Upozorenje na nepovoljne vremenske uvjete

Ništa nas ne smije iznenaditi. Meteorolozi najavljuju idućih dana pogoršanje vremenskih prilika. Očekuju se iznimna hladnoća, pojačane padaline i olujni vjetar. Iz ranijih iskustava držimo opravdanim ovim uputiti upozorenje mještanima na potrebu poduzimanja vlastitih mjera samozaštite koje su primjerene njihovom stanju. Tako se mole građani s područja općine Dugi Rat da pravodobno pripreme osnovne uvjete za svoje životne potrebe u tim okolnostima. Posebno se skreće pozornost na aktivnosti nužne osobama s posebnim potrebama, težim bolesnicima, starijim osobama i maloj djeci. Predlaže se nabava lijekova, hrane, vode, energenata, tople odjeće i opreme za čišćenje i uklanjanje oborina. Stambene i gospodarske objekte, njihove vanjske zatvore, vodovodne i električne instalacije te opremu, strojeve, vozila i plovila treba prikladno zaštiti ili premjestiti na sigurno mjesto. O polascima u škole i dječje vrtiće roditelji mogu kontaktirati ustanove. Preporuča se smanjenje aktivnosti na otvorenom. Za pomoć zbog bitne ugroze može se pozvati služba 112 ili DVD Dalmacija Dugi Rat na 021/734-099.
 
Ukoliko ste mlađi ste od 28 godina i imate želju postati policajac / policajka, završili ste barem srednju školu u četverogodišnjem trajanju, hrvatski ste državljanin/državljanka, pozivamo Vas da u četvrtak, 22. veljače dođete ispred sjedišta Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Splitu, Trg Hrvatske bratske zajednice 9, gdje će se održati Dan otvorenih vrata PUSD, kojom prilikom će se promovirati rad Srednje policijske škole "Josip Jović“, u cilju informiranja mladih o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za 2018/2019. godinu. Od 10 do 15 sati biti će postavljeni info pultovi s opremom i tehnikom koju policija koristi u svakodnevnom radu, a na kojima će se građani moći upoznati sa svim segmentima rada i rodovima policije (temeljna, kriminalistička, prometna, granična i interventna policija, protueksplozijski odjel, prevencija), te razgovarati s policijskim službenicima o temama za koje pokažu interes.
 

Procurilo malo na parkingu kod lučice..

Na svega nekoliko metara od popularnog plažnog kafića, dugoratske šetnice i lučice nalazi se mali parking. Već par tjedana je on ovakav kao na slici. Nagradno pitanje jest: tko će i kada očistiti ovo ruglo s "parkinga" pored Rivice? Ove "lijepe" i "bogate" (nije sifon cicija!) nakupine dugoračke kanalizacije, preostale još od prošle (ne ove) kiše? Trebao bi, valjda, netko? Netko kome je to u opisu posla? Ako da, kada će? Jer straj me da netko od naših "ekologa" ili šetača pasa ovo leglo potencijalne zaraze ne zamijeni za - ekološko blato. Pa da nam u centru mista pored bisera našeg kupališnog, avanturističkog (ta u blizini su i velike piramide šljake nepoznate civilizacije još iz doba Stonehengea) ne zaživi, na krivim premisama, i lječilišni turizam. Poduzetni kakvi jesmo, sigurno ćemo pokušati iskoristiti i naplatiti i ovo naše zasad besplatno "ljekovito" blato...  A tko zna, jer krhko je znanje u nas Hrvata, možda uskoro na parking pored Rivice svrati i omanji bagerčić, ma može i onaj koji spava na dugoratskoj plaži, pa učas sastruže gornji, već dobro skoreni sloj kanalizacijskog blata te "dohrani" parking šljunkom... ali ne onim s plaže ili namjenjenim za prihranu plaža... i tako riješi ovaj naš mali ekološki incidentić dok si rekao Vlado Šeks!
 
Zajednica branitelja HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo hrvatskih branitelja, grad Solin i Hvidra Solin organiziraju javnu tribinu na kojoj će se predstaviti novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koja će se održati u četvrtak,15. veljače u 18 sati u Domu kulture Zvonimir, Solin. Gosti tribine su: Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ivica Akmadža, načelnik sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja. Prije same tribine izaslanstva će u 16:30 sati položiti cvijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku, a zatim će posjetiti spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima u Solinu te zbirku naoružanja i drugih eksponata iz Domovinskog rata.
 
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru Rogošić (3 godine) i malenog Antu Kovačića (2 godine), djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije. Susreti su se dogodili u sklopu Nadbiskupova pastirskog pohoda župi sv. Petra na Priku, a unaprijed su dogovoreni s obiteljima i omiškim župnicima don Emanuelom Petrovom i don Matom Čulićem. Obitelji Rogošić i Kovačić upoznale su mons. Barišića sa situacijom u kojima se nalaze njihove obitelji i teško oboljela djeca. Također, iznijeli su i načine na koje oni vide mogućnost rješenja njihovih problema vezanih uz nabavu skupih lijekova te osiguravanja budućnosti njihovoj djeci. Imajući u vidu veličinu brige i boli koja teško pogađa roditelje dok gledaju svoju djecu u ovakvim životnim poteškoćama, Nadbiskup je izrazio svoje suosjećanje i blizinu s obiteljima. Dao je podršku i ohrabrio je roditelje da ne odustaju od svih mogućih legitimnih zahtjeva i pokušaja u zauzimanju za zdravlje njihove djece i za njihovo dostojanstvo. Istaknuo je kako se moderno društvo voli nazivati humanim i osjećajnim, ali se još uvijek može primijetiti puno situacija u kojima možemo rasti u humanosti i solidarnosti. Upravo su obitelji Rogošić i Kovačić puno učinili u senzibilizaciji javnosti prema djeci i svima oboljelima od rijetkih i teških bolesti s kojima se moguće nositi jedino u zajedništvu i solidarnosti kako u društvu tako i u Crkvi. Nadbiskup je naglasio kako je važno da država i vjerske zajednice, kao i sve društvene institucije i udruge, stanu u zaštitu svakog pojedinca i njegovog života, a osobito je to važno učiniti prema djeci koja su budućnost Crkve i Domovine.
 
Prije nekoliko sati navršilo se puno stoljeće od zore nad Bokom Kotorskom. Na škaljarskoj padini, pred streljački vod izvedena su četvortica mladića: František Raš, mornarički vodnik  iz Češke, Anton Grabar, mornar  iz Poreča, Jerko Šižgorić, topnik sa Žirja i Mate Brničević topnički nišandžija iz Jesenica, vođe pobune mornara 2018. u Boki Kotorskoj, najvećoj pobuni mornara na ovim prostorima.
A kako je sve počelo…?
 

Romantični Orij: Nema više starog trampulina

Nema više starog trampulina na Oriju... Sorio ga je bager prošlog tjedna. Preživio je sve nevere, recesije, ali ne i koroziju. Kemija i vječna igra mora s Mjesecom su neumoljivi. Gdje će sada dica učit skakat na glavu? Gdje će sada hrabriji mladenci skakat u novi život? Gdje će stidljive pubertetljije svojim prvim ljubavima krasti prve poljupce? Lako za mene, a i meni je bija drag, stari trampulin je bija sav nikakav i pritija je da se uruši pod koracima ljubavnika, ribolovaca ili pak djece, svojih najčešćih gostiju, i s punim pravom je ušetao u legendu, no ova vijest o nestanku jednog od simbola Orija, rastužit će Jessicu i Davida, mladi Australski par koji se prije dvi i po godine vjenčao u omiškoj crkvi sv. Mihovila, a u brak uskočio baš s trampulina u Oriju. Ili našu Anu i njenog Josipa. Morati ću prvim prilikom u Malom Mistu priupitati prijatelje fali li im u lipom kadru plaže stari trampulin s kojeg su i oni skočili, ona u prelipoj vjenčanici, on u markiranom odjelu, u novi, zajednički život... A hoće li se uskoro na istom mjestu izgraditi novi trampulin valjalo bi priupitati naše općinare, ali danas je vikend, pa ostavimo to za iduće informativne emisije. No kako meni danas za šetnje izgleda, prije ćemo dobiti novi rtić, nadam se bez nekog mini-kafića... A tko zna, krhko je znanje u Hrvata, možda u nekoj novoj inkarnaciji, sav šestan i stabilan, bude novi simbol novog, romantičnog Orija?
 
U nedjelju, 11. veljače 2018. u 11:30 sati na Sustipanu, groblju poviše Sumpetra u Jesenicama, obilježiti će se 100 godina od smrti jeseničkog junaka Mate Brničevića, jednog od vođa pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. god. Pobunio se protiv besmisla rata i nepravde i teških uvjeta života mornara. Svojih 27 godina života položio je na oltar domovine, bez prava na obranu, strijeljan s još troje mornara u Škaljarima. Rodni kraj mu je i do sada obilježavao velike godišnjice, pa stoljeće nakon njegove smrti ova ponosna jesenička postojbina mornara i brodara želi pokazati da nije zaboravila svoje zaslužne i odvažne sinove... Pozivamo Vas na obilježavanje ove obljetnice. Vidimo se!
 

Mate Brničević, heroj iz Jesenica

Mate Brničević u svakoj bi normalnoj zemlji bio junak. Hrvatska, međutim, nije takva zemlja. Hrvatska je zemlja koja ne priznaje junake starije od jednoga rata. A Mate Brničević junak je rođen 1891. godine. A kad je umirao, 27 godina poslije, u Škaljarima, u Boki kotorskoj, a ljepšeg kraja od Boke kotorske teško da čovjek za smrt može poželjeti, rekao je da ni za čim ne žali, a pogotovo ne za tim što je osuđen na smrt, jer ta smrt, njegova i još trojice njegovih prijatelja, našem će narodu, rekao je Mate Brničević, donijeti bolji život. Mate nije precizirao na koji narod misli. I to mu u suvremenoj Hrvatskoj, zemlji koja po dobrome ne pamti ništa što je bilo prije 1991. godine, nije oprošteno. A kako bi mu i bilo oprošteno kad je na njegovoj rodnoj kući, u Krugu, tamo pod teškim dalmatinskim kamenom, u Jesenicama koje veće tajne od Matina života nemaju, osvanula zvijezda petokraka. Ona je vlast, a znate da kad kažemo "ona" ne mislimo ništa dobra, bila prigrlila njihova Matu koji je suočen sa smrtnom kaznom spomenuo narod ne precizirajući na koji točno narod misli. Pa mu je na rodnu kuću metnila ploču. I zvijezdu petokraku. Da bi nekoliko desetljeća kasnije Matini Jeseničani stukli i ploču i petokraku. Ne opraštajući mu što je umro bez objašnjenja, jer narod je, poglavito u zajednicama koje su "na ovim prostorima" slijedile nakon 1918. godine, neobično širok pojam..., piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije o heroju iz Jesenica, zaboravljenom junaku Mati Brničeviću i ništarijama iz malog dalmatinskog mjesta koje su ga ponizile jer se borio za slabije, za svoj narod..
 

Potres između Zadvarja i Šestanovca

Osjetili ste ga svi, naravno. Nije dakle vijest, ali eto samo par info detalja...  Zatreslo nas je dobro, oko 4,7 po Richteru, u subotu malo prije 14 sati. Srećom trešnja nije trajalo dugo, potres je potrajao tek desetak sekundi, no dobro smo ga osjetili svi u Dugom Ratu, a čini mi se i u okolici. Epicentar je izmjeren 36 kilometara istočno od Splita, te devet kilometara sjeverno od Donjih Brela, između Zadvarja i Šestanovca, na dubini od 10 kilometara. Zasad osim poprilično pretrpljenog straha nema podataka o materijalnoj šteti. A sad kad vas je potres već izveo vanka iz kuća, učinite i taj planirani đir do plaže ili dalje. Lipo je i sunčano vrime... Doma se ionako još ljuljaju ormari i prozori, a kauč se oporavlja od stresa.
 

Povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja RH

Naša domovina, naša Republika Hrvatska u ponedjeljak obilježava 26. obljetnicu međunarodnog priznanja i 20. godišnjicu mirne reintegracije Podunavlja. 15. siječnja 1992. je njezinu neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica EU. No Hrvatsku su prvo priznale Litva (30. srpnja 1991.), Ukrajina (11. prosinca), Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca), zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, tada i same bez međunarodnog priznanja i u priocesu razdruživanja od Sovjetskog saveza. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1992.), a istoga dana na to se odlučila i Njemačka. Priznanje se dogodilo u trenutku kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, u jeku Domovinskog rata, te da je na svoje granice, u kojima je međunarodno priznata, izašla tek nakon šest godina, nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 15.01.1992. u emotivnom je obraćanju naciji poručio: - Današnji dan biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države..

26 godina poslije, pitate li građane Hrvatske što oni misle o vlastitoj državi, odgovori su prilično kritični, najviše razočarenja donose im političari, loše upravljanje državom i državnim poduzećima, a očekivanja da ćemo imati uređenu, pravednu i dobru državu još nisu ispunjena. U društvu prevladava osjećaj nepravde i to guši optimizam i poduzetničke inicijative građana. Pravna nesigurnost se čini najvažnijom preprekom koju treba svladati da bi se gospodarstvo napokon pokrenulo. Uz ulaganje u obrazovanje mladih, ali i ostalih generacija koje je apsolutni prioritet ovog društva, najveći problem današnje Hrvatske je pravosuđe kojeg treba prioritetno riješavati, a potom krenuti u reformu javne uprave. Čelnici, političari moraju pokazivati optimizam i inicijativu za rješavanje problema koji su pred nama u izgradnji institucija moderne, male ali efikasne države za sve, te razvoju gospodarstva i hrvatskog društva okrenutog poduzetništvu, inovacijama i općenito budućnosti te svekolikom napretku građana u ovoj najboljoj eri čovječanstva... Zasučimo rukave na izgradnji moderne demokratske Hrvatske!..
 

Ažurirajte OS-ove vaših računala i mobitela

Stručnjaci za računalnu sigurnost otkrili su dvije velike sigurnosne greške u mikroprocesorima prisutnim u gotovo svim računalima u svijetu. Ove dvije greške dobile su kodna imena: Meltdown i Spectre - a pogađaju čipove koje proizvode Intel, ARM, a možda i AMD, što znači da skoro svi koji koriste stolno računalo, laptop, smartphone ili uslugu u oblaku Googlea, Applea, Amazona i Microsofta mogu biti ugroženi krađom podataka. Ova dva problema omogućaju hakerima da ukradu podatke iz radne memorije računala, mobitela ili pak iz clouda.
Ono što treba napraviti ovih dana je ažurirati (nadograditi) operacijski sustav svih vaših računala i mobitela (Windows, Android, Linux, MacOS..) zakrpom koji će sljedećih dana nuditi proizvođači OS-a, a nakon koje bi uređaj trebao raditi sigurnije, ali malo sporije (do 30-ak posto).
 

Hrvati žive u ugodnom ropstvu

U zdravoj demokraciji postoje protesti kao glavni oblik kontrole vlasti pa i medija. A što se u nas događa? Protestom prijete primjerice državni službenici radi božićnice a ne istinski djelatnici u privatnom sektoru. Ako se i dogodi javno koji ozbiljan protest, ostale građane praktično to ne zanima. Sjetimo se samo šatoraša koji su kao javno protestirali izvan svih zakonskih propisa, preko godinu dana bez da je ijedna državna institucija pa i građani glavnoga grada reagirali, što je izvan svake demokratske pameti. Ili, pak, djelatnice “Kamenskog" koje u njihovom protestu nije nitko od sindikata istinski podržao, pa ni javnost. Takvo ponašanje građana u demokraciji naziva se ugodnim ropstvom. Hrvatska nacija, nažalost, u toj ropskoj svijesti bivstvuje poprilično dugo. Ona se najbolje izražava onom narodnom izrekom - veži tovara gdje gospodar hoće..
 

0800 63 29 - besplatna SOS linija za žrtve nasilja

Iz udruge Bijeli krug Hrvatske, koja se bavi pružanjem pomoći žrtvama, poručuju da od ponedjeljka pokreću besplatnu SOS liniju za žrtve nasilja. Broj na koji će se žrtve moći obratiti je 0800 63 29 svakim radnim danom od 7.30 do 19.30 sati.  Livija Plančić, predsjednica udruge, kaže da je ova usluga pokrenuta s ciljem pružanja pravne pomoći i psihosocijalne podrške građankama i građanima ne samo Splita nego i šireg dalmatinskog područja gdje do sada nije postojala ovakva vrsta socijalne usluge, piše Dalmatinski portal.
 

Svitu, sve najbolje u Novom litu!

Svim čitateljicama, čitateljima, suradnicima, prijateljima, poznanicima, mještanima općine Dugi Rat, grada Omiša, naših vječnih, danas rascjepkanih Poljica i svim dobrim ljudima dobre volje, ma gdje bili, želimo sritnu Novu 2018. i sve najbolje u Novom litu!

Napravimo zajedno još jedan nezaboravni đir oko Sunca..