Proslava obnovljenja crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Podstrani

Gornja Podstrana biser je pod okriljem Peruna koji krije brojne znamenitosti, a među njima i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja datira iz davne 1790. godine. Kako bi joj vratili prvobitan izgled, mještani i općinski čelnici uložili su novac u restauraciju najveće barokne crkve na prostorima tadašnje Poljičke knežije. Prema riječima Mladena Bartulovića, načelnika Općine Podstrana, od 2014. u taj je projekt investirano 2,2 milijuna kuna. Upravo će obnovljenu Gospinu crkvu danas blagosloviti nadbiskup msgr. Marin Barišić..

Piše: Silvija Melić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Zahvaljujući ekipi konzervatora i restauratora crkva je obnovljena po uzoru na izgled iz 1790. godine. Sanirali smo i obližnju crkvu svetog Sebastijana - potvrdio je načelnik za Slobodnu Dalmaciju. Crkva je povijesno značajna, a krasile su je brojne freske, bogati lusteri, apsida, kao i ostala raskošna ornamentika iz baroknog razdoblja.

- Pod vodstvom konzervatorica Zrinke Radonić i Vanje Kovačić obavljeni su značajni zahvati na sakralnom objektu. Tvrtka “Kvinar” surađivala je sa Srđanom Ivankovićem, voditeljem radova, koji nam je pomogao izraditi zidne oslike. Restaurirali smo crkveni kor, lustere, radili šablonske oslike, kandile, apsidu... Također, rekonstruirali smo i pod koji je bio načet vlagom i ulegnućima. Uložili smo dosta truda, te nam je drago da će crkva ponovno zablistati - kazala je restauratorica Jelena Tomasović-Grbić iz tvrtke “Kvinar

- Pod stijenama Peruna živio sam s roditeljima, braćom i sestrama. Sretan sam što sam doživio da je crkva obnovljena, jer sam u njoj kršten, pričešćen i bio član crkvenog zbora - kazao je 85-godišnji Miljenko.

Povezani članci

Who's Online

We have 422 guests and no members online