Predstavljamo: Ante Raljević, dobitnik Osobne nagrade općine Dugi Rat za 2015.

Osobnu nagradu općine Dugi Rat za 2015. zaslužio je naš sumještanin Ante Raljević koji se desetljećima ističe u sportskom, kulturnom i društvenom radu u našoj sredini, a ove je godine napokon za sve to i nagrađen općinskim priznanjem. Od dana osnivanja Kulturno-umjetničkog društva "Dalmacija“ Dugi Rat dana 8.ožujka 1967.godine pa sve do danas (a i nadalje :-), Ante Raljević vrlo aktivno sudjeluje u radu KUD-a. Prvi počeci njegove aktivnosti vezani su uz plesnu sekciju s kojom je u zavidnom broju godina plesa osvojio značajne nagrade, a stupajući u zrelije godine svog života, plesne aktivnost je nastavio radom u Upravi društva gdje je, potaknutim velikom ljubavlju za folklornu baštinu, iskazao izuzetno zalaganje u organizaciji raznih priredbi, događanja i manifestacija na kojoma je KUD "Dalmacija" bio organizator ili učesnik. Zadnjih nekoliko godina obnaša dužnost dopredsjednika KUD "Dalmacija". Posebne zasluge pripadaju Anti Raljeviću za organiziranje Prvog međunarodnog festivala folklora “KOLO, KOLO, KOLAJNA OD ZLATA”. u srpnju 2015. u Dugom Ratu ..

PREDSTAVLJAMO DOBITNIKE OPĆINSKIH NAGRADA

Ante Raljević, stolno-tenisač koji je generacije mladih dugoraćana privukao plesu i očuvanju folklora

Ante Raljević rođen je 9.kolovoza 1948.godine u Podašpilju. Sa 13 godina s obitelji se preselio u Dugi Rat od kada je započeo njegov bogat društveni rad. Kao dječak je započeo igrati u stolno-teniskom klubu sve do 1974.godine kada je preuzeo dužnost trenera kluba u kojem je do 1995.godine naučio igri i odgojio generacije mladih ljudi.

Od dana osnivanja Kulturno-umjetničkog društva "Dalmacija“ Dugi Rat dana 8.ožujka 1967.godine do danas, Ante Raljević aktivno sudjeluje u radu KUD-a "Dalmacija".

Kroz svoj rad Raljević se zalagao za sudjelovanje KUD-a na svjetski priznatim festivalima folklora u Rusiji, Poljskoj, Turskoj, Portugalu, Sloveniji gdje se posebno istakao u promociji hrvatske kulturne baštine a iznad svega promociji Dugog Rata.
 
Ante RaljevićU prošloj 2015.god. isticao se u aktivnostima u Savezu KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije, u  suradnji s Hrvatskim Saborom kulture, suradnji s Hrvatskom sekcijom CIOFF-a kao i u intenzivnoj suradnji s KUD-ovima Splitsko-Dalmatinske županije: Filip Dević, Jedinstvo, Salona, Trogir, Muć, Dugopolje, Kaštela, Makarska.

Za naglasiti je i njegova vrlo aktivna suradnja s načelnikom općine na unapređenju aktivnosti KUD-a i briga za daljnji razvoj društva.

Značajan doprinos Ante Raljević je dao u suradnji s Općinom Novaci iz Makedonije i KUD-om "Ilinden“ iz Makedonije zahvaljujući kojoj je došlo do potpisivanju Povelje o bratimljenju KUD-ova "Ilinden“ i "Dalmacija“.

Zaslužan je za organiziranje komercijalnih nastupa KUD-a Dalmacija,  organiziranje koncerata u povodu blagdana i značajnih datuma, organizaciji sudjelovanja KUD-a Dalmacija u povijesnim spektaklima BOJ ZA KLIS i ŽIVOT U VJEČNOST te  organizaciji dočeka gostiju iz Italije i Makedonije

U prethodnoj godini Ante Raljević se naročito iskazao u aktivnostima na unapređenju rada s mlađim folklornim ansamblom te njihovim odlaskom i zapaženim uspjehom u Bugarskoj.

Posebne zasluge pripadaju Anti Raljeviću za organiziranje Prvog međunarodnog festivala folklora “KOLO, KOLO, KOLAJNA OD ZLATA”. u srpnju 2015.god. u Dugom Ratu na kojem su sudjelovali:

Gruppo folkloristico "TRISCELE“ – Aragona, Sicilija, Italija
KUD "TANČEC“ – Jalševec Nartski, Hrvatska
SKUD "BRAĆA BANAS“  – Josipovac Punitovački,  slovačka manjina u Hrvatskoj
HKUD "Fra PETAR BAKULA“ – Posušje, Bosna i Hercegovina
FS "PONIKVA“ – Ponikva, Slovenija
KUD "DALMACIJA“ – Dugi Rat, Hrvatska.

Festivalska večer je brojila oko 250 sudionika, a u organizaciju je bilo  volonterski uključeno i preko 80 članova našeg društva. Festival je od izuzetnog značaja za Republiku  Hrvatsku, a posebno za Dalmaciju i općinu Dugi Rat zbog promicanja kulturne baštine hrvatskih naroda te upoznavanja stanovnika naše općine s  folklornom baštinom drugih zemalja.

Navedeni festival je bio pravi spektakl, izazvao je veliko zanimanje kako naših ljudi tako i  turista koji su tada boravili u našoj Općini, a što je neupitno dalo veliki  doprinos u promicanju turizma. Festival je održan u sklopu niza festivalskih večeri u Dugopolju, Kaštel Kambelovcu, Muću i Splitu što još više pokazuje važnost folklora i promicanje u turističke svrhe.

Ante Raljević, dobitnik Osobne nagrade općine Dugi Rat za 2015.
 
Od same ideje, preko pripreme i organizacije pa do realizacije ovog velikog projekta, Ante Raljević je iskazao veliku volju, energiju, sposobnost za suradnju i organizaciju, što je u velikoj mjeri doprinijelo da je Prvi međunarodni festival folklora uspješno realiziran.

Uspjeh Prvog festivala potaknuo je sve članove KUD-a Dalmacija da se sa istim žarom pristupi organizaciji Drugog međunarodnog festivala folklora u Dugom Ratu u srpnju 2016.god.