Don Mate Uzinić iz Dubrave novi je Dubrovački biskup

Don Mate UzinićDon Mate Uzinić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu papinim ukazom imenovan je novim Dubrovačkim biskupom. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi od oca Ivana i majke Milice rođ. Smoljanović, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je gimnaziju završio u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu završio je studij filozofije i teologije, a pastoralnu službu obnašao je, između ostalog, i u župi Omiš ...


SRIDU STABAL U DUBRAVI..

DON MATE UZINIĆ NOVI DUBROVAČKI BISKUP

Poljica dala novog biskupa

Piše: Silvana Burilović / Splitsko-makarska nadbiskupija
Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić priopćio je u ponedjeljak 24. siječnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, svim profesorima i studentima KBF-a Sveučilišta u Splitu, da je papa Benedikt XVI. upravo imenovao dubrovačkim biskupom don Matu Uzinića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i rektora Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Tom je prigodom nadbiskup Barišić izrekao i svoju čestitku:

"Dragi Mate, ovaj veliki pljesak primi kao znak našega ohrabrenja i podrške, podrške u molitvama, ali i podrške bratske, ljudske i vjerničke. Znam kakvo je to iskustvo koje doživljavaš, ali vjerujem da ga doživljavaš i proživljavaš u jednom originalnom, neponovljivom izdanju.

Čestitajući tebi, čestitam cijeloj tvojoj obitelji, ocu i majci te braći, ali i rodnoj župi Dubrava. Čestitam ovom našem zavodu Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, bogoslovima i svećenicima među kojima ovdje živiš i djeluješ. Čestitam i vama poštovani studenti i studentice jer ste vi i bogoslovi u istom prostoru i u svakodnevnom kontaktu
", istaknuo je nadbiskup Barišić, koji je potom kazao nekoliko riječi o don Mati.

Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, od oca Ivana i majke Milice rođ. Smoljanović. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na Prevlaci (blizu Dubrovnika), na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije te postiže akademski stupanj bakalaureat 1993. godine.

Od 1992. do 1993. pastoralno djeluje kao đakon u župi Trilj. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993. Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omiš i Otrić-Struge.

Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. godine licencijat iz crkvenog i civilnog prava.

Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana.

Od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije a od 2004. Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja.

Osim hrvatskoga jezika govori i piše na talijanskom jeziku, a poznaje i engleski.

Nadbiskup Barišić mu je poželio sretno vrijeme priprave za novu službu riječima:

"Nadam se da će sv. Vlaho kao što je čuvao kroz stoljeća grad Dubrovnik, njegovu slobodu i vjeru, znati čuvati i pratiti njegovoga novog pastira i prvog svjedoka u vjeri, novoimenovanoga biskupa. Don Mate, pratit će te i naša podrška i ljudska i vjernička. Neka Gospodin, koji te izabrao i pozvao, dobro djelo koje je u tebi započeo sad još više prati kroz ovu novu i odgovornu službu kako bi bio vjerni i razboriti sluga. Bog te poživio i sretno ti bilo na ponos svih nas, tvoje obitelji, rodne župe, Splitsko-makarske nadbiskupije i cijele Crkve".

Čestitku uime odsutnog dekana KBF-a Sveučilišta u Splitu dr. Nediljka Ante Ančića, izrekao je prodekan za nastavu dr. Alojzije Čondić.

Don Mate Uzinić

Vidno ganut sa suzama u očima i drhtavim glasom svoju zahvalu i prigodnu riječ izrekao je novoimenovani dubrovački biskup don Mate Uzinić:

"U ovom, za mene osobno, vrlo teškom trenutku u kojemu me preplavljuju različiti osjećaji, koji znači veliki preokret u mojemu životu, a što uključuje i rastanak od meni dragih osoba, prostora, navika, poznatih poslova, iz duše mi izlazi usklik: 'Bogu hvala!'

Hvala mu za poziv na život u ovom teškom i zahtjevnom vremenu. Hvala mu na pripadnosti njegovoj Katoličkoj Crkvi, hvala mu na njegovu pozivu u svećeništvo, biskupstvo. Hvala mu što je po svojoj božanskoj promisli svaki put ponovno našao način da mi pomogne u pozitivnim odgovorima na njegovu ponudu, premda sam ponekad pa i ovaj put htio drugačije. Hvala Svetom Ocu na povjerenju koje mi ukazuje.

Obećavam mu da ću svoju službu obnašati uvijek u povezanosti i pastirskom zajedništvu s njim kao rimskim biskupom, glavom biskupskog zbora čiji član postajem
".

Riječi zahvale uputio je nadbiskupima Barišiću i Juriću, prezbiteriju Splitsko-makarske nadbiskupije, redovnicima, redovnicama, svim vjernicima, na poseban način vjernicima svoje Dubrave te članovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Usmjerujući svoje misli u Dubrovnik, mons. Uzinić poručio je:

"Draga Crkvo dubrovačka, dugo si molila svoga pastira, a evo izmolila si mene. Prihvatio sam ovaj poziv i poslanje, ali ne mogu ga izvršiti sam. Vi ste trebali pastira, a vaš pastir sada treba vas. Samo zajedno, moleći jedni za druge, surađujući jedni s drugima brinući se jedni za druge, ljubeći jedni druge Kristovom ljubavlju možemo nešto napraviti, možemo izvršiti svoje poslanje u ovom našem vremenu, a sve pod moćnom zaštitom Blažene Djevice Marije s čijom molitvom smo započeli ovo okupljanje, svetog Josipa, njezinog zaručnika, na čiju svetkovinu će biti ređenje u Dubrovniku i moje preuzimanje službe, svetog Vlaha našega nebeskog zaštitnika, bl. Marije od Propetog Isusa Petković i svih svetica i svetaca Božjih".