Zimmer frei: Udruživanje smještaja u difuzne i integralne hotele

Omiška ulicaIzmjenama Pravilnika o hotelima koje bi na snagu trebale stupiti ovih dana Ministarstvo turizma uvelo je dvije nove vrste hotela, difuzne i integralne, kao i novu oznaku "lječilišni (spa) hotel", za koju se mogu kandidirati svi hotelski objekti. Riječ je o dugo očekivanim mjerama udruživanja obiteljskog smještaja čiji je cilj podizanje kvalitete i prihoda, rast popunjenosti i produljenje sezone u segmentu koji čini 50 posto smještajnih kapaciteta s trećinom ukupnog broja noćenja. I difuzni i integralni hotel predstavlja udružene smještajne objekte koji imaju zajedničku prostoriju za boravak, zajednički sanitarni čvor i druge turističko-ugostiteljske sadržaje ...

UDRUŽIVANJE SMJEŠTAJA

Izvor: Poslovni dnevnik

I jedan i drugi oblik udruživanja moraju imati tri i više građevina u jednom naselju, s tim da se difuzni hotel razvija u starim, tradicijskim povijesnim sredinama i opremljen je tradicionalno.

Novi objekti mogu se povezivati u integralni hotel. Taj će oblik poslovnog povezivanja biti zanimljiv većini današnjih privatnih iznajmljivača, smatraju u Ministarstvu turizma.

)

Za otvaranje difuznog ili integralnog hotela, čija će uprava administrirati većinu poslovnih procesa, uključujući i boravišnu pristojbu, potrebno je registrirati trgovačko društvo u koje će se ugovorom povezivati pojedine jedinice smještaja. Pritom im nije potrebna nova kategorizacija, već rješenje za udruživanje dobivaju temeljem postojeće kategorije.

Za osnivanje hotela navodno je zainteresiran velik broj lokalnih turističkih agencija koje već prodaju privatni smještaj.

"Sukladno turističkoj strategiji, do 2020. godine nužno je podići ukupnu razinu kvalitete obiteljskoga smještaja, što će se postići, među ostalim, udruživanjem i pretvaranjem dijela kapaciteta u različite oblike kolektivnog smještaja. Stvaranje novih i inovativnih oblika smještajne ponude, odnosno udruživanje iznajmljivača, omogućit će profesionalizaciju i podizanje kvalitete ponude", objasnio je ministar turizma Darko Lorencin otkrivši kako interes za udruživanjem već postoji u Istri, staroj jezgri Zadra te Šibeniku.