Aktiviraj se i (po)kreni

U Splitu je u utorak predstavljen projekt "Aktiviraj se i kreni!" Program je to za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području Urbane aglomeracije Split, kojoj pripada i Općina Dugi Rat, projekt je sufinanciran Europskim socijalnim fondom iz ITU mehanizma, te je potpisan Sporazum o partnerstvu između nositelja projekta Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partnera Udruge "MI" – Split. Cilj projekta je unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina urbane aglomeracije Split, kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu, ali i zapošljivost kroz razvoj vještina potrebnih za tržištu rada.“
Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb, osigurava se za 120 djece i mladih, 125 starijih od 54 godina te 15 osoba s invaliditetom cijeli niz besplatnih sadržaja putem radionica, javnih događanja, formalnih i neformalnih programa osposobljavanja besplatni pristup društvenim sadržajima i direktno utječe na povećanje njihove zapošljivosti na tržištu rada. Stanovnicima UAS-a će biti osigurane besplatne rekreativne radionice za osobe 54 + (pilates i joga); likovne radionice za mlade.
Formalno će se obrazovati u 7 verificiranih programa za deficitarna zanimanja - „Dadilje“, „Pomoćnik u nastavi za djecu s poteškoćama“, „Računalni operater“, „Digitalni marketing stručnjak“ te početnim i naprednim tečajevima jezika i neformalnim obrazovnim programima (zaštita zdravlja, okoliša, aktivnog građanstva) unaprijediti svoje vještine potrebne za tržište rada. Pokreću se novi programi obrazovanja "Animator za starije osobe“ i "Digitalne platforme“. Održati će se besplatne kino projekcije, filmske i kreativne radionice. Za provedbu projektnih aktivnosti adaptirati će se dvije učionice u multifunkcionalne jedinice te adaptacija sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom, kako bi se, uz ranije izrađeni lift kroz Interreg projekt USEFALL, upotpunila njihova pristupačnost sadržajima, piše Dalmacija Danas.

Izvor: Dalmacija Danas