Zanimljivosti..

Kraljičini navigatori Denis Balić i Jure Novaković

Jure Novaković, Denis i Ana BalićNa prvoj plovidbi, samo mjesec dana po svečanosti krštenja u matičnoj engleskoj luci Southampton, u Dubrovnik je uplovio novi luksuzni cruiser svjetski poznatog brodara "Cunard Line", 294 metara dugi "Queen Elisabeth". Riječ je o novogradnji nosivosti 90.901 tona, koja je za plovidbe Mediteranom u utorak 16. studenog, s 2008 putnika, većinom Britanaca, oko 9,45 sati doplovila iz Venecije u Grad. Pod zapovjedništvom kapetana Chrisa Wellsa na luksuznom brodu je 1016 članova posade među kojima je i 1O Hrvata. Najviše pozicionirani Hrvat je prvi časnik palube, navigator Denis Balić iz Omiša. Stariji drugi časnik je Dugoraćanin Jure Novaković, s kojim se Denis, kako kaže u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, "zna cijeli život, još od školskih dana..." ..


NAVIGATORI DENIS I JURE

DENIS BALIĆ:

Ovo mi je već druga 'kraljica' na kojoj plovim

Queen Elisabeth cruiser

Nakon plovidbe na brodu "Queen Victoria", Denis Balić iz Omiša postao je prvi časnik luksuznog cruisera "Queen Elisabeth" koji je posjetio Dubrovnik. Stariji drugi časnik naš je Dugoraćanin Jure Novaković ...

Tekst i foto: Ahmet Kalajžić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Denis Balić- Prezadovoljan sam. Po ukrcaju u Southamptonu zaplovili smo prema Mediteranu. Malaga je, nažalost, otkazana zbog ružnog vremena, a uslijedili su Malta, Venecija i Dubrovnik, potom Kusadasi, Atena... - kaže Balić i ponosno ističe kako je pri krštenju luksuznog cruisera imao čast rukovati se s Njezinim Veličanstvom, britanskom kraljicom Elisabethom...

"Queen Elisabeth" ima prateće sadržaje za zabavu te desetke specijaliziranih restorana u kojima se jelovnici mijenjaju svakih nekoliko dana. Hrvatsku će kuhinju putnici upoznati u sklopu mediteranske. Megacruiser poslije Mediterana plovi za Karibe, a od siječnja do travnja vrijeme je rezervirano za put oko svijeta.

Na kraju, doznali smo kako će 2011. godine "Queen Elisabeth" doći još dva puta na hrvatsku obalu Jadrana i posjetiti Korčulu, koja je za Britance "tek otkriveni biser Jadrana".

Queen Elisabeth cruiser