Zanimljivosti..

Lijepe cure lijepog glasa

leona lewisIako se recenziranjem aktualne glazbene produkcije bavim samo amaterski na ovim našim stranicama, izgleda da ipak nisam uspio ostati imun na najčešću profesionalnu deformaciju u domaćih i stranih rock kritičara. Naime, i ja, kao i većina mojih puno etabliranijih kolega, zazirem od sladunjavog MTV-jevskog popa snimljenog za široke narodne mase izgubljene u bespućima njima najbližeg shopping centra. Jedini glazbeni iscjedak mrskiji od tog preproduciranog neukusa su mi kojekakva natjecanja talenata u kojima naposljetku pobjedi neki tamo Rafo, čovjek koji ima sluha koliko i pripiti alkos koji za šankom lokalne birtije s dva, tri kompanjona pokušava otpjevat najnoviji Cocin hit. Međutim, da ni ja uvijek nisam u pravu uvjerila me jedna lipa smišna mala prekrasnog glasa ...

LIJEPE CURE LIJEPOG GLASA

Da nisam u pravu uvjerila me jedna lipa mala prekrasnog glasa ...

Piše: Ante Čikotić Chiko

Ime joj je Leona Lewis i predstavlja sve ono od čega sam dosad bježao kao, kako bi se u narodu reklo, vrag od tamjana.

leona lewis

Em je do grla utopljena u ispeglani, turbokomercijalni pop / R&B zvuk, em su je svjetla reflektora prvi puta obasjala kao pobjednicu jednog od mnogobrojnih britanskih natjecanja pjevačkih talenata.

Premda su od tih lako kvarljivih sastojaka najčešće smućkane kratkotrajne 'one hit wonder' senzacije, priča oko male Lewisove bi ipak mogla imati malo drukčiji epilog.

Kako mogu biti siguran u to?

Poslušajte njen debi album 'Spirit' ili barem hit singl 'Bleeding Love' skinut s njega i dobit će te odgovor na to pitanje. Ovako prekrasan, zvonki, kristalno čisti glas uistinu ne možete čuti svaki dan. Prava je šteta što ga Leona troši na glazbene klišeje već tisuću puta reciklirane u pjesmama Mariah Carey i Whitney Houston.

leona lewis

Da se mene pita, ja bih joj savjetovao da se zalijepi za trenutno prilično aktualni retro soul zvuk i da, umjesto u spomenutim pop divama, uzor potraži u Diani Ross. Siguran sam da bi rezultat bio bezobrazno dobar.

Nešto slično na svom albumu prvijencu 'Rockferry' je napravila mlada velšanka Duffy posegnuvši za blue-eyed soulom Dusty Springfield. Retro zvuk i suvremene produkcijske tehnike učinili su od nje najugodnije ovosezonsko iznenađenje i legitimnu nasljednicu do kraja potrošene Amy Winehouse.

duffy

Moju je pažnju privukla neodoljivim singlom 'Mercy' koji ostavlja utisak kao da je ispao sa soundtracka nekog krimića snimljenog krajem šezdesetih, u jeku seksualne revolucije.

Pjesma je to toliko nabijena onim finim, klasičnim erotizmom kakvi je nekada davno prštao iz Brigitte Bardot i Jane Fondae, da me pri njenu preslušavanju hvata nostalgija za vremenima u kojima još nisam bio nit rođen.

A ne zaboravite da ju je snimila cura još mlađa od mene!

duffy

S druge strane, ukoliko volite igrati na sigurno, sa već prokušanim izvođačima i tlaka vam je prebirati po svim tim novim imenima, a želite poslušati nešto u isto vrijeme i retro i moderno, posegnite za 'New Amerikah, Pt.1: 4th World War', friškim albumom neo-soul dive Erykah Badu.

Ploča je to koja ne samo da tumači cjelokupnu genezu urbanog afroameričkog zvuka, nego nam i ukazuje na pravac u kojem će se on u budućnosti kretati.

Erykah Badu

Mene je svojim šarmom osvojila na prvo slušanje, baš kao i spomenuta izdanja Duffy i, ma koliko mi god to bilo neugodno priznati, Leone Lewis.

A, uostalom, tko bi normalan mogao odoljeti sirenskom zovu ovih egzotičnih ljepotica ...

leona lewis