Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu najavili su u da će u utorak štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što je će biti svojevrsni odgovor na zadnje izjave premijera Plenkovića i ministra Aladrovića o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade. Posljednju ponudu Vlade nisu ni uvrstili u sindikalni referendum jer je smatraju lošijom od one prethodne. Štoviše, u utorak izgleda počinje novo štrajkaško "polugodište"... štrak do ispunjenja zahtjeva... ili do iscrpljenja "protivnika"!
Draga djeco, nemojte se nervirati zbog ovog, ako već vaši roditelji moraju. Ne ljutite se što ste opet ispali najmanje važni svim ovim likovima iz "škola života"... Čitajte, igrajte se (ta djeca ste!), cijenite svoje učitelje i starije, a učite svugdje i uvijek!

U našoj OŠ "Jesenice" na Oriju se također nastavljaja štrajk. Do daljnjega nema nastave osim nastave za produženi boravak koja će se održati prema rasporedu. Kontakt osoba u školi za detaljnije informacije je Darija Juričev, a kontakt e-mail je ured @ os-jesenice-dugirat.skole.hr
 

Nezaposlen si, postani vinogradar

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić – Nehaj provodi projekt Revitalizacija vinogradarstva u našoj županiji kroz koji omogućava nezaposlenima besplatno obrazovanje u programu Voćar, vinogradar, vinar. Projekt je prema mišljenju Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od iznimne važnosti za našu županiju jer se njegovi ciljevi podudaraju sa strategijom razvoja iste. Kaštelanska vinarska škola je besplatan program obrazovanja odraslih u organizaciji kaštelanske škole i Javne ustanove RERA S.D. te je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Po završetku programa, polaznici će steći znanja iz područja: VOĆAR, VINOGRADAR, VINAR. Stečeno zanimanje će biti upisano u e- radnu knjižicu. Projekt je namijenjen osobama starijim od 34 godine koje nisu u radnom odnosu duže od godinu dana i besplatan je, a osigurana je naknada troškova puta i smještaj (po potrebi) te svi nastavni materijali. Prijave traju do 15.11.2019., a broj polaznika je ograničen.
 

Znanje, priznanje, poštovanje

Učiteljica razredne nastave škole u Tučepima Marlena Bogdanović rekla je danas na tribini stranke Pametno.da svaki učitelj može pokrenuti svoj posao u pozitivnom smjeru kad ga počne frustrirati postojeće stanje, ako to želi.
- "Krajnje je vrijeme da prestanemo kukati, trebamo vidjeti što mi možemo napraviti za sebe i svoju djecu. Moji učenici jedva čekaju da počnemo raditi" - kazala je učiteljica koja je prije šest godina potpuno sama, bez pomoći države, uvele tablete u svakodnevnu nastavu.
Ona se sama, kaže, počela educirati o novim tehnologijama uz pomoć interneta i kolega iz zapadnih zemalja, potom dobila podršku hrvatskih agencija, učinila svoj rad vidljivim i potom postala edukatorica kolegama iz Hrvatske.
- "Tako krene pozivna spirala koja vas, vaše učenike i njihove roditelje čini zadovoljnim", poručila je Bogdanović i zaključila da je u svemu najvažnija poruka mladima, posebno djevojčicama, da svoje snove mogu ostvariti i u malim sredinama, piše Index.hr.
 
Znanstvenik Peter Falcon, zaposlenik američke svemirske agencije NASA i suradnik Programa GLOBE, posjetit će ukupno pet škola u Hrvatskoj, a među njima i Omišku osnovnu školu "Josip Pupačić", u ponedjeljak, 4.11.2019. OŠ Josip Pupačić Omiš je GLOBE škola koja je izabrana kao predstavnica GLOBE programa za Splitsko-dalmatinsku županiju. Tema interaktivnog predavanja koju su znanstvenici preporučili je "Proučavanje Zemlje iz svemira". Neke od škola domaćina pozvat će na predavanje učenike i kolege iz susjednih GLOBE škola, izvještava školski radio.
 

Postani stipendist: neka HBOR nešto da i tebi

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) raspisala je natječaj za dvije studenstke stipendije i zapošljavanje u Sektoru informacijskih tehnologija po završetku studija. Za stipendiju mogu konkurirati redovni studenti 3. godine preddiplomskog studija, 1. ili 2. godine diplomskog studija matematičkih, informatičkih i srodnih usmjerenja. Potrebno je odlično poznavanje hrvatskog i engleskog jezika u govoru i pismu. Stipendija od najmanje 2.200 kuna do najviše 2.700 kuna neto mjesečno će se isplaćivati tijekom 12 mjeseci, u trajanju od jedne do tri akademske godine, a također uključuje i obavljanje stručne prakse, pružanje pomoći oko izbora i izrade diplomskog rada, te učenje u okviru edukacijskoga i mentorskog programa, kreiranoga za stipendiste, saznaje InfoZona. Stipendiste čeka i posao u HBOR-u odmah po završetku fakulteta u Zagrebu, u Sektoru informacijskih tehnologija, na jednom od sljedećih radnih mjesta: programer, sistem analitičar ili sistem administrator. Rok za prijavu je 31.10.2019., a više detalja o propozicijama i načinu prijave zainteresirani mogu pronaći na poveznici.
 
Kako se odgovorno odvaja otpad, kako se živi pored reciklažnog dvorišta, kako izgleda polupodzemni kontejner 'Molok' i koje su njegove prednosti, samo su neka od pitanja na koje će zainteresirani građani dobiti odgovore posjetom reciklažnom dvorištu 'Peovica' u Zakučcu. Posjet moderno uređenom reciklažnom dvorištu kod Omiša, u organizaciji stranke Pametno, održat će se u subotu, 26.10.2019. s polaskom u 9 sati (iz Splita, sjeverna strana Kauflanda, Ravne njive) i predviđenim povratkom na isto mjesto do 12.30 sati. Direktor komunalnog društva 'Peovica' Leonardo Ljubičić sa suradnicima upoznati će ih sa zakonskim odredbama i financijskim obvezama odvajanja otpada.
Predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno i gradska vijećnica Kristina Vidan u najavi izleta istaknula je da na ovaj način žele građanima pružiti priliku za upoznavanje s održivim sustavom gospodarenja otpadom i otkloniti strahove od života u blizini reciklažnog dvorišta, jer kad je ono uređeno prema pravilima struke nema neugodnih mirisa i štetnih emisija u okoliš, piše Dalmatinski portal.
 

Radionica: pokreni vlastiti posao

Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira organizira radionice za pokretanje vlastitog poduzeća namijenjene nezaposlenim osoba s područja s Splitsko-dalmatinske županije. Ciklus će pokriti teme: izrada financijskog plana, financijsko-ekonomsko poslovanje, EU fondovi, marketing i menadžmenta. Cilj radionica je potaknuti nezaposlene na samozapošljavanje te ojačati svijest i znanja o poduzetništvu. Radionice će održavati profesori Visoke škole Aspira s dugogodišnjim iskustvom rada kako u struci tako i u nastavi u navedenim područjima.Radionice su za sve sudionike besplatne, a obaveza sudionika je donijeti ili poslati potvrdu s HZZ-a o statusu nezaposlene osobe, saznaje InfoZona. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Lokalnim partnerstvima do svijeta rada". Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje u Splitu (početak 22.10.), Trogiru (početak 28.10), Makarskoj (početak 04.11) ili pak u Sinju (početak 11.11.). Prijaviti se možete putem poveznice. Za više informacija i prijave posjetite web stranicu ili Facebook stranicu ASPIRE, ili pak nazovite na broj +385(21)383672 ili pošaljite mail na petra.sinovcic @ aspira.hr.
 
Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2019./2020.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2019./2020.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Visina mjesečne potpore za učenike je 500,00 kn, a za studente 700,00 kn. Pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka. Rok za prijavu na natječaj je 15.10.2019.
 

Štrajk u svim osnovnim i srednjim školama

U četvrtak, 10.10.2019. u svim osnovnim i srednjim školama održati će se štrajk profesora i učitelja pa djeca neće imati nastavu, pa tako i u našoj OŠ Jesenice na Oriju. Dakle roditelji, sutra nema nastave za vaše đake. Djeca koji ipak dođu u školu biti će zbrinuta, djeca na produženom boravku također, ali nastave neće biti, naglašavaju u OŠ "Jesenice" na Oriju.
Podsjetimo, u srijedu je propao postupak mirenja između vlade i školskih sindikata, pa je Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikata zaposlenih u srednjim školama krenuo u štrajk.

U svim školama naše ICT županije nastavlja sa štrajkom nastavnika i sutra, u petak, 11.10., a za ponedjeljak nastava je prema rasporedu.. barem u Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju.

Ajmo naši... i za učitelje-ice!
 

Stipendije u turizmu

Ministarstvo turizma raspisalo je poziv za sufinanciranje stipendija učenika i studenata tijekom obrazovanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu za ak.god. 2019/20. Ukupni iznos stipendije može iznositi najviše 1.200 kn po korisniku mjesečno.  Prijavitelji mogu biti pravne osobe koje su registrirane za obavljanje ugostiteljskih usluga u objektima iz skupine hoteli i skupine kampovi, ili u turističkoj agenciji, te županijske obrtničke komore. Ministarstvo odobrava 50% ukupnog iznosa stipendije, a partner drugih 50%. Natječaj je otvoren do 25. studenog, a više informacija potraži ovdje.
 

Predavanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu

Informativno predavanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu prvo je događanje u splitskom Klubu Zona u listopadu 2019. Predavanje će se održati u četvrtak, 3. listopada, u 18 sati.  - Bit će to prilika za informirati se o mogućnostima studiranja u Velikoj Britaniji, Danskoj, Nizozemskoj i drugim zemljama svijeta, ali i za saznati više o profesionalnom usmjeravanju, programima srednjoškolske razmjene, tečajevima jezika te programima volontiranja i usavršavanja - poziva Morana Erdelja iz BHV Education, ističući njihovih 25 godina savjetovanja i više od 10 tisuća uspješnih polaznika raznih obrazovnih programa.
 

Škola glume za djecu

Centar za kulturu Omiš vrši upis novih polaznika u petu sezonu Škole glume Dječjeg kazališta Harlekin Omiš. Upisuju se djeca od 6 do 18 g. kroz cijeli rujan pozivom na kontakt telefon 021/559-400 (s naznakom za Harlekin - Školu glume) svakog radnog dana od 8 do 15 sati, te osobno krajem rujna na zajedničkom satu sa voditeljicom škole glume dramskom umjetnicom Ivanom Giove Župa. Pozivamo sve zainteresirane na Otvoreni sat (upisi) u srijedu, 25.9.2019. u 19 h u Ilirsko sjemenište na Priku. Cijena mjesečne članarine je kao i prošlih godina - 130 kn za dva školska sata tjedno. Ovisno o grupama i dogovoru moguće je jednom tjedno dva sata ili dva puta po jedan sat, a naknadno će se dogovoriti i termini škole glume koja će se održavati u dvorani Ilirskog sjemeništa na Priku. Početak dramskog studija je 2.10.2019. (sat po dogovoru). Mole se polaznici dramskog studija koji su bili upisani proteklih godina da potvrde svoje daljnje pohađanje.
 

InfoZona: Sve o obrazovanju u inozemstvu

Stručni IntegralEdu tim u periodu od 16. do 27. rujna 2019.g. posjetit će preko 10 hrvatskih gradova i tako „otrčati“ EDUmarathon!
Svrha EDUmarathona je educiranje mladih ljudi o mogućnostima visokog obrazovanja u inozemstvu, kojih često nisu svjesni zbog manjka informacija, piše portal InfoZona.hr. Upravo zato će na predavanjima saznati sve bitne informacije – o studiju, troškovima, smještaju, zajmovima, stipendijama i doznati iskustva drugih studenata. Obrazovni savjetnici će biti dostupni za sva pitanja i nedoumice nakon predavanja, na konzultacijama ili tijekom predstavljanja u srednjim školama. U Splitu će se predavanje održati 18.9. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 19 h.. Dan poslije predavanja su organizirane besplatne konzultacije za sve zainteresirane za studij u inozemstvu, od 9 do 13 sati. Ulaz na sve događaje je besplatan, jedino se potrebno prijaviti OVDJE.
 

Festival dizajna u Splitu

Otvorene su prijave za sudjelovanje na projektu studenata Udruge DVK (dizajna vizualnih komunikacija) – Festival dizajna "KOMBO od 3". Projekt je zamišljen u obliku radionica koje završavaju javnom izložbom radova, a trajat će od 16. do 21. rujna na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radionice se sastoje od ilustracije, dizajna i fotografije a predavači na radionicama će biti studenti Dizajna vizualnih komunikacija na diplomskoj razini. Tema ovogodišnjeg festivala je IDENTITET. Sve se održava na Umjetničkoj akademiji u Splitu na odsjeku Dizajna vizualnih komunikacija. Tijekom prvog dana festivala, 16. rujna, predstavit će se projekt i otvoriti izložba studenata DVK. Festival će završiti 21. rujna izložbom radova koji su nastali na radionicama i neformalnim druženjem u vrtu ESC na akademiji. Pozvani su svi koji studiraju dizajn i srodne fakultete (grafika, arhitektura, modni dizajn, građevna, fotografija...). Sve što trebate ispuniti je prijavu na sljedećim pčoveznicama: ZA STUDENTE UMJETNIČKE AKADEMIJE U SPLITU i za ZA STUDENTE OSTALIH FAKULTETA U HRVATSKOJ . Poslije prijave dobit ćeš više informacija na mail. Studentima izvan Splita osiguran je smještaj za šest dana festivala, uz malu nadoplatu (160 kn). Projekt je sufinanciran od strane Sveučilišta u Splitu. Za sve dodatne informacije provjeri Facebook stranicu i Instagram (@ udruga_dvk) udruge ili se javi na mail \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
 

SFF: Umjetna inteligencija jučer i danas

Ovogodišnje izdanje Split Film Festivala donosi nam, osim zanimljivog filmskog programa, i razna predavanja o relevantnim društvenim pitanjima, pa će zainteresirani tako u četvrtak, 19.9. u 17 h na UMAS-u (Ulica slobode 28, Split), imati priliku poslušati predavanje Darka Stipaničeva, profesora splitskog FESB-a, o umjetnoj inteligenciji, pod nazivom "Umjetna inteligencija jučer i danas".