Osvrt na Dječji festival 'Glas Poljica 2010.'

Glas Poljica 2010Ovogodišnji dječji festival, već deveti po redu, "GLAS POLJICA 2010.", koji je održan u subotu, 28. kolovoza na Poljičkom trgu u Dugom Ratu, nije stavio "točku na i" ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, već "uskličnik"! Očekujući uobičajeno dobar dječji festival dobili smo festival kojeg se ne bi posramile ni veće i recesijom i nebrigom za kulturu i mlade više pogođene sredine od ove naše. Bio je to uistinu pravi dječji festival, festival "usklika", pravi "cunami" ovacija koji je nadirao iz publike prema pozornici, na kojoj, s obzirom na sve što se tu subotnje lijepe večeri čulo, vidjelo i doživjelo, naši mladi pjevači i pjevačice, te "alfa i omega" Glasa Poljica, g. Goran Mladin i kolege mu iz VIS-a "Garifuli", mogu itekako biti ponosni otpjevanim i učinjenim. Hvala Vam djeco, hvala Goranu i Garifulima na još jednoj ljepoj večeri u Dugom Ratu! ...

9. DJEČJI FESTIVAL

Glas Poljica 2010.!!

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Piše: Zorana Vuković olitiga Nasljednica
(uz manja, a katkad i veća, u/ne/rednička kraćenja)

Ugledavši besprijekorno uređenu pozornicu zatitralo je sve s prvim taktovim pjesme prvog izvođača i brzo smo zaboravili na najavljenu "kišu sa sjevera" koja je prijetila. Na prepunom Poljičkom trgu gdje se festival "Glas Poljica" tradicionalno održava, uživali smo uz jako dobar nastup naših mladih grdelina i nježnih vila, te odabir pjesama i pomno odabran styling manje više svih natjecatelja. Uistinu, kad bolje promislimo, sva su djeca koja su izašla na pozornicu pobjednici večeri!

Jer, nastupiti pred oko sedamsto gledatelja, i sve to nakon priprema i proba, te stručnu pomoć g. Gorana Mladina i njegovih Garifula, uistinu nije mala stvar, a za neke od natjecatelja to je bio i prvi javni nastup, prvi probrani pljesak. Možete samo misliti koja ih je trema "tresla"...

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Naši mali raspjevani debitanati bili su na zavidnom nivou, a veterani poput Koga Pavkovića i Michela Vučemila već su imali svoje uigrane navijače, no svi oni su nagrađeni velikim pljeskom publike. Kao i većina festivala i ovaj je imao svoje pobjednike, premda su, kako smo već zaključili, u subotu baš svi bili pobjednici. No prvi između ostalih, po sudu publike i žirija bili su:

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

   1. mjesto žirija: Klara Pavić s pjesmom "My heart will go on" (besprijekorna izvedba i držanje na pozornici, uz predivan styling dostojan prave zvijezde -"princeze večeri",

  2. mjesto:  Ivan Zemunik s hitom "Dalmatino" (simpatičan momčić u marinero majici, s izvedbom "iz srca i iz duše" koja je razgalila naša srca),

  3. mjesto:  Duje Vuković s pjesmom "Ne govori da me znaš" (pokazao je zavidnu lakoća izvedbe s pregršt emocijama i pokretima ruke i glave, osvaja nas pomalo naš Mišo).

O nagradama žirija ili kako se to pametnije kaže, stručnog ocjenjivačkog suda, vjećali su Luka Lukačević, Matko Zečić, Abra Papić, Ivana Matijević, Katarina Brkan i Igor Papić - multiinstrumentalist i poznati jazz glazbenik, koji je i podijelio nagrade najboljima od najboljih.

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu


Nagrade i srca oduševljene publike osvojili su:

 1. mjesto: Ivan Vučemil s vječnom uspješnicom "Bily Jean" (Dugoratski Jacko usavršio je moonwalk i frizbi s šeširom, a vrisak njegovih obožavateljica još nam tutnji u ušima - A da dogodine pokuša s nečim drugim - recimo Princeom?),

 2. mjesto: Klara Pavić s "My heart will go on" (dvostruka dobitnica večeri, nakon žirija njen glas nagradila je i publika),

 3. mjesto: Marija Banović s "Nemoj mi raditi to" (Marija je izazavala veliko oduševljenje publike prilikom svog nastupa. Bravo!).

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Nagrade publike pobjednicima je podijelio Predsjednik Općinskog vijeća  Josip Banović. Moram naglasiti - među natjecateljima, mladim nadama, najbolje su odlučivale nijanse, jer su svi bili jako, jako dobri!

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Za pohvaliti je i nagrade, odlično vizualno rješenje u obliku leuta na kamenu izradio je i poklonio za ovaj Festival dugoratski umjetnik s Stobrečkom adresom Teo Baučić. Bravo Teo!

Pohvale za  osmišljenu i aranžiranu pozornicu s morskim detaljima pripadaju Dariji Mladin i Dubravki Mikuličić. Prekrasno!

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Velike pohvale idu Goranu Mladinu i njegovim Garifulima za cjelokupnu organizaciju i produkciju festivala, besprijekornu rasvjetu i ozvučenje, gosta večeri (mladog Osječanina Andreja Dorića koji je otpjevao očevu autorsku pjesmu "Petar Pan"), te za pripremu naše raspjevane mladosti, podjelu priznanja svim(!) natjecateljima. Još jednom, bravo!

Zahvaljujemo i pokrovitelju Festivala, odnosno cijelog Dugoratskog kulturnog ljeta - Općini Dugi Rat, te jedinom sponzoru ovogodišnjeg festivala - firmi "Colligo". Hvala Vam!

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Svakako treba spomenuti i pohvaliti našu voditeljicu Mariju Šušić koja je umješno vodila i brodila kroz ovaj trosatni program. Eh da, zainteresirani za DVD snimku festivala neka se obrate našem lokalnom video snimatelju g. Igoru Veliću.

Na kraju dječje glazbene fešte, na kraju Dugoratskog ljeta, usljedio je Balonomet! - "vatromet" od milijun pjenastih balunčića su prilikom proglašenja pobjednika stavili "uskličnik" na ovogodišnje Dugoratsko ljeto.

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Privedimo ovaj osvrt kraju autorskom pjesmom Dorićevih s festivala...


Petar Pan

Želim biti velik, promijeniti svijet,
želim vjerovati u ljude, jer ja sam dio njih,
moji snovi su beskrajni, a stanu u jedan stih,
oni tako su čisti i ja vjerujem u njih.

Petar Pan, Petar Pan, ja sam samo Petar Pan,
i sad sam siguran da ljubav postoji
i samo vidim sunčan dan.

Petar Pan, Petar Pan, ja sam samo Petar Pan,
nježni mi glas s neba šapće
"samo slijedi svoj san".

Želim biti radost u ovom svijetu,
brisati suze sa lica djece,
želim bojati slike kistom smisla,
upaliti svjetlo u uplašenim očima
 s bezbroj pitanja, i kad proletim
i kad prođem svi će znati,
Petar Pan, Petar Pan, ja sam samo Petar Pan ...

Detalj s dječjeg festivala Glas Poljica 2010 u Dugom Ratu

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online