(N)Eurosong: Rambo Amadeus, neshvaćeni Euro Neuro megacar!

Prva polufinalna večer 57. Eurosonga, prošla je bez iznenađenja. Favoriti među kojima su, prije svega bile Buranovske babuške iz Rusije i Jedward iz Irske – ušli su u finale. Antoniju Pušiću ilitiga Rambu Amadeusu to nije pošlo za rukom. Nažalost, kao i sam euro proteklih mjeseci, tako je sa svojom mantrom „euro-neuro“ prošao i Rambo Amadeus, crnogorski glazbenik i tekstopisac, usprkos činjenici da su se njegova poslovična dosjetljivost i originalnost, dopali mnogim stalnim izvještačima s natjecanja za Pjesmu Eurovizije. Dakle, turbulentno i nesretno. No takva je sudbina neshvaćenih umjetnika. A Rambo Amadeus, svjetski i europski megacar, je bez sumnje jedan od njih ...

RAMBO AMADEUS, SVJETSKI MEGACAR!

Euro - Neuro

Izvor: Deutsche Welle, Eurosong 2012

Eurovizijski "magarac" (koji je u videu uz pjesmu "Euro-Neuro"odigrao važnu ulogu a na pozornici u Bakuu se našao u obliku drvenog "trojanskog magarca") nije naišao ni na razumijevanje stručnog žirija, koji je u proteklih nekoliko godina često, intervenirao i spašavao izvođače, koje publika nije htjela u finalu – a nije trebalo!

U najmanju ruku je rani neuspjeh Antonija Pušića, kako glasi pravo ime barda iz Boke Kotorske, na Eurosongu bizaran i tragikomičan. Jer bez umjetnika, kakav je Rambo, Eurovizija se ne bi mogla nazvati ni europskim, eurovizijskim cirkusom, jer muzički festival odavno nije. A možda su se „stručnjaci“ osjetili uvrijeđenim, jer je Rambo prestižno eurovizijsko natjecanje indirektno nazvao "(N)Eurosongom".

Bilo kako bilo, Rambo je kao što je i sam jednom prilikom rekao, odgovarajući na novniarsko pitanje očekuje li da će za razliku od ranijih predstavnika Crne Gore ući u finale, odgovorio: "Ne, ja ću nastaviti s tom tradicijom".

Svima simpatične babuške

Zato su svoje mjesto u finalu osigurale Buranovske babuške, koji očigledno nije nimalo smetalo što su svoju, već opće prihvaćenu eurovizijsku himnu "Everybody dance" izvele oko jedan sa iza ponoći, po lokalnom vremenu.

babuške

Strpljivo i smireno su otpratile i najuzbuljiviji trenutak, proglašenje finalista, a zatim i do četiri ujutru odgovarale na pitanje znatiželjnih novinara. „Bilo je toliko ugodna atmosfera u areni, publika je bila toliko glasna da gotovo i nismo mogle čuti našu pjesmu“, rekla je jedna od članica ruskog vokalnog sastava.

Nesvakidašnje teatralan nastup vrlo talentirane Rone Nishliu, umjetnice s Kosova, koja na Euroviziji u Azerbajdžanu predstavlja Albaniju, također je animirao gledaoce širom Europe. A ona se na konferenciji za novinare "prvih finalista" zahvalila organizatorima Eurovizije rekavši, kako je ovo natjecanje "odlična platforma da se predstavi ono u šta vjerujete".

Nina i susjedi - u četvrtak navečer

Druga polufinalna večer, u kojem pored ostalog sudjeluju i hrvatska predstavnica Nina Badrić ali i predstavnici BiH i Srbije na programu je u četvrtak 24. svibnja.

nina badrić