Tribina o velikanu: Vlado Gotovac čuvao je Hrvatsku od niskosti

Vlado Gotovac nam je, prije svega, ostavio građansku misao. Kaže to voditelj Instituta Mediterran Filip Zoričić, jedan od organizatora znanstvenog skupa o Vladi Gotovcu organizirom u petak na splitskom Filozofskom fakultetu, u sjećanje na 15. obljetnicu smrti toga velikog hrvatskog političara, pjesnika i filozofa. - Za razliku od Franje Tuđmana i sličnih političara, on je uvijek govorio o građanima, građanstvu. Uza sve svoje tekstove, misli o slobodi, i to slobodi pojedinca, Gotovac nam je ostavio i liberalnu Hrvatsku, koje su se mnogi odrekli nakon što je umro. Ostavio nam je poruku da Hrvatsku čuvamo od niskosti i mržnje. Ostavio nam je pojam patriotizma i ljubavi prema domovini u govoru ispred vojarne V. oblasti JNA ili u uvodnicima Hrvatskog tjednika. I misao da je Hrvatsku bolje sanjati jer je, čini se, nikada nećemo dosanjati onakvu kakvu smo htjeli ili vidjeli u snovima generacija. Ostavio nam je on sve nabrojeno, ali je pitanje kome. To je najteži odgovor. Danas je sve to što je on nama ostavio - u navodnicima: i “sloboda” i “pojedinac” i “građanin”, a skoro i “Hrvatska”, ali ne njegovom krivnjom, piše Slobodna Dalmacija..

Piše: Marina Karlović Sabolić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Gotovac je 1998. godine govorio o drugoj republici i bio optužen da želi neku republiku u republici. On je govorio o, kako hoćete, drukčijoj zemlji ili trećem putu. Krajem osamdesetih je prvi (!) sa suradnicima krenuo u demokratizaciju hrvatske političke scene i rušenje komunizma. Kada je srušen komunizam i kada je nastala demokracija, jednim dijelom Gotovac se nije snašao i možda je tu Tuđman bio prava osoba za te ratne situacije. Netom nakon početka devedesetih Gotovac se apsolutno razočarao zbog privatizacije, bogaćenja, nejednakosti.. i postao najveći politički oponent Tuđmanu.

Politika treba sadržavati postavku morala koji pretpostavlja slobodu pojedinca gdje nema cenzure u bilo kojem obliku. Ako je politika borba za vlast i moć, tada je Gotovčevo učenje odavno zaboravljeno i ostaje nam samo zapisano, pa tko pročita, pročita. Zaista je teško danas čitati Gotovčeve tekstove, ali i govore ostalih velikana naše politike devedesetih i uspoređivati ih s današnjom generacijom političara. Ipak, ostaje nam za utjehu ili nadu da će mladi čitati Gotovca i na tim građanskim i slobodnim idejama graditi naše moralno izraubano društvo.