Blog o filmu: Peg Entwhistle - obljetnica zaboravljenog suicida

Moglo bi se ovoga tjedna govoriti o upravo završenom Split film festivalu, ili superuspješnom početku "Hiljadarke" po kinima bivše nam države. Za idući tjedan spremam najavu novog Bonda, "Spectre"... Umjesto svega toga, želeći da ova kolumna ima i poneku memorijsko edukativnu crtu, nudim nekoliko redaka o obljetnici smrti zaboravljene glumice, Peg Entwhistle. Rođena kao Millicent Lillian Entwhistle, iz rodnoga Wallesa došla je kao mala (izbjeglica?) u Ameriku, glumila je malo na Broadwayu, pomislila da ima šansi na velikom platnu, stopirala do Los Angelesa, konobarila i snimila svoj jedini film, za koji su joj, tko zna zašto, uskratili honorar. A 17. rujna 1932. godine ubila se skokom sa slova H čuvenog natpisa HOLLYWOOD. Razlog – besparica i depresija. Imala je 24 godine... Mjesec dana kasnije, premontiran je i u distribuciju pušten taj famozni, jedini joj film, "Trinaest žena". Štampa je zaradila na tekstovima o njenoj smrti, a RKO studio na filmu u kojem su još nastupile Myrna Loy i Irene Dunne. U kinu ga je vidjela i mlada Bete Davis, i kako je kasnije izjavljivala, uz njega maštala kako će jednoga dana biti poznatija od Peg Entwhistle..

BLOG O FILMU

Peg Entwhistle - obljetnica zaboravljenog suicida

Piše: Vušković, Mladen Vušković

Zanimljivo je da je to bio jedan od prvih ikada snimljenih filmova u kojima su sve uloge tumačile žene, a 2008. godine ga je „Variety“ proglasio pionirom feminističke kinematografije. Lani je u Londonu startao mjuzikl o njenom životu, "Zbogom rujan“, a grupa poklonika organizirala projekciju filma, sa kojega je prihod dat prevenciji suicida. A Peg je ostala poznata tek po mjestu odakle je skočila, "H girl".

hollywood hill

Dva dana nakon sprovoda, njen je ujak dobio nekoliko tjedana zakašnjelo pismo, njoj upućeno, u kojem joj se nudi uloga mlade glumice koja izlaz depresiji nalazi u suicidu...

Detalj holivudske povijesti, dokaz da su sudbine iza kamere UVIJEK jače od uloga pred njima.