Predstavljena nova topografska karta Hrvatske

Nova topografska kartaHrvatska geodetska uprava predstavila je danas novu topografsku kartu Hrvatske u mjerilu 1:25000 koja je rezultat 15-godišnjeg rada geodetskih stručnjaka. Osim topografske karte, učinjene su i snimke cijele Hrvatske, izrađene su ortofotokarte, precizni digitalni reljef Hrvatske te niz drugih istraživanja. "Karta ima 594 lista i dostupna je svim tijelima državne i lokalne uprave i samouprave a može je nabaviti i svaki građanin", rekao je ravnatelj uprave Željko Bačić ...


NAPRAVILI NOVU KARTU, PA KRENULI RADITI NAJNOVIJU

Predstavljena nova topografska karta Hrvatske

Izvor: Hina

"Nova karta s današnjim danom postaje i stara karta zato što smo je izradili u sustavu geodetskih karti koji smo imali u proteklih 150 godina a koji je zamišljen još u Austrougarskoj. Taj model više ne odgovara digitalnoj tehnologiji i načinu korištenja te s današnjim danom počinjemo izradu karata koje su neprekinute i predstavljaju jedinstveni prostor a korisnici ih mogu koristiti u digitalnom obliku", rekao je Bačić.

Novi model će, ocjenjuje, omogućiti efikasniju uporabu u izgradnji poslovno-informacijskih sustava što je vrlo važno budući da upravo prostorne informacije čine 70 posto podataka u dokumentima EU.

Poveznica: Hrvatska geodetska uprava - Nova topografska karta .