Premijera dokumentarca: Viva Ludež - Razgovor s trojicom od Ferala

Prvo je objavljivan kao podlistak na jednoj stranici Nedjeljne Dalmacije, da bi 1989. bio značajno proširen i dobio poznato ime, a zatim se osamostalio i počeo izlaziti pod egidom "Viva Ludež", odnosno s izdavačem Kulturom i rasvjetom d.o.o. Riječ je, naravno, o kultnom (pod)listu Feral Tribune i njegovim novinarima i urednicima. Deset je godina prošlo otkako je Feral Tribune prestao izlaziti, poslije nebrojenih pokušaja raznih subjekata da ga likvidiraju... konačno su uspjeli. O Feralu se i dalje govori i piše, jer je i dalje relevantan te trajno ostaje kao dokument vremena koje u mnogo oblika opstoji i danas.
Dokumentarni film Marine Baničević "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" snimljen je koncem veljače 2016. godine u riječkom antikvarijatu "Ex libris", u razgovornoj formi koja je, obogaćena arhivskom građom iz raznih brojeva Feral Tribunea, mnoštvom novih informacija te animacijskim intervencijama, dajući uvid u neke od ključnih momenata lista, kao i u razmišljanja trojca "Viva Ludež" o pitanjima koja sve do danas ne gube na svojoj aktualnosti. Prije splitske premijere filma koja će se održati u petak 13. travnja u 19:15 sati u Kinoteci Zlatna Vrata bit će predstavljeno četvrto izdanje knjige "Smijeh slobode", posvećeno nedavno preminulom Predragu Luciću. Knjiga će ovaj put izaći na čak 720 stranica, a osim kazala u kojem se nalazi više od 500 imena, tu će se naći i ponešto novog materijala. Na promociji će biti prisutan i njezin autor Boris Pavelić.

Piše: Duško Popović / HFS.hr
Izvor: Hrvatski filmski savez

Ovaj memento kroz priču o Feral Tribuneu i njegovim ključnim akterima uspostavlja niz paralelizama između socijalističkog jugoslavenskog sustava osamdesetih, načelno (mnogi će reći prividno)  demokratskog hrvatskog sustava devedesetih i posttranzicijskog društva u kojem živimo te naglašava konstantu Feralova djelovanja, koja se prije svega manifestira  kroz kontinuiranu i dosljednu satiru svih političkih uređenja i opcija koje su nas pratile u njegovu trajanju.

PROČITAJTE VIŠE..