Kušanovi 'Koko i duhovi' uskoro kreću iz knjige na filmsko platno

Koko i duhoviOd 1956. godine na ovamo, teško bi se našla neka generacija klinaca koja ne pamti avanture dječaka Koka, simpatičnog i avanturistički raspoloženog junaka dječjih romana Ivana Kušana. "Uzbuna na zelenom vrhu", "Koko u Parizu" i ostali romani iz tog serijala sve su redom spadali u one naslove koje nikom nije bilo teško pročitati za lektiru, pa je zapravo i pomalo neobično što takav književni hit serijal nikad nije dospio na veliki, filmski ekran. Nešto slično pitala se i hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić, tim više što se u obitelji Kušan za takvo što pogodila idealna kombinacija: otac književnik, a sin – redatelj. Danijel Kušan, 34-godišnji scenarist i redatelj do sad je na hrvatskoj filmskoj sceni bio poznat kao autor kratkih filmova i dokumentaraca, a odnedavno i po redateljskom angažmanu na sapunicama te tv-serijalima. Ideja o ekranizaciji Koka i njemu se, dakako, vrzmala po glavi ...


HRVATSKI HARRY POTTER

'Koko i duhovi' i na filmskom platnu

Piše: Vedrana Simičević / Novi List
Izvor: Novi List

Prije dvije godine, stvari su se posložile i producentsko-redateljski tandem krenuo je u realizaciju svog projekta – na filmsko platnu "pospremiti" sve knjige iz serijala o Koku. Puno je tu prepreka trebalo zaobići, od kojih je najveća, jasno, bila novac. Projekt je dobio još prije dvije godine potporu od strane Ministarstva kulture, no obzirom da se radi o debitantskom dugometražnom filmu, nije to bio dovoljan iznos.

Koko i Duhovi

Stvari su se pomaknule nedavno, nakon što je dječji program HTV-a pristao financijski ući u projekt. I tako, nakon više najava, snimanje prvog filma iz budućeg serijala o Koku, ekranizacije vjerojatno najpopularnije knjige "Koko i duhovi", početkom listopada napokon može početi.

Redatelj Danijel Kušan ovih dana marljivo obilazi potencijalne i provjerava postojeće lokacije za snimanje u Karlovcu i Zagrebu, a audicije za glumce privode se kraju.

PROČITAJ VIŠE...