Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole u Krilu Jesenice

Župljani Župe sv. Roka u Jesenicama, u srijedu, 6. prosinca 2023. svečano su proslavili blagdan sv. Nikole, u istoimenoj crkvi na Krilu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Frano Doljanin, gvardijan Samostana Gospe Karmelske u Omišu u koncelebraciji sa župnikom don Tonijem Šinkovićem, don Ivanom Đonlićem, župnikom Gospe u Siti u Strožancu, don Božom Čubelićem, župnikom Župe sv. Josipa u Dugom Ratu te don Tomislavom Bašićem, ekonomom CBS-a.
Poznati brodarski kraj već stoljećima štuje ovoga dragoga zaštitnika. Mnoštvo vjernika, sa šireg jeseničkog područja, od Podstrane do Dugog Rata, došlo je na zagovor sv. Nikoli. Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija sa svečevim kipom koji se zaustavio u kriljanskoj luci gdje je održan obred blagoslova brodova i svih moreplovaca. Mješoviti zbor Župe Jesenice pod ravnanjem maestra Slave Tomaša, animirao je liturgijsko pjevanje. Tijekom procesije ljudi su ponosno istaknuli svečane barjake sv. Nikole, zaštitnika Krila i Bajnica, sv. Roka zaštitnika cijelih Jesenica te mnoge druge...

KRILOPiše: Ljubo Jermelić / SMN.hr
Izvor: SMN.hr


Nadovezujući se na liturgijsko čitanje u kojem Isus govori da je mnogo zvanih, a malo izabranih, propovjednik je u nadahnutoj homiliji kazao da Bog sve nas poziva ponaosob te da ne gleda našu povijest ako smo je spremni istinski promijeniti.

Pri kraju mise don Toni Šinković zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima, policiji na reguliranju prometa tijekom procesije, brojnim nazočnim hodočasnicima, predstavnicima Općine. Istodobno je uputio čestitku Jeseničanima, napose Kriljanima i Bajničanima.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer kada je bio i blagoslov djece. Župnik je pozvao sve vjernike na zajedničku proslavu koja se trebala tradicionalno održati na uočnicu blagdana, ali je odgođena navečer na sam blagdan zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online