Štrajk je gotov, nastava se nastavlja

Usklađenjem porasta koeficijenata u vremenu i dogovorom između sindikata i Vlade RH okončan je štrajk nastavnika koji je trajao više od mjesec dana. Nastava u školama nastaviti će se u utorak, 3.12. U našoj OŠ Jesenice na Oriju po rasporedu u utorak ujutro nastavlja se održavanje razredne nastave, a predmetne u popodnevnom terminu. Djeca su opet u školama, a nastavnici su napokon povratili dostojanstvo. Jupi! Mora da smo u predizbornom ili predblagdanskom vremenu.. u kojem ovim osokoljeni neće u štrajk sada krenuti i liječnici, policajci, carinici... Ma koje reforme? Koji bakrači?

Nastavnici će, kako se i nagađalo, dobiti traženo povećanje kroz koeficijente i to: prvo od 1.12. ove godine, za plaću koja ide u siječnju iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1.6. pa će u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1.1.2021. Pitanje nenastavnog osoblja bit riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022. Dani u štrajku biti će plaćeni, ali ne i nadoknada nastave.
Glede nadoknade dana provedenih u štrajku, a uzimajući u obzir školske kalendare, zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), a proljetni bi trajali svega tri dana, od 10. do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produljena do 26. lipnja 2020. S današnjim danom škole će morati nadoknaditi najviše 16 dana propuštene nastave.