Iz Regije..

Omiško video blago izvučeno iz naftaline

"Koji je najbolji dokumentarni film o Omišu ikada napravljen? Ako mene pitate to je bez dileme turističko-promidžbeni dokumentarac u režiji danas pokojnog redatelja Mile Gizdića snimljen davne 2000. god., ali još uvijek itekako aktualan, budući da se malo toga u gradu od tada izmijenilo. Ne znam koliko je vas imalo priliku vidjeti ovaj odlični polusatni dokumentarac o Omišu pa sam se potrudio da vam to omogućim...", piše popularni Gusar utopista na svom blogu. Pročitajte, pogledajte, saznajte,..

OMIŠKO BLAGO IZ NAFTALINE

Piše: Mijo Stanić
Izvor: Blog Gusar Utopista

Za ovaj turističko-promidžbeni uradak u produkciji Gradskog poglavarstva (zasigurno jedan od boljih projekata bivše vlasti), scenarij je osmislila Nataša Bakotić uz stručnu suradnju ravnatelja gradskog muzeja Ante Novakovića.

Snimatelji su bili: Mile Gizdić, Joško Bojić, Dario Pogarčić, Augustin Bilandžić, a montažer Dubravko Prugovečki. Tekstove i stihove Jure Kaštelana i Josipa Pupačića čitali su novinarke Branka Slavica i Lidija Šegvić te sjajni, na žalost rano preminuli, glumci: Čedo Martinić i Josip Genda. U realizaciji su sudjelovali: Kud Mosor Gata, Kud Srijane, Udruga za očuvanje folklora Omiš, klapa Puntari i Rafting klub Cetina.

Ovaj dokumentarac izrađen u visokoj produkciji i snimljen na nekoliko svjetskih jezika obuhvatio je gotovo sve informacije što Omiš i njegova okolica mogu pružiti jednom posjetitelju. Od povijesti, kulture, sporta i rekreacije, prirodnih ljepota, turizma i zabave....

Iz meni nerazumljivih razloga distribucija je išla samo na danas vrlo rijetkim VHS kazetama, a ne i na CD medijima iako je 2000. god. to bilo sasvim uobičajeno. Zato je danas prava rijetkost naići na njega, čak i u samoj Turističkoj zajednici grada.

Hrvatsku i njemačku verziju koju imam stavio sam na Youtube, a ako netko možda ima verziju na drugom jeziku bilo bi divno objaviti je u svrhu što bolje promocije grada Omiša.