Almissa Open Air: Počeo Festival suvremene umjetnosti u Omišu

U Omišu 5. kolovoza počinje Festival suvremene umjetnosti ALMISSA OPEN AIR. Održavati će se u Omišu od 5. do 12. kolovoza na temu 'Neovisnost'. Veći dio programa odvijat će se na tvrđavi Mirabela, a jedan dio, navode organizatori na 'Otoku ljubavi', u zaštićenom parku prirode kanjona Cetine. Festival je poseban po tome što se će se ove godine organizirati s nula kuna! Performanse i umjetničke instalacije predstavljat će Ana Hušman, Ante Kuštre, Boris Šitum, Dan Oki, Darwin Butković, Efra Avila, Gildo Bavčević, Hrvoje Cokarić, Igor Grubić, Ivan Perić, Ivan Sorić Suri, Luka Mimica, Marija Ančić, Marko Meštrović, Marko Tadić, Milan Brkić, Momčilo Golub, Petar Grimani, Sandra Sterle, Tina Vukasović, Vanja Pagar, Vedran Urličić, Vice Tomasović i Željko Marović. Autori će tako umjetnošću na javnom gradskom prostoru problematizirati pitanja koja muče suvremeno društvo..

ALMISSA OPEN AIR

Počinje Festival suvremene umjetnosti u Omišu

Piše: Živana Šušak Živković / Dalmatinski portal
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Dalmatinski portal

mirabella

Utvrda Mirabela, na kojoj je do ove godine bio realiziran najveći dio programa i koja je postala sinonim za ovaj festival od kuda su umjetnici izvodili umjetničke nasrtaje, sada postaje galerijski prostor video arta na otvorenome.

U nedjelju, s početkom u 21 sat tamo će biti otvorena cjelovečernja izložba kojom umjetnici propituju temu neovisnosti. Na otvaranju će biti izvedeno i nekoliko performansa i postavljeno više instalacijskih radova.

umjetnici na mirabelli

Od ponedjeljka 10. do srijede 12. kolovoza program se nastavlja na 'Otoku Ljubavi' u zaštićenom parku prirode kanjona rijeke Cetine gdje će umjetnici održati nekoliko radionica, predavanja i performansa. Umjetnost pomaknuta iz konteksta galerije ili ulice i postavljena u prirodu dobiva novu snagu i otvaraju se mnoge mogućnosti koje će umjetnici pokušati iskoristiti. Otok je ničija zemlja klasificirana kao naplavno područje jer je zimi potopljen zbog čega ga je teško upisati u katastar i pravno prisvojiti pa savršeno odgovara koncepciji 'Neovisnosti'.  

vice na potoku ljubavi

- Festival je poseban po tome što se će se ove godine organizirati s nula kuna. Unatoč tome što će i ove godine na festivalu nastupiti najeminentniji hrvatski suvremeni umjetnici iza festivala financijski ne stoji nikakva institucija, zaklada, udruga ni sponzor. Umjetnici smatraju da je unatoč nezavidnoj životnoj situaciji za umjetnike u Hrvatskoj zaista potrebno pokazati snagu same umjetnosti koja nastaje iz umjetnikove potrebe za mijenjanjem svijeta, bez ikakve komercijalne pretenzije - poručuju.

instalacija vice tomasović

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online