Hoće li građani koji se ne žele cijepiti biti diskriminirani?

Cijepljenje protiv Covida-19 koje je ovih dana, u skromnijem opsegu, započelo i u Hrvatskoj, otvorilo je i novu pravno-političku raspravu o tome smiju li se na bilo koji način kažnjavati građani koji se ne mogu ili ne žele cijepiti. Iako cijepljenje nije obavezno, vodeći ljudi države poput premijera jasno su poručili da je cilj postići procijepljenost pučanstva od 70% čim to bude moguće – dakle, kada na raspolaganju bude dovoljno cjepiva – dok su neki članovi stožera Civilne zaštite podsjetili da se u nekim zemljama uvode i mjere protiv onih koji se ne namjeravaju cijepiti. Krunoslav Capak, epidemiolog i šef HZJZ napomenuo je da su pojedine zrakoplovne tvrtke najavile da u njihove letjelice neće ući osobe koje nisu cijepljene dok je u javnosti sve snažnija polemika u kojoj se čuje da bi građanima koji odbiju cijeljenje trebalo biti onemogućeno korištenje javnog prometa, rad na određenim radnim mjestima, smještaj u hotelima i posjećivanje restorana, kina i kazališta. Službenih najava o tome još nema – najavljeno je samo da će liječnici imati na uvid u evidenciju kroz aplikaciju e-cijepljenje koja će pokazivati tko se cijepio protiv koronavirusa.
WHO ne preporuča državama izdavanje Covid-putovnica za građane koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu, ali se preporuča uvođenje digitalne, e-kartice za cijepljenje, naročito u zemljama u razvoju.
U Hrvatskoj o tome postoje različita i, naravno, suprotstavljena mišljenja. Neki misle da je neobavezno cijepljenje nedovoljan razlog da se građane na bilo koji način kažnjava i da im se uskraćuju ustavna prava na jednakost, a drugi se pozivaju na školsku definiciju demokracije po kojoj možeš raditi sve što želiš ako ne ugrožavaš istovrsna prava drugih osoba.  Vodeći ustavni stručnjak dr. Branko Smerdel kaže u izjavi za Glas Istre da je još prerano za donošenje zaključaka te da vjeruje da će Ustavni sud nadzirati da ne dođe kršenja prava građana.

Izvor: Glas Istre

PROČITAJTE VIŠE...