Anketa o produženom boravku u školi na Oriju

Naša Osnovna škola "Jesenice" Orij želi ići ukorak s modernim standardima u obrazovanju te vremenom u kojem živimo, pa su odlučili provesti anketu među roditeljima predškolaca (u vrtiću) i roditeljima sadašnjih prvašića o potrebama za mogućom organizacijom rada u produženom boravku u školi. Svjesni su da roditelji rade do 16h (i kasnije) i da svi nemaju na raspolaganju "baba/dida servis", te da bi rado ostavili svoju djecu na čuvanje, prehrani i brizi oko domaćeg rada kvalificiranim osobama. Naime, takvu aktivnost Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi daje mogućnost odgojno-obrazovnog rada u školi s produženim boravkom za učenike razredne nastave, i to 1. do 4. razreda. Onda, roditelji, što mislite o ovoj ideji? Ostavite nam svoje komentare i prijedloge, a više o detaljima produženog boravka u školi na Oriju najprije pročitajte u nastavku članka..

Izvor: OŠ "Jesenice" Orij

Produženi boravak se organizira kao jednosmjenski rad što znači da učenici borave u školi od 7:30 do 16:30. S djecom rade dvije učiteljice. Jedna učiteljica radi s učenicima u redovitoj nastavi od 7:30 – 11:30, a druga učiteljica radi od 11:30 – 16:30.

Učenici imaju tri obroka: doručak – 7:45, ručak – 12:30 i marenda – 15:30. Poslije završene redovite nastave učenici koriste raspoložive unutarnje i vanjske prostore za organizirano učenje (domaći rad) ali i igru i druženje.

Potrebno je zadovoljiti prostorne uvjete u školi (učionica i prostor za blagovanje), što je moguće, te bi iste Splitsko-dalmatinska županija pomogla opremiti (klupe, stolovi, ormarići za knjige učenika).

S obzirom da u općini Dugi Rat već funkcionira dostava obroka dislociranom vrtiću, mišljenja smo da bi se i školski obroci mogli na taj način donositi, a u njihovom trošku bi participirala Općina Dugi Rat.

Na ovaj način bismo, nadamo se, pridonijeli i većem broju upisanih učenika u 1. razred, jer je već alarmantan problem velikog odljeva učenika koji prema zakonu i upisnom području pripadaju pripadaju OŠ Jesenice, ali se upisuju u druge škole, premda su to predškolci iz dugoratskih vrtića!

Napominjemo da je pad učenika zadnjih  godina zahvatio i naše područje, pa smo tako sa preko 700 učenika (prije 12 god) školskoj  2018/19 upisali  tek 434 učenika!!!

Zbog svega nevedenog vrlo nam je bitna povratna informacija sadašnjih i budućih roditelja, te želja da zajedno s lokalnom zajednicom stvorimo uvjete u školi prilagođene današnjem (a ne prošlom) vremenu, kažu nam djelatnici OŠ "Jesenice".