Zanimljivosti..

Policija trenira strogoću, da ne parkiram kako hoću

"Policija trenira strogoću
kao glumci pred uloge teške
da ne bude sve kako ja hoću
ako želim ponavljati greške..."  

   - Leteći Odred, a bome prije i Bijelo Dugme

Na svetu nedjelju mnogi od motoriziranih dugoratskih vjernika po izlasku iz crkve nakon svete mise našli su "lipu čestitku" od (pre)revnosne omiške policije na svojim limenim ljubimcima, parkiranim gdje god se moglo i stiglo uz "ušće" Omiške ulice. Mladi policajci nisu imali pardona ni za blagdan, ni za sveca, a kamoli će za dugoračke AMK vjernike.
Treba biti iskren pa reći da je potez od prve zgrade pa do izlaza na cestu nedjeljom, nakon rimske zvonjave koja iz katakombi podiže i stare rimljane a kamoli neće probuditi tankoćutne preostale turiste i sve dugoračane, te ih izvesti na trg Svetog Josipa okružen limenim ljubimcima, od kojih se jedan kočoperi u sigurnom hladu, a od drugih se nekima teško odvojiti i za vrijeme svete mise, a vozačima namjernicima (nevjernicima?) često se tada i dosta teže sigurno uključiti u gužvu na Jadranskoj "uspornici".
Iako, moramo i to reći, ima i dosta vjernika starije životne dobi ili lošijeg zdravstvenog stanja kojima je dolazak automobilom pred crkvu jednostavno nužnost.
A ima tu, hvala Bogu, još uvijek i stanara (nisu svi emigrirali u Njemačku, Švedssku,..) i žitelja Omiške ulice kojima je dio ulice ispred ili nasuprot kuće "od stoljeća sedmog" nepisano mjesto za parkiranje svojih limenih ljubimaca, na koje ionako plaćaju uhljebima previše poreza, em tehnički svake godine, em porez na novija vozila, pa trošarine... a o njenom udjelu u cijeni goriva da i ne govorimo.
No svi oni parkirani od zgrade naniže dobili su u svetu nedjelju lipu uplatnicu od naše policije, iako nigdje nema oznake zabrane parkiranja ili zaustavljanja. Plati pa se žali. Ili ne parkiraj nedjeljom isprid crkve. Hmm.. nešto dalje je Vila, a tamo se uvijek izvan sezone nađe mjesta za parkiranje. Dakle, alternative ima.
Prema iskazu iznenađenog vjernika policajci su svoju odluku obrazložili puku tako da su rekli kako u obližnjoj trgovini "Zenta" grupa osoba konzumira osvježavajuća alkoholna pića te u ovoj ulici parkiraju u alkoholiziranom stanju. ?!? Ma ne mogu virovat! Piju alkohol ispred dućana? Ma nemoguće. Kako to? Drugi je pitao policajce zašto su kazne dali i voditeljici crkvenog zbora koja živi u Splitu i koja je došla u Dugi Rat samo "odsvirati" misu? Policajac koji ne zna voditeljicu crkvenog zbora?! Pa s kim taj ide na kavu... Treći se zapitao što s ostalim ljudima koji su tu parkirali svoja vozila, jer tu i žive? Na sve to su revnosni policajci, koji očito ne razlikuju ni petak od svetka, po četvrtom svjedoku, lakonski odgovorili kako ih ne zanimaju nikakva opravdavanja. Plati pa se žali.
Kad policija trenira strogoću..

Piše: Mladen Banović