio nove mailove Grupe Borg. Iz hodograma aktivnosti tzv. Borg grupe vidljivo je da su premijeru Plenkoviću na sastanku prezentirali prijedlog da savjetnici za Vladu rade besplatno, a naplaćuju se - preko Agrokora. Nevjerojatno je da je ta "sitnica", da ljudi besplatno rade za vladu, a naplaćuju se u privatnoj kompaniji Agrokoru, promaknula Plenkoviću koji je inače pravnik.  Taj plan se na kraju i ostvario. Vlada će izabrati Ramljaka kao izvanrednog povjerenika u vladi, on će zajedno s Borg grupom birati glavnog savjetnika, da bi sve tvrtke, članovi Borga koji su sudjelovali u pisanju Lex Agrokora, dobili desetke milijuna kuna teške savjetničke ugovore. U vladi su nakon objave novih "hot" mailova odlučili odgovoriti - spinovima i puštanjem magle. PR "čudotvorac" Macan već danima radi prekovremeno..:-)  Hoće li i premijer naposljetku morati dati ostavku i raspustiti ovu neuspješnu vladu, još jednu u nizu..?
 

ReFERendUMi

"Ovo blokiranje referenduma je suludo i potpuno nedemokratski. Da se razumimo, oba referenduma su krajnje glupa i nazadna. Ali, jebiga, takvi su kakvi su. Hrvati vole glupe stvari i bave se glupim stvarima pa su nam takvi i referendumi. HDZ je 25 godina zaglupljiva ljude i sad im, jebiga, ne odgovara kad se to ludilo okrenulo protiv njih. I sad bi zabranjivali potpisivanje. Jebiga, ne ide."

FB Frane Ćapeta
 

In Memoriam: Milan Buljević

Umro je Milan Buljević. Napustio nas je još jedan iz pleajade osoba koje su obilježile društveni, sportski i kulturni život u Dugom Ratu i našoj maloj općini. Napustio nas je čovjek, otac, muž, radnik, novinar, sportaš, sportski djelatnik, vjećnik, dobitnik nagrade Općine Dugi Rat za životno djelo,.. otišao je veliki čovjek.

***

Laureat nagrade Općine Dugi Rat za životno djelo je gospodin Milan Buljević iz Dugog Rata. U kratkim crtama pokušati ćemo ovdje navesti samo dio izuzetnog doprinosa Milana Buljevića u području društvenog života mjesta i Općine, poglavito njegove važne uloge u razvoju i promicanju dugoratskog sporta, kulture, obrazovanja, informiranja i ostalim aktivnostima u koje je bio uključen ...
 

Vozi Miško! Opet u trećoj kroz Podstranu..

Nakon što je u petak postavljen završni sloj asfalta na magistrali u Strožancu i službeno je označen kraj radova na tom dijelu kanalizacijskog sustava kroz Podstranu, a kako su se brojni nesretnici u koloni u oba pravca potiho nadali, završeni su i prije roka koji je postavljen za 15.05. Radovi koji su počeli sredinom veljače podigli su mnogo prašine i negodovanja kod lokalnog stanovništva, a sad kad je sve završeno, i kada se prođe uobičajena jutarnja gužva pri odlasku na posao, možemo samo reći: "ubaci u treću" i vozi miško sigurno i oprezno dalje!
Oprezno kažem, jer nikad se ne zna kada, kako i iz koje će od bezbroj podstranskih prilaznih uličica na jedinu nam magistralu učas "dopilotati" kakav "heroj" s viškom adrenalina u nabrijanoj BMW kockici...
 

Borg Hotmails: Martina Dalić podnijela ostavku

Zbog mailova koje je proteklih dana objavio portal Index, desna ruka premijera Plenkovića i potpredsjednica vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak, 14.5. ostavku.
- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost - izjavio je premijer Andrej Plenković novinarima.
- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Treba im zapaliti svijeću na kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno. Ali percepcija je takva kakva je. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svou ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu - rekla je Dalić.
Podsjetimo, portal Index je u srijedu 9. svibnja objavio prvi tekst o kontroverznim mailovima koje su razmjenjivali potpredsjednica vlade Martina Dalić te tvorci "Lexa", koji su kasnije i bogato "nagrađeni". Iz dokumentacije i mailova jasno proizlazi kako su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, birana od strane Dalić, mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja. Uostalom, ponajviše zbog toga je smjenjen i prvi povjerenik za spašavanje Agrokora Ante Ramljak.
 

Čestitamo Majčin dan

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Za njega je najzaslužnija amerikanka Anna Marie Jarvis koja je u svibnju 1907. godine, nakon druge godišnjice smrti svoje majke, pokrenula Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je ženama podijelila 500 bijelih karanfila kojima je simbolično željela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci. Uporna Jarvis je inicirala  i osnivanje službenog praznika u čast majki, pokrenula je kampanju, pisala je pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama svog doba, a već 1909. majke su u 45 država SAD slavile Majčin dan. Kao i u više od 70-tak zemalja svijeta, Dan svih majki obilježava se i u Hrvatskoj. U bivšim socijalističkim i komunističkim državama Majčin dan nije bio baš slavljen, nego se 8. ožujka proslavljao Međunarodni dan žena. Srećom, danas u demokraciji možemo s guštom slaviti oba praznika žena i majki. No iako je u prošlosti imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, danas se Majčin dan uglavnom svodi na prigodno darivanje majki cvijećem, čestitkama i sitnim poklonima ljubavi i pažnje.
 

Čestitamo Dan pobjede i Dan Europe

Na današnji dan 1945. godine službeno je kapitulirala nacistička Njemačka, pokretač II. Svjetskog rata, krvavog sukoba u kojem je poginulo preko 50 milijuna ljudi. Nakon sloma Njemačke, njezinih saveznika, za većinu europskih zemalja konačno je stigao duži period mira, a Europa je počela poprimati današnje obrise. Pet godina kasnije, 9.svibnja 1950., Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske s vizijom ujedinjenja europskih zemalja predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Zajednica je postepeno prerasla u ono što danas poznajemo kao Europska Unija. U početku je bilo šest članica – Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, nakon čega je samo rasla, a od 1.srpnja 2013., pristupanjem Hrvatske Europska Unija se proširila na 28. zemalja. Odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe” je donijeloVijeće Europske unije u Milanu 1985. godine.

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije.

Valja ponoviti još jedanput, za naše "ponavljače" i "tumače" alternativne povijesti, one koji još "žive" u 1941. ili 1945. Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije.

Čestitamo Vam Dan pobjede i Dan Europe!
 

Fešta Sv. Duje

Na fešti Sv. Duje u Splitu se priređuje bogat program koji počinje svečanom procesijom i svetom misom na Rivi u organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije s početkom u 10 sati. U Gradskom kazalištu lutaka s početkom u 12 sati održat će se predstava "Prvi dan malog Pipa". Na splitskoj ribarnici u 12.30 sati u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija održat će se "Fešta size" na kojoj će se građanima dijeliti besplatne porcije janjetine s bižima. Humanitarni plivački maraton "Dina za mir" na kojem će ovogodišnje dobitnica nagrade Grada Dina Levačić preplivati dionicu od Solina do Splita završit će u 18 sati kad se očekuje njezin dolazak na splitsku Rivu. Tradicionalna splitska tombola na Rivi započet će su 19 sati, a prije nje predviđen je koncert klape Rišpet. Vatromet i nakon njega veliki koncert na Rivi u čast sv. Dujma i Dana grada započet u 21 sat. Na koncertu pod nazivom "10 splitskih" na Rivi 7.5. povodom blagdana svetog Duje, zaštitnika grada Splita nastupaju: - Tedi Spalato - Klapa Rišpet - Domenica - Đorđi Peruzović -Diktatori - Jole - Tiho Orlić - Zorica Kondža - Giuliano - Mjesni odbor. Štandovi su već postavljeni po Rivi te dijelu obližnjeg parkirališta, a prodaje se sve od tradicionalnih klepetaljki i kuhača do maslinovog ulja i dječjih igrački.
 

Odron u Zakučcu

Zbog odrona stijene na cestu u Zakučcu za sav je promet zatvorena državna cesta DC70 Omiš - Gata. Obilazak je županijskom cestom ŽC6170 preko Podgrađa.
 
Premijer u Splitu - nema radova na cesti u Podstrani! Iz kreveta na posao! Već za 30 minuta! Takoreći dok kažeš - Vlado Šeks! Čudo jedno neviđeno odavno!  Poradila nam je barem prometna "vertikala". Barenko danas. Barenko načas. Da poželi radni čovjek Vladu u Splitu - za stalno.
 

Policajci uputili otvoreno pismo motociklistima

Sigurno vam nisu promakle crne statistike u prometu kao ni to da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo.  Policijska uprava splitsko-dalmatinska uputila je otvoreno pismo motociklistima. Upozorili su da je na hrvatskim cestama u zadnjih pet godina poginulo 213 motociklista i 56 mopedista. Pismo prenosimo u nastavku članka u cijelosti..
 

Stockholmski sindrom

" Dakle, ja tebi dam nešto šta je ionako tvoje i onda svi uokolo tebe vrište (ka babe narikače, samo obrnuto) kako si super darove dobio i kako sam ja ljudina kakve nadaleko nema, i onda ti cvrkućeš od sriće, pa cvrkuću i dnevnici, i urednici, i našoj srići nema kraja! "

FB Vinko Vuković