Klis: Prezentirano idejno rješenja izgradnje Sveučilišnog kampusa

Molba Šimuna Anđelinovića, rektora Seučilišta Split, da susjedne općine i gradovi doniraju znanstveno-obrazovnoj ustanovi parcele na kojima bi se gradili sadržaji nužni za razvoj Sveučilišta, ali i lokalnih sredina, naišla je na plodno tlo kod solinske i kliške gradske vlasti. Solinjani su ponudili 20.000 kvadrata uz Salonu, a općina Klis je Sveučilištu ponudila čak 210.000 četvornih metara na predjelu Kurtovići Sjever, u blizini granice s dugopoljskom općinom. U vijećnici Općine Klis odražana je prezentacija idejnog rješenja izgradnje Sveučilišnog  kampusa u Klisu s tehnološkim parkom i pripadajućim sadržajima općinskom vijeću Općine Klis (studentski dom, Europska sveučilišna bolnica, zgrade za razvoj IT tehnologije i start-up tvrtki, Fakultet mediteranske poljoprivrede, sportsko-rekreacijski sadržaji..). U Kampusu Klis osim smještajnih kapaciteta studenata i gostujućih predavača planiramo otvoriti novi studij Mediteranskih kultura, staklenike u kojem bi odmah i praktično primjenjivali naučeno, sveučilišni restoran koji će sve proizvode koristiti za prehranu studenata, Europsku sveučilišnu bolnicu, zgradu za IT start-upove... Ma ukratko cijeli novi studentski grad Klis..

Izvor: DalmacijaNews, Slobodna Dalmacija

PROČITAJTE VIŠE..

Na sjednici je nazočio Šimun Anđelinović, rektor Splitskog sveučilišta i novi predsjednik Rektorskog zbora RH koji je vijećnicima prezentirao samu ideju i potrebu za Sveučilište, čiji potencijal je upravo u širenju i disperziji Kampusa u susjedne općine i gradove, te izazove u organizaciji, zaduženjima dionika i pripremi projekta te najvažnije, u financiranju projekta tj. njegovom u apliciranju za sredstva EU.

– Za razvoj našeg Sveučilišta od presudne je koristi da ne zaostajemo za drugima, a to možemo postići tako da našim studentima osiguramo potrebne smještajne kapacitete, ali i mogućnost zaposlenja. Ovaj prvi uvjet ćemo, nadam se, ostvariti u Solinu, gdje bismo gradili veliki studentski dom i dodatne sadržaje, dok bismo na ovom velikom zemljištu u Klisu imali sadržaje koji bi bili spona Sveučilišta i gospodarstva – najavljuje rektor Anđelinović.

A to su sveučilišna bolnica, pogon za proizvodnju hrane, koji bi bio baza Studija mediteranske poljoprivrede, prostori za tvrtke iz sfere informacijske tehnologije, startupovi, poduzetnički inkubator... Ideju je već razradio prof. art. Ante Kuzmanić, prodekan na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, sa svojim timom.