Omiško ljeto: Mate Matišić trio

MATE MATIŠIĆ TRIO:
MARTA SCHWAIGER- sopran
MATE MATIŠIĆ - gitara
ŠIMUN MATIŠIĆ- vibrafon

U subotu, 6.8. u 21 h večer Omiškog ljeta uveličati će poznati glazbenik, skladatelj, dramatičar i scenarist Mate Matišić s svojim jazz triom. Vidimo se ljetnoj scena CZK, na romantičnom platou, škuribandi iza Gradske knjižnice, Punta 1., Omiš Ulaznice o cijeni od 50 kn mogu se kupiti u uredu CZK Omiš ili na ulazu 2h pred početak koncerta.

Mate Matišić trio svira glazbu Djanga Reinhardta i glasovitog sastava Hot club de France. To je swing glazba svirana na poseban, gipsy način, što znači da se u interpretacijama američkih džezističkih tema prepoznaje utjecaj tradicionalnih romskih glazbenih modusa, uz specifičnu tehniku sviranja gitare. Glazbeni povjesničari Djangovu glazbu smatraju začetkom tzv. europskog jazza. Mate Matišić bavi se ostavštinom Djanga Reinhardta gotovo trideset  godina. Nastupao je s najvažnijim svjetskim glazbenicima toga glazbenog stila – Biréllijem Lagrènom, Stochelom Rosenbergom, Angelom Debarreom, Christianom Escoudeom, Florinom Niculescuom i drugima. U povodu stogodišnjice rođenja Djanga Reinhardta nastupao je s big bendom HGM-a pod ravnanjem Sigija Feigla.

Hrvatski dramatičar, scenarist, skladatelj i glazbenik, Mate Matišić se uz pisanje bavi skladanjem filmske i kazališne glazbe. Član je nekoliko hrvatskih jazz-sastava, snimio je desetak nosača zvuka s hrvatskim i inozemnim jazz-glazbenicima. Za svoj spisateljski i skladateljski rad dobio je nagrade u zemlji i inozemstvu. Osim njega, u sastavu su i : Šimun Matišić i Marta Schwaiger.

Šimun Matišić je rođen 1996. u Zagrebu. Prvi nastup imao je kao četverogodišnjak svirajući bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Udaraljke započinje učiti kod profesora Božidara Rebića, a kasnije kod prof. Tomija Spasevskog i prof. Gorana Goršea. Paralelno s udaraljkama uči klavir kod profesorice Sretne Meštrović, a teoriju u GU Elly Bašić. Sa 14 godina izdao je svoj prvi nosač zvuka pod naslovom „Jazz nocturno“. Surađuje sa brojnim inozemnim i domaćim jazz i klasičnim glazbenicima i orkestrima. 2011. godine dobio je nagradu „Judita“ na 57. splitskom ljetu za nastup sa gitaristom Christianom Escoudeom.  2014. godine započinje novi duo projekt sa pijanistom Matijom Dedićem. S M. Dedićem 2016. godine izdaje live album „Fortune smiles“ koji je dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe „Fortune smiles“. 2018. sa svojim sextetom izdaje svoj autorski jazz album po naslovom „Invocation“, za koji dobiva nagradu Porin u kategoriji za najbolju jazz skladbu. Dobitnik je tri nagrade  HGU-a, „Status“. Član je ansambla „Harlequin Art Collective“, ansambla koji se trenutno bavi djelima Oliviera Messiaena i J.S.Bacha, gdje djeluje kao udaraljkaš i aranžer.

Marta Schwaiger rođena je u Zagrebu  gdje je započela učiti solo pjevanje kod prof. Darije Hreljanović. Studij je nastavila  u Beču, na Vienna Konservatoriumu, gdje je i diplomirala u klasi prof. Roberta Fontanea. Tijekom studija usavršavala je vokalnu tehniku kod prof. Natele Nicoli i KS Elene Filipove. Pohađala je majstorske tečajeve kod Laurenca Cummingsa, Catherine Denley (Aestas musica), Annemarie i Gerharda Zellera, Luciane Serre, Delfa Menicuccia (Montalto Opera studio), Elene Filipove, Katie Borissove, Marianne Prizzon, Dunje Vejzović te Silvie dalla Benette. Svoj koncertni i operni repertoar izrađuje pod mentorstvom Ivane Lazar. Nastupala je kao solistica u praizvedbi Requiema Srećka Bradića u koncertnoj dvorani V.Lisinskog u Zagrebu, na 47. Varaždinskim baroknim večerima s ansamblom Capella Zriniana, te na festivalu IPEW u Bjelovaru 2017. s biNgbang ansamblom i marimbistom Ludwigom Albertom. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 2017. ulogom Barbarine u Figarovom piru. Na Muzičkom biennalu u Zagrebu 2017. kao solistica s Cantus ansamblom izvela je video-operu „An Index of Metals“ Fausta Romitellija pod ravnanjem maestra Adriana Martinollija.

Povezani članci

Who's Online

We have 408 guests and no members online