Francuska cesta

U petak, 13. srpnja 2018. godine u Brelima će se svečano otvoriti novouređena poučna staza "Francuska cesta", koju su zajedno osmislili i uredili Turistička zajednica Brela, općina Brela i Javna ustanova "Park prirode Biokovo“. Za izradu konzervatorske studije bio je zadužen Institut za povijest umjetnosti Centar Cvito Fisković iz Splita.
Uz cestu je postavljeno 10 interpretacijskih tabli koje će približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uz sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci, a 25. rujna 2017. godine uvrštena je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
"Francuska cesta" predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena je u razdoblju 1810. - 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 metara nadmorske visine. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje..
 
Blagdan sv. Petra posebno se slavi u Sumpetru u župi sv. Roka - Jesenice. Uostalom, i samo mjesto nosi ime po nebeskom zaštitniku - San Petro - sv. Petar - Sumpetar. Uoči blagdana župnik Jesenica don Tomislav Bašić održao je prigodnu sv. misu, nakon koje je održan Koncert duhovne glazbe u izvedbi Zbora splitskih liječnika, uz klavirsku pratnju prof. Rozarije Samadol. Ispunjen emocijama, zborom je dirigirao mo. Blaženko Juračić, a kao gost oduševio je poznati operni pjevač solist Ratomir Kliškić. Crkva sv. Petra bila je puna publike željne ovakvih događanja. I kakoje u zahvali izvođačima rekao župnik Bašić - splitski liječnici su svojim pjevanjem svima prisutnima podijelili "recepte" za zdravlje duše i tijela. Narodno druženje i veselje uz prisustvo mnogobrojnih turista nastavljeno je na sumpetarskoj lučici, da bi sve posebno očarao tradicionalni vatromet. Na sam blagdan sv. Petra održana je i procesija kroz cijelo mjesto i svečana sv. misa, koju je predvodio don Jure Strujić.
 

Pustiš himnu i staviš ruku na srce..

Pustiš himnu i staviš ruku na srce. Tako se u Hrvatskoj ide u pljačku. A kad pljačka završi, kad začuješ zvona, prekrstiš se i zahvališ Bogu.
Svejedno, tvornica ili utakmica, dionice ili penali, ovo je modus operandi hrvatskih lopova. Zastava i križ sve su što im treba. Blagoslov države i blagoslov Crkve.
I nitko im ne može stati na put. Ni radnici, ni navijači. Prvi su označeni neradnicima, a drugi huliganima. Prvi, poniženi, osiromašeni i obespravljeni, odlaze, zapravo bježe kao što već, štiteći obitelj, normalan čovjek i čini kad se suoči sa stoglavom nemani, a drugi, izuveni, izvarani i žigosani, ostaju, zapravo i nemaju kud jer klub je njihova familija.
Ili možda ipak imaju?
Možda je ta duga cesta rješenje, a ne problem? Možda su okrenuti krivim izborima? Možda uopće nije bitno tko će biti predsjednik kluba, sportski direktor ili član Nadzornog odbora? Možda su sve rasprave o modelu besmislene? Možda ni milijun članova ne bi pomoglo?
Možda se sve može riješiti jednim potezom, tako jednostavnim i tako drukčijim od svega što su navijači dosad većinski radili?
Samo naivci, naime, mogu misliti da će se na ovaj način, kolektivnim izljevom bijesa i riganjem gnjeva pravednosti po društvenim mrežama, u budućnosti nešto promijeniti i da u nekom drugom finalu Kupa, za nekih novih deset godina, cesta neće biti jednako duga kao i danas. Jer, naravno da će biti.
Rješenja, međutim, ima. I puno je jednostavnije nego što se čini. I, da, rješenje su izbori. Samo, ne ovi klupski, koji nam uglavnom donose međusobno glođanje.
Izađite, ljudi, na izbore. Nebitno koje, prve sljedeće. I prestanite glasati za lopove.
 

Priča o Heraklu i Hidri

"Hidra je imala ogromno Bjegunčevo tijelo i osam zmijskih glava na dugačkom vratu. Živjela je u močvarama hrvatskog nogometnog saveza. Orjunaš Heraklo je imao zadatak da je ubije, ali to nije bilo lako izvesti, jer kako god je on odsijecao glave Hidri, na njihovim mjestima su nicale nove. Pozvao je u pomoć Jolaja koji je nakon što bi Heraklo odrubio svaku glavu, spaljivao bakljom vrat da ne iznikne nova glava. Tako su uspjeli da je ubiju.."

Sjetio sam se ove stare antičke legende nakon što su se emocije nakon velike nogometne pobjede naše "repke" nad Argentinom malo slegle. A emocije su, ta zna se, zajebane..
Dva naša mala "bankomata" uistinu su odigrali izvrsno, maestralno čak. Pobjedili su. Učinili nas opet (na trenutak) ponosnim. Ta tko ih ne bi volio? Koja ih hrvatska majka ne bi za zeta (i/ili bankomata) poželjela? No nekako se jutros još više bojim za hrvatski nogomet.
HNS-ova Hidra je upravo dobila tri nove glave, Heraklo već pomalo podsjeća na umornog Sizifa. Jolaja još nema na vidiku. Draž nimfi slatkih pobjeda opet opojno i opako zavodi najšire mase, a pred našim junakom je novi, teški zadatak - ne, nisu Plenkijeve reforme već čišćenje Augijevih, pardon, HNS-ovskih staja...
Hoće li naš usamljeni Heraklo, heroj a ne huligan, i u tome uspjeti?
 

Jao si ga dugoratskim komarcima

Općina Dugi Rat obaviještava mještane da će tvrtka Cian iz Splita u noći sa utorka na srijedu, 4. srpnja 2018, s početkom u 2 sata u noći započeti s prvom "adulticidnom" dezinsekcijom komaraca u općini Dugi Rat, i to metodom prizemnog zamagljivanja. U slučaju vremenskih neprilika akcija će se odgoditi za neki drugi termin, o kojem će te biti obaviješteni. Ovim putem upozoravamo sve pčelare, kao i uzgajivače ptica da iste zaštite od doticaja s sredstvom za dezinsekciju.
 

Sritna nam petogodišnjica!

Europa je naš dom i sva sreća da je tako. U društvu smo s najmodernijim i najrazvijenijim zemljama svijeta. Kad tad će dobre stvari od tog društva prijeći i na nas. Čestitam nam prvu petogodišnjicu!

FB Marijana Puljak
 
U tijeku je veliki Mass outlet u Splitu u Spaladium Areni. Trajat će do 14. srpnja. Izloženo je preko 80 tisuća pari obuće poznatih brendova, sve uz popuste od 50 i do 80 posto. Radno vrijeme u kojem možete povoljno do cipela, patika, sandala i druge vrste robe po povoljnim cijenama je 9 do 20 sati svakim danom od ponedjeljka do kraja subote, a nedjeljom je radno vrijeme 10 do 17 sati, piše DalmacijaDanas.
 
Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja 3. Omiške bojne 114. br. HV-a, u četvrtak, 28. lipnja 2018. u 8 sati u crkvi sv. Mihovila u Omišu služit će se Sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike Omiške bojne. U 9.30 sati uz Središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci gradonačelnik Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća Grada Omiša na čelu s predsjednikom Zvonkom Močićem, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš Gordana Krstić, predsjednik HVIDR-e Omiš Zlatan Bašić, predsjednik UVDR-a 114. br. HV-a Ante Banović te predstavnici ostalih udruga položit će vijence i zapaliti svijeće palima za Domovinu. U 10.15 sati kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odat će dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima. Tijekom pet godina rata kroz Omišku bojnu prošlo je preko 1600 pripadnika, 24 su ugradila svoje živote u temelje domovine, a njih preko 200 su invalidi. U poslijeratnom vremenu preranom i tragičnom smrću 76-ero ih je napustilo ovaj svijet. Sudjelujući u svim operacijama Hrvatske vojske treba napomenuti da je ova postrojba, iako slabo naoružana i opremljena, uz stalnu pomoć općinskih vlasti, poduzeća i drugih organizacija, a ponajviše uz brigu samog naroda prva krenula u pomoć opkoljenom Dubrovniku sa čijeg se prostora i posljednja vratila.
 

Promet uveo noćne pruge za Omiš

Završetkom školske godine i autobusi splitskog “Prometa”  prešli su na ljetni orar, pa su osim reduciranja broja polazaka na pojedinim linijama uvedene i noćne “pruge”, na popularnim relacijama iz Splita prema Omišu i Trogiru, te u suprotnom smjeru, saznaje Slobodna Dalmacija. Vozila će na popularnoj liniji broj 60 polazit iz Splita prema Omišu i završnoj stanici na Ravničkom mostu svakog dana točno u ponoć, dok je zadnja “pruga” u suprotnom smjeru, također svakog dana u tjednu, predviđena u 23.50 sati.
 

Otpor je uzaludan

" Borg je napravio vrhunsku diverziju, dok se ekipa zabavlja s nekoliko nebitnih dronova koji su se nazvali "grupom" ostatak radilica i kockica diljem lijepe njihove nesmetano i neprimjetno asimilira ili uništava ono malo zdravog što je ostalo. Resistance is futile, rupa u proračunu je sve veća, a nova kriza je već iza kuta! "

FB Nikša Marinović
 

Čestitamo Dan državnosti

Svim čitateljima, sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo veliki praznik, Dan Državnosti!

25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je nakon provedenog referenduma donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, proglasivši Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Nije baš da smo od nje u međuvremenu napravili "novu Švicarsku"... ali "svoji smo i na svome" i valjda ćemo uskoro uspjeti hrabrim i odlučnim zaokretom od nje početi raditi jednu potpuno drukčiju Hrvatsku, zemlju liberalne demokracije, "malog" i efikasnog državnog aparata, modernog i otvorenog društva, sličnog onima u koje, nažalost, danas naša djeca bježe.
 

Čestitamo Dan antifašističke borbe

- Reka san ženi da ću ić, taman se mrtav vratija doma. Ovo mi je svečana ostavka, ko zna oću li ikad više doć, ipak grizen devedeset i petu godinu života! - kazao je reporteru Slobodne Dalmacije Hrvoje Mimica (95) iz Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, prigazija je Neretvu i Sutjesku, priživija je i Bare, produžio do Trsta i nazad... Skupilo se na Tjentištu jedno pet iljada ljudi, da se site di je izginilo 7.500 boraca u najkrvavijoj bitci Drugoga rata. Više nego Amerikanaca na Iwo Jimi. A cili svit zna za ti otok i ono podizanje američke zastave. Tri iljade Dalmatinaca nije se vratilo doma sa Sutjeske.
- Mimičana ti je, moj sinko, u rat otišlo nas 24, a znaš li koliko nas se vratilo doma?! Samo ja... U mojoj grupi, kad smo krenili iz Mimica, bilo je nas 14, mimo ovih drugih iz sela. I ja dolazin prvi put doma, već je Split bija oslobođen, znači jesen 44. Vozi me jedan na motor-bicikli. Mi u selo, matere plaču: di je moj sin, a di je moj, di je moje dite... I svaka ona suza teža je od olova. To nisan moga podnit, reka san ovome šta me doveja, molin te, vozi me ća...
- Ajde mi sad ovo objasni: kad ja dođen na Neretvu u Jablanicu ili ovde na Sutjesku, bilo di u Bosnu, svugdi me zovu za stol, plješću i priznaju, njima san heroj, u drugoj državi, samo me kod svoje kuće gledaju ka neprijatelja. I kome ja sve ovo mogu ispričat, prozborit ne smin. Ja to ne mogu prihvatit! - kaže u nevjerici Hrvoje Mimica, borac čuvene Druge dalmatinske, jedini Mimičanin koji se živ iz onog rata vratija doma.
Sritan Vam Dan antifašističke borbe i nadolazeći Dan državnosti RH.
 
Društvenim mrežama se širi poziv građanima RH na prosvjed protiv rasta cijena goriva u kojem pozivaju vozače da u petak, 15. lipnja u 17 sati na 10 minuta zaustave svoja vozila ma gdje god se na cesti nalazili. Cilj akcije je "natjerati" vladajuće da smanje trošarine za gorivo čime bi se cijene goriva mogla spustiti ispod 9 kuna.

Hmm.. je li baš pametno zaustavljati promet u državi zbog prosvjeda i to na radni dan u 17 sati? Ne, nije pametno! U tu uru kada se radni ljudi umorni vraćaju kući s posla već je ionako krkljanac na ulicama.. pa će malo tko primjetiti da je ova kolona tu baš zbog prosvjeda, a ne naša obična gužva, naša svakodnevna pokora. Ovime kao da opet kažnjavamo sami sebe, a ne odgovorne na Markovom trgu i njihove posilne uzduž (i niz) vertikala. Pravi odgovor, pravi prosvjed bio bio blokirati autićima prilaze zgradi Vlade RH na Markovom trgu, blokirati autićima prilaze ministarstvima, županijskim uredima, pa i općinama.. Ima li tko muda to organizirati? Tako bi se možda uspjelo poslati poruku na pravu adresu, a ne si opet naštetiti sebi samima, nama svakodnevnim nesretnicima u prometu koji su se navikli na svakodnevne kolone, zastoje, čepove, gužve i sve skuplje (i lošije!) gorivo... kao magarac na batine.
 

O eko-turizamu u predsezoni na Dućama

NADOPUNA: U srijedu navečer otpad, granje, razbijene klupe,.. su odneseni s dućke plaže na Golubinki.

Na ponajljepšoj plaži na Dućama, na Golubinki, otpad, granje, razbijene klupe,.. vole se sunčati i izležavati na pijesku tik poviše i u predsezoni odlično posjećene plaže.. Tko je nadležan za ovaj nemar? Tko ovo tjednima gleda i ne pada mu na pamet pokupiti, barem prijaviti? Peovica? Općina? Mjesni odbor? Koncesionar? (za koncesionara pouzdano znam da već tjednima upozorava gornje adrese na ovaj komunalni problemčić iz njihove nadležnosti). I nitko ništa! A već je lipanj...
Nećemo sad po portalima dizati granje i drveće zbog ovog problemčića, jer će isti vjerojatno već sutra, nakon produženog vikenda, u osvit zore ponedjeljka, prvog radnog dana u lipnju, vjerojatno već biti.. riješen. U Nadi je spas. U vinu utjeha. U Poreznoj i TZ naši šoldi. A u općini zaborav...
 

Sretan Vam Dan Državnosti

Ako već nismo bili te sreće da imamo svoju općinu, sretni smo što imamo svoju državu i zato svim Poljičanima doma i u svijetu, svim žiteljima Poljica, svim Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave, svim dragim susjedama i susjedima i svim građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan državnosti!