Zanimljivosti..

Sutra je petak 13, što bi još u ovom pandemičnom svijetu moglo poći krivo?

Već godinama, kažu, kad dugoočekivani zadnji dan radnog tjedna - petak - pada na trinaesti dan u mjesecu, to ne miriše na Hajdukovu titulu, a ovih ludih virusnih dana ni na nešto dobro..
U petak navečer nećeš "osvojit" smišnicu, nećeš upoznat nekog zanimljivog momka, ništa od "metka", najdražu/eg će ti garant boliti glava ili će na Areni5 biti neka još uvijek neodgođena utakmica ili će on biti opet od posla umoran, i zadnji radni dan pred vikend će, baš kao po nekom drevnom praznovjerju, biti nesritan za sve, osim za Šeksa i one (ne)sretnike u HDZ-u koji se poput Škorića još nisu odlučili kojoj se partijskoj struji priključiti...
Razlog zbog kojeg "crni petak" kod nekih drugih izaziva nelagodu, pronalazi se u mnogim pričama iz davnina.
Jedni tvrde kako je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesritnu jabuku koja nas je istjerala iz Raja, pa smo otad osuđeni na nošenje skupih šarenih krpica i maski umjesto lica.
Drugi da je baš na petak 13. strašni, zlokobni šutljivko Jason stavio neku kuhinjsku "šupljaču" na glavu i odlazio u mrak..  i to ne u Dugoraćke Maškare, nego u svoj krvavi horror pohod, sve negdje tamo do sedmog nastavka, kada ga je u snovima sačekao - Freddy... ili tako nekako, ne sjećam se više najstrašnijih filmskih serijala moje rane mladosti, provedene mahom u tvorničkom kinu, izbjegavajući Milicu pri "upadu" s "izlaza". Ionako je poslije drugog dijela sve bilo u kaplju krvi isto, osim što su cure bile sve lipše i lipše.. i khmm "slobodnije".
Ne znam, pravo da Vam kažem, da li je na sutrašnji dan starom masonu Newtonu pala ona druga jabuka na glavu, no u petak je 13., garant, počeo Veliki potop i skipper Noa je s veselim, šarenim društvom odlučio uploviti u Vrli Novi Svijet .
U petak su razapeli i Isusa, a na slikarima i kineskim milijarderima omiljenoj večeri, održanoj dan prije, prisustvovalo je, pogađate, 13. gladnih ribara ljudskih duša.
Na petak 13. ljeta gospodnjeg 1307. počeo je progon vitezova iz reda Templara.
Na današnji crni dan je, kaže legenda, zločesti Kain ubio dobricu od svog brata Abela.
I tako dalje, crnjak po crnjak, i tako bliže.
I evo nas. Sutra je opet petak. 13. Što bi sutra u ovom pandemičnom svijetu još moglo poći krivo?
Ali opet.. bolje i petak 13. nego ponedjeljak!

Piše: Mladen Banović

omiš by night