NFT 021: izložba NFT radova u galerijskom prostoru

New FacTory kustoski kolektiv priređuje u ponedjeljak, 26.4.2021. u 20 sati u Galeriji Škola (Split, Fausta Vrančića 15) NFT 021, prvu hrvatsku NFT izložbu umjetničkih radova, koja je i jedna od prvih svjetskih izložbi NFT radova koja se održava u stvarnom, fizičkom, galerijskom prostoru.
Što je NFT, garant se pitate? Kratica NFT označava naziv “non-fungible token”, neizmjenjivi digitalni token. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje digitalnih vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Tehnički rečeno, riječ je o kriptografski zaštićenim dijelovima blockchain lanca podataka koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto unikatno.
Nekolicina hrvatskih autora je već prepoznala mogućnosti prvih digitalnih tokena te aktivno proizvode umjetničke radove kriptirane u lance podataka - blockchain. Radovi ovih umjetnika prikazuju se u galeriji na ekranima televizora ili pomoću projektora, ali za razliku od uobičajenih video radova i instalacija moguće je putem linka na licu mjesta i kupiti originalni jedinstveni umjetnički rad - NFT - na on line platformama. Prodaja se, naravno, izvršava u kriptovalutama.
Na izložbi u Galeriji Škola predstavljaju se nacionalne snage ovog mladog umjetničkog područja. Cilj ove izložbe nam je približiti NFT umjetničke radove široj publici i ukazati na nove mogućnosti umjetničkog izražavanja u vremenu u kojem živimo i onome koje tek dolazi. Izložba ima i humanitarnu notu jer radove izlažu i članovi udruge za sindrom Down 21 Split.
A na NFT 021, izložba NFT radova, imati će te priliku vidjeti NFT koji je frame iz filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića, filma koji je nominiran za Oscara 2021. za najbolji animirani film.
Osim Barićevog rada predstavlja se i naš dućanin Ivan Perić, te radovi NFT-ijeve Prime render studia koji su posljednjih 10 godina dobili preko 70 međunarodnih nagrada, uključujući i kvalifikacijsku nagradu za OSCARA "Animated eye" u Aspen Shortsfestu u Coloradu.

NFT 021

O non-fungible tokenima i pravom vlasništva nad određenim digitalnim dokumentom ili imovinom iz stvarnog svijeta

Izvori: Galerija Škola, Ivan Perić, Dalmacija Danas

Kupnjom umjetničkog rada u NFT-u dobiva se pravo vlasništva nad određenim digitalnim dokumentom ili imovinom iz stvarnog svijeta. Dodjeljivanjem jedinstvenog tokena stvari, njezino vlasništvo (a ne sama stvar!) postaje programabilno, provjerljivo, djeljivo, trajno, univerzalno adresirano, komponibilno, digitalno osigurano i lako prenosivo. Iako digitalnu sliku, video, audio zapis svatko može pogledati ili pohraniti na svoje računalo, samo kolekcionar koji posjeduje NFT može potvrditi da je njegov pravi vlasnik.

Vrijednost svakog umjetničkog djela je određena time koliko je kupac spreman platiti. Za NFT-ove koji predstavljaju digitalnu umjetnost, zajednica, tj. obožavatelji dodjeljuju vrijednost NFT-ijevima. Sami radovi dobivaju na vrijednosti kada se prikazuju, koriste i promoviraju u živahnim i rastućim društvenim zajednicama, a ako zajednica oko NFT-a nestane, NFT će sigurno izgubiti na vrijednosti. Ako zajednica raste, NFT vjerojatno dobiva na vrijednosti.

Kao što postoje oni koji neće prihvatiti da puki konsenzus može stvoriti digitalno zlato (Bitcoin), i oni koji neće prihvatiti da pametni ugovori mogu stvoriti decentralizirani Wall Street, postoje oni koji neće prihvatiti da će digitalizirani društveni ugovori stvoriti vrijedne digitalne tokene.

Međutim stvarnost nas uvjerava u suprotno.