Bol: Dani hrvatskog turizma 2016

Tradicionalni godišnji skup turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma (DHT), kojim se obilježava završetak jedne i početak sljedeće turističke sezone, počeo je u srijedu u Bolu na Braču. Na dvodnevnom skupu analizirat će se turistička sezona 2016. te najaviti glavne aktivnosti za pripremu turističke 2017. godine. Manifestacija započinje 16-im po redu hrvatskim turističkim forumom u sklopu kojega će se raspravljati o temi pod nazivom "Zračni prijevoz u turizmu - preko granica do cjelogodišnjeg poslovanja", poslije kojega slijedi prezentacija "Nacionalni turistički brand - mjerenje učinkovitosti i smjernice za 2017.". U večernjim satima previđeno je svečano otvorenje i dodjela prvog niza godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, a drugoga dana skupa, 27. listopada, održava se nekoliko okruglih stolova...

KAKO DO KONKURENTNOG I ODRŽIVOG MODELA UPRAVLJANJA HRVATSKIM TURIZMOM

Dani hrvatskog turizma 2016.

Izvor: MinT, Hina

Na prvom okruglom stolu govorit će se o djelatnicima kao pokretačkoj snazi turizma, čemu će prethoditi prezentacija Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč s temom "Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ koji je na natječaju Zaklade Adris odabran za financiranje. Cilj projekta je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske. Okrugli stol u trajanju 45 minuta moderirat će Iva Bahunek (Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske), a sudionici su Nenad Šepak (Ceh ugostitelja HOK), Gordana Deranja (HUP), Ante Lončar (ravnatelj HZZ) te Mario Bebić, pomoćnik ministra rada.

Drugi okrugli stol održava se pod nazivom "Cro kartica – poticanje domaće turističke potrošnje", a uvodnu prezentaciju te ulogu moderatora preuzet će direktor Horwath consultinga Siniša Topalović. Uz njega na okruglom stolu sudjelovat će Jako Andabak (Bluesun hoteli), Boris Žgomba (UHPA i UPA-e pri HGK), Martina Jus (HBOR) te Josip Zaher (HGK).,Treći (centralni) okrugli stol nosi naziv "Kako do konkurentnog i održivog modela upravljanja hrvatskim turizmom“, na kojem će se raspravljati o kontroverznoj temi – koliko nam je važno Ministarstvo turizma, treba li ga ukinuti ili mu ojačati ovlasti? Na okruglom stolu stajališta će zastupati Neven Ivandić (Institut za turizam), Miroslav Dragičević (Horwath Consulting), Kristian Šustar (HUP Zagreb), Sean Lisjak  (Udruženje marina pri HGK) te Marcel Medak (Zajednica zdravstvenog turizma HGK).

U večernjim satima održat će se svečana dodjela godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, top 10 hrvatskog turizma.

gari capelli- Turizam u Hrvatskoj vrlo je uspješan gospodarski sektor, ali je važno da sad kada je u zamahu i s dobrim rezultatima krene u poboljšanja, koja će u idućim godinama omogućiti još bolje rezultate, poruka je ministra turizma Garija Cappellija povodom Dana hrvatskog turizma (DHT).

U posebnom fokusu će mu biti stvaranje uvjeta za nove investicije, za što su, kako kaže, uz ostale preduvjeti i zakonsko uređenje turističkog zemljišta, preobrazba neiskorištenih vojnih objekata u turističke svrhe, kao i jedan od projekata iz programa nove Vlade CRO kartica, čiji je cilj potaknuti domaća putovanja, kontinenalni, ali i turizam na moru izvan ljeta.

- "Međuresorska suradnja je jako bitna i tu ćemo se truditi kako bi stvorili puno bolje poslovne uvjete, a time i povećali standard građana, nova radna mjesta i u konačnici cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", ističe ministar.

Iznosi primjer da se plasmanom domaćih poljoprivrednih proizvoda u turizam može osigurati i visoka kvaliteta gastronomske ponude, razviti mala poljoprivredna gospodarstava, a Hrvatsku pozicionirati kao jednu od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija na Mediteranu.

S tim u vezi najavljuje i jednostavnije uvjete za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uz financiranje iz EU fondova, kao i da će seoskim domaćinstvima omogućiti povremeno pružanje usluga pripremanja i posluživanja hrane uz pojednostavljene minimalne tehničke uvjete.

Povezani članci

Who's Online

We have 464 guests and no members online