Dani splitske kulture u Beogradu

Ustanova kulture Stari grad i Hrvatski kulturni centar organiziraju Dane splitske kulture u Beogradu od 27. do 29. lipnja 2019. a otvaranje je u četvrtak, 27.6., u 20 sati, izložbom fotografija "Splićanke" legendarnog Feđe Klarića. Feđa Klarić je najnagrađivaniji hrvatski fotoreporter, izabran, između ostalog, u “Kuću slavnih” hrvatskog foto-novinarstva. Majstor životne, life fotografije ispekao je zanat kao fotoreporter prateći diljem Dalmacije velikog Miljenka Smoju. Već više od 40 godina Splićani gledaju svoj grad očima Feđe Klarića.
U petak, 28.6. u 20 sati održati će se večer posvećena prerano preminulom splitskom pjesniku Momčilu Popadiću Popu. Briljantan novinar “Nedeljne” i “Slobodne Dalmacije” iz zlatnog vremena splitskog novinarstva, novinar, reporter, pjesnik prije svega, skitnica, režiser i autor u lutkarskim kazalištima, kazališni kritičar, no najprepoznatljiviji je kao rodonačelnik pojma "dalmatinska šansona" kao autor legendarnih tekstova pjesama, poput: “Oprosti mi pape”, “Tonka”, “Skitnica”, “Svoju zvizdu slidim”,”Da mi je biti morski pas”,”Ča je život vengo fantažija” i mnogih drugih. Jedan od onih neponovljivih.
U subotu, 29.6. u 20 sati održati će se prezentacija knjige "Legende svjetla" Jurice Gašpara o hrvatskim svjetionicima i svjetioničarima. Jurica Gašpar, sa timom stručnjaka, nakon tri godine istraživanja objavljuje kapitalnu monografiju “Legende svjetla”, a u završnoj fazi je i dokumentarni film “Legends of the Light”. Projekat je, na poziv evropskih parlamentaraca, prezentiran i u sjedištu EU. Knjiga “Legende svjetla” Jurice Gašpara “vodi nas tamo dokle počesto mašta ne može dopreti – u čudesan svet svetionika i njihovih duša, svetioničara”.

Izvori: Seecult.org, Folder39