Zanimljivosti..

Ljubite jedni druge

Svjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji i temelju društva. Ideja o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani (SAD) 1981. godine, a par godina poslije uveden je pojam "Svjetski dan braka" (World  Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači (8. veljače 2009.). Ova akcija nastavlja rasti i širiti se u raznim zemljama svake godine, pa ćemo ove godine po prvi puta uz potporu Hrvatske zajednice bračnih susreta Svjetski dan braka proslaviti i u našoj domovini uz moto "Ljubite jedni druge!" ...

SVJETSKI DAN BRAKA

Ljubite jedni druge!

Izvor: Ured HBK za obitelj i i Hrvatska zajednica bračnih susreta

U hrvatskom društvu susrećemo rastući trend negativnog prikazivanja braka i bračnog života, a što je najočitije u medijima.

Brak je vidno marginaliziran te ga se pokušava svrstati u kategoriju zastarjelih institucija, što je dijametralno suprotno i znanstveno utvrđenom mišljenju ogromne većine hrvatskih građana.

Obilježavanje Svjetskog dana braka otvara vrata pozitivnom govoru o braku i svjedočanstvima supružnika koji unatoč neizbježnim teškoćama i problemima pronalaze načine da rastu u ljubavi i međusobnom poštivanju pritom zajednički njegujući i stalno obnavljajući svoj brak.

Hrvatska zajednica bračnih susreta već desetljećima tome daje vrijedan doprinos više puta godišnje organizirajući bračne vikende diljem Hrvatske.

Za potrebe prvog obilježavanja Svjetskog dana braka u Hrvatskoj 8. veljače 2009. godine, priređen je prigodan paket s konkretnim prijedlozima i materijalima koji uključuju moguće pripremne radnje, liturgijski predložak za euharistijsko slavlje i uru klanjanja te neke ideje što bi supružnici taj dan mogli učiniti jedno za drugo kao i "Molitvu za naš brak". Paket se može preuzeti i na internetskoj stranici Ureda HBK za obitelj (obitelj.hbk.hr).

Naposljetku, u povodu Svjetskog dana braka 2009. neka se na sve supružnike u Hrvatskoj spusti obilje Božjeg blagoslova kako bi njihovi brakovi bili njegovani vrtovi ljubavi.