Mladi omiški umjetnik Vice Tomasović predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika

Prošloga je vikenda na izbornoj skupštini Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) za predsjednika te cehovske organizacije izabran mladi omiški umjetnik Vice Tomasović (1986.). On je poznatiji kao performer nego kao likovnjak premda je na Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirao još prije šest godina upravo na smjeru likovne kulture. Tomasović upravo priprema izložbu u zagrebačkoj galeriji “Lauba”, gdje će za oko mjesec dana publici predstaviti svoje slike. Na mjestu predsjednika HULU-a naslijedio je Matea Perasovića, kojeg je pobijedio s 30 naspram 25 glasova članova izborne skupštine HULU-a. Novinarka Eda Vujević je porazgovarala s omiškim umjetnikom za Slobodnu Dalmaciju. - U prvom redu sam se angažirao jer imam viziju kako potaknuti brojne kolege koji su prestali aktivno sudjelovati u radu udruge. Želio bih da svi naši članovi demokratski sudjeluju u donošenju bitnih odluka na skupštinama, koje treba intenzivirati, te da svojim idejama oplemene našu strategiju i program - kaže Tomasović.. Pročitajte predsjedničku notu...

VICE TOMASOVIĆ, PREDSJEDNIK HULU:

HULU je s 350 stručnjaka svih umjetničkih smjerova i dalje najvažnija umjetnička udruga u Dalmaciji

Piše: Eda Vujević / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Više od pedeset godina HULU pridonosi stvaranju izložbenog likovnog života i promiče likovno stvaralaštvo organizirajući samostalne i skupne izložbe svojih članova. Također nudimo tehničku i stručnu pomoć u organizaciji izložbi, informiramo članove o natječajima, omogućavamo im organizirani profesionalni nastup pred institucijama, zastupamo njihove interese te im pomažemo u ostvarivanju statusa samostalnih umjetnika.

HULU u budućnosti vidim kao jednu od najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, a za svoga mandata želim je prilagoditi današnjim tržišnim načelima. Statut je potrebno osuvremeniti da bude kulturno i znanstveno relevantniji.

Vice Tomasović, predsjednik HULU

Moramo pronaći nove izvore sredstava, u prvom redu apliciranjem na natječajima i pomoću europskih fondova. Potrebno je intenzivirati veće likovne manifestacije koje bi trebale dobiti međunarodnu dimenziju, a na Splitskome salonu će sudjelovati većina članova udruge.

Ovim putem pozivam sve mlade umjetnike, kao i renomirane kolege koji nisu naši članovi, da nam se pridruže kako bismo zajedničkim snagama ukazali na iznimnu važnost umjetnosti u suvremenome društvu.

PROČITAJTE VIŠE...