Iz Regije..

Obilježen Dan općine Podstrana i blagdan sv. Ante

PodstranaU povodu obilježavanja Dana općine Podstrana i blagdana sv. Ante, nebeskog zaštitnika općine, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Tom prigodom laureatima su uručene općinske nagrade. Novi načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović istaknuo je da je u predizbornoj kampanji obećao smanjiti komunalni doprinos za 60 posto i komunalnu naknadu 50 posto. Općinska priznanja dobili su Toni Jakovac, Josip Bašić, Marija Šitum, Ljubomir Jovanović i Davor Grgat, te svi članovi prvog saziva Općinskog vijeća. Na mjesnom groblju odana je počast svima poginulima za domovinu, a u Gornjoj Podstrani okupilo se mnoštvo vjernika na misi na blagdan svetog Antuna ...

PODSTRANA

Načelnik Podstrane najavio smanjenje komunalne naknade i doprinosa

Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U povodu obilježavanja Dana općine Podstrana i blagdana sv. Ante, nebeskog zaštitnika općine, u nazočnosti članova Općinskog vijeća i brojnih uzvanika, među kojima su bili Ante Sanader, saborski zastupnik i bivši splitsko-dalmatinski župan, novi župan Zlatko Ževrnja, koji se nazočnima obratio prigodnim riječima, dožupan Ante Šošić i veći broj gradonačelnika i načelnika susjednih općina, u hotelu “Le Meridien Lav” održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Tom prigodom laureatima su uručene općinske nagrade.

Načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović istaknuo je da je u predizbornoj kampanji obećao smanjiti komunalni doprinos za 60 posto i komunalnu naknadu 50 posto.

− Dao sam nalog općinskim službama da za sjednicu Općinskog vijeća pripreme te odluke, a osim toga, posljednjih nekoliko dana intenzivno se asfaltira cesta do Gornje Podstrane.

Danas, nakon 20 godina općine Podstrana, njezin rast i razvoj vidljivi su na svakom koraku, od izgradnje komunalne infrastrukture, parkirališta, javne rasvjete, asfaltiranja i širenja ulica, uređenja plaža, izgradnje dječjih igrališta, do manjih zahvata koji našim mještanima život znače.

Prošli saziv Općinskog vijeća bio je primjer jedinstva, razumijevanja i zajedništva. Sve što je u Podstrani napravljeno posljednjih godina rezultat je mnogih ljudi. Moram pohvaliti dosadašnje načelnike, Marina Karamana, Marija Tomasovića i mojeg prethodnika Mirana Tomasovića, koji su nakon Domovinskog rata napravili mnogo toga i od Podstrane stvorili općinu u kojoj je zadovoljstvo živjeti − kazao je predsjednik Općinskog vijeća.


Kako smo dobili općinu

Općinska priznanja dobili su Toni Jakovac, Josip Bašić, Marija Šitum, Ljubomir Jovanović i Davor Grgat, te svi članovi prvog saziva Općinskog vijeća. U ime nagrađenih zahvalio je Marin Karaman, prisjetivši se turbulentnih dana i događanja oko konstituiranja općine.

Naime, 1992. godine Vlada RH donijela je odluku da se Podstrana izdvoji iz sastava općine Split i postane nova općina kojoj bi se priključile Žrnovnica, Srinjine, Sitno Donje i Sitno Gornje, no to nekima nije odgovaralo. Mjesni odbor Žrnovnice i Srinjina intervenirali su kod gradske vlasti u Splitu, a oni kod Vlade RH u Zagreb, te je epilog bio da se općina Podstrana pripoji gradu Splitu.

Potom su se mještani Podstrane uputili u Zagreb te kod poznanika u Saboru inzistirali u svojoj namjeri. Zahvaljujući Anđelku Gabriću, tadašnjem zastupniku u Hrvatskom saboru, koji je podnio amandman, 29. prosinca 1992. godine donesena je odluka o konstituiranju općine Podstrana, što je ostvareno 23. travnja 1993. godine. U programu su nastupile podstranske klape.

Na mjesnom groblju odana je počast svima poginulima za domovinu, a u Gornjoj Podstrani okupilo se mnoštvo vjernika na misi na blagdan svetog Antuna.