Cjelodnevna škola - od jeseni kreće pilot-projekt u 50 škola

Gotovo 23 milijarde kuna za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova osigurano je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Tako će se omogućiti rad škola u jednoj smjeni. A to je i preduvjet za provedbu velikog reformskog procesa - uvođenja cjelodnevne škole. Od nove školske godine pedeset će ih biti uključeno u pilot-projekt. Najprije treba objasniti, piše HRT, u cjelodnevnoj školi učenici će boraviti od 8 do 17 sati. S tim da bi, kako doznajemo, redovita nastava trajala do 15 sati, a izvannastavne aktivnosti održavale bi se do 17 sati, i ne bi bilo nužno da ih predaju nastavnici. Samo škole koje rade u jednoj smjeni moći će se javiti na javni poziv, a samo njih 50 na jesen će krenuti u pilot-projekt "cjelodnevne škole".
- Najveća dobit u toj priči da bi djeca bila kontrolirana do 5 popodne. Time bi roditeljima bilo olakšano, jer ako rade cjelodnevno vrlo je teško držati kontrolu cijeli dan nad djecom - rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol iz Splita...

Izvor: HRT

U nas postoje škole koje provode sličan oblik cjelodnevne nastave. I iskustva su odlična. Jedna od njih je ona u Stubičkim Toplicama.

- Učenici su u školi od 8 do 16 sati. Mi pripremamo, osim ovog redovnog odgojno-obrazovnog programa koje moraju proći i niz aktivnosti koje su im organizirane kroz osmišljeno slobodno vrijeme, rekla je Brigitte Gmaz, ravnateljica OŠ "Vladimir Bosnar" iz Stubičkih Toplica.

- Mi smo njima drugi dom. Oni ovdje oni napisati i zadaću, učimo ih odgovornosti i samostalniji su, rekla je Martina Drempetić, učiteljica u cjelodnevnoj nastavi.

Ostavljaju školske torbe u školi od ponedjeljka do petka, uživaju u školi, a roditelji su itekako zadovoljni. Nadaju se da će cjelodnevna škola koju osmišljava Ministarstvo biti još kvalitetnije osmišljena, učitelji proći stručno usavršavanje, a škole biti opremljenije. I da će tri riječi napokon otići u povijest: lakša školska torba.