Što se događalo sa domaćim filmom u 2011.?

filmLjetos je u programu Pulskog festivala premijerno prikazano deset cjelovečernjih igranih filmova, uz rekordan broj manjinskih koprodukcija. Film 'Koko i duhovi' obara nacionalne rekorde - pogledalo ga je više od 70 000 gledatelja, a predviđa mu se i nastavak distribucije za vrijeme školskih praznika i put prema stotisućitom gledatelju. U ovom trenutku u hrvatskoj kinodistibuciji nalazi se čak pet hrvatskih filmova. Uz 'Koka i duhove', to su 'Ćaća', nezavisni 'Odredište nepoznato' te dvije manjinske hrvatske koprodukcije –'Parada' i 'Neprijatelj'. Prethodno su u kinima prikazani filmovi '2 sunčana dana', te 'The Show Must Go On' koji je prvi hrvatski film koji će doživjeti TV premijeru na jednoj komercijalnoj televiziji u proljeće 2012. Hrvatsku kinodistibuciju prošao je i pobjednik Festivala igranog filma u Puli - 'Kotlovina' te ratna drama 'Josef' ..., mogli smo čuti od Vuškovića, Mladena Vuškovića, urednika emisije o filmu "Kinema Ba" koja se već godinama (i nek nastavi tako!) "vrti" na valovima radio Splita ...


DOMAĆI FILM U 2011.

Što se događalo sa domaćim filmom u 2011.?

Emisija Radio Splita- 'Kinema Ba' donosi pregled domaćih filmskih vijesti, srijeda u 18 h

Autor: Vušković, Mladen Vušković / Kinema Ba
Izvor: Radio Split,
splitculture.hr

filmPočetak godine 2011. označilo je sudjelovanje hrvatskih filmova i filmaša na dva prestižna europska 'A' festivala: na 33. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu Hrvatsku je predstavljao animirano-eksperimentalni film 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića, a na ovogodišnjem 61. Berlinaleu u programu Shooting Stars 2011 sudjelovala je glumica Marija Škaričić.

Početkom srpnja, hrvatska manjinska koprodukcija 'Soba 304'i dokumentarni film 'Marijine'' nagrađeni su na Festivalu u Karlovym Varyma. Hrvatska je kinematografija u 2011. godini po prvi puta bila zastupljena i u konkurenciji prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, gdje se u selekciji kratkog metra natjecao kratkometražni igrani film Darija Juričana 'Imaš ti neku priču?'. Kratkometražni igrani film Jurja Lerotića 'Onda vidim Tanju' prikazan je u službenom programu Spectrum Shorts Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu 2011. te nagrađen krajem godine na ljubljanskom LIFFE-u.

Ljetna festivalska sezona zaokružena je novim uspjesima na 17. Sarajevo Film Festivalu gdje je film 'Fleke' Alda Tardozzija imao svoju međunarodnu premijeru u okviru natjecateljskog programa, 'Mezanin' Dalibora Matanića osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratki igrani film, a animirani film 'Dove sei, amor mio' Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkometražnog filma.

filmFilm 'Marijine' s lakoćom je pronalazio put do svjetskih festivala. Jaka dokumentarna reprezentacija predstavljala je Hrvatsku ljetos u Sarajevu, čak četiri hrvatska dokumentarna filma bila su uvrštena u Natjecateljski program 17. Sarajevo Film Festivala. Uspješan festivalski život ostvario je u 2011. godini nagrađivani dokumentarni film 'Selo bez žena' Srđana Šarenca, snimljen u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji s Francuskom koji je prikazan na više od trideset svjetskih festivala.

Godinu na izmaku obilježili su odlasci velikih ljudi. U siječnju nas je napustio jedan od najvećih naših komediografa i najplodniji hrvatski filmski redatelj, Fadil Hadžić. U ožujku smo se oprostili od cijenjenog dokumentarista, filmskog i televizijskog redatelja, Miroslava Mikuljana, a u veljači je u Dubrovniku sahranjen veliki komičar, filmski, televizijski i kazališni glumac Predrag Vušović. U travnju je na vječni počinak ispraćen legendarni Ivica Vidović, a u rujnu 2011., u 78. godini preminuo je najznačajniji povjesničar hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist, liberal i vizionar kulturnih politika Ivo Škrabalo. Prije nekoliko dana otišao je i Brački Dioklecijan, Ante Čedo Martinić.


A Split, gdje je Split u svemu tome?

film Parada2011. godinu obilježili su multipleksi. Najprije je početkom godine nestao BROADWAY, ponajviše zahvaljujući nesposobnosti najvećeg hrvatskog filmskog gubitnika proteklog desetljeća, Gvozdena Vidovića. Nešto kasnije, u tom prostoru proradio je dio lanca Cinestara, u vlasništvu Hrvoja Krstulovića, a u jednom je drugom trgovačkom centru počeo radom lanac Cineplexx.

Split je ove godine postao bogatiji za još 7 kino dvorana. Vrijedi zabilježiti i fantastičan tihi zalet kino aktivnosti pod okriljem biblioteke Marka Marulića, koji, iako sustavno zanemarivan od filmske kritike i nadrikritike, ide pravim smjerom i privlači publiku željnu filmske kulture.

kino projektorIpak, najvažnijim događajem 2011. u splitskom filmskom svijetu smatramo ponovno prikazivanje čuvenog filma Ferdinanda Zecce MUKA I SMRT GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA, kojega je našim precima prikazivao Josip Bepo Karaman.

A ako tome dodamo i inicijativu da se Karamanov lik pojavi i na poštanskoj marci, onda moramo kazati da zbog brige za filmsku baštinu nagrada za rad u protekloj godinu ide filmskoj kulturno povijesnoj udruzi SPALATOS.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online