Koronavirus i mjere prevencije

Što je koronavirus, kako čuvati svoje zdravlje od zaraznih bolesti, uključujući i korona virus, kako prepoznati simptome, tko su rizične skupine, kako se prenosi i kako se može spriječiti i koje su preventivne mjere, saznajte dvoklikom na gornju sliku.

Zbog povećanog interesa javnosti, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa. Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.
Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 5

Ministarstvo zdravstva sazvalo je u ponedjeljak izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa. - "Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca - spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje. Donijeli smo nove mjere i preporuke jer moramo iz trena u tren pratiti situaciju", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu, ali nema mjesta panici", kazao je.

Panika je, dakako, daleko veća od stvarne opasnosti. Naime, sve troje preminulih u Italiji od koronavirusa su starije osobe, a čak dvije imale su od ranije narušeno zdravstveno stanje. Nedovoljno informacija, ili pak percepcija da se ne daje dovoljno informacija, povećava paniku kod ljudi te dolazi do paranoje, a to bi moglo imati puno većih posljedica od samog virusa.